Om to minutter kender du sandheden om SPF

S0A9657S0A9612

Gør en dagcreme med SPF det lige så godt som en solcreme? Svaret er ja som i STORT JA.

For SPF er SPF og optræder jo ikke i fortyndede udgaver. Ikke lovligt i hvert fald. En dagcreme med SPF 15 beskytter derfor på fuldstændigt samme niveau som en decideret solcreme med tilsvarende SPF.

Hvis nogen prøver at sige noget andet, er det forkert.

Uanset hvor du får din UV-beskyttelse fra, er det altid godt at tjekke den for at være et værn både mod UVA og UVB. SPF-tallet siger kun noget om UVB, så hold øje med den lille UVA-cirkel. Vær også opmærksom på, at SPF i eksempelvis foundation aldrig vil levere den faktor, der står på mavebæltet af den simple grund, at ingen kommer en mandelstor portion foundation i ansigtet (den nødvendige mængde for at få det lovede faktor-tal). Forhåbentlig.

Her og her er uddybet, hvad Kræftens Bekæmpelse siger om SPF. Noget, der heller ikke ændrer på, at SPF er SPF, og at faktor 15-30 rækker i Danmark. Så længe der er tale om beskyttelse mod både UVA og UVB.

Og så er der det med antioxidanter: De fungerer som verdens bedste makker og sikkerhedsnet for huden i forhold til både sol og SPF. Spis dem, drik dem, hav dem i din hudpleje i alt fra mist til serum og cremer.

780191

Der kan sagtens være virkelige gode grunde til at vælge en decideret solcreme, eksempelvis hvis den er vandafvisende eller kommer i generøse tuber.

SNUP TIPPET: Vi skal i gang med solen. Skyd derfor gerne løs med spørgsmål, for så samler jeg dem og får en ekstraordinær dygtig solekspert på banen. Og tak for at gentage hvis du bød ind forleden mht. solbeskyttelse.

@beautyspace på INSTAGRAM

08/04/2018
Den tossede grund til, at bogen ikke er med
Om hvor stor en idiot, man muligvis har lov til at være
11/04/2018
Ingen creme trænger vel ned uden Dermaroller?
Sådan lød det i en mail i forgårs. Vil du have sandheden?

Kommentarer

 • Viola

  @Else

  Bioderma og Coola har en solcreme på spray som man kan spraye på i løbet af dagen, også uden på sin make-up 🙂

  17/04/2018
 • Else

  Hej Anette

  Tusind tak for en informativ blog.

  Jeg er ny læser, og derfor undskylder jeg også på forhånd, hvis du allerede har svaret på spørgsmålet tidligere.

  Jeg leder efter en god mist med faktor, som jeg kan bruge i løbet af dagen. Har du nogle gode bud?

  13/04/2018
 • Helle

  Jeg er i acne behandling med epiduo, og bruger lige nu en dag/natcreme fra ducray.
  Nu kommer min udfordring så:
  Cremen gør mig utrolig fedtet i T-zonen, så nu vil jeg gerne bruge en anden crem om dagen – men den skal så være med solfaktor i.
  Kan du anbefale en til acne præget hud, med høj solfaktor?

  12/04/2018
 • @ Nina T – dét kan du. Helst med SPF ovenpå.

  @ Anni – det vil jeg også mene, at det er. For godt til at være sandt. Alt hvad der bidrager til mere kollagendannelse vil dog opstramme en anelse.

  @ Birgitte, hold dig til 3-4 dråber.

  @ Rikke – OMC er et gammeldagsfilter, som vi ikke rigtig ser i Europa mere.

  Alle andre spm./kommentarer bliver samlet og der kommer et sol-indlæg.

  Stor hilsen Anette

  12/04/2018
 • Nina T.

  Kære Anette,
  Jeg er rigtig glad for Beauté Pacifiques vitamin a øjencreme. Kan man bruge denne i dagtimerne, mener du? Og skal der i så fald SPF ovenpå?

