Den gammeldags ingrediens alle råber på

For nogle måneder siden var jeg heldig at holde foredrag for nogle af landets dygtigste skønhedsrådgivere/sælgere. En af de kompetente personer var en kvinde fra Estée Lauder, som venligt, men kritisk, spurgte ind til, om ikke det var gammeldags med A-vitamin i hudpleje. For det var den besked hun havde fået fra hovedkontoret, og at man nu arbejdede med mere moderne næstegenerationshudpleje.

Nej.

Nej.

Og nej.

At kalde A-vitamin og hele det tilhørende familietræ med alt fra retinol til A-vitamin esters for gammeldags vil svare til at dømme gulerødder eller æbler for old news.

Det bemærkelsesværdige er, at Lauders absolut nyeste produkt er det her. Altså A-vitamin så det basker. Hallihallo. Og de er langt fra alene. Også Lancôme og Rodial er kommet med solide A-vitamin-produkter.

For god hud handler om ballast. Om robusthed. Og om sundhed. Og her nyder A-vitamin den tungest vejende dokumentation på at kunne gøde hudens vigtigste byggesten, kollagen. Samtidig er der tale om et velopdragelses-vitamin, der trækker enhver hudcelle mod mere balance.

Ikke mirakuløst. Bare med virkning.

Måske har du fået anbefalet vitaminet til om natten. Også af mig, fordi det forenkler tingene i forhold til at gøre plads til andre oplagte ingredienser i dagtimerne. Måske har du også hørt, at vitaminet gør huden mere lysfølsom. Begge dele er en forenklet udgave af sandheden. For det første gør A-vitamin i hudpleje ikke huden følsom over for lys. Faktisk er det modsatte tilfældet, fordi huden bliver stærkere. Huden bliver først lysfølsom, hvis du overdoserer og ender med en uheldig A-vitamin-reaktion, hvor huden skaller, bliver rød og irritabel.

SNUP TIPPET: Uanset hvilken form for A-vitamin du vælger, så fungerer indholdsstoffet som et pre-drug. I princippet. Det vil sige, at det i kontakt med huden omdanner sig til det ellers receptpligtige A-vitaminsyre. Gå derfor altid langsomt til værks. Opbyg tolerance. Og nej, A-vitamin kan ikke stå alene. Det er én af flere vigtige spillere.

FEBRUARS BOOK’N BEAUTYBOX lander i din indbakke i morgen, torsdag den 31. januar kl. 8.00 til alle på listen her.

FOTO JENS PETER ENGEDAL

29/01/2019
Behandlingen, du ikke skal finde dig i
Her er positiv-listen på behandlingssteder
31/01/2019
Undskyld, men…
Er det ikke bare regel nummer ét, der gælder? Stadigvæk.

Kommentarer

 • Christina kragh

  Tak det vil jeg glæde mig til at høre mere om

  06/02/2019
 • Marianne R

  Hej Anette. Tak for svar på mit første spørgsmål. Jeg tillader mig lige at skrive mine andre spørgsmål igen 🙂 Hvordan vurderer du A-vitaminprodukterne fra Rodial, Lancome og Estee Lauder i forhold til dem fra Beaute Pacifique? Er de lige så gode, bedre eller dårligere? Er ikke så vild med lugten af min Beaute Pacifique super 3 booster, som jo ellers er en god creme, så hvis der er noget der er lige så godt, vil jeg overveje at skifte.

  03/02/2019
 • @ Curology er meget spændende. Men jo også helt online (udelukkende), som jeg forstår det. Lad mig vide, hvis du prøver. Og så tror jeg, at vi alle sammen holder øje med dig som kommende hudplejeproducent.

