Få ro på rosacea med hudlægens hjælp

For nylig spærrede jeg øjnene op på Instagram, da en simpel spørgerunde på @beautyspace viste, at svimlende 36% lider af rosacea. Forklaringen er, at hudlidelsen primært rammer kvinder mellem 30-50 år – og dem er der en del af på Beautyspace.

Her kommer et kort re-cap fra i går på Go’ Morgen med svar fra bl.a. hudlæge Johan Milling Holk Poulsen:

Johan, hvad er rosacea?

Det er en sygdom, der ses i ansigtet – hvor inflammation udvikles i vævet omkring talgkirtlerne. Huden vil føles mere sart. Blive blussende rød ved temperaturskifte, stresspåvirkninger eller indtagelse af visse fødevarer eller alkohol.  Mange oplever også en mere tør hud. Senere opstår typisk mere hardcore rødme eller knopper på næsen, kinderne og undertiden også i panden og på hagen. Endelig kan der komme karudvidelser.

Johan, hvordan rager man rosacea til sig?

Det er en inflammatorisk tilstand, som hænger sammen med immunsystemet og minder om det, vi ser ved andre store hudsygdomme, f.eks. psoriasis. Udover arvelighed, så kan vi slå de her sammenhænge fast:

 • Solpåvirkning. Det forklarer bl.a. den høje hyppighed af rosacea blandt lysere hudtyper
 • Mikroorganismer i talgkirtlen spiller en rolle
 • Stresspåvirkning (fordi stress er inflammationsgenererende)

Anette, hvad var de vigtigste tilbagemeldinger på triggere fra din spørgerunde?

Det var, at solen ryger ind på en absolut førsteplads. ”Der skal ikke mere end et kvarter til, før det føles som om, solen rister min hud. Det kribler og krabler. Og sker solnydelsen sammen med et glas vin, går det helt galt,” lød det fra en Beautyspace-læser. Ellers var der gengangere som krydret mad, spiritus, vejrskifte, stress, træthed, sauna, chokolade, sukker, kød, olie på huden, søvnmangel …

Anette, så hvordan passer man bedst på sin hud? 

Mange tilbagemeldinger viser, at det der fungerer for de fleste, er en kombination af noget receptpligtigt og så en enkel, men konsekvent rutine. Og ikke mindst troen på egne erfaringer, for selvom vi står med en fællesnævner af kendetegn og gode råd, så har rosacea ofte et individuelt ansigt.

Lad mig fremhæve bare to ting:

Kombinationen af fugtmættende hyaluronsyre, beskyttende og ikke mindst styrkende B3-vitamin (niacinamid) vil altid gavne. Dels som tørstslukker. Dels som dokumenteret hudbarrierehjælp. Tina Lykkegaard har skruet de to ingredienser perfekt sammen her.

Azelainsyre bliver af mange betegnet som en gamechanger. Ikke mirakuløs, men virksom. Fordi den er anti-inflammatorisk, mildt eksfolierende/opklarende i forhold til rødme og udbrud. Pudderdåserne har et solidt eksempel her. Heliocare-SPF finder du hos Skinsense.dk.

I forhold til solfaktor, så meld endelig ind, hvis du (med rosaceaudfordringer) har en favorit. Mange er glade for meget tyndtflydende konsistenser kombineret med fysiske filtre.

Johan, den medicinske hjælp?

Det varierer over alt fra receptpligtig cremer (med en højere mængde azelainsyre) til laser og salicylsyrepeelinger. Kosten spiller også en rolle i forhold til at holde sig fra især forarbejdede fødevarer og for meget sukker.

VIL DU VIDE MERE? Så er der et fuldt kapitel om rosacea og rødmeramt sart hud i den nye bog BEDRE HUD MED ÅRENE – Videnskabens svar på en friskere og pænere hud. Inkl. produktanbefalinger. Bogen er fagligt afstemt med hudlæge og professor Christian Grønhøj, og du finder den med lidt tålmodighed på biblioteket og her.