  Vh.
  Nina

  12/04/2018
 • Susanne nielsen

  Da jeg cykler rundt hele dagen på mit arbejde har jeg selvfølgelig brug for solcreme som jeg smører på om morgenen, men det jo en lang dag, er jeg nød til at smøre flere gange oven i det gamle, hvad jeg syntes ville være lidt klamt.

  Rigtig god dag

  12/04/2018
 • Nina

  Hej Anette

  Når de internationale mærker bare skriver UV beskyttelse og “Advanced Broad Spectrum” er det så kun UVB eller både UVB og UVA?

  (Åh, jeg håber, det er begge – har endelig fundet en jeg er glad for, der aldrig svier, når jeg tager den på!)

  11/04/2018
 • 1000 1000 tak for alle spørgsmål og betænkeligheder. Det er verdens bedste input. IGEN TAK.

  Jeg ved, at nogle af jer har spurgt om noget, der ikke har med solcreme at gøre. Det svarer jeg på torsdag inden kl. 9.

  KH Anette

  11/04/2018
 • Camilla Kirstine V

  Jeg kunne godt tænke mig forslag til nogle gode budgetvenlige solcremer til ansigtet og gerne deciderede dagcremer med beskyttelse. Også synes jeg bare det der med spf og UVA er en jungle. Kunne godt tænke mig at få det skåret ud i pap, for dummies 😉

  11/04/2018
 • Louise

  Et spørgsmål jeg tænker over hver dag: hvis jeg tager spf på om morgenen inden jeg tager på arbejde, skal jeg så tage det på igen når jeg skal hjem fra arbejde om eftermiddagen? Hvor lang tid holder det?

  11/04/2018
 • Anni

  Angående nye produkter: Estee Lauders nye Perfectionist Pro serum lover at stramme løs hud op på kæber feks .. 😉 Det lyder næsten for godt til at være sandt? Hvad er hemmeligheden?

  11/04/2018
 • IdaB

  Hvilken faktor bør man bruge, hvis det bare er til lidt udendørsliv- som fx cykle til og fra arbejde og evt en kaffe udenfor? Min kosmetolog anbefaler SPF 15 og så supplere med en solstift til næsen

  11/04/2018
 • IdaB

  Godt tema!
  Skal man have solcreme på, hvis man bare skal cykle på arbejde? Og hvis ja, skal den så tages på igen, før man cykler hjem?

  11/04/2018
 • Anni

  I år kunne jeg godt tænke mig at få fingre i en ansigtsmist med solfilter, som Anette skrev om på et tidspunkt. Det er da smart at kunne sprøjte lidt ekstra på i løbet af dagen. Hvilken er mon dejligst?

  11/04/2018
 • Birgitte

  Jeg tillader mig også at spørge om Lancomes syre-kur Crescendo, nu den er åbnet op i denne tråd. Jeg er i gang nu, men har opdaget at der på den oprindelige æske står angivet at man skal bruge 3-4 pump, men i den “seddel” som var vedlagt i din beauty-boks står der 3-4 dråber? Der er jo ret stor forskel…hvor meget skal jeg bruge?

  11/04/2018
 • Marianne W

  Jeg har netop købt Clarins UV+ Anti Pollution spf 50 – og for første gang ser det ud til at jeg har fundet en solcreme som ikke svier i øjnene (undt. Rudolph care, men den føles fedtet på min i forvejen fedtede hud, så den bruger jeg kun på stranden, når jeg ikke bruger make-up) Clarins synes jeg ikke giver et hvidligt skær og huden forbliver mat – og fungerer fint under min foundation fra The Ordinary (som jo har SPF 15 – men jeg bruger altså heller ikke en mandelstor portion – vi er jo ikke i 80’erne, vel? 😉 Yay! 🙂

  11/04/2018
 • Tanja Elisabeth

  Kære Anette,

  Jeg vil gerne vide, hvor tit man skal smøre spf på i løbet af dagen? Jeg er meget i haven fra forår til ja sidst på efteråret. Jeg har sådan en stor solhat jeg ofte har på, når jeg er ude i eftermiddagstimerne. Men vil stadig gerne vide hvor tit man bør smøre:).