  Stor hilsen Anette

  03/02/2019
 • Andreas

  Kære Anette,

  Fedt, at du tager retinaldehyd-mysteriet op. Jeg glæder mig til at læse, hvad konklusionen bliver 🙂

  Jeg bruger mærket Redap og får det faktisk på recept fra min læge (IKKE hudlæge). Jeg spurgte dog målrettet efter tretinoin (uden at det skulle være kombinationspræparatet med clindamycin), fordi ingrediensen jo har årtier af dokumentation i rygsækken, men det skal åbenbart fremstilles på en magistrel recept i Danmark i modsætning til USA, hvor de jo nærmest kaster rundt med pre-made tretinointuber.

  Har du i øvrigt hørt om Curology? Jeg er VILD med konceptet og håber sådan, at det en skønne dag finder vej til Danmark!

  02/02/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Karoline,

  Du har har helt ret. Der er ER meget buzz pt. Også videnskabeligt. De gode kemikere er dog uenige, se her:

  https://chemistscorner.com/will-bakuchiol-be-the-next-hot-new-skin-care-ingredient/

  Så jeg er spændt på at høre, hvad din erfaring/vurdering er.

  Mht. Perioral Dermatitis, så kommer hudlæge Janne Touborg på bloggen i den kommende uge med gode ord.

  KH Anette

  02/02/2019
 • Kære A

  Tak for svar.. Hmm… Her i London bobler snakken ellers om Bakuchiol. Indeed Lab har netop lanceret Bakuchiol pads og BYBI har deres Bakuchiol olie… Jeg må læse nærmere op på det 🙂 Men se evt. her https://www.getthegloss.com/article/the-best-bakuchiol-products

  Min hud er stadig kriseramt (det gik ned ad bakke ugen efter jeg fyldte 25 – haha). Metronidazole hjalp på udbrudene men havde en skidt effekt på resten af mit ansigt, hvorfor jeg stoppede med at bruge cremen.

  Med milde produkter (minimum hudpleje, primært REN og en creme med Calendula) gik det egentlig fint nok.
  Men så blussede det op igen for en uge siden, hvorfor jeg nu er tilbage på Metronidazole. Kun på udbruddene. Min konklusion er Perioral Dermatitis. Så pt. holder jeg mig desværre langt væk fra alle mine ellers fantastiske A-vitamin og AHA produkter. Bruger generelt ikke produkter med SLS, men har udskiftet tandpasta til en uden. Undgår også fysisk peelende produkter og for meget olie.

  //K

  02/02/2019
 • Lotte Munk

  Hej Anette

  Ønsker som sådan ikke at skifte. Ville bare prøve at gøre min rutine enklere. Elsker dog at pleje huden, så det går nok også.

  Mvh. Lotte

  01/02/2019
 • @ Louise K, Helt helt ok…håber alt har løst sig. Sådan lyder det.

  @ Natalia C, send mig gerne en mail på open-mind@mail.dk, så skal du få et manuelt link.

  @ Jane JJ, 1000 tak fordi du deler din erfaring.

  @ Conni Thomsen, afhængig af dine udfordringer eller det, du gerne vil arbejde på, så kan du godt bruge noget under. Så hvad har du i tankerne, du vil opnå? Grunden til at BP siger som de gør er for at være på den sikre side, for får en kunde en dårlig oplevelse med en kombination, hvor de indgår, så går det ud over dem også. Jeg vil tro, at det er sådan de tænker.

  @ Lotte Munk, ja det synes jeg den er. Men især i kombination med Ducray-cremen (ÅRETS Apoteker-hit på Beautyspace i december).

