Gynækolog: Gid alle læger og hudlæger vidste det her

Du har sikkert hørt eller erfaret det. At nogle p-piller kan forbedre ens hud, mens andre formår det modsatte – at give decideret dårlig hud, typisk akne. Det sidste kan give mange den fejlagtige opfattelse, at de ikke tåler prævention.

Ifølge gynækolog og PhD Dorthe Snejbjerg handler det om manglende viden, fordi det afhænger af hvilken slags og vigtigst: hvilken generation af mini- eller p-piller, din læge eller gynækolog udskriver. I visse p-piller er der mange mandhaftige, såkaldt androgene, hormoner i spil, og de kan alene give akne eller få den til at blusse op.

”Når de unge kvinder kommer til mig, er det vigtigt, de ikke får en prævention, der kan

Det er ikke til at holde ud

give akne. Her er det afgørende at forstå, at p-piller altid indeholder to hormoner, nemlig østrogener og gestagener, og det er gestagenerne, der kan være forskellige,” siger Dorthe Snejbjerg og forklarer, at det ofte i forhold til p-piller gælder om enten at få hjælp til at styre stærke blødninger eller om hjælp til humør, hud og hår. Udover selvfølgelig selve den graviditetspræventive hovedopgave.

Frustrationen hos gynækologen opstår især, når kvinder med akne bliver sat på den aknemedicin, der hedder Isotretinoin, hvor der er lovkrav om at være på prævention. ”Her er det næsten ikke til at holde ud, når lægen sætter de her kvinder på p-piller, der er for androgene og giver akne,” siger hun.

Vold på vold

Dorthe Snejbjerg tror, det hænger sammen med, at alle læger er skolet i det, der hedder 2. generations p-piller i forhold til at mindske risiko for blodpropper. ”Men risikoen er fire til seks tilfælde pr. 10.000 pr. år på 2. generation og seks til ni tilfælde pr. 10.000 på et 4.  generationspræparat, der altså er anti-androgent og ikke forårsager akne,” lyder det med en uddybning:

”Her til sammenligning med risikoen for alle kvinder i alderen 15-49 år, som er to-tre tilfælde per 10.000 pr. år. Jeg synes ikke en sådan stigning retfærdiggør valget af 2. generations, hvis kvinden har de mindste problemer med huden,” siger hun og understreger, at de meget mandhaftige 1. generationspræparater er effektive i forhold til at dæmpe blødninger, og at hvis man har det – kraftige blødninger – typisk også tåler et større androgent pres uden at opleve den potentielle bivirkning i forhold til akne. ”Men hvis du ikke kan tåle de mandhaftige generationer af p-piller, så kan du blive både trist og få akne,” siger Snejbjerg og understreger, at det derfor er en enorm vigtig og desværre ofte overset vurdering af hvilken form for prævention, den enkelte skal have:

”Det er ganske enkelt vold på vold at give en akneplaget kvinde prævention med for mange androgener, og det er helt unødvendigt, når vi nu har den gode 4. generations alternativ.”

Så hvad ville du ønske, at alle læger og hudlæger vidste?

”At valg af prævention på en ellers sund og rask kvinde skal lande i kategorien af de anti-androgene 4. generations præparater, hvis man samtidigt døjer med akne og endda måske også er på decideret aknemedicin. Det er kontraproduktivt at få højandrogene p-piller samtidigt med at være i aknebehandling.”

Så hvad skal man sikre sig i forhold til lægen?

”Simpelthen selv tjekke op på og spørge ind til, hvorvidt der er androgene hormoner i den prævention, man får – hvis man samtidigt for eksempel tager Isotretinoin.”

VIL DU VIDE MERE OM HORMONER OG HUD i forhold til prævention, så se på Instagramprofilen @gyndoktor, hvor Dorthe Snejbjerg deler ud af sin viden og svarer på spørgsmål.

MERE SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

LYT TIL GYNÆKOLOGEN. Se filmklip med gynækolog Dorthe Snejbjerg på Instagram her.

11/09/2024
Når billig er bedst
Anettes value for money indkøbskurv
17/09/2024
Hvad ‘Seriøst bedre hud’ har lært mig
Seriøst hud har lært mig at drømme småt og forblive gift

Kommentarer

  • Camilla Kirstine
    REPLY

    Det her er simpelthen den ultimative oplysning som kvinde, med eller uden problemhud. Jeg synes det er en kæmpe hjælp at give kvinder viden som gør dem i stand til selv at kunne træffe det valg som er bedst for dem og ikke uvidende lade sig guide af autoriteter. Det er klart, at ikke alle praktiserende kan vide alt. Men især Dorthes fortælling om den parodoksale behandling med isotrenin + den forkerte prævention er jo tankevækkende. Jeg tror mange, vil have den erfaring bag sig. Og det ville jo være glædeligt, hvis viden som denne kunne nå flere.

    17/09/2024
  • Bente
    REPLY

    Hvor ville det være godt, hvis lægerne også havde viden om naturlig prævention fx Daysi.
    Kvinder behøver ikke tilskud af hormon i kroppen som prævention.
    🤎

    16/09/2024
  • Dorthe Snejbjerg
    REPLY

    Kære Pia
    Tak for god feedback. Men hvis kvinden har migræne med aura så kan man stadig vælge en anti-androgen mini-pille (fx Slinda) og ikke den klassiske Cerazette. Så er vi ude over begge problemstillinger – hud og migræne 🙂
    Bh Dorthe Snejbjerg

    16/09/2024
    • Mette
      REPLY

      Hej Pia
      Må man gerne få Slinda minipillen, når man er fyldt 40 år? Jeg har altid haft problemer med akne, men havde virkelig god effekt af anti-androgene p-piller. Dem måtte jeg dog ikke få længere, da jeg fyldte 35, øv.
      Men måske disse mini-piller kunne have samme effekt, hvis de er anti-androgene?
      mvh.
      Mette

      27/09/2024
    • Mette
      REPLY

      Hov, jeg mente ikke Pia, men Dorthe selvfølgelig (undskyld).

      27/09/2024
  • Tina
    REPLY

    1000 tak for virkelig nyttig godt forklaret viden!
    Jeg har en bøn tilbage til jer dygtige gynækologer: Når I henviser acne piger til os hudlæger må enten I eller patientens praktiserende læge meget gerne samtidig sætte i relevant behandling fx med epiduo og lymecyklin. I region Sjælland har vi op til 6 måneders ventetid, dvs de ubehandlede henviste kvinder møder op, ikke bare med svær acne men også med arvæv.
    Mange hilsener fra Tina hudlæge i Roskilde

    16/09/2024
  • Pia
    REPLY

    Her tænker jeg det ville have været relevant at spille ind, at migræne med aura er en kontraindikation for p-piller. Det handler ikke om huden, men er vigtig at have med.

    15/09/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.