Er kollagentilskud pengene værd? #1
Kollagen er gennem de seneste år blevet noget, mange taler om – også når det gælder huden. Proteinet er nemlig, som du sikkert allerede ved, hudens vigtigste byggesten, som sammen med elastin udgør den springmadrasagtige gelésubstans, der ligger under overfladen og holder huden spændstig.
Men med tiden og alderen falder det naturlige indhold af kollagen – og hvad gør man så? Kan det mon lade sig gøre at genopfylde depoterne ved at indtage et af de mange kollagen-produkter, som har fundet vej til hylderne med kosttilskud?
Eksperterne er mildest talt uenige – bare spørg Jyllands-Posten, som i en række kritiske artikler har undersøgt netop kollagenstilskud.
Jeg skatter kritik højt. For når noget lyder for godt til at være sandt, så er det oftest præcis sådan, det forholder sig. Men jeg har samtidig stor respekt for faglig nysgerrighed – især når den er uden forudbestemt agenda. Hudlæge Johan Milling Holk Poulsen har i den sammenhæng valgt at gøre sig selv til forsøgskanin. I en miniserie på fire afsnit er Beautyspace med på sidelinjen, mens hudlægen med netop både nysgerrighed og undren sætter kollagenpulver under luppen. Du vil få svaret på, hvad der er myter, hvad der er dokumenteret viden, og om Milling selv oplevede en forandring. Ordet er hudlægens:
Hvad er kollagentilskud egentlig, og hvordan bliver det optaget i kroppen?
”Kollagentilskud fås både som pulver, tabletter og sågar vingummi. Men uanset formen, så sker optagelsen i kroppen på samme måde.
Når man producerer kollagen som kosttilskud, så sker det oftest ved, at lange, naturligt forekommende kollagenmolekyler bliver udvundet fra restprodukter efter produktion af fjerkræ og fisk. Man bruger typisk sener, knogler, brusk eller skind fra dyrene.
For at gøre det lettere at fordøje, bruger man enzymer til at spalte (hydrolisere) de meget lange molekyler til kortere stykker. Uanset hvilken type kollagen man indtager, så bliver det fuldstændig nedbrudt, mens det passerer gennem munden, mavesækken og tyndtarmen, og vi optager kun enkelte byggesten i form af aminosyrer eller yderst korte kæder, som består af 2-3 aminosyrer (oligopeptider).”
Der har været rejst kritik af, om kollagentilskud overhovedet virker. Jeg vil gerne have dig til at forholde dig til tre af kritikpunkterne.
Kritikpunkt nr. 1: Mængden af kollagen i kosttilskud svarer til den smule, der er i almindelig vingummi
”Det er korrekt, at vingummi ofte indeholder hydrolyseret kollagen i form af gelatine. Men samtidig indeholder vingummi smags- og farvestoffer, konserveringsmidler og en betydelig mængder sukker, som kroppen ikke behøver.
Kollagenindholdet i et kosttilskud er typisk 2,5 gram. Man skal spise 50 gram engelsk vingummi for at få samme mængde protein i form af gelatine. Men oveni indtager man som nævnt bl.a. en stor mængde rent sukker.
Skind fra dyr og fisk eller en bouillon kogt på dyrenes brusk og knogler har et variabelt, men langt højere indhold af kollagen. Så frem for vingummi, anbefaler jeg indlysende nok kød, fisk med skind eller supper kogt på kødkraft.
Kritikpunkt nr. 2: Kollagenmolekyler kan ikke optages intakt fra tarmen
”Korrekt, det er en biokemisk og fysiologisk kendsgerning. Som fagpersoner er vi blevet undervist i dette siden 1833, hvor man opdagede amylase – det første tarmenzym, som spalter proteinforbindelser til mindre dele, som kaldes aminosyrer.
Populært sagt er det altså ikke de intakte kollagenmolekyler, man optager, men byggestenene i form af aminosyrer. Det store spørgsmål er så, om kroppen herefter kan sætte stenene sammen til et ”hus” igen eller om det for den sags skyld kan ske i knoglerne eller leddene. Eller om vi blot omsætter dem? Det vender vi tilbage til.”
