Solbeskyttelse bliver også noget, du spiser
Forestil dig en blisterpakke fra apoteket med solfaktor-tabletter. Haps og du er beskyttet mod forbrænding, rødme og pigmentpletter. Slut med at være tildækket, søge skygge, medmindre for velbehagets skyld, eller være cremet ind, når UV-indekset sniger sig op over tre.
Selv middagstimerne vil ikke længere være en farezone for brændt bart.
En drøm? Njaaa.
Selvom SPF-tabletten endnu ikke er på salgshylderne, tyder ny forskning på, at vi rykker tættere på at kunne spise os til solbeskyttelse
En forskning, der i Danmark sker med hjælp fra bl.a. hudlægerne Flemming Andersen, Merete Hædersdal, Peter Bjerring og farmaceut Catharina Lerche. Det er ikke forskning, der bliver udført for skønhedens skyld, men som en konsekvens af det faktum, at hudkræft ikke bare er den mest almindelige form for kræft, men også i stigning. 90 procent af tilfældene er forårsaget af UV-stråling – herhjemme såvel som på verdensplan.
I et nyt studie foretaget af videncenter for hudkræft og udført på Bispebjerg hospital har molekylær biomediciner Celina Pihl forsket i mulighederne for at undgå at blive rød og frem for alt skoldet ved hjælp af en pille. For når det sker, ryger hudens normale oprydnings- og reparationsmekanismer ad hekkenfeldt til, og man står tilbage med DNA-skader (som hudkræft), inflammation og hæmning af immunsystemets reaktioner. Vi taler således om skader, der ikke kan lindres eller påvirkes med almindelig creme.
Som du sikkert ved og måske allerede har erfaret, ender for meget sol – på den kosmetiske bane – med pigmentpletter, rødme, rynker og forstørrede porer.
Celina Pihl har undersøgt en håndfuld stoffer, der har det tilfælles, at de skal spises frem for smøres på. Det er dels medikamenter som for eksempel metformin, altså diabetes medicin, som dog også er kendt som et såkaldt “off label longevity drug“. Dels lovende komponenter, som vi allerede kender, for eksempel flavonider, polyfenoler, antioxidanter, plantefenoler og B3-vitamin.
På spørgsmålet om der er noget, som har overrasket hende, lyder svaret:
”Normalt når man tænker solbeskyttelse, er al fokus på solcreme, højere solfaktor, bedre følelse på huden – men de stigende hudkræfttilfælde har vist, at vi simpelthen bliver nødt til at tænke alvorligt i supplerende løsninger, for vi ved, at folk er for dårlige til at smøre sig ind. Så det, at vi viste en effektiv beskyttelse med oral levering, var en dejlig overraskelse med de muligheder, der nu kan opstå fra projektet.”
Hudlæge Flemming Andersen er også begejstret for det prækliniske studie:
”Det er rart at blive bekræftet i de idéer, vi efterhånden har haft et par år nu. Også selvom der er et stykke vej endnu til at få den cocktail af aktive stoffer, som kan beskytte os lige så godt som tøj og faktor. Man kan altså ikke begynde at drikke mere grøn te, jagte polyfenoler eller tage B3-vitamin og tro, at man er beskyttet mod solen. Ting tager tid.”
FÅ STUDIERNE HER: Første studie fra 2021 finder du her. Celina Pihls seneste studie, som blev ph.d.-forsvaret i sidste uge har titlen: “Pre-clinical investigations of oral photoprotection to prevent keratinocyte carcinoma.”
@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du finder filmklip med how-to, guides og fif til seriøst bedre hud.
FOTO LEA JESSEN
Sanne
Ja, tænk hvor kunne det være fantastisk! Især til børn og stædige ægemnænd, som ikke mener det er nødvendigt.
Rigtig go’ dag , smukke. ♥
Anette Kristine Poulsen
@ Sanne, præcis!
Ida
Åh, det lyder som. drømmen. Men snakker vi om noget, der kan ske i vores levetid…
Anette Kristine Poulsen
@ Ida, ja det gør vi. Men som supplement. Ikke erstatning.
Maria L
Det ville være dejligt hvis man havde solallergi / soleksem i baghovedet, for solcreme hjælper, men ikke så meget, at det kan forebygge det helt. Har man tænkt over, at man også bør kunne danne d-vitamin selv om man har taget tilskuddet?
Anette Kristine Poulsen
@ Maria L, det ved jeg, de er meget optaget af. Det med D-vitamin.
Mariannegylding
Vildt spændende. Var ikke klar over at Metformin havde ovennævnte evner.
Det er altid positivt når et’ præp viser sig at have andre virkninger end det det oprindeligt er produceret til.
Glæder mig til at læse mere.
Og tak for altid at holde os underrettet❤️
Anette Kristine Poulsen
@ Marianne Gylding, tror mange læger ligefrem ser Metformin som lidt af en vitaminpille. Kender i hvert fald et par stykker.
Mille
Hej Anette
Jeg har købt en sampak af dine tre produkter, fordi jeg dels føler mig overbevist om kvaliteten af dem uanset andre produkters kvaliteter, men også fordi, jeg faktisk kan regne ud, at de i længden er billigere end alt andet, jeg pt. køber – og det er jo super dejligt, når man er på SU.
Hvordan gør jeg, hvis jeg plejer at blande Ansigtscremen (A-vitamin) op med fugtserum? Kan jeg blande med din serum Ansigtsgløden? Rutinen vil i så fald se sådan her ud –
Morgen
Varm vaskeklud med vand
HONEY Hydra serum
Rudolph Care anti stress facial cream
Ansigtsbeskyttelsen SPF
Aften
CeraVe Hydrating cleanser x2
Bioeffect EGF serum
Ansigtsgløden blandet op med Ansigtscremen (serum og A-vitamin)
HONEY face oil
Kh. Mille
Anette Kristine Poulsen
@ Mille, 1000 tak for dine ord og for at dele din rutine. Jeg tror, jeg har sagt det før … sikke en prof tilgang. For mig ser alt fint ud (teoretisk og i forhold til hvad gør hvad). Kun om aftenen skal du bruge Ansigtsgløden FØR EGF, fordi der er let peeling i Ansigtsgløden, så du vil bane bedre vej for EGF. Og så kan du overveje i stedet at slutte af med Ansigtscremen blandet med lidt HONEY face oil.