Vis mig dit badeværelse, Mary C. Namagambe

Mary C. Namagambe har flere visitkort end de fleste – hun er blandt andet både aktivist, rejseleder og iværksætter. Jeg mødte hende første gang tilbage i februar, hvor hun efter et pressemøde prikkede mig på skuldrene og fastholdt øjenkontakten med et ”Hej, du sad på første række og må have fået de bedste film. Vil du dele dem med mig?” Ja klart. Og lige siden har jeg drømt om at komme med på en Mary-guidet rejse til hendes Uganda, men i første omgang bliver det en tur på badeværelset i København:

Hvad tror du slår folk som det første, når de står på dit badeværelse? 

 • Jeg tror, de tænker, at det er lille, men ikke decideret Københavner-lille, for jeg kan gå i bad og på toilettet uden at det skal være på samme tid. Jeg tror også, at folk vil bemærke, at det er et rum, jeg værner om. Hvor jeg har både kunst og planter og i det hele taget tænker over, hvordan stemningen er. Jeg kan godt lide at udskifte kunsten alt efter, hvordan jeg har det. Men okay, vi kommer ikke uden om, at folk også vil tænke hold op, hun har mange produkter, og det er qua mit job også som ambassadør for et hudplejemærke og som influencer, at jeg får mange ting tilsendt. Jeg har en plan for, hvornår jeg afprøver de forskellige ting, så det ikke ender i kaos.

Er du til rutiner eller ritualer? 

 • Jeg er 100 procent til rutiner! I en ofte travl hverdag er det lige præcis rutinerne, der gør, at jeg får gjort ABC, og det giver mig ro at have hudplejerutiner. Jeg skal på den måde ikke tænke over, hvad jeg gør. Selvfølgelig kan der poppe noget nyt op i en rutine, for eksempel noget der skal afprøves. Det hører med til min rutine, at det første, jeg gør om morgenen (efter at have kigget op min telefon), er at tænde et stearinlys og meditere i 15 minutter. Før te, før noget som helst der involverer vand i ansigtet.

Har pandemien gjort, at du har ændret noget i forhold til dine rutiner?

 • I den grad, for før pandemien havde jeg ingen rutiner. Pludselig havde jeg tid om morgenen – jeg fik et rum med plads til at gøre de ting, der giver mig en god start. Og som jeg nu kører på rutinen og ikke vil undvære. Først – og desværre – så tjekker jeg min telefon som det allerførste. Bruger 10-15 minutter på Instagram. Derefter meditation (griner højt), så te, så en vaskeklud i ansigtet, serum og creme, hvor jeg kun om sommeren bruger SPF.

Er der noget, du altid har, men ikke viser frem på badeværelset?

 • Absolut ja. Førhen brugte jeg altid babypudder som sidste step, når jeg havde lagt makeup – for ligesom at holde på den. I dag bruger jeg en mere moderne såkaldt settingspray til at fiksere makeuppen, men altså … jeg har stadig babypudderen, som jeg ikke helt kan slippe. Og så har jeg noget med mayonnaise, som heller ikke lige står på første række på badeværelset. Men uanset hvilken conditioner jeg bruger i mit hår, så er der intet, der slår blandingen af æg og olie, og mayonnaisen har forfulgt mig lige siden, jeg første gang så den som hårkur-tip på Youtube. Jeg sover med den i håret om natten – binder lige en stofpose omkring håret – og skyller så ud næste morgen. Håret bliver silkeblødt.

 Er der noget, du er doven med?

 • Jeg kan glemme mine fødder, selvom jeg går meget op i at de er bløde og pæne – og jeg går til yoga, hvor man jo har bare tæer og negligerede fødder er ikke rart. Hverken at have eller at se på. Så nu har jeg indført en ny rutine, hvor jeg stiller min fodcreme op på hylden ved siden af mine ansigtsprodukter, så jeg på den måde husker at smøre fødderne ind.

Det tåbeligste skønhedstip, du har afprøvet?

 • Det er det evindelige tandpasta-tager-bums-tip, og på det tidspunkt fik jeg en bums og skulle på date næste dag, så jeg gik lidt for meget all in og smurte hele ansigtet ind i tandpasta. Alt blev tørt og ubehageligt. I dag tænker jeg anderledes – uden at det skal lyde for helligt – men sandsynligheden for at min date også har prøvet at have en bums er jo ret stor, så det går nok.

Noget, du gerne ville have vidst for 10 år siden?

