Løsning på drilsk rosacea og en halshud, der skrider

Der kom et, eller faktisk tre, ankepunkter fra Beautyspace-læser Tina i går. Hun skrev:

 • Ingredienslisten på mine produkter gør mig ikke meget klogere
 • Jeg har tendens til rosacea
 • Min halshud skrider

Det er der skrevet en bog om. Med svarene. Og rigtigt gættet, det er Bedre hud med årene – videnskabens opskrift på en friskere og pænere hud. Som ikke kræver køb, fordi biblioteket jo er der. De tre ankepunkter har hvert sit kapitel:

 • Match din hudpleje med dine holdninger hedder det af dem, der gør dig klogere på at afkode en indholdsoversigt. Men også på, hvorfor prissnobberi er blevet umoderne. Og hvordan konsistens gør større indtryk, end de fleste vil være ved.
 • Husk halsen. Den husker stensikkert dig – er overskriften på kapitlet, der indledes med min gode kollega Lise Grosmann, som efterlyser en klemme til at sætte i nakken. Urealistisk? Det svarer plastikkirurg Jens Jørgen Elberg på. Hvad der er ret så meget mere afgørende er, hvordan og med hvad, halshuden behandles bedst. Og nej, vi er ikke ude i specifikke halscremer.
 • Dulmende hjælp til rødmeramt hud. ”Rosacea er en gådefuld og kompleks sygdom, som flere og flere desværre får. Der er ikke tale om klinisk ren sygdom, men om et blandingsbillede med forskellige sværhedsgrader. Jeg er overbevist om, at årsagen er multifaktorel: Mere stress, mere forurening og endelig det faktum, at vi sovser huden ind i mange produkter,” siger Johan Milling Poulsen på side 117 – som indledning til hvad der gør godt, hvad der ikke gør godt – og hvad der stadig er svært at få bugt med. Ofte vil den lillebitte ting, det er at rense mindre hidsigt og mindre hyppigt, gøre en positiv forskel. Ikke bare for sart hud, men i særdeleshed i forhold til rosacea.

FÅ BOGEN MED 20 HUDKÆRLIGE PROCENT leveret til din postkasse. Det får investeringen til at lande på 215 kr.

POLITIKENS FORLAG SERVERER kapitel 1 for dig her.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO Manasi7

14/03/2023
Ingredienserne, der hurtigst forstærker hinanden
Ingredienser, der får 2 + 2 til at give 5
16/03/2023
Ingen kan stjæle hinandens kilder
Professor Suresh Rattans livsforlængende eliksir skal du have fuld adgang til

Kommentarer

 • Jette Nielsen

  Hej Anette

  Tak for de kloge ord. Jeg har 2 spørgsmål som baserer sig å nogle af dine tidlige anbefalinger. Jeg har sart (muligvis dehydreret) hud, med en anelse Rosacea.

  Jeg er interesseret i at prøve Manyo Bifida mist eller toner og ampoule. Funderer på om den passer sammen med Facetheory’s Lumizela A10 serum og i såfald hvilken rækkefølge?

  Og du anbefalede engang Anti-age Natcremen fra Nilens Jord – hvor meget adskiller den sig fra den tilsvarende dagcreme. Er det overall at anskaffe sig begge?

  16/03/2023
 • Anette

  Det er super spændende det du beskriver om rosacea. Der er mange mange spændende artikler på nettet, men man skal helt sikkert gå en relativt holistisk vej med sygdommen.

  Jeg har haft tendens til rosacea også, og kan klart sige at KISS er vejen frem. (Keep it simple, stupid).

  Jeg har gjort en del eksperimenter med varierende held gennem tiden, og min konklusion er, at vegansk D-vitamin (den normale er ofte baseret på lanolin, hvilket sart og tør hud kan reagere negativt på i visse tilfælde), kan være et positivt bidrag i ens kost.

  Derudover vil omega3 fedtsyrer være godt, sammen med ikke-strippende hudpleje/rens.

  Nogle påstår at man skal kigge på SIBO – en tilstand i tyndtarmen, hvor ubalance kan forværre rosacea (kig evt efter SIBO på PubMed sitet). Andre hævder at man ved rosacea har opbygget et højere niveau af D-vitamin i huden pga ubeskyttet soleksponering, som senere fører til rosacea…

  Alle veje fører til Rom, men alt der styrker barrieren er ihvertfald et godt pejlemærke synes jeg.

  Min rosacea har også reageret godt på probiotika i hudpleje, samt havre, grøn te og hyaluronsyre. Den kan ikke lide olie, men elsker masser af fugt og blid SPF.
  Dvs fysiske filtre, lette solcremer. Svært at finde uden silikone, men jeg sværger til Scene og Puritos Daily Go-To Sunscreen med både fysiske og kemiske filtre.

  16/03/2023
  • Anette

   Avene solcremer

   Og…så bryder den sig ikke om niacinamid. Men det er nok mest på grund af min periorale dermatitis,, som ofte kan minde om rosacea…

   16/03/2023
  • Pia

   Hej Anette
   Ved du om den solcreme fra Scene og Puritos kan købes i Kastrup lufthavn? Rejser snart, så er ikke sikker på at jeg kan nå at bestille den hjem. Min hud minder meget om din, og er “bange” for en forværring pga. solen. Alternativ, hvilken en fra Avéne?

   19/03/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.