Pas på cremer der giver knopper

S0A0811

En Beautyspace-læser skrev om en tilbagevendende udfordring: Hun havde smurt sig med en ny silikoneholdig creme og var endt med små knopper. Ikke bumser, men mere små forstoppede porer, som hun skrev. De mindede hende om, hvad der sker om sommeren, når hun bruger for meget vandfast solcreme i ansigtet.

Måske husker du snakken på Beautyspace med hudlæge og professor Peter Bjerring fra HudCenter Mølholm? Den om det medicinske begreb acne cosmetica. Populært kaldet Mallorca-knopper, som kan minde om bumselignende udbrud på glinsende hud.

Der er tre ting, som her er værd at holde øje med:

 • Hvis du smører for meget fedtstof på huden (så tjek din hudtype). I mit tilfælde har jeg en fedtet T-zone og lidt mere tørre kinder, som betyder, at jeg er selvsmørende i panden, på næsen og på hagen. Her skal der fortrinsvis bare fugt på og ikke for meget olie.
 • Silikone (især for meget silikone) kan også give problemer. Som den amerikanske hudlæge Leslie Baumann forklarer det: ”The problem with silicones are that they hold in sweat and sebum on the surface of the skin.  If you don’t wash off at night you get clogged pores and breakouts from the fact, that the sebum and sweat is held against the skin by the silicones.”
 • Hvis du er blevet fan af K-beautyens mange lag: De op til 10 trin, der bliver praktiseret i Sydkorea, kan være en joker at kopiere. Hold derfor øje med, hvad din hud kan absorbere. Bjerring nævnte i en sag til Børsen, at han, i forhold til for bare fem år siden, nu møder 25% flere, som søger hjælp til forstørrede porer og udbrud, der minder om noget fra teenageårene.

SNUP TIPPET: Du er din egen huds tætteste ekspert. Uanset hvad andre siger om et zoom-spejl, så er det stadig det bedste og billigste redskab til selv at følge med i, hvordan din hud trives. Står du med tilstopninger, er der ikke andet at gøre end at få tjekket især fedt-indholdet i din hudpleje. Og så ellers få ansigtet i noget forløsende salicylsyre (BHA) eksempelvis fra Danish Skincare.

24/04/2018
Helt ærligt, Stine Bramsen
Skrap og skarp dame
26/04/2018
Hårfarve uden krads kemi afprøvet
Her er hvad der skete

Kommentarer

 • Christina

  Åh… Glæder mig til at høre dit svar og mine muligheder.
  Kh Christina

  29/04/2018
 • @ Christina, åhhh jeg er vild med dit spørgsmål og denne her kommentar. Ikke fordi jeg ikke er glad for alle andre spm. og kommentarer, men fordi der her er brænde til mit mål. Du får dit eget indlæg med svar. Inden så længe.

  Den slags hudlæger altså….

  Stor hilsen Anette

  29/04/2018
 • @ Maria Louise – Måske kan din læge hjælpe dig. Kender kun Christina Grønhøj i Aarhus og Peter Bjerring i Vejle mht. hudlæger tæt på dig.

  @ Rikke – jeg vil ikke være bange for silikone i solbeskyttelsesprodukter. Synes bare ikke at der er grund til at gå i seng med SPF. Men ja, Mádara har netop lavet en med SPF 30 uden.

  @ Kiss, ender som regel på ‘cone’.

  @ Lissie, se Glennies kommentar. Plus der er niacinamid i. Men tjek lige om du vil føle dig fedtet.

  @ Glennie, hører også til mine favoritter.

  Stor hilsen Anette

  29/04/2018
 • @ Kia, jeg tror ikke, det har noget med det vandfaste at gøre. Det hænger mere sammen med fedtindholdet.

  @ Annette, som regel ender de med ‘cone’.

  @ Mette Sloth, det fungerer i hvert fald på præcis den måde for mig.

  @ Salli, bruger du en anden creme, når du er ude at rejse?

  @ Rie, der kommer solcremes anbefalinger om ikke så længe. Men prøv med en der lidt mere lind, ex. dermalogicas til sart hud.

  @ Jette B, haha, det var noget af et hack. Men nej, der kan ikke generaliseres.

  Stor hilsen Anette

  29/04/2018
 • Christina

  Go’morgen.
  Jeg er desværre én af dem der har en let Rosacea tilstand, men som stadig gerne vil pleje min hud ordentligt og måske også med min alder taget i betragtning (jeg er 39). Jeg vasker ansigtet morgen og aften, og bruger dagcreme og solfaktor. Om aften kun en SERUM efter vask, da en creme fedter min hud og giver små urenheder. Jeg undgår produkter med olie i, da min hudlæge siger at det er no go! . Det lukker huden for meget til og kan få sygdommen til at eksplodere. Samtidig siger hun også at det der med at ofre over 200-300 kr på cremer, er noget pjat, da en creme bare skal fugte. Anti age findes som sådan ikke, med mindre det er en receptpligtig A vitamin creme, der også arbejder med ar-væv osv….. Nåh tænker jeg. Så hvad forholder jeg mig så til!? Scrub er også forbudt, da det er for hårdt ved de sarte kar og spreder urenheder. Hjææælp
  Har du et svar på min smørre?
  Kh Christina

  29/04/2018
 • Glennie

  Hej,
  Et lille måske brugbart tip til Lissi: A-dermas Exomega creme er blevet reformuleret sidste år, så den nu hverken indeholder silicone eller mineralsk olie. Vi bruger den herhjemme til mild børneeksem og atopisk hud. Håber tippet måske kan hjælpe dig. Til lidt mere “almindelig” vedligeholdende daglig pleje er Avenes nye Trixera serie tilmed også virkelig lækker i konsistensen, og den er også fri for mineralsk olie og silicone, så man selv med en tør og eksemplaget hud kan føle, at huden kan ånde.
  Mange hilsener
  Glennie

  28/04/2018
 • @ Trine – Jeg kan bookes ;o) Hvis du tager fat i dit lokale bibliotek el. lignende. Ellers er det ofte lukkede foredrag. Firmaer el. foreninger, der hyrer.

