De 6 ting, der giver din hud flest problemer

Vi er alle passagerer på et unikt, genetisk tog, der kan have næsten ingen, få eller flere sporproblemer. Vi har også alle et sæt spillekort af inde- og udefrakommende påvirkninger, der har en gevaldig betydning for, hvordan vores hud ser ud. Og ikke mindst: Hvordan den har det. Du kan tage fri resten af dagen og læse de videnskabelige henvisninger her eller nappe shortlisten baseret på nogle af mine væsentlighedskriterier herunder:

Såkaldt 1) photo damage er et ord, der kan blive kikset at oversætte. Kort sagt er vi ude i den skade, som overdreven, gentagen og akkumuleret påvirkning fra UV-stråler har på huden. Hvad der er for meget, afgøres meget nemt – det er, når huden tager farve af solen, hvilket ikke er det samme som, at man ikke må rammes af de energigivende stråler. For meget sol resulterer i en slukøret skadesopgørelse med soltørre linjer, pigmentpletter, tør, grov, kronisk inflammeret hud. Et adjø til elasticitet.

Løsningen er den jeg ved, du kender og jo enklere end enkel. Nemlig UV-beskyttelse. Elsker du farven af solpåvirket hud, så køb selvbruner.

2) Miljømæssige nedslag tæller for eksempel forurening, som er værre, end vi tror (hej barriereudfordringer og pigmentforandringer), selvom postnummeret ikke er i nærheden af hverken London, NYC eller Beijing. Løsningen er nem. Det handler om altid at sikre sig beskyttende antioxidanter i ens serum eller creme.

3) Rygning, jaja tænker du sikkert. Men hvad der her bliver refereret til, er, at den ødelæggelse røg laver eller har lavet i huden, ikke står til at ændre. Den er det forfatterne kalder irreversibel skade. Man kan selvfølgelig klart beskytte sig mod fremtidige rygerhudsskader, for det betaler sig altid (som alle ved) at stoppe. ”En 40-årig rygerhud svarer til en 70-årig ikke-ryger,” som forfatterne siger. Lad mig tilføje, at der jo her er et hav af faktorer, der spiller ind. Hvad hvis den 70-årige rådyrker solen? Hvad hvis den 40-årige aldrig er udsat for følelsesmæssig stress?

Samme jaja, kan man sige om 4) søvn – alligevel er der dokumenteret nyt i forhold til hudbarrierens velbefindende, som viser sig at hænge sammen med nok søvn. Definitionen af nok søvn er ikke svær længere. Den er 7-8 timer. Vi kender de mere åbenlyse konsekvenser som mørke rande og hævede øjenomgivelser, men at mundvigene med tiden vil hænge mere nedad ved søvnmangel, er overraskende nok også en negativ sidegevinst.

5) Skrappe sæber og for varmt vand hører til årsager, der er tungtvejende nok til, at de videnskabelige forfattere tager fat i det. Løsningen er enkel: brug lunkent vand, brug langt mindre af dit renseprodukt. Der er efterhånden bred enighed blandt eksperter om, at rens er noget, der med fordel kun foregår om aftenen. Om morgenen kan du tørre dit ansigt over med opvredet vaskeklud, før hudplejerutinen lander.

6) Akne-ar vil også (overraskende for mig) ælde hud før tid. Forklaringen er, at hudens elasticitet er mærkbart nedsat og desuden er risikoen for en lavere kollagenproduktion i aknearret hud også en realitet. Nu giver en tidligere dialog med hudlæge og professor Christian Grønhøj pludselig mening – jeg havde fået en tid til min datter, som var begyndt at boble ret voldsomt i huden. Grønhøj skrev ”kom hurtigt, for ellers vil aknen tage fat og ødelægge hendes bindevæv.” 

SÅ I FORHOLD TIL AKNE: 

 • Gå til læge, og kom videre til hudlæge, hvis det er påkrævet
 • Få hudlægens kapitel her, hvis du ikke allerede har det
 • Mens du evt. venter på hudlæge, så er indhold som salicylsyre og A-vitamin (og azelainsyre) dine bedste hudplejevenner – sammen med fugt (ikke fedt).
 • Hvis du ikke tåler hudlægens skrappe A-vit kur, så læs med her

For mig er det vilde i forhold til ovennævnte, at hvert eneste af de velkendte punkter står til at påvirke på egen hånd. Selv i det små. Måske ikke på en og samme tid. Måske skal der også tålmodighed til, tilløb og den slags. Men ikke nødvendigvis en stor portion penge.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM med anmelder-klip. Blandt andet den silikone- og parfumefri volumenspray, der imponerer mig mest pt. Og den hudpleje-ingrediens, der er pigmentplet-lovende, men desværre befinder sig i knapt så imponerende produkter. 