 • Oh yes. Jeg er 33 år i dag og jeg ville ønske, at jeg altid havde vidst – og hvilet i – at uanset hvor meget makeup eller hudpleje, jeg bruger, så er det absolut vigtigste, at jeg kan lide mig selv. Med og uden bumser. Jeg ville også gerne have vidst, at det at tage vare på sin hud er for alle mennesker, ikke kun visse personer. Jeg er jo vokset op med at det var bestemte typer, jeg så i TV og i reklamerne, for især skønhedsprodukter. Og jeg lignede ikke Julia Roberts og ingen creme kunne få mig til det. I dag ved jeg, at hudpleje selvfølgelig er for alle – og jeg kan ligefrem kalde mig ambassadør for et mærke. Det er stort når man kun er vokset op med hvide kvinder på TV.

Noget, skønhedsbranchen anno 2022 kan gøre anderledes?

 • Jeg synes stadig diversiteten mangler. Vi hører altid, at Danmark er et homogent land i forhold til hudfarver, men det er jo langt fra tilfældet. Vi er SÅ mange forskellige farver repræsenteret, og jeg ser stadig brands, hvor jeg ikke kan genkende mig selv i deres ord og billeder. Følelsen af ikke engang at være værdifuld nok til at indgå i deres reklamer gør, at jeg ikke køber noget. Derudover synes jeg, vi ser for meget perfekt hud. Jeg savner – også i reklamer – at se folk med en bums og ikke altid den der overperfekte hud.

Har du nogensinde – i forhold til din hud – stået ved en skillevej, hvor det krævede overvejelse at tage skridtet?

 • Jeg er vokset op blandt mange sorte kvinder, der har brugt kemikalier til at gøre deres hud lysere, og det har jeg ærligt talt aldrig haft lyst til, altså at tage det skridt. Men omvendt skulle der gå noget tid, inden jeg for alvor kunne omfavne, hvem jeg er. Jeg tror min skillevej var trodsighed – jeg ville ikke ændre noget ved mig selv, bare fordi jeg ikke følte mig afspejlet i reklamerne. Trodsigheden gælder også min alder. Det er så nederen, når folk kan finde på at sige ’Guuud du ser meget yngre ud end 33’. Jeg vil ikke have ros for at se yngre ud, for jeg kommer fra en kultur, hvor det at blive ældre er noget af det smukkeste, der findes. Jeg jublede, da jeg fik mine første grå hår og min fødselsdag er altid noget jeg ser frem til.

DU KAN FÅ MERE AF MARY PÅ INSTAGRAM under @maryconsolatanamagambe

@beautyspace på INSTAGRAM

SERIØRST BEDRE HUD i ord og på tube

09/11/2022
6 ting, der DUMPER dine hudpleje-indkøb
Og kirurgens svar på hals-klemmen i nakken
14/11/2022
De 6 ting, der giver din hud flest problemer
1 af dem overrasker mig

Kommentarer

 • Solveig

  Fantastisk indlæg – tak for det og tak til Mary for at gøre opmærksom på den helt vilde ‘hvidhuds-bias’, der hersker i skønhedsindustrien – med 1000 varianter af blegecremer og alt for lidt diversitet blandt modellerne og en masse andre diversitetsanliggender, der trænger til at blive opdateret til 2022:)

  12/11/2022
 • Anette

  Idag går jeg ind i 40’erne og er du vimmersvej hvor gør det en forskel at kunne lide sig selv med eller uden bumser!

  Jeg startede tidligt med hudpleje og arbejdede på Oriflame, hvor cremeerne stod i kø. Men jeg tog alt for hurtigt kradsede midler i brug og man kan se på min hud at den har det lidt stramt med det hele, for den er virkelig sensitiv!

  Jeg savner virkelig også hudplejebrands og beauty inkluderer fx mørkebrune farver til andre end hvide grisefarvede danskere. Det er decideret pinligt at der stadig er så få med den farveskala!

  12/11/2022
   • Anette

    Ja! Men jeg tror de holder til i Sverige. De har dog en webshop, og det samme har Yves Rocher, den gamle konkurrent til Oriflame og kuponhæfterne

    25/11/2022
 • Pernille S

  Mayonnaise tricket er da smart. Ikke til mig, som kun har sparsom hovedpynt – desværre, men de som har kraftigt og måske krøllet/kruset hår er det da en genial hårmaske!
  Det med æg – som mayonnaise jo indeholder, er et fantastisk hudpleje middel. Min svoger som var kok, havde de blødeste babyhænder nogensinde set. Han æltede brøddej hver dag, og tilskrev det selv æggene i dejen. Det tror jeg på!
  Kh Pernille S

  12/11/2022
 • Mariannegylding

  Skønt indlæg❤️
  Er der mon genetisk forskel på hvid og brun hud? Jeg tænker tykkelse ect.? Og skal den plejes på en anden måde. Jeg skal nemlig give vores skønne svigerdatter kalendergaver og vil gerne finde nogle lækre plejeprodukter for hun er på SU.
  Tror også hun skal have fiffet med mayonnaise 🙂
  Rigtig god weekend

  11/11/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.