D-vitamin er en overset gamechanger for huden
Lyt til dagens artikel her:
”På Hudklinik Mølholm fik jeg indført, at der nu fast står D-vitamin tabletter på bordet i frokoststuen,” sagde professor og hudlæge Peter Bjerring i går under en samtale om det livsvigtige vitamin.
Det bad jeg ham uddybe:
”Beviseligt er danskernes D-vitaminniveau som bekendt alt for lavt. Muligvis ikke om sommeren, men resten af året. Et faktum der betyder meget for hele kroppen, i særdeleshed vores kalkstofskifte, hele afkalkningsproblematikken, immunsystemets funktion og også for huden,” lød det med en tilføjelse:
”Er det ikke bemærkelsesværdigt, at bare en times ophold i solen på varm sommerdag, giver os 10.000 D-vitaminenheder svarende til 250 mikrogram, mens Sundhedsstyrelsens anbefaling ligger mellem fem og 10 mikrogram om dagen. Der må jo være en årsag til, at solen giver os det nævnte højere niveau.”
Hudmæssigt spiller D-vitamin altså en afgørende rolle, som vi – Peter Bjerring og jeg – her giver dig vores fælles overblik på:
HVAD ER D-VITAMIN
D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der – som du sikkert ved – er afgørende for hele systemet. Der er to primære kilder til at få det – enten via huden (udløst af UV-lys) eller tarmen, altså kosten. Evnen til at danne D-vitamin kan afhænge af alt fra hudfarve til fysisk aktivitetsniveau, og derfor er behovet individuelt. Sundhedsstyrelsen anbefaler fem til ti mikrogram dagligt med forskellige hensyn beskrevet i linket.
Bonus tip specifikt fra Peter Bjerring for hudens funktion: “Det er svært at overdosere D-vitamin, men er du i tvivl, så tal med din egen læge. Raske voksne kan med fordel tage op til 50 mikrogram dagligt. Det er en god idé at indtage D-vitamin sammen med sunde fedtstoffer for bedre optagelighed.”
D-VITAMIN ER EN HUDPLEASER
Der er meget læsestof at hente på alt det, vi kan rage til os i mangel på D-vitamin. Og som du sikkert også ved, får mange for lidt.
Specifikt i forhold til huden er der en klar forbindelse mellem mangel på D-vitamin og en nedsat immunfunktion, og her vil balladen vise sig i alt fra en svækket barriere til øget risiko for inflammation som for eksempel akne, rosacea og eksem. Der er spøjst nok også ekstra risiko for at få såkaldte sukkerrynker, som dækker over glykeret kollagen (forestil dig måden, hvorpå tøj klistrer sig til kroppen, hvis du springer i vandet med det på – det er dén kollagenstivhed, du skal se for dig).
KONKLUSION FRA STUDIER
De vigtigste pointer fra de undersøgelser og den forskning, der understøtter forbindelsen mellem D-vitamin og hudens sundhed, er ikke at kimse ad:
- Din hud beskyttes mod solskader
- Der er en anti-cancer effekt, fordi D-vitamin normaliserer modningen af overhudens celler. Hudcellerne falder således af i den rigtige rækkefølge.
- Der er en gavnlig effekt på lidelser som eksem og psoriasis
- Huden bliver hurtigere til at hele sig selv, inkl. sårheling
- Du får en antiinflammatorisk virkning som gavner rødmende hud, inkl. rosacea
Og her vil der være nogen, der tænker … så hvad med glød i huden? Gør D-vitamin måske noget der, og her er svaret ja – endda på lavpraktisk vis. For alt der pleaser hudbarrieren, så den heler, rødmer mindre og er mere balanceret kan direkte aflæses i en bedre evne til at reflektere lys og det betyder glød.
Du har muligvis også bemærket, at der er hudplejeprodukter, som indeholder D-vitamin (bl.a. pHformula, Drunk Elephant, Dr. Murad) – effekten er den antioxidantbeskyttende, den antiinflammatoriske og dermed lindrende.