16/04/2023
Kom med til LIVE beauty talk på onsdag
27 minutters live Q&A onsdag – BEDRE HUD MED ÅRENE
24/04/2023
Din hud indeholder udglattende A-vitamin, men på lånt tid
Kend de 5, der er på rov efter dit A-vitamin

Kommentarer

 • Elisabeth Hamerik Schwarz

  Kære alle.
  Jeg har en konstateret allergi overfor mælkeprotein, så den allergi trickede selvfølgelig rosacea big time, inden jeg fandt ud af det. Men da jeg ikke havde rørt mælk i mange måneder, oplevede jeg, at der stadig var noget, som fik mig til at blusse op på jeg har brug for Benadryl, intet giver mig ro-måden. Så jeg forsøgte mig med helt at droppe slik (ikke sukker, bare e-numrene) – og bingo. I et år har jeg pludseligt kunnet spise chili, drikke vin og spise fermenterede ting, som jeg normalt ville reagere på, uden problemer. Men forleden spiste jeg lidt Haribo mix (jeg vidste, det var en dårlig idé, but you know), og nu reagerer jeg – og fortsat efter et par dage – på det mindste. Så tilbage på antislikvognen – godt, det er bærtid!
  Men blot et lille husmorråd herfra, hvis I som jeg oplever, at intet rigtigt fungerer, og I ikke har forsøgt jer med e-numrene. For jeg har igennem årene prøvet mange forskellige produkter, og flere (inkl. især Anettes creme og nogle af de andre ting, hun foreslår) er rigtig gode til at give ro. Men der er reelt kun én ting, der hjælper med at holde møget helt væk hos mig – og det er simpelthen at undgå slik og visse genganger-e-numre generelt (og så lige mælk – og sydamerikansk/spansk vin – for mit vedkommende).
  KH Elisabeth

  07/05/2023
 • Amanda

  Jeg har La rocke-posey Anthelios UVMune Invisible Fluid SPF 50+ (den med proppen som sidder i den ene side på toppen). Den er meget tyndt flydende og irritere ikke min sarte hud. Lugter også kun minimalt af solfaktor 🙂

  01/05/2023
 • Michelle Kristensen

  Hej
  Jeg ved du har nogle hudlæger du sværger til – hvem er det nu i Kbh området?

  Kh Michelle

  26/04/2023
 • HeleneR

  karmameju BB solcreme fungere rigtig godt for mig og den eneste solcreme jeg konsekvent får brugt fordi den ikke irritere min rosacea. kombinere den med min mineralpudder også med spf året rundt

  22/04/2023
 • Bettina

  Min sarte rosacea hud reagerer bare på alt, også det der skulle være godt som fx niacinamid og hyaluronsyre. Har heller ikke fundet en solcreme endnu, der ikke giver rødme og kløe. Jeg kører super minimalistisk hudpleje og er opmærksom på livsstil og stress, men det er så frustrerende. Behandlingscremerne fra hudlæge tørre huden meget ud, synes jeg.

  21/04/2023
 • majbrit Larsen

  Der står i forvejen Tina Lykkegaard og Pudderdåserne på min hudpleje-hylde 🙂 Kan ikke undvære dem. og kan fluks se det på min hud, hvis jeg uheldivis løber tør. Rosalique – 3 i 1 anti rødme creme spf50 cremen, virker også rigtig godt hos mig.

  21/04/2023
 • Anne

  Hej Anette. Tusind tak for at tale om rosacea! Jeg har skøn akne oveni og er pt på isotretinoin – kan du mon anbefale en spf der er god både med rosacea og medicinsk aknehud?

  20/04/2023
 • Anette

  Jeg har haft meget bøvl med rosacea de sidste år, men har efterhånden gjort lidt erfaringer, når det kommer til både livsstil, produkter, SPF og deslige.
  Oveni har jeg så også haft perioral dermatitis (måske faktisk mere POD end rosacea, for min Soolantra-creme virkede ikke specielt godt…)

  Jeg har gjort rigtig meget for at bygge hudbarrieren op med ceramider, peptider, havre, alger/spirulina og mild mild rens + KISS rutine!