11/11/2022
Vis mig dit badeværelse, Mary C. Namagambe
Når det værste kompliment handler om alder
16/11/2022
Lad mig afsløre 2 ting om Beautyspace
Den ene er, at jeg ingenting klarer alene

Kommentarer

 • Mette

  Måske du kn svarer mig på det af alle beauty eksperter. Hvorfor får jeg acne og helt vildt uren hud af ren c-vitamin serum fra medex?
  Skal man tilvænne huden, eller er det en reaktion på at man ikke tåler produktet?
  Mvh

  01/12/2022
 • Iben

  Hvad var det nu den volume spray hed? Den er blevet væk for mig på instagram

  22/11/2022
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for gode ord og kommentarer. Jeg er tilbage fredag med respons. KH Anette

  16/11/2022
 • Kirsten V

  På forhånd tusind tak Anette.♥️

  15/11/2022
 • Kirsten V

  Jeg bruger pt Time less skincare 20% vitamin C med ferulic acid og vitamin e, som det første under tinted dagcreme Vitazing Origins og når løber, rider ….og er en del udendørs kommer jeg La Roche Possay Shaka med farve I og 50 spf over.
  Mit spørgsmål er, om der er en fra The Ordinary der er lige så god eller bedre end den Time less jeg bruger?
  Derudover hvilken hyaluronic serum fra the Ordinary tror du jeg ville blive glad for?
  En meget tør og kold tid vi går i møde her.

  15/11/2022
 • TINE OLSEN

  Altså, jeg bliver nødt til at “hyle i kor”, for min huds tilstand er også væsentligt forbedret efter, at jeg startede med at følge med på din blok. Du har gjort mig “hudklog” 😉
  Jeg fortrækker at tage bad om aftenen, så om morgenen skyller jeg istedet ansigtet og omgivelser med lunken vand, hvorefter jeg stille og roligt tør-frotterer med cirkulære bevægelser – og efterfølgende naturligvis starter min hudplejerutine.

  15/11/2022
 • Anette

  Det med rens er vist et hudtype- og smagsspørgsmål. Jeg har kombineret hud og tendens til store porer (hej solbadning uden UV beskyttelse da jeg var teenager!). Derfor har min hud det bedst med rens to gange dagligt.
  Til gengæld er den meget mild og stripper mig ikke for fugt.

  Jeg passer på med syrer, bruger hellere vitaminer (fx C vitamin) og niacinamide (B3) til at hjælpe huden derhen.

  Efter jeg forstod hvor vigtige cermider og peptider er, og hvor stor en del af huden der består af dem, kunne jeg immervæk se forskel, da jeg indlemmede dem i mit hudplejesortiment sammen med niacinamide og havre!
  Min hud gik fra rødme, bumser og dehydrering til nu at jeg nærmest ikke behøver noget foundation nu.
  Jeg kunne tydeligt se det i weekenden, da jeg skulle ud at spise og nærmest ikke havde brug for ret meget makeup på.

  Min hud har været hullet som ozonlaget, og nu er jeg meget fokuseret på altid at tilføre nok byggesten til den i min hudpleje. Min periorale dermatitis er virkelig forbedret og jeg er hysterisk obs på at den hele tiden skal have fugt nok masser af byggesten i sin hudpleje.

  Det kom helt praktisk til udtryk da jeg sendte min veninde en selfie den anden dag og hun skrev “Du ser sgu godt ud, man kan ikke se du er fyldt 40” 😛

  15/11/2022
 • Elisabeth

  Jeg knuselsker din blog, Anette og er super taknemmelig for at du tager dig tiden til at gøre mig klogere på min hud og på hvordan jeg bedst behandler den. Derfor er vaskekluden, facemist (ikke skintonic!!) a-vitamin og “tryllecreme” blandt mange andre gode råd blevet fast bestanddele på mit badeværelse.

  Bliver blot lidt ærgerlig når anmeldelser (af volumenspray-men hvilken?) konkurrencer og andet fedt indhold rykker over på Instagram…. Hvor jeg ikke er Fordi jeg vil begrænse min tilstedeværelse på sociale medier… Men hvis der var noget der kunne få mig på Instagram så er det dig.

  15/11/2022
 • Carina

  Kære Anette
  Jeg ved, at du er en stor fortaler for, at en opvredet vaskeklud er nok om morgenen. Jeg synes bare, at huden fedter efter aftenens produkter og føler, at lidt rens er bedst. Men det er måske bare en gammel vane, som er svær at slippe 😉
  Mh Carina

  15/11/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.