Her er, hvad der hjalp på Malenes rosacea

Der kom en besked på Instagram, som jeg først troede var røget forkert, fordi jeg ligesom ikke hedder Bettina.

Men den var til mig, og du får ordene sammen med mit svar og ikke mindst hudlæge Johan Milling Holk Poulsens plus/minusliste for folk med rosacea.

Jeg deler af to årsager. Dels det knugende element i, at der med en hudlidelse kan følge en lille smule ulykkeligt sind. Dels at der findes en plus/minusliste, som muligvis kan blive endnu større via kommentarsporet herunder.

Beautyspace-læser Malene skriver:

Kæreste Bettina.

Tusind tusind tak for Ansigtscremen.

Jeg har svær rosacea, hvilket har resulteret i et 10 års langt behandlingsforløb med alle former for medicin.

Jeg får fast laserbehandlinger vinteren igennem og passer så godt jeg kan på min hud. Men uden de store gevinster…

Nu har jeg gennem tre måneder brugt din Ansigtscreme – den virker!

Min hud er uden de store udbrud, og når de kommer, er de ikke af samme karakter eller længde.

Jeg er dybt imponeret og lykkelig.

Det er nemlig sådan med rosacea, at det er en sygdom, hvor der følger en lille smule ulykkeligt sind med.

Udover at jeg naturligt er forbeholden over for diverse produkter, så tåler jeg ikke Isotretinoin (jeg får livstruende reaktion af medicinen og må selvfølgelig ikke tage den nogensinde igen), så det var svært at starte med Ansigtscremen, men hvor er jeg glad for, at jeg har fundet den.

Kh Malene

Til dig, der ikke kender rosacea, så er det en betændelse i huden, der starter med rødme i ansigtet og en følelse af, at det stikker og prikker. Huden kan blive en smule fortykket med små udvidede blodkar og aknelignende knopper. Mit svar til Malene kommer her:

Kære Malene,

Jeg kan hedde Bettina fra nu af og altid, når nogen skriver, hvad du har skrevet.

Det gjorde først ondt, men derefter også godt at læse din hudhistorie.

Og der sker jo det nærmest lyksalige, at når man har fundet ud af, hvad der virker for ens hud, så giver det en mental afsmittende ro – man panikker ikke længere over en bums, en plet eller et udbrud, for man har løsningen.

Grunden til, at Ansigtscremen ser ud til at hjælpe dig, er, at de to A-vitaminvarianter i cremen trækker mod mere balance. Og så er den konsistensmæssigt mere lotionlet end creme-cremet. Endelig vil indholdet af beroligende niacinamid (B3-vitamin), fugtmættende hyaluronsyre og barriestyrkende ceramider gøre rosacea-hud godt.

Alt andet lige.

Så vil Ansigtscremen hjælpe alle med rosacea?

Nej.

Rosacea har nemlig uendelig mange ansigter. Udover at søge hudlæge, så er det vigtigste at holde fast i det, du igennem tiden har erfaret virker for dig. Få ting er gengangere på tværs af rosaceaplaget hud, og her får du hudlæge Johan Milling Holk Poulsens plus/minus liste:

 • Sol er en dokumenteret trigger (reaktionen kommer med forsinkelse, ca. 3 dage)
 • Konsistensen af solbeskyttelse betyder noget – lad den være tyndtflydende
 • Sørg for en regelmæssighed i din rutine. ”Plejer” er et stjernegodt ord, altså hvad du plejer at gøre
 • Hold dig til enkle rutiner – så lidt så muligt
 • Undgå for heftig rens
 • To typiske produkt-triggere i forhold til smørbar hudpleje: Det, du renser med, og det, du kamuflerer med, altså makeup

Kærlig hilsen Anette

VIL DU LÆSE MERE OM SART HUD & ROSACEA? Så er der et fuldt kapitel om emnet i bogen Seriøst bedre hud, som du også kan låne på biblioteket.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

15/09/2022
3 områder hvor masker gavner og det modsatte
Prøv lige den vilde EGF-kur, skrev Charlotte. Den var fløjet under min radar, og...
21/09/2022
Tænk, hvad TÆNK slipper af sted med
Vær kritisk nysgerrig – også over for de kritiske. Det gælder også den private...