  Nu har jeg en OK hud, som fungerer godt med følgende rutine og produkter:

  Den største forandring har helt klart været at bruge SPF hver dag! Også i regnvejr!
  Her er min über-favorit Daily To-Go Sunscreen fra Purito. Den indeholder havre, kemisk + fysisk filter og er uden parfume eller silikone. Totalt win!
  Alt for mange med mineralske filtre indeholder nemlig stadig et shit-ton silikone i alle mulige former – eller æteriske olier, og det er til at blive idiot af!

  Til make-up bruger jeg først Biodermas den lyserøde, og ellers en blid, uparfumeret rensemælk fra Isntree med yamsrod uden parfume eller klistrede olier mv. Den kan selv min POD lide, så det er ren win!

  Aften-treatment:
  Toner med 7% AHA + 2% BHA
  Trods de stærke sager, så handler det om pH-værdi … Den med AHA fra The Ordinary er også god, men jeg får mest ud af en toner med begge dele.

  Ovenpå hælder jeg en serum med aloe og spirulina i + COSRX snegleslim-essens. Den har en meget lille ingrediensliste og virker helende og mega fugtgivende, især ovenpå frugtsyrer.

  En god creme… Det svinger lidt mellem Kiehl’s Ultra Facial Cream, Apotekets Anti Age med alger, hyaluronsyre og peptider eller en mild creme med havre. Indimellem bruger jeg Emollient Cream fra Änglamark med havre og grøn te – beroliger og fugter uden at være for tung på huden.

  Om morgenen skifter jeg syrerne ud med Ma:nyo’s toner og cremen er fra Oceanwell med en masse havmineraler og andre godter i, som styrker hudens forsvar.

  ***

  Jeg holder mig generelt fra produkter med niacinamid i, da de gør mit ansigt lidt for blussende og rødt.
  Jeg er åbenbart en af dem, som ikke duer til det med vitamin B3.
  Efter jeg fandt ud af dét, var der ingen bøvl med at bruge både AHA, BHA og PHA-syrer.

  Jeg har også haft god erfaring med ISNTREE Green Tea Emulsion, som samtidig har en naturlig BHA-komponent fra pilebark. Hvis man gerne vil introducere A-vitamin i hudplejen, så synes jeg at Skindivision har et godt bud, der både indeholder hyaluronsyre, bakuchiol og kølende agurk, og uden at være med hverken parfume eller silikone. Den er mega lækker i varmt sommervejr, da den er utrolig tyndtflydende, men fugter godt stadigvæk. Og så er der hele 100ml i, så det er et mega økonomisk køb samtidig.

  Jeg tager fiskeolie fra Pureviva (2 kapsler dækker dagsbehovet), magnesium og multivitamin fra Biosym og har eksperimenteret lidt med vegansk D-vitamin. Det er fordi de fleste D-vitaminer er baseret på UV-behandlet lanolin fra fåreuld, og jeg har det desværre noget stramt med lanolin generelt på min tørre hud på resten af kroppen.
  Da jeg begyndte at strikke sweatre med alpaka og silke i stedet for uld, hjalp det også helt klart på mine røde knopper i ansigtet vil jeg i øvrigt sige.

  Jeg spiser ingen mælk (er allergisk), men mærker en reaktion på vin, som gør mig varm og rød + naturligvis tid i solen. Men det som får mig min hud til at reagere er faktisk mest af alt varmen fra solen… Og så er krydret, stærk mad heller ikke ligefrem fantastisk.

  Til gengæld kan min mave godt lide aloe vera drik (shots som tilskud), det har også haft en gavnlig effekt på huden, der blev mere klar og strålende, som om den blev helet indefra.