  Stor hilsen Anette

  27/04/2018
 • 1000 tak for alle ord og kommentarer.

  @AJ, tak fordi du deler din erfaring.

  @ Trine, nej ikke rigtig, men kan der være noget, hun er overfølsom overfor? Når/hvis I har mod på at starte op igen, så gå ultra langsomt til værks. Bland evt. med en anden tyndtflydende creme (en med en kort inci-liste, fx. Nilens jords fugtserum).

  Stor hilsen Anette

  27/04/2018
 • Lissi

  Hej Anette
  Hvad kan du anbefale, som har samme egenskab som Dermalogica barrier repair, men ikke indeholder silikone (dimethicone på Latin)?

  26/04/2018
 • Kiss Jacob

  Hey Anette
  Hvad hedder silikone når det er i cremer ?
  Står der silikone i ingredienslisten ?

  26/04/2018
 • TAK for alle gode spørgsmål og kommentarer. Jeg er tilbage torsdag eftermiddag. Lad mig lige understrege, at silikone på ingen måde er farligt. Det er bare ikke alle, der har det godt med for meget. Og det vigtigste: Sørg for at få renset den af om aftenen. Personligt har jeg ingen problemer med, at der er silikone i min foundation og i min solcreme…jeg synes bare, at der i dagtimerne ikke behøver at være det i ‘alle lag’. Fx ikke i ens serum. Stor hilsen Anette

  26/04/2018
 • Rikke

  Jeg bruger pt Kiehl’s creme med solfaktor i, men som også indeholder silikone. Har du et par bud på gode dagcremer (til forår/sommer) med gode ingredienser (bl.a solfaktor), men uden silikone? Jeg har lidt fedtet t-zone og tørrere kinder.
  På forhånd tak.
  Rikke

  26/04/2018
 • Maria Louise

  Hej Anette!
  Jeg døjer med sådan nogle små hvide bumselignende knopper (der er også rødmen) på armene (desværre på hele armen, ikke kun på overarmen). Det begyndte, da jeg blev gravid for 2,5 år siden. Jeg ammer stadig min dreng og knopperne er blevet bedre, men er ikke væk. Jeg er meget i tvivl om det er hormoner, creme (har brugt lidt forskelligt og er meget kritisk, men intet får knopperne til at gå helt væk). Er det kalk-overskud eller noget helt andet? Og kender du en dygtig hudlæge i Silkeborg-området, som kan sige noget klogt om dem uden at jeg skal tage skrappe midler i brug?

  25/04/2018
 • Jette B

  Uanset om jeg bruger Apotekets eller Matas ansigtssolcreme så sejler de rundt på huden. Jeg har nu valgt at bruge solcreme til kroppen i ansigtet. Den kan huden absorbere ovenpå Matas dagcreme, Nilens jord serum og Rønsbøl mist.
  Mon ansigtssolcreme indeholder mere fedt end solcreme til kroppen?

  25/04/2018
 • Rie

  Er det de såkaldte whiteheads der er tale om?

  Forresten så har jeg prøvet Kiehls Ultra Facial Cream med SPF30 i ansigtet (efter jeg så den herinde) + Ilse Jacobsens solcreme til ansigtet med SPF15 – og begge fnuldrer på huden – ligegyldigt om det er på tør og ren hud eller med en anden creme under. Lidt ærgerligt når jeg så gerne ville begynde at benytte SPF dagligt under makeuppen. Har du nogen gode fifs, eller råd til andre gode solcremer til ansigtet under makeuppen? 🙂

  25/04/2018
 • Salli

  Er det den samme type knopper man kan være uheldig at få når man er sydpå og får sol i ansigtet?
  Men som jeg af uvisse grunde aldrig få herhjemme…

  <3

  25/04/2018
 • Spændende indslag – jeg døjer også med lidt selvsmørende T-Zone. Hvad siger du til serum på hele ansigtet og så en god creme de lidt mere tørre steder, er det tilstrækkeligt? Ellers går der lidt blankpoleret look i dagens makeup op af dagen 🙂

  25/04/2018
 • Annette

  Hej Anette.
  Hvordan tjekker jeg for silikone i mine produkter?

  25/04/2018
 • Kia Wilkenloh

  Hej Anette

  Vil det sige, at det er bedst at holde sig fra vandfast solbeskyttelse? Og holder det så hvis man sveder, eller skal man så smøre sig mange gange i løbet af en dag, uanset om man er i vand eller ej?

  25/04/2018
 • Trine

  Hej Anette

  Hvor kan man se, hvornår du holder foredrag/events? Jeg har googlet mig frem til, at du er i Horsens d. 2. maj, men der kan jeg desværre ikke, så har du et sted, hvor man kan se, hvor og hvornår man kan “opleve” dig?

  25/04/2018
 • Trine Heide

  Min datter har fået nogle røde knopper efter opstart på A-vit fra BF fra sidste beautybox. Har du hørt om det før?
  Vi holder en pause og starter forsigtigt op EFTER konfirmation

  25/04/2018
 • AJ

  Det kan også være milia. Jeg er garanteret milia-prikker hvis jeg kommer bare en smule sheasmør omkring øjenområdet. Jeg lider stadig en smule af dem uden at have tunge ting i hudplejen længere, men en daglig rutine med mild AHA hjælper. Kh

  25/04/2018

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.