  Jeg vil også rigtig gerne vide hvordan jeg får en dagcreme med spf for både uva/uvb ? Eller er sommermånederne kan man måske bruge en decideret “solcreme”? Faktisk vidste jeg ikke at en dagcreme med spf var lige så god.
  Jeg har prøvet den Rudolph har lavet til ansigtet, faktor 30, og i butikken sagde de, at jeg faktisk kunne droppe dagcreme, hvis jeg havde den på, fordi den har en masse plejende ingredienser i. Kan det passe?
  Sidst synes det er meget svært at finde rundt i fysisk solfilter og mineralsk og hvad det alt sammen hedder – hjælp 🙂
  Jeg har mild rosacea så har solbeskyttelse på året rundt. Lige nu en dagcreme fra la roche-posay. Men vil gerne finde en anden, da jeg synes den er lidt fedtet i det. Gode bud eller råd ift. hvad jeg Kan kigge efter modtages med kyshånd :).

  Tak for en altid super informativt univers.

  En rigtig dejlig dag til dig 🙂

  11/04/2018
 • Ann Jeps

  Har altid – sommer som vinter – Elizabeth Arden Prevage city smart i anstgtet. Stort plus til den da den giver en fantastisk glød og er samtidig fugtmættende + fyldt med antioxidanter.
  ☀️☀️☀️

  11/04/2018
 • Superkarla

  @ Rikke @ Nadia L S
  Hej,
  ja vær endelig opmærksom på OMC/Octocrylene/Ethylhexyl Methoxycinnamate. “Det påvirker hormoner tidligt i livet og giver varig skade” udtalt af forsker Marta Axelstad til Fødevareinstituttet.

  Det er desværre også i meget “rene” produkter og i ynglingen Origins Vita Zing 🙁
  Jeg bruger Rudolph Care solcremer, også “Face 15 spf (vistnok ;)) og Purely Professionals solcreme, den er lidt hvid i starten men synes det forsvinder med det samme, og så dufter den af solcreme fra da vi var børn<3

  Held og lykke med jagten.
  Glædelig forår.

  Kh. Lykke

  11/04/2018
 • Mille

  Hej Jeg bruger pt Rønsbøl dagcreme hvor der er solfolter i men ikke spf. Hvad er forskellen?

  10/04/2018
 • Glennie

  Samme ønske som Anne Grand: gode, fugtende OG lette solcremer til en sart hud, der både kan reagere på især kemiske men også mineralske filtre, som jeg personligt har givet utroligt få chancer pga fornemmelsen af, at min ansigtshud slet ikke kan ånde. Jeg ser frem til mit yndlingsmærke til sart hud, det britiske Pai, lancerer en solcreme, men de har i flere år på deres blog skrevet, at de ikke synes, de kan udvikle et tilfredsstillende produkt til sart hud. Kan ellers anbefale deres rimeligt prisvenlige og utroligt fugtende og ‘kosmetisk elegante’ fugtighedscremer til alle med sart hud.

  10/04/2018
 • Nadia L S

  Jeg vil gerne høre mere om uva er højere med højere faktortal? Altså er uva højere i en faktor 50 end i en faktor 30? Det tror jeg nemlig engang jeg har hørt..
  Derudover hvordan vælger man en solcreme med mindst skadelige stoffer i? Kan godt lide det fysiske filter på nanoform fordi det ikke giver samme tykke blå/hvide hinde, eller “mineralsk” som jeg har forstået er det samme? Men jeg har også hørt st nano har været diskuteret ift. Om den kan gøre skade?
  Til sidst, hvor ofte man skal tage solcreme på? Hvis man har taget makeup på og været ude, skal man så tage solcreme på igen midt på dagen om sommeren? Er dette ikke lidt uhygiejnisk? Efter der er kommet skidt på huden osv? Skal man så først rense ansigtet? Hvordan gør folk? Hehe 🙂

  10/04/2018
 • Rie Dyrnes

  Søger en rigtig god faktor 50 creme til ansigtet, en der ikke svier i øjenene?? Den jeg har er desværre udgået, og syntes ikke jeg kan finde en.

