Du spurgte. Hudlæge Howard Murad svarer

45198428_780542795671270_4336445775157395456_n45247027_297506871090300_8054329930848141312_n45175793_1923617057945492_2793564561746165760_n

Hvordan kan jeg formulere det…

Sagen er nemlig, at dr. Howard Murad har sin egen agenda. Ikke forstået negativt, men mere på den måde, at de artikler han pt. udgiver, de forelæsninger han afholder på UCLA og ikke mindst den sidste bog, han har skrevet, overvejende handler om én ting: kulturelt betinget stress. Og hvordan den påvirker huden, og hvordan vi undgår den. For ham er hudpleje bare en mindre brik i et større spil, hvor livsstil vejer tungest. Herunder vores selvopfattelse, kost, søvn og motion. Han taler meget om ’the silent killer’, hvor han mener, at Netflix, Amazon, Tinder og sociale medier kan føre til alt fra social isolation til tab af identitet. Og at de risici er forbundet med hudens helbred. Han taler også om ’the healing power of touch’ og opfordrer os til at uddele flere kram. Det er de ting, der interesserer ham.

Overalt i hudlægens store kontorlandskab på Manhattan Beach i Los Angeles er der placeret farverige fitness-maskiner og ditto malerier. På arbejdsbordene er der huskekort med tekster á la ’be imperfect, live longer’, og frokosten består af fisk og salat. God hudpleje definerer Murad som ’good healthcare’.

Manden er 79 år og typen, der møder tidligt på kontoret. Her er svar på de af jeres spørgsmål, som vi nåede, og det var desværre ikke alle. Vær forberedt på, at han svarer ultrakort:

KAMILLA: Hvad er den bedste måde i forhold til at holde rynkerne på afstand? Både hvad angår kosttilskud og hudplejeprodukter? DR. MURAD: 80/20-reglen gælder også mht. kost. Hvis du generelt spiser sundt, er det fint med en lejlighedsvis kage. De gode kostvaner gør muligvis, at du af dig selv får lyst til at fjerne kagens glasur. Det gælder om at spise sig til mere kollagen (her hjælper bl.a. kosttilskuddet glukosamin, aminosyrer og C-vitamin) og holde bedre på fugten ved bl.a. at spise sit vand – altså kost, der er rigt på vand.

TINI TINA: Hvorfor kommer han parfume og andre irriterende stoffer i hudpleje, som henvender sig til sart hud? DR. MURAD: Det er et fair spørgsmål, og der er da også få produkter uden parfume. Måske burde der være flere, men mange af de aktiver vi bruger har en ildelugt, og her maskerer vi den svagt. Udfordringen er nemlig, at hvis ikke et produkt er behageligt at bruge, så lader du det stå.

ANNEMETTE & KIRSTEN V: Hvad er holdningen til kollagentilskud i pulverform? DR. MURAD: Det virker ikke, men skader heller ikke. Der er ikke tilstrækkelig dokumenteret grundlag for at forvente at indtag af kollagen når frem til netop hudens kollagen. Spis i stedet ting, der pleaser din egen produktion af kollagen. Bl.a. en god broth.

DANIELA FRASER: Som stor fortaler for frugtsyrer, hvad er hans vurdering af dem versus A-vitamin? DR. MURAD: Hvorfor vælge? A-vitamin er uundværlig, og det same er frugtsyrer. Kombinationen overstiger derudover værdien af dem enkeltvis – selvfølgelig taget ens egen hud i betragtning. I love them both.

CARINA AAGAARD & LISE GROSMANN: Nåleruller…ER de en god idé? DR. MURAD: Ja, vi ved, at microneedling virker, men brug bare 0,1-0,2 mm nålelængde, max et par gange om ugen og med hensyntagen til din hudtype og tilstand.

ZAIGA: Den kloge herres anbefaling til rosacea-ramt hud? DR. MURAD: Rosacea er svær, for vi stadig er lidt på bar bund mht. årsag. Men vi ved, at det er gavnligt at fjerne skader fra overfladen af huden. Så skærm dig mod sol, forurening og blåt lys fra computere (antioxidanter og SPF) og spis anti-inflammatorisk.

