fbpx

Hjælp til de fedtede. Plus teenage-hylden, der holder

_MG_1730_MG_1731_MG_1734

I går mødte jeg den vildeste dermatolog, dr. Rachel Eckel, som vi vender stærkt tilbage til. Bl.a. talte hun varmt og ivrigt om dét, vi herinde efterhånden har været omkring mange gange: Nemlig at akne ikke er noget, nogen skal finde sig i. Og heller ikke fedtet hud for sags skyld.

Her er rutinen og ingredienserne, der vil hjælpe fra i dag (og fuldt ud efter otte uger):

 • Rens morgen og aften. Her er to gode bud og et ekstra, som jeg også er glad for. Hvis der er tale om akne, er det med de to gange vigtigt, fordi bakterierne formerer sig hver 18. time.
 • Kontrollér dit olieudslip med en mild syre, hvor BHA (salicylsyre) er noget af det eneste, der kan trænge ned og rense en pore. Jeg har har set flot fremgang med den her, hvis du har otte ugers tålmodighed (bruges som undertrøje-tonic morgen og aften). I øvrigt et straks-virkende tip, hvis din udfordring bare er fedtet hud.
 • Tøv aldrig med lade din hud få selskab af A-vitamin, der for hudcellerne fungerer som et velopdragelsesvitamin. Uden sidestykke det mest veldokumenterede, og ét, der altid vil kaste balance af sig. Uanset hudtype. Kort sagt gør A-vitamin al hud stærkere og sundere. Start gerne ung som i så snart den første hudorm spottes. Her er en velfungerende mild version, og her  en stærkere, mange er glade for.
 • Endelig er SPF-beskyttelse vigtig, og trænger man som fedtet til fugt i løbet af dagen, så kan Codage klare det med et matterende pift.
 • Kort sagt: I dagtimerne en mild syreundertrøje efterfulgt af beskyttelse og om aftenen den samme undertrøje efterfulgt af A-vitamin. Og gå endelig langsomt frem. Se, hvad der hjælper og fremmer netop din hud (et zoom-spejl kan hjælpe med at se fremgangen).

DRÆBT OVER NATTEN: En lejlighedsvis insisterende bums vil tabe pusten i løbet af natten, hvis du om aftenen dupper den med Badescus ’Drying Lotion’. Ryst endelige ikke flasken, for du skal med en vatpind have fat i zinkmassen på bunden.

NB: Drejer det sig om akne, og altså ikke bare en forbipasserende bums i ny og næ, så kan jeg varmt anbefale hudlæge og professor Christian Grønhøjs ord i kapitel 6: ’Find dig ikke i akne.

FOTO: ANNE NICOLAJSEN

19/01/2017
Det bedste til kroppen
21/01/2017
Vind!

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Marie B – Du kan sagtens vælge Clinical versionen, da BP udelukkende bruger A-vit estre som ikke irriterer (ikke er i risiko for at irritere som ex retinol)

  @ Cecilie E – Det kan du sagtens.

  @ Helene – BHA (salicylsyre) kan du bruge fra start til slut (af livet) ;o)

  Stor hilsen Anette

  06/02/2017
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Martine – Åh, dine ord gør ondt, alså det med at du har taget medicinen så lang tid. Har din hudlæge givet dig nogen forklaring på hvorfor aknen ikke er slået ned? Normalt plejer 1, max 2 gange Isotretinoin jo at være nok. Jeg vil varmt anbefale at du i din hudplejerutine får salicylsyren med. Brug den som det første lige efter rens, og gerne både morgen og aften, hvis din hud kan tåle det. Den kan toppes med alt fra fugt til A-vit. Stor hilsen Anette

  06/02/2017
 • Martine Eriksen

  Hej Anette
  Jeg har nu været igennem tre behandlinger med isotretinoin fra jeg var 15 til 26 år og det er nu kun et halvt år siden at jeg afsluttede seneste behandling, men jeg kan allerede se små bumser og urenheder komme hyppigere og hyppigere. Jeg har ikke lyst til flere medicinske behandlinger og vil nu forsøge mere hardcore med hudpleje og kosttilskud.
  Jeg bruger på nuværende purely professionels renseskum, Nilens jord serum, pudderdåsernes Alt-i-en-creme (med et fornuftigt indhold af niacinamid) og en receptpligtig A-vitamin creme (Redap) når jeg synes det tager til med urenheder.
  Jeg har planer om at inddrage Smooth treatment, men er i tvivl om hvad jeg bruge om dagen og hvad jeg skal bruge om natten. Jeg håber du kan hjælpe med rækkefølgen og om opskriften lyder fornuftig.
  Jeg tager desuden zink og fiskeolie, men er der andet du vil anbefale?
  På forhånd tusinde tak for din dejlige blog og dine reelle råd!