  10/04/2018
 • Rikke

  Kender du til solcreme uden det giftige OMC? Matin Hejlesen Jensen skriver blandt andet dette på fb:
  “OMC som findes i solcreme (Octyl methoxycinnamate) kombineret med sollys er dobbelt så giftig som selve kemikaliet i sig selv. OMC er til stede i 90% af solcreme mærker!”

  10/04/2018
 • Leafysmoothie

  Jeg vil gerne høre mere om hvordan man bedst vælger en solcreme med maksimal mulig UVA beskyttelse.
  Og så også gerne lidt mere om forskellen for huden og mhp oxidering/frie radikaler og holdbarhed, på kemisk og fysisk filter.
  Er glad for EA city solcremen og den fra origins, men ønsker de kom i jumbopakke, for med rigtig brug (rette mænge) så forsvinder de lidt hurtigt synes jeg. Funktionen er dog i top på de to!
  God aften!

  10/04/2018
 • Rikke

  Mit spørgsmål går på en rød snude, og måske ikke decideret på sol. Jeg synes, at min næse med årene bliver mere og mere rød – og ikke kun når jeg er i solen. MEN solen gør det ikke bedre. Har du et godt råd til det Anette?

  10/04/2018
 • Louise

  Jeg har altid troet at det var bedst at bruge dagcreme og så en spf over. Dels fordi at spf i en dagcreme tager for meget plads fra andre gode ingredienser. Samt man ikke kan være sikker på at beskyttelsen i en dagcreme med spf beskytter godt nok.
  Så når jeg overvejer Purely Proffesionels dagcreme med spf, er det beskyttelse nok nu og her til sommer? Håber du forstår mit spørgsmål

  10/04/2018
 • Sidsel

  Sikke mange gode spørgsmål – har ikke flere at tilføje, men glæder mig til at læse med på svarene 🙂

  10/04/2018
 • Jeg er ligeså omvendt som Marianne Gylding.
  DVS jeg er fuldstændig enig med hende i at jeg helst bruger solcreme som “topping” produkt.
  Enten over en god serum eller et tyndt lag ansigtscreme.

  Jeg vil helst ikke have SPF direkte på min hud uden serum under, og jeg er også enig i det samme argument vedr. at de aktive virkestoffer skal have al den plads de kan få, uden at der fyldes med SPF pr. mg.
  Jeg bruger i øvrigt farvet makeupcreme dagligt, og derfor virker denne også som et lettere fysisk filter, hvor pigmenterne jo absorberer nogle af UV-strålerne.

  Det er kun når jeg ved, at jeg decideret skal være udendørs i dagtimerne (om sommeren eller på ferie) at jeg selv bruger en SPF ovenpå min hudpleje

  10/04/2018
 • Kristina

  Jeg er rigtig glad for prevage spf og clarins spf (den lille hvide) til min kombinerede/urene hud. Jeg oplever at de trænger hurtigt ind i huden og er så tilpas lette, at de fungerer ovenpå serum+dagcreme uden at fnulre samtidig med at de giver fugt. Clarins har et hvidt skær, men jeg synes det forsvinder igen og ses ikke med foundation ovenpå.
  Du har anbefalet begge solcremer Anette, så går ud fra at UVA er ok her? 🙂
  Jeg vil også gerne høre mere om kemiske vs. fysiske filtre og om det er lige godt at bruge. Er kemisk fx bedre, hvis man er et varmt sted, hvor solcremen kan svedes af?
  Og er det egentlig ok at bruge solcreme fra sidste år?