Kritikpunkt nr. 3: I medierne har der været rejst kritik af, at dem, som promoverer kollagentilskud (og hævder, at det virker), samtidig får behandlinger som f.eks. Botox og fillers. Er det et værdigt kritikpunkt, synes du?
”Kollagentilskud tiltrækker utvivlsomt en målgruppe, som går op i hud og skønhed. Samtidig skal man være meget opmærksom på, at kritikere, som muligvis lever af at sælge Botox, fillers, peelinger og laserbehandlinger, næppe ønsker at fremme et salg af produkter, der koster ned til 100 kr. at bruge om måneden.
Når det er sagt, så er det indlysende, at man ikke kan teste kollagen i en given periode og pludselig tilsætte testperioden et skud Botox og så hævde, at de færre rynker skyldes kollagenet. Men hvis man i forvejen jævnligt har fået f.eks. Botox to gange om året, så kan man jo sagtens teste kollagen efter alt-andet-lige princippet. Det handler om at have et troværdigt sammenligningsgrundlag.”
AFSNIT NR. 2 UDKOMMER LØRDAG DEN 11. januar, hvor Johan Holk Milling Poulsen går til studierne. Hvad er videnskabeligt dokumenteret om kollagentilskud, og hvilken effekt kan man reelt forvente. Du får artiklen direkte i den indbakke ved at være på Beautyspace-listen.
LÆS OGSÅ MERE i artiklen hos Pudderdåserne, hvor også kommentarfeltet byder ret så interessant og detaljeret ind.
MERE SERIØST BEDRE HUD finder du i ord og på tube her.
FOTO LEA JESSEN
Isabella
Hej Anne-Louise. Kender desværre også problemet. Jeg kunne som Susi også godt tænke mig at vide hvilket produkt du bruger af Membrasin?
Anne-Louise
Hej. Jeg har købt disse hos Matas
MEMBRASIN
Vitality Pearls
Vh Anne-Louise
Lotta
Intressant läsning och spännande att höra fortsättningen 🧐
Anne-Louise
Tak for spændende læsning. Jeg har nu været i gang med Membrasin (havtorn) for slimhinder og hud i 3 måneder. Effekten er helt fantastisk hos mig. Min hud er blevet normal (med alderssvarende rynker selvfølgelig) efter 15 år med overgangsalder-tørhed. Derfor har jeg, for nu, parkeret colleagenpulveret. Vh Anne-Louise
Susi
Hej Anne-Louise
Det lyder spændende. Det er nemlig også det problem jeg døjer med, lige meget hvor meget jeg cremer ind bliver huden ved med at være tør. Må jeg spørge hvilket mærke du bruger? Det er jo en jungle med alle de forskellige der findes 😉
Anne-Louise
Hej. Beklager mit sene svar.
Jeg har købt disse hos Matas. De fås også i diverse helsekostbutikker. Kostvejleder anbefaler, at man fordobler dosis den 1 uge og herefter 2 om dagen.
MEMBRASIN
Vitality Pearls
Susi
Tusinde tak for svar 🙂 Det skal da prøves!
God dag
Anette Kristine Poulsen
@ Anne-Louise, tak fordi du deler din gode erfaring.
DitteH
Nøj, det er spændende det her!! 👏🏼👏🏼
Det glæder jeg mig til at følge og høre resultatet! Jeg føler selv, at min hud føles mere tør i de perioder, jeg holder pause, men er faktisk usikker på om det er placebo … Jeg laver faktisk selv ofte bone broth på kød og knogler, men det giver jeg til hunden 😀 Kan ikke få mig selv til spise det der gele-agtige ting …
Anette Kristine Poulsen
@ Ditte, tak for at give mig et godt grin. Første tænkte jeg, at du jo godt kunne dele med hunden, indtil du nævnte det geleagtige.
Og JA, placebo er jo også i spil. Det har vi været omkring i en tidligere artikel, kan jeg huske. For jeg talte med Peter Bjerring om det.
Julia Venus
Super spændende og relevant.