LISE GROSMANN: Der er et omsiggribende mixeri, som minder mig om Joe Lewis’s ord om, at man risikerer at blande ting, der ikke var bestemt for at blive blandet? DR. MURAD: Det er jeg ikke nervøs for, når vi taler ikke-receptpligtige produkter. Kombinationer er ofte utrolig virksomme, med mindre at du er allergisk overfor noget. Men selvfølgelig kan for meget blive for meget.

GRY ASTRID LARSEN: Er retinol den bedste anti-age ingrediens? Og hvorfor anbefales det at undgå creme på selve øjenlåget? DR. MURAD: A-vitamin er absolut blandt de bedste. Smører du hudpleje på øjenlågene, er der stor risiko for, at den smelter ned i øjnene og irriterer.

ANDREAS: Vil et kosttilskud af hyaluronsyre have samme effekt indvendigt, som den smørbart har udvendigt? DR. MURAD: Helt sikkert ikke samme virkning, men måske vil det virke lidt. Vi ved ikke nok om det. (Anette til Andreas: Jeg har dog set, at hudlæge dr. Whitney Bowe er begejstret over den – stadig begrænsede – litteratur der er på området.

Det var, hvad vi nåede. Der er dog nogle af jeres spørgsmål, som der vil komme svar på i anden sammenhæng, ligesom vi vender tilbage til de emner, der optager hudlægen i øjeblikket. I mellemtiden vil jeg anbefale bøgerne ’Conquering Cultural Stress’ og ’The Water Secret’. Vil du se nærmere på hans produkter, så er muligheden her.

PS: NÅEDE NU IKKE DAGENS BOOK’N BEAUTYBOX? Så er der i stedet for det velkendte plaster kommet en lille ekstra portion flyvende. Det betyder, at der atter er åbent her. I dag er også dagen, hvor der for en kort bemærkning er en ny surprise-beautybox. Og rigtigt gættet. Alt er hemmeligt udover at det er mig, der har valgt indholdet. Mere om det praktiske kan du se her.

51162ec4-d25f-4fc4-a701-8393b9fbbdec

05/11/2018
Derfor er det her big beauty business
Hvad der lige nu skaber kø på skønhedsfronten
08/11/2018
Ansigtsbehandlinger for alle
Plus tre tendenser, du roligt kan glæde dig til

Kommentarer

 • mathilde torp schou

  Hej igen Annette – tak for dit svar, nej det gør jeg kun om aftenen. Skal jeg gøre det om morgenen også?
  Kh Mathilde

  09/11/2018
 • @ Sanne, jeg ved, at en på Sjælland begyndte at kaste sig over produktion af broth, men jeg kan simpelthen ikke huske navnet. Måske er projektet lukket ned igen. Jeg har lige lavet fiske-broth på en enkelt fisk og fire løg, og der er til 10 små fryseportioner. Hvis du skulle få lyst.

  @ Ditte H, jeg vurderer Murad og Dermalogica på samme niveau. Jeg synes, du skal prioritere ingredienser, der kan dulme rødmen i første omgang, og så derefter tage fat på pigmentudfordringen.

  Stor hilsen Anette

  08/11/2018
 • @ Mathilde Torp, tak for dine ord. Jeg har dit ønske på min idé-liste. Dupper du din BHA-lotion fra Danish Skincare på morgen og aften dér, hvor du fedter?

  @ Daniela, kortfattet var han i hvert fald ;o)

  @ Gry, så er det nok mig, der har misforstået dit spørgsmål. Du KAN sagtens bruge creme på øjenlåget, hvis du har det fint med det. Men den primære årsag til at det frarådes er den, som nævnt i indlægget. Af favoritingredienser, der kan gøre en forskel, nævnte han peptider , antioxidanter og frugtsyrer blandt favoritterne.

  @ Kamille, jo, det er intet problem og kun godt. Du har ingen problemer kan jeg næsten læse af din kommentar? Når jeg smører hudpleje på om aftenen, så er der ikke en mm, som ikke er dækket. Om dagen undgår jeg øjenlåg.

  @ Ea, det kan være, du skal have en blidere variant. Selv kan jeg (sammen med mange andre) ikke tåle kemiske solfiltre tæt på øjnene.