FOR DIG DER VIL DYKKE NED I FLERE STUDIER
D-vitamins rolle i forbindelse med hårtab:
D-vitamins rolle i forbindelse med utidig hudaldring
D-vitamin og autoimmune sygdomme (der kan drages parallel til huden)
VIGTIGT! Er du i tvivl om det mindste i forhold til dig selv og indholdet i denne artikel, så vend det endelig med egen læge.
@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du lige nu kan se live film klip til ekstra fugtmætning omkring øjnene.
SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.
Annette
Hej
Mht. om d- vit et farligt kan jeg fortælle at hver gang jeg beg. at tage Møllers Tran m. Citronsmag ( smager IKKE af noget slemt) går det godt 1 – 2 dage med alm. dosis. Derefter beg. Jeg at få næseblod. Og det er hver gang der er ingen undtagelse fra den regel.
Jeg har fortalt det til min læge men han siger bare at det er noget jeg tror og vil ikke tale mere om det???!!!
D,- vitamin fortynder jo blodet og hvis ens blod er eller bliver for tyndt kan der opstå risiko for slagtilfælde osv.
Jeg ved ikke rigtigt hvad der sker med mig på dette område, men jeg holder i hvert tilfælde op med at tage det i længere tid så.
Jeg tager det hvis jeg er MEGET TRÆT og det hjælper samme dag. Man bliver meget kvik og det gælder hele døgnet.
Jeg kunne godt tænke mig at få oplyst hvorfor jeg reagerer sådan på levettran/ a+ B-vitaminer.
Mvh
Anette Nielsen
Pia Randlev Poulsen
Super spændende læsning – tak 🙂
Anette
Men men… Jeg kunne mega godt tænke mig at høre nogens take på denne her artikel så. Jeg ved at det selvfølgelig ikke skal tages som at ét enkelt studie beviser alt muligt andet, men jeg undrer mig altså stadig, for jeg har oplevet at få alt for voldsom rosacea af D-vitamin tilskud.
Indtil jeg blev klar over, hvordan fremstillingeg af D-vitamin foregår – det sker nemlig ved at UV-behandle lanolin fra får.
Nå… Og det er jo lidt skægt, at jeg for nogle år tilbage opdagede, at uld og jeg har det ret stramt sammen. Her har jeg så fundet flere hudlæger (også i DK), som faktisk fraråder lanolin/uld hvis man har tør hud, fordi ulden eller lanolinen kan få huden til at reagere og blive mere irriteret, hvilket var præcis det jeg oplevede selv.
Så, hvordan dælen skal man forene de to sider af sagen? Måske er jeg bare en anomali?!
Jeg har dog indtaget vegansk D vitamin i år, og det synes om ikke andet ihvertfald at hjælpe en del på min rødme/rosacea. Men de år jeg strikkede med uld og brugt uldsweatre gik det virkelig galt for min rosacea. Og det var først da jeg skiftede til Alpakka og andre mindre potente uld-typer at min hud lagde sig ned igen.
Men ja, derudover har vi selvfølgelig alle sammen godt af at få nok D-vitamin, for alle mulige andre årsager også, inkl. huden.
Anette
Hov, her er linket til artiklen
https://www.rosacea.org/rosacea-review/2013/fall/is-rosacea-affected-by-too-much-vitamin-d
(Jeg ved den er ikke alt for ny, så måske er de blevet klogere siden, og måske er den også blevet modbevist, det ved jeg af gode grunde ikke jo).
Conni Bentine Nørskov
Meget interessant læsning om et emne, jeg håber, vi kommer til at høre meget mere til.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger, når det kommer til vitaminer og mineraler generelt, ligger typisk alt for lave, fordi de tager udgangspunkt i den mindst mulige dosis, som giver en effekt.
Men som det også bliver nævnt her, er der store, individuelle forskelle på, hvad vi har behov for.
Især D-vitamin hører jeg ofte nævnt som nærmest decideret farlig ved “overdosering”, så jeg bliver glad og forhåbningsfuld, når selv en hudlæge taler om fordelene ved større doser 🥰