  Stor hilsen Anette

  01/02/2019
 • @ Clara, Jeg har stor respekt for pHformula og deres filosofi. Får selv lejlighedsvis behandlinger i mærket, og jeg er sikker på, at de vil kunne hjælpe dig. Når det er sagt, at vil jeg gerne fastslå, at A-vitamin gør AL hud stærkere. Det er der helt uvildig videnskabe evidens for. Man kan overdosere og få en retinod-reaktion, men som bl.a. hudlæge dr. Fernandes siger (international A-vit ekspert), så ville han ønske, at han var begyndt at smøre sig med med vitaminet da han var teenager. Mht. BHA så står det ikke til diskussion: Det er en anti-inflammatorisk peelende syre der som noget af det eneste kan trænge nede i en pore og rense. Så det er et eminent stof. Man kan have tilstopninger så grelle, så det er nødvendigt med professionel hjælp (dybderens og en kombination af syre). Niacinmid er en rigtig god ingrediens i hele denne sammenhæng også. Og hurra for EXFO som du også bruger. En sidste bemærksom: man kan overbehandle sin hud, som jo også kan opleve et ‘pladsproblem’, så jeg synes du skal se, om ikke du får en virkning af din rutine. Lad mig det gerne vide.

  @ Karoline, man kan gå for hårdt til A-vitamin, og det er skidt. Hvis man er udfordret af en svækket barriere kan det også være sin sag at starte op. Jeg har ikke set evidens på at en anden ingrediens kan hamle op med A-vitamin-familien. Men andre ting kan jo andet godt, så jeg håber, at din hud har det godt?

  @ Marianne R, Det er en større familie-saga med A-vitamin (du kan låne SUPERHUD på biblioteket. Jeg har skrevet en del om det dér).

  @ Julia Mia, Ét A-vitamin produkt ad gangen er bedst. Ellers mister du overblik …og risikerer at overbehandling, er jeg nervøs for.

  @ Jette B, De har en såkaldt ‘Clinical’ version, så måske kan du steppe op i styrke med samme mærke.

  @ Andrea, 1000 tak fordi du deler din erfaring. Mht. din undren, så deler jeg den, og vil forsøge at finde ud af lidt mere. Jeg har i USA netop købt Adapalene Gel 0.1% for at studere det lidt nærmere. Hvilken variant har du, og hvor køber du det?

  @ Stine, jeg ville overveje en PHA-syre, som du bl.a. finder i Karmamejus maske. Hos surisuri.dk har de pads, du kan bruge dagligt (også med den syre, som er en blidere udgave af mælkesyre). BHA er også et fint valg (og anti-inflammatorisk).

  @ Lotte Munk, hmmm ja måske ville det virke. Hvorfor ønsker du at skifte? Er du ikke tilfreds med din nuværende rutine?

  @ Christina Kragh, jeg er sikker på, at de opgiver det forskelligt (eller regner forskelligt). Jeg har det stående på min liste mht. yderligere undersøgelse.

  @ Iben, det med at sige A-vitamin til om aftenen er dels af praktiske årsager, for i dagtimerne har vi brug for antioxidanter, SPF og fugt (i grove træk). Men visse typer A-vitamin er lysfølsomt (deraf de lys/lufttætte beholdere ofte), og i den sammenhæng kan man fremhæve natten. Huden bliver først lysfølsom af A-vit, hvis man har overgjort det og har fået en svækket barriere (rød, skallende, følsom). C-vitamin er altid en god idé, men gå langsomt frem for at tjekke tolerance og evt. reaktion.

  @ Anni, Ikke for at være en lyseslukker, men lak er lak. Absolut i forbedrede versioner. Men prøve at bede om dokumentation på dit spm. hos producenten. Jeg vil også gerne se svaret.

  Stor hilsen Anette

  @

  01/02/2019
 • Lotte Munk

  Lige et spørgsmål mere:0)
  Anti rødme cremen fra Ecooking, er den også god, hvis man ikke har rødme pga af acne (de skriver selv af den er speciel god til acne). Jeg har tør hud med rødme.

  Mvh. Lotte

  01/02/2019
 • Conni Thomsen

  Jeg bruger BP super booster 3 om natten, og fik at vide af sælger, at jeg ikke skulle bruge noget under. Er det korrekt eller skal der serum eller andet under, og hvilken vil du anbefale ? Jeg er 73 år

  01/02/2019
 • Jane jj

  Min hud kan desværre ikke tåle A-vitamin pga min rosacea.
  Efter jeg lagde min PB super 3 på hylden, er min hud blevet meget fin igen.
  Nu bruger jeg kun alle Purely Professionels produkter, de er perfekte til sart hud.