  Min hud døjer lidt meget med store porer og strittende sebum-dimser (sebaceous filaments) som titter ud fra dem, så hver uge bruger jeg en maske, der lige renser lidt ud i de små sataner, så de holdes nede.

  20/04/2023
  • Anette

   Hov forresten – ift. makeup (som mange sikkert river sig i håret over), så synes jeg at IDUN Minerals har været et afsindig lækkert og økonomisk brand at bruge til min hud.

   De har den både i tyndtflydende foundation, en matterende tykkere/mere dækkende flydende foundation og så de sædvanlige mineralpuddere.

   Ift. mineralpudder er der en hjemmeside, som sælger helt minimalistisk mineralpudder. https://pureminerals.dk/

   Der kan selv den mest sarte vist være med, og ja – de har vareprøver man kan bestille før man køber en større portion!

   20/04/2023
 • Anne

  Hej Anette,
  Kan du anbefale en ceramide booster uden silicone?
  Jeg elsker iøvrigt din creme 🙂

  20/04/2023
  • Anette

   Søg efter Purito – de har en ceramide-rig serie som ikke indeholder noget skidt stads. (“Dermide barrier” something)

   Benton har også en med en masse Ceramider i (10.000 ppm) som fugtet godt.

   20/04/2023
 • Nicoline

  Tusind tak for dine kloge ord, Anette🙏
  Dog har jeg opdaget, at det fleste Azelainsyre-produkter indeholder dimethicone, som er en silicone, og det er noget, min Rosacea virkelig ikke kan lide. Jeg slår ud med røde knopper og bumser, hvergang jeg smører noget med siliconer på huden – det er som om, min hud ikke kan ånde i det. Det gælder desværre også Pudderdåsernes, Paulas Choices og The Ordinarys. Jeg forstår ikke, at så ellers gode mærker propper siliconer i deres produkter. Indtil videre har kun kunne finde een azelainsyre uden silicone. Den er fra Skin City og hedder Clearing serum. Den er ret god og beroligende for min hud.
  Hyalyronsyrer skal jeg også passe lidt på med – nogle mærker fungerer godt, mens andre får min hud til at slå ud/blusse op. Her har jeg dog ikke fundet ud af, hvad det er, der tricker, men jeg tror måske, det kan være procenten? Altså at for høj procent kan irritere?
  Mht. Niacinamid bruger jeg altid The Ordinarys – den er både billig og god for min hud.

  19/04/2023
 • Karen

  Hej Anette. Tusind tak for (igen) at tage rosacea op som emne! Jeg er ny patient og bekender også kulør som skintellectual. Min hud var i ro og balance pga. disciplineret daglig rutine, indtil for tre år siden hvor jeg fik PD (mente jeg og hudlægen). For et år siden fik jeg mit første rosaceaudbrud. Som nydiagnosticeret er jeg meget bekymret for at skulle teste solcreme men mærker allerede, hvor vigtigt det er. Har du hørt erfaringer omkring Exuviance? På forhånd mange tak! Vh Karen

  19/04/2023
 • Dagsdato

  Less is more

  Efter jeg fandt Dr. Emma Wedgeworth og hendes gennemgang af rosacea rutiner mfl.samt produktforslag (https://instagram.com/dremwedgeworth?igshid=YmMyMTA2M2Y=)
  har jeg så meget styr på min rosacea at den ikke synes længere og min kærestes skæleksem er gone efter brug af guide til den

  Men det krævede at jeg skippere lle de spændende nye lækre produkter og i stedet kører en ensformigt program som jeg skal love for virker i den grad så at foundation er udskiftet med en 100%mineralsk spf med farve i.

