Pigment-koks. Den gode eller den dårlige nyhed først?

 

Den muligvis gode nyhed er, at der er et relativt nyt molekyle, som giver pigmentforandringer kamp til stregen. Og det er billigt. Den dårlige nyhed er, at solarieforbruget stiger blandt den mest sårbare gruppe: Unge.

Jeg blev spurgt i mandags, om pletterne og plamagerne er farlige. Svaret er, at en solskade ud fra et sundhedsaspekt jo er det første tegn på en øget risiko for sygdom i huden. Kosmetisk ender pigmentforandringer som en slags lyseslukkere, fordi de stjæler hudens evne til at reflektere lys. Og så bliver man mindre frisk at se på.

Som du måske har læst om allerede, så stiger solariebruget blandt unge i øjeblikket (man skulle tro den mulighed var død og begravet, for det svarer nærmest til at sende røg rundt til et middagsselskab). Det gakkede er, at vi herhjemme ikke har en minimumsaldersgrænse for solariebrug, og det er skørt, når vi ved, at det netop er strålingsintensiteten de første 20 leveår, der er afgørende for ens samlede risikobillede.

Udfordringen er, at det kan svare til at tale pensionsopsparing med en 20-årig.

Selv var jeg igennem to årtier en klassisk solnarkoman, der bookede dobbelt-tider i solariet. Det hjalp i den forbindelse ikke at bo mange år på Amager, hvor antallet af solarier eksploderede i 90’erne. Og gid jeg havde vidst, at taxameteret talte hvert et stykke med brændt bart og ville sende en grum regning. Men først langt senere – til gengæld med renters rente med alt fra rødmosset hud, forstørrede porer, plettern og tørre solkreppede rynker. Det er så meget billigere, nemmere og mindre smertefuldt at beskytte sig end at reparere. For mig har det taget tid og kostet mange penge at få min hud tilbage.

Hudlægernes forskellige greb varierer i forhold til, om det er melasma eller pigmentpletter. Især førstnævnte kræver forsigtighed (i forhold til lasere) og tålmodighed.

Her kommer de lovede fire områder, vi også var omkring i mandags. I forhold til, hvad du selv kan gøre:

 • Har man overtrukket solkontoen, så gælder det om at være konsekvent solbeskyttet, alternativt gå i kloster. I forhold til at få gylden glød, så er der sket gode ting på selvbrunerscenen. Senest har Rudolph Care (som også har virkelig gode glød-drops) lavet en mousse uden den karakteristiske lugt af gammelt sommerhus, men med en  grøn blad-friskhed. Så meget bedre end solariet, hvor man jo stinker bagefter … som jeg husker det.
 • Hold altid og uanset hudtype øje med niacinamid (B3-vitamin), som udover at beskytte også kan farveudjævne en smule, og uden at irritere huden. Her i Amazing Spaces velfungerende fugt & ro serum med prioriteret B3-vitamin.
 • Vi ved dokumenteret, at omega3 påvirker hudens smidighed positivt. Desuden tyder et studie fra Manchester universitet på, at omega3 giver en lille ekstra cellebeskyttelse i forhold til UV-stråler. Fås via fede fisk eller som tilskud, her fra altid seriøse Vitavita. Vil du hellere have omega3 på flaske, så er Bornholms version glimrende.
 • Udover de typiske ingredienser, der er i værktøjskassen i forhold til pigmentforandringer (peelende syrer, A-vitamin osv.), så er der også det interessante molekyle Thiamidol, som – lang historie kort – kan reducere pigmentpletter uden de bivirkninger, der typisk er ved hudlægernes blegecremer. Problemet er bare, at det er Niveas bagland, der har patentet på det, så vi har som forbrugere ikke mange valgmuligheder. Inden du løber ud og køber ind, skal du vide, at jeg kører en 3 måneders test, hvor vi på Beautyspace-læser Malene Hansen (billedet) afprøver stoffet, så vent eventuelt og se. Der er flere studier på Thiamidol, her er ét af dem.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/10/2022
Tocifret plaster ovenpå dagens udsolgte boks
Mest læste-listen & procenterne for dig, der enten mangler eller er tidligt ude med...
07/10/2022
Sådan sparer du på hudpleje-budgettet
Del med andre eller brug op. 8 tips, der alle kan bidrager til mere...

Kommentarer

 • Anette

  Jeg er skyldig i for meget ubeskyttet sol i ansigtet, på for mange charterrejser i min ungdom. Min hud er ikke så pigmenteret men den har store porer og andre ting som helt sikkert er påvirket af den sløsede omgang med solcreme jeg havde dengang.

  Så fik jeg rosacea og så kunne jeg lære at bruge solcreme og undgå solen uden solcreme i ansigtet – og bruge hat også.

  Dengang brugte jeg kun Nivea faktor 30 solspray, som var det mest behagelige i en varm græsk by.

  Men jeg tror helt sikkert ikke jeg tænkte meget over ansigtet. Jeg har dog aldrig gjort i solariebade, så det er da altid noget…

  I dag bruger jeg Hello Sunday’s mineral solcreme eller Avene tynd fluid til kombineret hud. Jeg har prøvet Karameju til ansigtet og kroppen som du anbefalede, men min hud reagerede helt vildt på den. Mine arme kløede og det var helt indtørret rundt om øjnene. Måske jeg skal lægge den ovenpå en god fugtighedscreme frem for at bruge den om øjnene på blot en afrenset hud?