  06/02/2017
 • HeLene

  Anna skriver i tråden at Smooth treatment indeholder SLF, men jeg har slået den op på danish skincare siden nu og det gør den ikke. Det er dog umuligt at copy and paste indeholdet så jeg kan ikke dele ingredienslisten her.

  Jeg har selv det spørgsmål om man bør pause daglig brug af salicylsyre? Altså, hvis det virker, fx på en teen, kan det så bruges år ud og år ind, eller skal man skifte og fx bruge aha i en periode? Mener ikke jeg kan finde svaret i din bog…

  29/01/2017
 • Cecilie E

  Hej Anette

  Kan man godt bruge salicylsyren under A-vitaminen fra environ? Jeg synes nemlig at jeg læste et sted at der også er C-vitamin i gelen – og er det ikke noget med at salicylsyre og C-vitamin ikke arbejder så godt sammen?

  Cecilie

  23/01/2017
 • Marie Bruun

  Hej Anette.
  Igen tak for en god blog, som altid giver mig svar og lyst til at blive klogere på min huds behov. 😀
  Jeg er lidt i tvivl om, jeg skal anskaffe mig BB super3 booster eller clinical super3 booster. ?
  Jeg er 25 år og har en sensitiv hud, som får meget pigmentforandring om sommeren, fedtede Tzone med tendens til urenheder hist og her. Udover almindelig renseskum, tonic, serum, og dagcreme med solfaktor, bruger jeg smooth skin treatment og en frugtsyre-peeling (som jeg fik i gennem en af dine fine bokse) en gang i ugen. Er der et vigtigt produkt/ingrediens jeg har overset?

  23/01/2017
 • @ Kathrine Lykke – Ja, det vil det, men altid bedst at tage i opløbet, hvis muligt. Eksem kræver, at du lader en læge se på din hud. Noget der vil lindre er en fugtspray med niacinamid (fx. Rønsbøls tonic som er uden parfume og æteriske olier), og så er jeg jo vild med indholdet i A-dermas bodylotion (igen med niacinmid), som skal smøres på i en ultralille mængde, for ikke at virke fedtende. Og endelig på fugtet hud – lad mig vide om det hjælper. Stor hilsen Anette

  23/01/2017
 • @ Betina Jørgesen – Den tilstand med byldeagtige udbrud skal i den grad have hudlægehjælp. Typisk (og hvad der virker virkelig godt) er at kombinere den hudpleje, du nævner med en lavdosis Isotretinoin. Jeg har netop været til en session med den amerikanske hudlæge dr. Rachael Eckel, som bekræftede dette. Smørbart er kombinationen af salicylsyre og A-vitamin (altså det, du gør), det bedste. Stor hilsen Anette

  23/01/2017
 • Betina Jørgensen

  @Bettina & @Annette:
  Vores datter på knap 14 har akne. Hun har siden juli 2016 brugt produkterne fra Danish Skin care, og om natten super 3 booster A vitamin. Hendes hud er bedre – men der kommer stadig utrolig dybe byldeagtige bumser… Hun har en tid hos hudlægen her i marts. I hele november og det meste af december var vi alle ude og rejse. Vi rejste rundt i Australien. Efter 5 uger var hendes hus så meget bedre. De fleste dage brugte hun ingen makeup for det var ikke nødvendigt at dække de store røde plamager til 🙂 Hjemme i DK er det dog tilbage i vanlig gænge.. Huden blusser og producerer masser af tagl. Så nu sætter vi vores lid til at hudlægen kan hjælpe hende videre i processen, fra akne og ar til smuk og fin teenage hud.!

  23/01/2017
 • Cecilie H

  Hej Anette

  Dine fantastiske råd og anbefalinger har hjulpet mig så godt som helt af med min akne og sikke en befrielse!
  Nu er min bror så blevet anbefalet Overnight Clearing Gel fra Dermalogica i stedet for Smooth Skin Treatment. Er den lige så god, bedre på nogle punkter , osv? Har du nogle tanker om det?

  22/01/2017
 • Stinna Guldmann

  Hej Anette,
  ville du så komme syre under A-vitamin? Hvad med fugt, ville du komme det ovenpå igen?

  21/01/2017
 • Louise

  Paula’s Choice laver nogle virkelig gode og virksomme produkter, og jeg har virkelig opnået gode resultater. Jeg savner dog dansk fokus og omtale af produkterne. Virkelig få danskere kender hendes produkter.

  Kunne du ikke lave en artikel om Paula’s Choice?

