fbpx

Fyldig frem for stram

 

Dét vil du da aldrig gøre ved dig selv, vel moster?

Sådan lød det fra min nevø på snart 13 år. Han er nu på  Instagram, og selvom det mest handler om fodbold, så er han glad for at følge familiens IG-profiler. Da vi i sidste uge holdt ferie sammen, skævede han ned over mit feed for brat og undrende at stoppe ved et ansigt, der i hans øjne var mærkeligt. Et ansigt, han vel at mærke aldrig havde set før, men som foranledigede hans ledende spørgsmål.

Det er tankevækkende, når selv børn ikke tror på proportionerne.

Noget, der ikke ændrer på de mails, jeg af og til får fra folk, som sammenligner deres ansigtshud med en slatten indkøbspose, hvor fyldet ligger og rasler nede i bunden. Engang tyede de til deciderede ansigtsløft, hvis der var penge til det. I dag er de opløftende metoder både til at betale, mindre farlige og mere naturlige.

Måske.

Jeg fik et par bemærkelsesværdige ekspert-statements i forbindelse med en artikel om emnet til Børsen:

Det var sikkert med en smule modvilje, at den tyske kirurg og medicinske kunsthistoriker Eugen Holländer i 1901 udførte dét, der er blevet kaldt verdens første ansigtsløft. I dag har vores smag ændret sig. For fyldig er blevet det nye spændt op. Frem for at være stram i betrækket, er det sund fylde, der er eftertragtet. Ikke som i spist-for-meget-fylde, men den naturlige trindhed, vi kender fra unge mennesker.

Dermatolog Johan Milling Holk Poulsen fra Hudklinikken på Østerbro kalder udviklingen for tilbage-til-naturen: ”Frem for at ønske sig en opstramning eksempelvis fra et ansigtsløft, som egentlig bare får folk til at se anderledes ud, så har vores smag ændret sig. I dag vil vi gerne arbejde på at se naturligt friske ud”.

Og tager vi ung hud som eksempel, så er den netop kendetegnet ved at være fyldig og ikke lagenstram. Som tiden går og man bliver ældre (hvis man er heldig), så kan fylden  forsvinde, fordi hudens fedtdepoter rykker rundt, bliver mindre og ikke mindst søger nedad.

”Noget, der giver et lidt fladere udseende”, siger kosmetisk sygeplejerske og underviser Else Marie Lissau fra Plastikkirurgisk Klinik i Aarhus. Hun sammenligner fylde med friskhed – og er førende indenfor sit felt i en grad, så hun underviser læger og sygeplejersker i den hurtigste måde at få fylde tilbage – nemlig ved hjælp af såkaldte fillers, hvor det er sukkerstoffet hyaluronsyre, der injiceres ind i huden.

Vær lyshamrende vågen, når nogen kalder fillers naturligt

Her vil behandleren typisk sige, at det er super naturligt, fordi vi i forvejen har sukkerstoffet hyaluronsyre i huden. Og det er her, du skal være lysvågen, hvis du tyr til den slags behandlinger (undskyld, men du kender min holdning). For hyaluronsyren bliver jo ikke bare sprøjtet ind. Den er tilsat samme bindende og hærdende egenskab, som vi kender fra plastik. Ellers ville den ikke kunne blive der i de typisk fire til seks måneder, som resultatet holder.

Det er også fillers (sammen med bl.a. Botox), der hurtigt risikerer at pille ved mimikken og få folk til at se overfyldte ud med eksempelvis for voluminøse kinder. Som var det, min nevø lod sig forskrække af. Uden at jeg havde sagt et eneste ord, ligesom det aldrig er et emne, vi har berørt, da han som sagt bare er 12.

Lissau svarer sådan her:

”Når det sker, er filleren lagt for overfladisk og i for store mængder. Uanset hvor heldig eller uheldig man er, vil fylde fra fillers aldrig kunne erstatte god hudpleje, som er forudsætningen for alt andet”.

Alternativet

Men den er mere end det. For den – din hudpleje – kan også hjælpe med tiltuske sig mere kollagen, som er med at give os en fyldigere, friskere hud. Her er smørbar A-vitamin noget af det, der kan have en lettere strygejernseffekt. For i takt med, at vitaminet øger kollagenmængden, får huden mere fylde og rynkerne fyldes ud – langsomt og i det små.

Som hudlæge Johan Milling Holk Poulsen understreger:

”Det er en hudplejeingrediens, hvor videnskaben ikke er i tvivl. Dén, hvor vi ved, at man ved fast brug får mere kollagen”.

Hans vurdering er, at det er muligt at smøre sig til 10-15 procent mere kollagen, forudsat at du er beskyttet mod UV-stråler, har fire til seks måneders tålmodighed og også kigger på hudens fugtmætning.