  De spf som er de bedste for min sensitive, rosacea, acne hud og min kærestes skæleksem er 100% mineralsk solcremer med farve…ja også til ham. Vi elsker La Roche-Posay tynde spf i mini flaske man ryster men den har altid stikket/prikket og sviet på min hud men ellers virket som spf

  Jeg har købt og fundet dem vi bruger hos Skincity i Stockholm (det er mega svært at finde dk) da de har dem der anbefales af føromtalte dr. Emma Wedgeworth og i farver der fungerer på hudtone 1 og 2 på fitzpatrck hudskalaen

  – Jan Marini PHYSICAL PROTECTANT TInted 45 SPF (ret tyk i konsistens)
  – Heliocare 360° MINERAL TOLERANCE FLUID SPF 50 tinted (tynd og nem at fordele)
  – Neostrata SHEER PHYSICAL PROTECTION SPF 50 tinted (min spf der gør jeg kun bruger lidt Concealer om sommeren- samme indhold som Exuviance)
  – Exuviance SKIN CARING BB FLUID SPF 50 tinted (indhold magen til neostrata)

  Min rutine som gjorde kæmpe forskel for mig
  46 år, Rosacea, acne, duftallergi, lysfølsomhed (så bliver bare ikke brun men perlehvid). Hader ting der fedter på huden men har normal hud i forhold til fedt/tør

  Jeg har bevidst valgt så kedelig rens så min hud ikke skal bruge krudt på at reagere der men i stedet fest med min aktive ingredienser i step 4. Det har givet bonus!

  Jeg bruger pt Azelaic acid morgen af aften da det har super effekt på min rosacea og acne men planen er at udskifte azelaic acid om aften med a-vitamin men det bliver først når min hud er mere robust. Jeg har niacinamide og neurosensine i min step 3 som hjælper på min rødmen og lussingekinder.
  Jeg har tidligere prøvet at bruge to aktive produkter oven på hinanden fx azelaic acid og så a vitamin men så går min hud fuldstændig bananas og så er det forfra igen med 2 uger uden step 4 aktiver i min hudpleje for at få inflammationen til at falde ned. Mine veninder med god hud kan det men ikke mig

  Morgen
  1. Dødkedelig mild mild rens som selvfølgelig fjerner snavs og spf – masserer den rundt 30 sek om morgen
  2. Dup ansigt tørt
  3. Beroligende serum (så min aktive ingredienser ikke fucker med min hud)
  4. Aktivt produkt
  Azelaic acid – en ært (halv fingerspisds når huden er glad for produktet) til hele ansigtet fordelt i 13 små Dots så hele ansigtet får glæde (startede med at bruge det hver 3 dag i 2 uger med undertrøje under (step 3) så hver 2 dag i 2 uger, hver dag.
  Planen er at kunne bytte om på step 3 og 4 når huden kan klar Azelaic uden undertrøje.
  Men er først gået skridtet videre når huden ikke rødmede mere.
  5. Fugtighedscreme
  6. Spf 50 altid 50
  7. Concealer og mascara og lips

  Aften
  1. Fjerne øjenmakeup med Micellar Water uden parfume
  2. Dødkedelig mild mild rens som selvfølgelig fjerner snavs og spf – masserer den rundt 30 sek om morgen
  3. Beroligende serum (så min aktive ingredienser ikke fucker med min hud)
  4. Aktivt produkt (azelaic acid ELLER A-vitamin men IKKE begge samtidigt)
  Azelaic acid/A-vitamin – en ært (halv fingerspisds når huden er glad for produktet) til hele ansigtet fordelt i 13 små Dots så hele ansigtet får glæde
  (startede med at bruge det hver 3 dag i 2 uger med undertrøje under (step 3) så hver 2 dag i 2 uger, hver dag. Planen er at kunne bytte om på step 3 og 4 når huden kan klare det aktive produkt uden undertrøje.
  Det gælder uanset om det er c-vitamin, a-vitamin, azelaic acid osv.
  Men jeg går først skridtet videre når huden ikke rødmede mere så holder nøje øje.
  5. Fugtighedscreme

  Jeg har prøvet a-vitamin fra Environ, Beautyspace men har ikke kunne tåle dem så søger stadig 👀

  19/04/2023
 • Malene

  Jeg har rosacea og den helt store gamechanger for mig har klart været solcreme – året rundt. Er faldet for la roche posays anthelios uvmune 400 spf 50 🙂

  19/04/2023
 • Sara

  Mon ikke azelainsyren virker antiinflammatorisk? Snare end inflammatorisk. 🙂

  19/04/2023
  • Sara

   *snarere end 😀

   19/04/2023
 • Gunver

  Skal man først påføre hyaluronsyre og så niacinamid og derefter sin dagcreme?