  10/04/2018
 • gitte Salling

  Jeg er rigtig glad for solfaktor i dagcreme, for jeg er slem til at glemme at komme solfaktor i ansigtet…

  10/04/2018
 • Fru Jakobsen

  Jeg har masser af fregner og pigmentpletter, så jeg bruger Rudolph faktor 50 stort set året rundt oven på min dagcreme. Den passer ca. til et år. Men mange steder ser jeg, at solcremer skal smides ud og erstattes af nye hver sæson. Hvor hyppigt bør jeg smide ud og erstatte af en ny?
  Tak for endnu et aktuelt tema.

  10/04/2018
 • Helle Truelsen

  Jeg er gået over til dermalogica mærket. Synes det er meget lækre og virksomme produkter. Dagcremen dynamic skin recovery har spf 50, men der står kun uva på flasken. Hvis jeg skal ligge i solen, har jeg fået at vide jeg skal bruge solcreme over alligevel. Jeg synes altid det bliver for meget smøre i ansigtet, så man bliver klistret.

  10/04/2018
 • Jeg er lidt omvendt 🙂 jeg går nemlig udenom dagcreme med spf, for jeg bryder mig ikke om at spf tager pladsen for alle de gode ting. Så derfor vælger jeg hellere en direkte solcreme efter mine alm. hudrutiner.
  Noget andet Anette, kan kar-sprængninger i ansigtet nogensinde kureres?

  10/04/2018
 • Ulla Christiansen

  Bruger Pudderdåsernes Alt i en hele året rundt og supplerer med Vichy eller Avene når solen står skarpt… Ps Alt i en virker ikke så godt når varme og sved tager fat under syden og østens solstråler, så smelter den af og det svier i øjnene… så no go i Thailand

  10/04/2018
 • Majbritt

  Jeg kan anbefale Faaborg Ultimate face cream med spf 20 – er dog i tvivl mht UVA her…
  Jeg har selv meget sensitiv hud – men denne er med vitamin B3, hyaluronsyre og syricalm

  10/04/2018
 • Susanne D

  Kære anette,
  Hvilken solcreme er bedst som beskyttelses på den lange bane; kemiske eller fysiske filtre? , hvis man har pigmentpletter på ansigt, arme og ben pga solen?

  10/04/2018
 • Jette B

  Godt at høre at spf i dagcreme fungerer.
  Jeg synes at det er en evig udfordring, at få solcreme til at fungere sammen med mine øvrige produkter.
  Pt er morgenrutinen sådan :
  Vaskeklud, Rønsbøl mist, Nilens jord serum, Matas natur dagcreme i tyndt lag, vente 10 minutter inden Apotekets solcreme, vente 15 minutter inden lidt foundation fra Matas, det ser ud at virke.
  Tænker at købe en sol spray fra Garnier til at supplere med i løbet af. dagen. Håber så at alt er ok.

  10/04/2018
 • Helle

  Hej Cecilia C
  Har du set at La Roche Posay har lavet en udgave af deres Effaclar Duo med spf 30. Den er perfekt til uren hud og let i konsistens.

  10/04/2018
 • Cecilia C

  Hvordan søren undgår jeg at slå ud med urenheder af solcreme? Jeg har haft acne i mange år, og er nu heldigvis der, hvor jeg kan holde den stangen ved at være konsekvent med brug af a-vitamin, salicylsyre og rutiner. Men spf ødelægger det altid for mig – og jeg har prøvet en del. Det er jo ikke værd at få selskaber i stedet for acne, men hvad pokker skal jeg gå efter? Jeg har prøvet både mineralske og kemiske filtre uden succes.

  10/04/2018
 • Katrine

  Jeg har tre spørgsmål.
  1. Jeg har før hørt at nogle solcremer er bedre end andre i forhold til hyperpigmentering – er der hold i det? (Udover UVA og UVB)
  2. Kan du anbefale en (oliefri) ansigts(sol)creme, med god faktor – der ikke fedter – men som stadig beskytter.
  3. For nyligt hørte jeg at alt over faktor 30 var “ligegyldigt” og fyldt med ekstra skadelige stoffer. Er det korrekt?
  Tusind tak for svar og for den sendte Book’n’beautybox – chokoladen var en fantastisk bonus 🙂

