Jacqueline Friis-Mikkelsen om selvværd, sundhed og TikTok

Det her er pladsen, hvor der normalt bliver nørdet helt ned i badeværelseskrukkerne. Men når ret skal være ret, så er velvære meget andet end hudpleje og det har jeg talt med Jacqueline Friis-Mikkelsen, direktør og evig scouter for Unique Models, om. Hun går nemlig mest op i styrke og sundhed – og nægter at være en mormor, børnebørnene kan løbe fra.

Hvad kan med din erfaring – især for alle de unge, du har med at gøre – smadre et selvværd? Og det modsatte. Hvad gøder et sundt selvværd?

Det er meget sigende, når mange af vores unge modeller kommer hjem fra ferie og fortæller, at det har været helt fantastisk, fordi der ikke var noget internet. Og det er der, jeg ser faren i forhold til selvværd. At alle sammenligner sig med hinanden, måler sig op i mod i hinanden og spørger sig selv ’hvorfor er jeg ikke der ?’ – hvad enten det er en fest eller et show i Paris. Især pigerne er nervøse for at træde forkert. Og det er ikke uproblematisk i de tidlige år, hvor man danner identitet og muligvis også er presset i skolen, presset af at skulle vælge det rigtige og ofte frygter at fejle.

Jeg gør derfor meget ud af at italesætte det, når jeg holder foredrag, og når jeg taler med de unge. Vi har alle fået nogle kort på hånden. Kort, der er meget forskellige, men man må lære at holde af dem, bruge dem og acceptere dem. Ens egne kort.

Det er ikke det samme, som at man ikke kan have mål eller ambitioner, men jeg ser tit, at frygten for fejl holder unge tilbage. Mit tilbagevendende spørgsmål er konsekvent: ’hvad holder dig tilbage?’ Og så får vi som regel en fornuftig snak om den tossede nulfejlskultur.

Hvad betyder den øgede diversitet i forhold til måden, vi sammenligner os med hinanden på?

På alle måder, at det skridt som modebranchen – og i sidste ende kunderne – har taget mod øget diversitet, er en gave. Der er og skal være en balanceret fordeling i former og farver, og vi er smukt på vej – især har Copenhagen Fashion Week sat det på agendaen i mange sammenhænge… så det er klart, at jo bredere moden viser sig, jo mere inkluderende er den, og hermed føler alle sig på et tidspunkt repræsenteret.

Jeg ville ønske, Instagram og TikTok …. afslut sætningen

 … aldrig var opfundet. Eller jeg ville ønske, at de blev brugt til det, de oprindeligt var sat i verden for. Som jeg ser det, var det at dele positive oplevelser, at løfte og inspirere hinanden på en måde, så dem, der interesserer sig for fiskeri, kan se i den retning, og hvis de samtidig elsker mode, så er der andre platforme, hvorfra man kan suge dét til sig. Jeg oplever desværre, at TikTok og Instagram får folk i alle aldre til at føle sig enten mindre værd eller at de mangler noget i deres liv med den der, hvorfor-er-det-ikke-mig tanke.

Du er kendt for at have en smittende livsglæde. Har du en opskrift?

Det ved jeg ikke, men jeg ved, at jeg tør tage mit liv alvorligt. Det er er jo nemt at være glad, når ting går godt, men du skylder også dig selv at tage fat, hvis noget ikke fungerer, og du har mulighed for at påvirke det. Og det tror jeg, at jeg gør hver eneste dag. Også på de små linjer, som suse tilbage til supermarkedet, hvis jeg for fjerde dag i træk er kommet hjem med grønsager, der ikke er friske. For det er noget sjusk. Jeg er meget ærlig og har aldrig været konfliktsky – og det gælder også i forhold til folk, jeg skal samarbejde med. Direkte tale er det, jeg foretrækker.

I forhold til fysikken og livsglæden, så prioriterer jeg at være i god form. Med to børnebørn på tre og fem, så er det pinedød nødvendigt at være i god form, for jeg skal ikke være sådan en, der ikke kan bo i telt eller følge med, når mine børnebørn spurter afsted (og jeg elsker at være sammen med dem). Jeg gider ikke lave det samme hver dag, så jeg dyrker yoga to-tre gange om ugen, har mit eget styrkeprogram, som jeg godt kan lide at dyrke i haven, ofte sammen med min mand. Hvis jeg er på rejse, så træner jeg til Seven Minutes appen. Når det passer ind, løber jeg også.

Hvad er det første, du gør om morgenen?

Jeg springer ud i postkassen for at hente Politiken, og så læser jeg avis. Så længe det er nødvendigt. Derefter er min rutine på badeværelset meget enkel, nærmest ikke-eksisterende, for jeg har bare én creme og én lipgloss, og det er det. For mig er der to ting, der gør godt: At fugte huden med creme og huske mine solbriller. Så længe jeg kan huske tilbage, har jeg brugt solbriller – de beskytter vist også huden omkring øjnene.

Noget, du er doven med?

Ja. Jeg er ikke den fødte shopper, og bryder mig faktisk ikke om at gå på tøjindkøb – er typen, der aldrig oser, og derfor er jeg meget taknemmelig, når andre hjælper mig med den del. Qua mit job arbejder jeg sammen med mange dygtige mennesker, der ved, hvad der klæder mig.

FOTO Pernille Rahbek

@jacquelinefriismikkelsen på IG

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

08/01/2023
Godt at vide før Botox & fillers
Især mænd skal overraskende nok være ekstra opmærksomme
12/01/2023
Hey, panderynkerne er væk, lød det fra badeværelset
Det er 1 ud af 5 virkninger ved hudplejende A-vitamin

Kommentarer

 • Julie

  Nu bliver jeg lidt nysgerrig! Hvilken creme? 😀

  12/01/2023
 • Christina kragh

  Jeg har ikke TikTok men elsker min instagram dog rydder jeg op ind i mellem I hvem jeg følger ,for jeg kan også nogle gange tænke /føle mig og mit liv er helt forkert ,specielt mig ! Men jeg elsker nu alligevel at lure styling af osv ,jeg forsøger ikke at lade mig friste alt for meget når det kommer til hudpleje produkter og makeup men det svært haha altså I love beauty forstår virkelig at reklamere for den Vinters daughter olie og hver gang får jeg lyst til at købe den 😉

  11/01/2023
 • Birgitte

  Dejligt, oprigtigt indlæg! Og hvor sandt mht sociale medier – dog må jeg sige at også jeg, i en alder af 59, også ofte falder i den der sammenlignings fælde, og i diverse sundheds- og hudplejefælder, og blir snot forvirret og små depri, over ikke at kunne finde hoved og hale i hvad der er bedst for mig…‍♀️
  Så tak for enkeltheden og hjælpen fra dig, Annette og en livsklog Jacqueline ❤️

  11/01/2023
 • Marie

  Tak for et inspirerende interview. Hvilken app mon det drejer sig om? Der er flere i app store, som hedder noget med seven minutes

  11/01/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.