  19/04/2023
 • JF

  Min erfaring er at få ingredienser og meget fugt er godt for mig. Jeg har kig på et fugtserum med dette indhold:
  Aqua
  Penpylene Glycol
  Sodium Sucrose Octasulfate
  Hydroxyethylcellulose
  Sodium Hydroxide

  Anette ved du hvad Penoylene Glycol er?

  Det er dine bøger og blog der har hjulpet mig med at finde rundt i INCR- junglen

  19/04/2023
 • Sanne Seyer-Hansen

  Kære Anette

  Tak for at sætte fokus på denne irriterende hudsygdom, som kan gøre ens dag virkelig træls. Jeg har været igennem utrolig mange produkter – men mht. Solcremer så fungerer disse fire rigtigt fint for mig.

  Hverdags-solcremer: skinceutical 50 mineral uv defence sunscreen (så behøver jeg ikke Foundation) eller La Roche-Posays Anthelios 50+ fluid invisible (hvis jeg bruger Foundation)

  Skiferie/sommerferie-solcremer: La Roche-Posay Anthelios 100 KA+ (indeholder også niacinamide + penthenol) eller Avénes SunsiMed

  19/04/2023
 • Ulla Christiansen

  Jeg anbefaler i høj grad Azelainesyren fra The ordinary under A vitamin (jeg er igen fan af The ordinary) det er til natten.
  Jeg savner nu en god farver Bb/CC Creme med solfaktor – eller solcreme.
  Gode forslag?

  19/04/2023
 • Jane Viksø

  Jeg bruger Avene Sun fluid spf 50 evt uden dagcreme under for det ikke bliver for tungt

  19/04/2023
 • Camilla

  Tak for gode råd!
  Hvornår skal azelainsyre puttes ind i rutinen?
  Jeg følger råd fra din første bog og bruger om morgenen hyaluronsyre, niacinamid og solbeskyttelse og om aftenen a-vitamincreme.
  Jeg har også indkøbt fugtmist og egf, men de har heller ikke fundet deres plads i rutinen endnu 😆
  Og tak bare for dig også, min hud er blevet så meget pænere efter at have fundet dig ❤️

  19/04/2023
 • Tanya

  Hej Anette! Jeg har rosacea og har altid været obs på solbeskyttelse. Jeg har prøvet så mange solcremer, man vil tro det er løgn. Men jeg synes, at det er det vigtigste opgave at finde lige netop den spf man vil elske, så vil man altid huske at tage den på! Min favorit er sunscreen fra Esse skincare med fysiske filtre og antioxidanter. Den er parfumefri, fugtgivende og let. Jeg synes også, australske hudplejemærker gør det godt, især Ultra violette er jeg ret glad for.

  19/04/2023
 • Majbritt

  Tak! Så hvis jeg så udover bruger din A-vit til nat- hvad vil du så anbefale som dagcreme.
  Jeg bruger farvet SPF 50 fra Colorescience – den kan anbefales og min rosacea hud bliver så fin med den på… Men stadig knastør… må prøve Tinas fugtserum efter Formula rens..

  18/04/2023
   • Majbritt

    Tak! Hvad skal jeg kigge efter på listen (ceramider)?
    Vil du kunne anbefale mig et produkt … prøvede lige at Google…. Men kan ikke lige overskue det:)

    19/04/2023
     • Majbritt

      Tak – fandt ceraVe i skuffen – vil afprøve den ovenpå din A-vit!
      Hvad hedder Ceramider på incr listen?

      19/04/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.