GØR-DET-SELV FYLD

 • I hudpleje er det især ingredienserne A-vitamin, vækstfaktorproteinet EGF og peptider, der bidrager til mere kollagen.
 • Rul med en nålerulle (såkaldt dermaroller), som muligvis kan få huden til at tro, at den er under angreb, og dermed sætter gang i kollagenproduktion. Rulleri vil under alle omstændighed sikre bedre optagelse af det, du smører på.
 • Ty til lavfrekvente svagsstrømspulseringer, der øger blodcirkulationen og dermed kollagenmængden. Amazing Space har den eftertragtede strøm-gadget.
 • Kostmæssigt gør fiskeolie (omega3), kollagenpeptider som i Imedens tilskud, Beauté Pacifiques La Forte og Smuuk Skins varianter – og selvfølgelig et værn af antioxidanter fra grøntsager – en positiv forskel.

SNUP TIPPET: Nåede du ikke ferie-beautyboxen, så er der landet en lillebitte smule ekstra plus en ny surprise-box her.

@beautyspace på INSTAGTRAM

12/07/2019
Du husker Årets Ingrediens
Den, som din hud er afhængig af
16/07/2019
Hvad landets største skønheds-butik løber tør for
Se hvilke fire produkter, alle har på indkøbslisten

Kommentarer

 • Selma

  Tak for svar. Jeg er 25 år, vil du mene, at det er for tidligt at begynde med lavfrekvente svagsstrømspulseringer der hjemme – jeg vil helst ikke overstimulere min hud, især når jeg også skifter mellem retinol, Niacinamid og c-vitamin en gang i mellem? Eller ville Dermaroller være bedre at investere i?

  17/07/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Susie H, hvis du vælger fra fisk, så får du den direkte adgang til EPA og DHA, som er er så vigtige.

  @ Vibe, smiler stort. Jeg er sikker på, at din gode indflydelse gør sig gældende. Der er behov for den, kan jeg næsten fornemme.

  KH Anette

  17/07/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Sabina, det bedste serum afhænger af, hvad du vil arbejde på. Hvis det er en blanding af at udjævne huden efter det, du beskriver, så JA, så der den rigtig fin. Jeg vil kombinere med en A-vitamin smøre.

  KH Anette

  17/07/2019
 • Vibe Kjaedegaard

  Tak Anette.
  Jeg er ingen professor, men tror på at skønhed indefra, skal komme dybere indefra, end en indsprøjtning i huden. Jeg bliver dagligt udfordret efter jeg er flyttet til Italien, og det gør det ikke bedre at en af mine kæreste veninder er Brasilianer … de er vældig glade for at både fjerne, fylde, løfte og hvad man ellers kan med sprøjte og kniv. Jeg prøver ihærdigrtgt at fortælle dem at God hud, eller Superhud opnåes ved kærlighed og kildevand, ( også gerne lidt Prosecco) kærlighed i form af frisk frugt og grønt, god og rigelig søvn, og kærlige ord og tanker til en selv og andre, og god og kærlig hudpleje.

  15/07/2019
 • Susie Hornbæk

  Hej Anette….skal omega 3 være fra fisk eller er hørfrøolie lige så fint?
  God sommer – Susie

  15/07/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Selma, de kan vise dig, hvordan du gør. Det mest (og eneste) effektive er dog, at gøre det jævntligt selv. Du kan købe maskineriet hos Amazing Space for ca. 600 kr.

  Hilsen Anette

  15/07/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Selma, bl.a. hos Amazing Space og Anita Falslund.

  Stor hilsen Anette

  15/07/2019
 • Sabina

  Hey Anette ☺️
  Hvad mener du er den bedste serum på markedet lige nu? Har læst nogle af dine artikler omkring emnet hvor du blandt andet anbefaler den fra dermalogica. Jeg er 29 år og har før haft tendens til acne, det vil sige jeg har en del ar tilbage nu. Så ved ikke om dermalogica ville være et godt valg for mig? Men egentlig leder jeg efter noget der kan forebygge og give en masse fugt. Håber du kan hjælpe mig, synes det er lidt en jungle at finde rundt i.
  Mange hilsner Sabina

  15/07/2019
 • Selma

  Kan du anbefale nogle steder i Kbh, der udfører lavfrekvente svagsstrømspulseringer? 🙂

  15/07/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Amaja, jeg er modstander af, at man ikke kan sige aldrig, for det er præcis, hvad jeg gør mht. Restylane og Botox. Jeg tror til gengæld på alt, hvad der forbedrer hudkvaliteten. Som ex. IPL.

  @ Susanne, kom endelig igen, når du har tænkt færdig.

  Stor hilsen Anette

  15/07/2019
 • susanne

  godt skrevet … jeg tænker lige over det 🙂

  15/07/2019
 • amaja

  tak for spændende læsning ,heldigvis havde du ikke skiftet holdning til indsprøjtninger som jeg troede da jeg så billedet

  15/07/2019