  @ Zaiga, nej, det er det ikke. Så du med, da vi havde diskussionen på bloggen for nylig med flere indlæg og inddrag af den dokumentation, der foreligger? Hvis du søger tilbage med søgetekst ‘sandheden om kollagentilskud’. Det ALLERBEDSTE er at koge en fiskesuppe med alt…ben, øjne, alles ;o)

  @ Fru Jacobsen, stor tak fordi du deler din erfaring.

  @ Andreas, du skal tjekke hende Bowe ud. Hun vil interessere dig.

  @ Kirsten V, du har jo lige været i nærheden selv. Men dejligt du læser med. Jeg ville ønske, at jeg var der længe nok til at teste en håndfuld omgange hos Skin Laundry.

  @ Tini Tina, jeg kunne ikke fornemme, at det var noget, de overvejede.

  @ Tina, ;o)

  @ Karina, jeg er ikke så alkohol-forskrækket, fordi det egen og alene afhænger af om formuleringen opvejer det udtørrende element. Alkohol er blandt de bedste transportører, der findes. Men der skal opvejes for den.

  @ Jytte, hånden på hjertet tror jeg ikke, at det gør den store forskel. Der er lidt forskel på sammensætningen af antioxidanter de to varianter imellem.

  @ Leafysmoothie, 1000 tak til dig for at læse med og deltage i fællesskabet herinde.

  @ Pernille S, ja og nej. Han virker ikke som en, der tænker et sekund på sociale medier. Han var interesseret i de artikler, han netop havde udgivet, hans bøger og hans tests. Men selvfølgelig har han personale, der er interesseret.

  @ Sanne, lige hurtigt: du har købt tre pakker…kan du ikke få byttet de to, så du har noget liggende? Har du prøvet at blande en halv ampul med noget af din anden hudpleje i forhold, fx. din Waso creme (det tror jeg vil fungere).

  Stor hilsen Anette

  08/11/2018
 • 1000 tak for alle ord og kommentarer. Jeg svarer torsdag aften på bloggen.

  Stor hilsen Anette

  08/11/2018
 • Ditte H

  Jeg er stor fan af produkter fra Murad og fra Dermalogica. Hvad er din vurdering ifht. effektive produkter vedr. fugt og A-vitamin? Er Murad bedst til det? Eller er det Dermalogica, man skal satse på??
  Iøvrigt er jeg meget forvirret – for skal man købe produkter, der skjuler ens rødme? Eller skal man hellere købe produkter, der giver max fugt, når man nu også har en meget tør hud? Eller skal jeg gå efter C-vitamin for at komme mine pigmentpletter til livs???? Hjælp! Hvordan vælger man???

  08/11/2018
 • Sanne

  Hej igen
  Har søgt på nettet efter færdige broth drik, kan men ikke købe dem nogen steder på nettet fra dk ? Jeg kan intet finde på nettet og orker ikke lave dem selv

  07/11/2018
 • Sanne

  Hej Anette.

  Jeg har købt madara hyaluronic collagen ampuller som du anbefalede, men jeg kan ikke holde den kraftige urteagtige apoteker lugt ud, som er meget gennemtrængende. Købte selvfølgelig 3 pakker som jeg nok ikke får brugt men jeg vil høre om du kan anbefale andet det gør det samme og arbejder med collagen. Jeg bruger følgende pt:
  Pestle og mortar hylauron serum og Waso fugtighedscreme da jeg har meget stram hud og til natten bio effect og nogle gange A-vitamin ovenpå. Jeg vil supergerne have noget der giver det samme som Madara collagen ( og skal det mon bruges under serum )
  1000 tak kh

  07/11/2018
 • Pernille S

  Ikke for at genere dr.Murad når han beskriver de sociale medier som “the silent killer”, men han er vel selv dybt afhængig heraf, for at markedsføre sine produkter…?!
  Kh Pernille S

  07/11/2018
 • Leafysmoothie

  Fantastisk artikel. Har meget travlt for tiden, men denne tog jeg mig tid at læse og jeg er fuld af beundring for dig Anette for din evne at formidle og uddanne alle os der følger med. Stort tak til dig, det er formidabel læsning!