  Mvh. Louise

  21/01/2017
 • Anna

  Jeg har brugt Smooth Treatment før og synes det har en god virkning på min hud. Har ind imellem kæmpe cyster, som den faktisk er den eneste, der hjælper ordentligt på.

  På kinderne har jeg eksem og kan ikke bruge noget med parfume, og vil helst undgå parabener. Så der var den egentlig også god.

  Men nu så jeg den anden dag, at der er sodium laureth sulfate i. Tænker lidt, hvad den skal gøre godt for? Er der andre salicylsyre produkter man burde kende?
  Har prøvet en serum fra juice beauty, men den er der parfume i. Så kan kun bruges i t-zonen.

  20/01/2017
 • Kathrine Lykke Pedersen

  Kan man bruge en 2% BHA som spot-behandling? Kan det nå at virke lindrende/bums-mindskende over en periode af 2-3 dage?

  Annette, eller andre, der har tid til at hjælpe en ven i nød:
  Døjer en del med eksem i ansigtet, især her i vinterperioden. Så det tørre irriterede hud giver ekstra meget anledning til irritation og urenheder, komedoner mv…. Nogle gode tips til at lindre eksem? Jeg renser blidt, eksfolierer kun med vaskeklud i forsigtige bevægelser, og fugter med avene tolerance extreme riche. Super sensitiv overfor parfume og æteriske olier, og varmt vand holder jeg mig langt fra. Er 25 år og kvinde 🙂

  Tak for en mega dejlig informativ blog som altid! <3 og rigtig god weekend til jer alle derude. 🙂

  20/01/2017
 • @ Bettina A – Det er bestemt fint som 14-årig.

  @ Signe – Booster 3 er oplagt til om natten, og fugtmist er fin som undertrøje, og kan samtidig også bruges ovenpå, hvis man føler ekstra behov.

  Stor hilsen Anette

  20/01/2017
 • Bettina Agerskov

  Tak for gode råd. Vil fluks opdatere min datters rutiner lidt. Jeg er selv flittig bruger af A-vitamin – uundværlig. Er det ok atstarte som 14-årig med en mild A-vitamin? Ville være skønt hvis du også kunne komme med et bud på en god beskyttelsescreme til dagtimerne til teenageren? Er i tvivl om hvad jeg skal købe.

  20/01/2017
 • Signe

  Hej Anette
  Har fået beauté pacifique Creme Metamorphique
  (vitamin A cremen) og
  beauté pacifique super booster 3 i fødselsdagsgave

  Spørgsmålet er så, om jeg skal bruge dem sammen eller skifte mellem dem? Og skal jeg bare bruge dem efter face mist? Skal der egentlig nogen creme over super boosteren?

  Tak på forhånd

  20/01/2017
 • @ Sofie – tak for dine ord. Jeg synes, du først og fremmest skal sikre, at du renser mildt, men effektivt, fx. med Purely Professionals renseskum, efterfulgt af det salicylsyreprodukt, der anbefales i teksten i denne blogpost. Prøv dig frem om huden bliver irriteret hvis du bruger det både morgen og aften. Og husk A-vitamin til natten. Alt sammen med 8 ugers tålmodighed. God arbejdslyst. Stor hilsen Anette

  20/01/2017
 • Sofie

  Hej Anette

  Jeg har læst din bog Superhud og er blevet helt inspireret til at sætte mig ind i en masse omkring ingredienser ift. hudpleje og egentlig bare hudpleje generelt. Jeg har i længere tid døjet med tilstoppet porer og hudorme. Jeg har fornyeligt købt en T-zone peeling, der indholder den nødvendige procentdel af salicylsyre. Jeg har foreløbigt brugt den to gange dagligt – morgen og aften inden jeg har brugt min creme. De første dage efterfølgende kunne jeg se en forbedring og blev – selvfølgelig – rigtig glad. Problemet er bare, at nu synes jeg at mine tilstoppet porer, på specielt næsen, er blevet meget tydligere og mere tilstoppet. De er blevet næsten helt brune eller sorte. Jeg har snakket med min mor omkring det og hun siger, at man ikke kan se dem tydeligt. Det er ikke som sådan problemet. Problemet er egentlig, at jeg selv er irriteret over dem og kommer til at kradse i dem og trykke dem. Det ender typisk ud i bumser, der bliver i længere tid.

  Så mine spørgsmål er egentlig: Kan jeg bruge for meget til at “bekæmpe” mine tilstoppet porer eller kan jeg gøre noget andet mod dem? Og om man skal bruge en serum efterfølgende, altså som et “step” mellem T-zone Peeling og creme eller om den virker som en form for serum?

  Mange tak for hjælpen på forhånd.
  God weekend og de bedste hilsner

  Sofie

  20/01/2017