  31/01/2019
 • 1000 tak for alle kommentarer. Jeg vender tilbage fredag med svar og tilbagemeldinger. KH Anette

  31/01/2019
 • Natalia C

  Jeg har desværre ikke fået din mail om Beautybox. Jeg er tilmeldt listen (i hver fald havde været i nogle år). Kunne der ske en fejl, og jeg er blevet smidt ud af listen?

  31/01/2019
 • Louise K

  Ha, jeg VAR for hurtig, se venligst bort fra den første mail. Beklager det pinlige udbrud – men tænk hvis jeg gik glip af herlighederne.
  God dag 🙂

  31/01/2019
 • Louise K

  Ok, måske ultra utålmodig, men din mail om Beautybox plejer at være i min inbox kl8.00, og jeg ER tilmeldt listen (i flere år:-)) Kan der være en fejl? :-/
  Kh en Beauty-addict

  31/01/2019
 • Anni

  A-vitamin er Gud!
  Og nu til noget helt andet:
  Hvis du en dag vil teste neglelak; er åndbar lak som Nailberry mon bedre? Trænger negleolie bedre ind gennem lakken. Bliver neglene stærkere? Jeg er ikke vild med farverne, men det kan der jo arbejdes på 😉

  31/01/2019
 • Stine

  Hej Anette:)

  Hvad skal man vælge; frugtsyre eller mælkesyre – hvis man, som jeg ikke har mange urenheder – men store porrer og er i starten af 30’erne og gerne passe godt på huden.

  Er sylycylsyre for skrapt hvis man ikke har mange urenheder?

  Kh Stine

  30/01/2019
 • Iben Nilsen

  Nu bliver jeg lidt forvirret ang. A-vitamin og sol, er det ikke vigtigt kun at bruge om natten + solbeskyttelse om dagen?
  Jeg har nogle pigmentpletter som jeg MEGET gerne vil til livs.
  Jeg har lige prøvet The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion for første gang i går (har ellers brugt BP 3 booster). Min hud blev kortvarigt en smule varm/blussende lige efter påførsel, men ikke på en ubehagelig måde.

  Jeg påtænker at bruge den i en periode sammen med The Ordinary Ethylated Ascorbic Acid 15% Solution..men er i tvivl om det bliver for kras? (min hud er vant til OH invigorating night transformation gel)

  Kender du mon Avene Ystheal Cream..og kan sige noget om den ift. BP 3 booster?
  Mvh. Iben

  30/01/2019
 • Christina kragh

  Rodial står der 10 % A vitamin og lamcome 0.2 % vil det sige rodial er den stærkeste ?

  30/01/2019
 • Lotte Munk

  Hej Anette

  Jeg bruger en del fra Environ. Blandt andet en toner med en lille smule frugtsyre i og Colostreum gel imod rødme og herefter A vit. Så læste jeg om Muti Calm Down serum under dine News. Tænkte den kunne erstatte toner og colostreum gel? Så altså et produkt i stedet for to, da det både har lidt eksfolierende mælkesyre og virker imod rødme. Så ville jeg bruge denne under A vit serum fra Environ?

  Mvh. Lotte

  30/01/2019
 • Stine

  Hej Anette:)

  Hvad skal man vælge; frugtsyre eller mælkesyre – hvis man, som jeg ikke har mange urenheder – men store porrer og er i starten af 30’erne og gerne passe godt på huden.

  Er sylycylsyre for skrapt hvis man ikke har mange urenheder?