Altså… min synes jeg skal fortsætte med min (hydrolyzed) marine kollagenpulver fra Copenhagen Health …uanset hvad forskningen siger… jeg tror det skyldes at han er blevet helt betaget af morgenritualer, med at røre det i min morgenkafe… men det er også den kæreste kærlighedserklæring når han serverer morgenkaffe for mig. At han husker en skefuld kollagenpulver og rører. Jeg nyder lyden af skeen i kruset🥰
Jeg tager det primært for mine skrøbelige negle. De knækker få uger efter jeg stopper, de perioder jeg ikke tror på collagenpulver 😂
Til gengæld er vi gode til at samle kyllingeskrog i fryseren og lave bonebroth en gang i mellem. Også af hummer/rejer hvis vi har spist det. Så ryger skaller i Instapotten og bliver trykkogt. Det er dén kollagen jeg har allermest tiltro til. Vores egen hjemmelavede. Men supplement via pulver i morgenkaffen er den hygligste 🫶🏽🥰
Jeg glæder mig til at følge med i resten!
Anette Kristine Poulsen
@ Julia, altså jeg bliver sulten nu. Både efter den broth du laver med kylling og hummere og rejer. Tak for dit gode indspark.
Jette
Super spændende … glæder mig til næste del 😉
Anette Kristine Poulsen
@ Jette, sker lørdag.
Louise
Virkningen af kollagenpulveret har været kritiseret en del. Vil der komme en Q&A med eksempelvis hudlægen her, hvor han spørges til pulverets effekt på hudens spændstighed/tilstand? Efter kritikken blev fremlagt, har jeg reduceret mit indtag, men har ikke endnu “turdet” slippe pulveret helt – haha. Derfor ville det være godt med svar. mvh Louise
Anette Kristine Poulsen
@ Louise, det er jo det, der er hele krogen bl.a., kritikken, så jeg er ikke med på, hvad du mener? Der kommer fire artikler i alt.
Anna Møsting
Kære Anette
I foråret 24 læste jeg en lang og grundig artikel af en amerikansk professor i dermatologi i The Washington Post om kollagens virkning på huden. Hun slog fast, at studierne for det første er for få, at man ikke kan diregerer kollagenet derhen, man har lyst som ex. huden. Samt at noget tyder på, at kollagenet i kroppen kan omdanne sig til helt andre stoffer, som kroppen evt. har mere brug for, det er trods alt “bare” protein og en af kroppens vigtigste byggesten.
Hun mente, at tilskud af kollagen bør komme fra en en sund og varieret kost, og at pulver formen er spild af penge, og stærkt overdrevne.
Efter den læsning holdt jeg helt op med at indtage og bruge penge på pulver-tilskudene, som jeg gennem flere år on/off har brugt penge på uden nogen nævneværdige resultater på min både præ- og postmenstruations hud. Den er nu kun indlemmet i min daglige kost bl.a i form af supper og gryderetter.
Men jeg glæder mig til at følge med i hudlægens forsøg.
Hilsen/Anna
Anette Kristine Poulsen
@ Anna, og det er jo fornuftige synspunkter. Ikke mindst også din praksis med kosten. Sad til møde i dag med en hudlæge, som klogt sagde, at hvis ikke søvn, kost og motion er på plads, så er alt andet jo ligegyldigt. Herunder alverdens tilskud. Alligevel har det været spændende at lave den her miniserie med Johan.
Pernille S
Følger lige med her…😊
Susi
Rigtig spændende læsning, også artiklen fra Pudderdåserne. 🙂
Jeg har selv prøvet kollagen tilskud in 1/2 år, men syntes ikke at det havde nogen virkning, så jeg venter spændt på Johan Holk Milling Poulsens slutresultat 🙂
God dag
Anette Kristine Poulsen
@ Susi, der var især en meget detaljeret og interessant kommentar hos Pudderdåserne.
Tanya
Tak, Anette! Kollagen er da vist gaven der bliver ved med at give, uanset om man er journalist, forsker eller forbruger 😅
Jeg ser frem til at lære mere – tak også for linket til Pudderdåserne hvor Charlottes overblik i kommentarerne var imponerende!
Anette Kristine Poulsen
@ Tanya, du har fuldstændig ret. I forhold til “Charlotte”, så bliver man nysgerrig på mere.