  07/11/2018
 • Jytte

  Imedeen og alder. Jeg er 47 og har gode gener, ser nok generelt 5-10 år yngre ud end jeg er. Men nu synes jeg altså at de små rynker bliver mere og mere synlige. Jeg har tænkt på at bytte til næste aldersklasse af Imedeen (bruger nu Time Perfection for de over 40). Er der noget i vejen for at gå til Prime Renewal (for de over 50)? Vil den give mig mere af det jeg har brug for med en stadig mere rynket hud?

  07/11/2018
 • Karina

  Kære Anette
  Så i et tidligere indlæg, at du anbefalede La Roche Posays Pigmentclar serie….
  Sad lige og kiggede nærmere på den, og kan se at alkohol er ret højt oppe på ingredienslisten.
  Hvad tænker du om det?

  07/11/2018
 • Interessant mand:-)

  06/11/2018
 • TiniTina

  Dejligt med svar på spørgsmål. Håber der vil komme flere produkter uden parfume fra hans side i fremtiden, også selvom de er ildelugtende som han sagde.

  06/11/2018
 • Kirsten V

  Tusind tak Anette. ❤

  Jeg har fulgt meget interesseret med her og på instagram. Meget lærerigt og inspirerende, tak. Super tur. ❤

  06/11/2018
 • Andreas

  Interessant – det skal undersøges 🙂 TAK for (dobbelt) svar!

  06/11/2018
 • Fru Jakobsen

  Jeg har fået anbefalet at komme lidt øjencreme på øjenlågene for at undgå at danne milier, og jeg synes, at det hjælper. Men min hud er også til den meget tørre side.

  06/11/2018
 • Zaiga

  Hvor dejligt med brugbare svar fra LA-tak! Skal svaret omkring kollagentilskud forstås således, at man lige så godt kan bruge pengene på noget andet end Imedeen? Det er vel også pulver – bare sammenpresset!

  06/11/2018
 • Ea

  Jeg oplever at mine øjne hæver hvis jeg smører A-vitamin (super 3 booster, Beaute Pacifiq) på øjenområdet

  06/11/2018
 • Kamille

  Super interessant indlæg! Det med øjelågene var nyt for mig, jeg smører konsekvent hele øjenområdet. Har øjenlågene ikke godt af hudplejeprodukterne selv hvis man ikke oplever øjenorritation? Hvad gør du selv Anette?:-)

  06/11/2018
 • Gry Astrid Larsen

  Kære Anette.
  Tak for svar fra Dr. Murad!
  Men jeg forstår ikke helt svaret ift. øjencreme på øjelåget, for spørgsmålet var nærmere, om det ikke er er must, at smøre netop dér, når huden omkring øjnene ældres først, og lågene dermed bliver slappere med tiden?
  Og hvilke anti-age produkter er i blandt de bedste – udover a-vitamin?
  Er der noget du måske har svarene på? Og hvilke A-vitamin synes du er bedst? Det er jo en jungle…

  🙂

  Vh.
  Gry

  06/11/2018
 • Dejligt med gode og ligefremme svar 😀

  06/11/2018
 • mathilde torp schou

  Hej Anette. Undskyld jeg skriver om noget helt andet end hvad dette indlæg drejer sig om. Men jeg vil rigtig gerne have lidt vejledning fra dig…
  Jeg er så glad for at have fundet dig og dine råd, min hud er blevet så fin siden jeg fandt dig :o) det kunne være vildt fedt med et indlæg om god makeup, især concealere!! Har brugt så mange penge på dem.. synes tit de bliver for tørre og klumper. Kan du mon anbefale noget som også fugter eller bare er værd at smide sine penge efter? Tænker øjenomgivelser.. Som man kan få i danske butikker? Desuden har jeg fået fin hud, som jeg sagde, men synes stadig den fedter. Jeg bruger Danish skincare tonic, pH formula rensecreme, fugtighedscreme fra ecooking og så a-vit. Kun fugt om dagen. Og har stadig lidt urenheder på bestemte tidspunkter på måneder… det var lige en lang en… Kh fra en fan !!!

  06/11/2018

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.