  Kh

  30/01/2019
 • Andreas

  Det her er REN guf, Anette. Det er jo heller ikke for sjov, at der findes kilometerlange studier, der allesammen konkluderer det samme – at A-vitamin, selv på tværs af styrker og former, vil huden det bedste.

  Selv er jeg i gang med et adapalen-behandlingsforløb, og det er altså noget, der rykker på den milde aknefront, hvis f.eks. salicylsyre eller benzoylperoxid ikke har givet det store afkast. TILMED kommer adapalen helt uden nogen hudirritationer (i hvertfald for mig), og jeg tænker, at det nok skyldes, at adapalen – i modsætning til A-vitamindronningen Tretinoin – selektivt binder sig til færre retinoidreceptorer (og det er der bestemt ikke noget dårligt ved).

  Og nu hvor snakken er på A-vitamin, så MÅ jeg altså dele min undren. Hvordan kan det være, at der er så få producenter, der tager fat i retinaldehyd? Forskningen viser jo, at konverteringsprocessen i huden fra retinaldehyd til retinsyre er langt hurtigere end f.eks. konverteringsprocessen fra retinol til retinsyre. Ud fra det, jeg har kunnet opsnuse på nettet, så er der umiddelbart heller ikke noget, der taler for, at retinaldehyd skulle være mindre stabil end retinol, der jo i forvejen er noget af en diva-ingrediens på niveau med askorbinsyre. Er det mon en høj råvarepris, der holder producenterne tilbage?

  Mange hudkærlige hilsner,
  Andreas

  30/01/2019
 • Jette B

  Jeg er 65 år og har brugt BP Super 3 i årevis og er så glad for den. Jeg overvejer af og til et andet A vitamin produkt, men jeg ved ikke hvilket jeg skulle vælge.

  30/01/2019
 • Julie Mia

  Hej Anette
  Jeg er vant til at bruge Beaute Pacifiques Super Booster om natten. Ved du, om det vil være en overdosering også at supplere med ex. Peter Thomas Roths Retinol Fusion PM ‘under’ cremen om aftenen?

  30/01/2019
 • Marianne R

  Er retinol og A-vitamin det samme? Og hvordan vurderer du A-vitaminprodukterne fra Rodial, Lancome og Estee Lauder i forhold til dem fra Beaute Pacifique? Er de lige så gode, bedre eller dårligere? Er ikke så vild med lugten af min Beaute Pacifique super 3 booster, som jo ellers er en god creme, så hvis der er noget der er lige så godt, vil jeg overveje at skifte.

  30/01/2019
 • Jeg ved ikke om det er gammeldags med a-vitamin. Jeg er pt. på pause pga. min hud. Jeg er blevet anbefalet afprøve produkter med Bakuchiol (plantebaseret alternativ til a-vitamin).
  Det skulle være mindre irriterende for huden. Er det noget du har afprøvet? 🙂

  //K

  30/01/2019
 • Clara

  Hej BeautySpace

  Jeg døjer meget med store porer og blackheads samtidigt med min hud er sart.
  Jeg har brugt 2%BHA fra Paulas Choice og A-vitamin creme Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatmenti lang tid uden synling effekt.
  Jeg er startet behandlingsforløb hos PH Formula Klinik på Østerbro, for at få bugt med mine blackheads. Jeg fik jeg besked på, at jeg slet ikke burde bruge A-vitamin, fordi jeg kun er 26 år og det fortynder huden. Jeg fik også at vide at at BHA ikke hjælper. Men jeg kun læst det modsatte hos dig og at både BHA og A-vitamin også kan hjælpe på uren hud/blackheads?

  Min nye rutine er:
  PH Formula Expo cleanse
  Røsbøl Skin Tonic
  10% Niacinamide Booster fra Paula’s Choice
  A.C.T.I.V.E. formula, pH formula
  V.I.T.A. B3 cream fra pHformula

  Kan du hjælpe en som mig der døjer med blackheads og sart hud?

  På forhånd mange tak! 😀

  30/01/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.