  10/04/2018
 • Pernille

  Ups det var favoritter og ikke anbefalinger;-)

  10/04/2018
 • Pernille

  Hej Anette
  Kan du anbefale en god dagcreme med SPF uden parfume?
  Jeg har kigget inde på beauty Space anbefalinger, og der fik jeg kun øje på en mist og foundation?
  Mange hilsner
  Pernille

  10/04/2018
 • iben

  Hvad med øjenhøjde omgivelser? Jeg har sarte øjne? ❤

  10/04/2018
 • Kamille

  Hvor ofte bør man ca genopfriske med en nyt lag solcreme? (hvis ikke man ikke bader eller sveder men bare på en almindelig solrig dag) .. jeg synes det er så svært ikke at tilstoppe porrene efter dagens 2./3. Lag solcreme når man har hud der har tendens til at fedte og det selvom det er en oliefri en af slagsen:-)

  10/04/2018
 • Pernille

  Jeg vil rigtig gerne høre mere om infrarøde stråler! Og hvilken en af Korres to solcreme linjer kan du bedst lide: red grape eller yoghurt?

  10/04/2018
 • Anette Ninon

  Er det noget der kunne tænkes at ramme næste beautybox?

  10/04/2018
 • Anne Grand

  Det er endnu ikke lykkedes mig at finde en solcreme, som jeg kan tåle. Alene sidste forår/sommer forsøgte jeg mig med ikke mindre end 8 forskellige cremer – både med kemiske og/eller fysiske filtre. De giver mig alle sammen kløende eksem – først omkring mund, hage og næse, og efterfølgende i resten af ansigtet. Jeg har næsten lyst til at opgive, men vil jo meget gerne beskytte mig mod solens stråler.
  Har du nogle gode råd eller forslag til, hvad jeg lige stiller op? Jeg er 34 år, og det har været sådan hele mit liv.

  10/04/2018
 • Bodil

  Mine øje kan ikke tåle de fleste solfiltre, øjenene løber og bliver helt røde. Søger derfor en god solcreme til ansigtet som kan købes i DK. Har været storforbruger af Clinique City block i mange år, men den skal klikkes hjem fra udlandet eller købes på ferie. Vil gerne have foundation eller BB creme over solcremen, så den skla ikke smuldre!

  10/04/2018
 • Mia

  Hvis man tager dagcreme på om morgenen kl. 06.30 hvor længe skal man så forvente SPF holder. Er det overhovet noget værd efter kl. 10.00? ;o)

  10/04/2018
 • Jytte

  @Sanne jeg har døjet med det samme. Pludselig en sommer var jeg helt meleret i panden og trak hatten godt ned i panden. Så gik jeg i gang med en af Anettes anbefalinger: Imedeen og Night Repair fra Estee Lauder. Næste sommer var alle pigmentpletter væk. Jeg ved selvfølgelig ikke hvad du har prøvet, men hvis ikke, så anbefaler jeg det. Nu passer jeg på altid at have hat og SPF på og selv om jeg bliver brun om sommeren er det uden pigmentpletter.

  10/04/2018
 • Selvom jeg bruger mega-højfaktor solcreme på mine brune pigmentpletter, så træder de alligevel altid frem om sommeren. Og da der ikke findes højere end faktor 50, må jeg vel bare leve med det?

  Dvs jeg soler mig nu aldrig mere, så det er mere hvis jeg skal gå rundt på en ferie en hel dag. Normalt bruger jeg selvbruner, som jeg smører på og fjerner det fra pletterne med en vatpind med makeupfjerner. Det fungerer faktisk rigtig godt.

  Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  10/04/2018
 • Elisabeth

  Kære Anette.
  Har et spørgsmål der intet har med solbeskyttelse at gøre, men til gengæld er det nok ret nemt for dig at svare på….

  Er pt i gang med Lancomes forrygende to-trins syre-kur…. Må jeg godt bruge BP Super 3 booster som natcreme bagefter?
  Hav en dejlig dag.

  10/04/2018