  12/10/2022
   • Anette

    Ja, det var da træls… Nå, men jeg da i det mindste putte den på de blege asparges så, aka mine ben. Der syntes ikke at være nogen klager fra dem. Kun på resten… Mærkeligt nok!

    25/10/2022
 • Inge J

  Hej
  Tusind tak Christina Kragh
  Det prøver jeg

  07/10/2022
 • Inge G

  Vil det sige at thiamidol simpelthen findes i Nivea creme? Spændende hvad det viser på testpersonen

  07/10/2022
   • Edit

    Thiamidol Findes også i nogle af Eucerins produkter.
    Elsker deres pigment control 50+.

    08/10/2022
 • malene

  Godmorgen Anette, jeg er tydeligvis konsekvent for langsom! allerede udsolgt i Kbh – kan jeg komme på venteliste? (har lige fri den dag og kunne være så herligt) VH Malene

  07/10/2022
 • Maria Lepine

  Hej Anette.
  Jeg vil gerne igang med fiskeolie.
  Men hvad er bedst?
  Som kapsler, flydende eller er det i bund og grund ligegyldigt.
  Og er der særlige ting i ingrediens-listen jeg skal kigge efter? Både gode og dårlige ting.
  Knus Maria

  07/10/2022
 • Christina kragh

  Hej Anette hvor i rutinen kommer amazing space serum ind ?
  Jeg køre stort set altid ( fordi det virker )
  Morgen dermalogica biolumin c serum så pt skinceuticals h.a hyllaron serum ( virkelig skøn ) så evt lidt olie og så bb el cc spf
  Aften exfo cleaner så den blå serum fra dermalogica og så pt efg ampuller fra comfort zone og slutter af med A vitamin cremen af din når jeg ikke er på ampullen med efg køre jeg det samme bare uden efg 😉 og bruger så en olie oven på a vitaminen de dage jeg føler jeg har brug for det …. så hvor kommer jeg evt amazing space serummet ind ? Kh C
  PS. Jeg har i dag prøvet MELA behandling fra PHformular for første gang skal love for den tager fat haha ! 😉

  06/10/2022
 • Christina kragh

  @inge jeg bøvlede også med min den første ampul ind til jeg opdagede der ligger sådan en plastik dut i æsken der skal på når du knækket ampullen derefter fjerner du det knækkede stykke fra plastik dutten og sætter så dutten på igen og skruer den mikro lille dut af i enden så banker du forsigtigt ampullen ned i hånden og trykker på plastik dutten så kommer det ud 😉 men jeg giver dig ret der burde kunne findes en nemmere løsning 😉 men glæd dig til resultatet for wau en effekt det serum har. Jeg var ved kosmetolog i dag til behandling og hun var så begejstrer over hvor flot min hud er så hun nu har bestilt de ampul sæt hjem til klinikken … jeg har brugt 4 ampuller på nuværende tidspunkt og er så begejstret at jeg har købt 3 æsker mere haha den ene dog til en veninde i fødselsdagsgave!
  Jeg har aldrig set en effekt af bio effekt efg og havde virkelig ingen forventninger til det her efg fra comfort zone men jeg er seriøst på røven over hvordan i al verden man kan se så vild en effekt allerede efter første ampul…. skriv endelig her inde og fortæl hvad din oplevelse bliver kh Christina

  06/10/2022
  • Edit

   Har bestilt ! Efter at ha læst dine begejstrede kommentarer ! Tak f det !

   07/10/2022
 • Stephanie

  Hvad er de typiske bivirkninger ved hudlægernes blegecremer, som du refererer til? 🙂

  06/10/2022
 • Anna Charlotte Møsting Krag

  Apropos solarier, så vil samtlige iltmolekyler i den lukkede solkiste blive bombarderet med ultraviolet lys, som får dem til at omdanne sig til ozon (som er tre iltmolekyler). Ozon er en gas, som godt nok beskytter kloden mod ultraviolet påvirkning, men det er også møg giftigt at trække ned i lungerne, og forøvrigt det, man lugter af efter et solariebad.
  Så endnu en grund til at undgå solariet.
  Ellers tak for godt og vigtigt skriv
  Dbh/Anna

  06/10/2022
 • Vivi

  Kommer der/er der kommet, noget der kan hjælpe på solskade der har givet hvide pigmentpletter?
  Kh Vivi

  06/10/2022
 • Inge

  Hej
  Har købt Egf ampuller fra Comfort zone ,men har store problemer med at få produktet ud
  Indtil videre fået ødelagt 2 ampuller
  Det er godt nok en tegning på kassen som viser hvordan men serummet er svært at få ud
  Er der nogle som har et godt råd
  På forhånd tak

  06/10/2022
 • Sanne

  Det er faktisk det jeg er mest ked af, de brune pletter, så jeg glæder mig til at høre mere.
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  06/10/2022
 • Eva

  Tak, fordi du tager emnet op jævnligt, når der kommer ny viden på området, og tester produkter og behandlinger
  NB: Og tak for din fantastiske A-vitamincreme.

  05/10/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.