Kommentarer

 • Anni Kirk

  Hvor kan man købe ansigtscreme og hvad koster den?

  21/10/2022
 • Sabina

  Hos mig har min dygtige kosmetolog gjort hele forskellen. Et besøg ved hende hver 6-8 uge gør hele forskellen! Har en helt simpel og enkel hudplejerutine og bruger Tromborg+Lavinde makeup.
  Undgår rødvin, chips og tandpasta med alle de der “whitning” ting i, da det åbenbart også tricker min hud. Det går også bedst når min hårpleje ikke indeholder parfume, silikone og alkohol.

  20/09/2022
 • Anne

  Efter et vægttab har min mor fået lidt slap hud i ansigtet. Jeg har foreslået hende ansigtsmassage ved hjælp af for eksempel gua sha, men er der mon et produkt, der kan afhjælpe problemet lidt – måske Ansigtscremen? Kh Anne

  20/09/2022
 • Anette

  Jeg fik det der Soolantra creme til at dræbe overfladen af dermodexmider som ofte er synderen ved rosacea. Forskere (pubmed bl.a.) har udgivet studier der viser at folk med rosacea kan have en overvækst af dem, og at det i visse tilfælde skyldes mave-tarm-ubalancer. Det har et bestemt ord jeg ikke kan huske.

  Men som en der har døjet med rosacea, så kan jeg ihvertfald anbefale ceramider, peptider og grøn te, samt niacinamide. Jeg har en serum der næsten kun indeholder niacinamide og C vitamin den kombi ser ud til at fungere godt på min hud.
  Derudover har jeg testet apotekets Lacto+ creme til uren hud, med mælkesyrebakterier og lav pH værdi. Den er også anbefales færdig og ret rimelig i pris.
  Har overvejet at teste produkter med salt fra det døde hav da det hjælper på mange hudlidelser, men desværre er der mange producenter som pøser et ton silikone i møget!

  SPF-wise er jeg også på Avenes cremer, og gerne “fluid” versionen til kombineret hud.

  Al silikone i produkter giver problemer, og det er der desværre alt for ofte i SPF-cremer med mineralsk filter … Damn it!
  For ellers er mineralsk filter godt.
  Ultrasun, Hello Sunday og Purito Oat SPF, alle med faktor 50, er gode til min rødmehud og uden silikone.

  Og så bruger jeg hat og solbriller i solen, prøver at holde huden kølig og vasker med Biodermas lyserøde vaskegele i ansigtet en gang om dagen.

  Æteriske olier er…. En mixed bag. Nogle producenter med tea tree oil tåler jeg, andre gør jeg ikke. Tester Australien Bodycare p.t., der er en panthenolserum til bl.a. rosacea hud med niacinamide i.

  Efter fitness sørger jeg for grundig men mild rens med Australien Bodycare vaskegele, da sved ikke er supergodt i mine porer.

  Pyh!

  Hvis nogen kan bruge disse erfaringer er det jo rigtig godt. Ellers må jeg sgu spare sammen til den der kultcreme fra Anette 😉

  19/09/2022
  • Marianne

   Hvilken serum med c vitamin og niacimide bruger du?

   20/09/2022
 • Kristina

  Kombinationen af Ansigtscremen med A-vitamin og Paulas Choice Azelaic acid har hjulpet mig rigtig meget!

  19/09/2022
 • Liselotte frantzen

  Min søn har lige fået at vide at han har rosacea og er ulykkelig over at se ud som han gør i perioderså gælder din A vitamin creme også unge mændville være så skønt at ku hjælpe ham♥️
  Kh Liselotte frantzen

  19/09/2022
 • Lene Svane Bødtger

  Godmorgen,
  Jeg har også rosacea, dog efterhånden i så dæmpet en version, at jeg har kunne driste mig til at prøve lidt mere på hudpleje fronten.
  Det jeg tænker har hjulpet mig er foruden ipl helt klart også en enormt dygtig kosmetolog, som hver eneste gang tog bestik af “dagens hud” og sammensatte behandling ud fra det. Produktmæssigt var det først Pro-heal serum fra IsClinical der startede med vitterligt at dæmpe rødmen – og siden er jeg så også startet på Ansigtscremen, som helt sikkert har hjulpet min hudbarriere til at tåle mere. Rens har altid været svær, ku kun li akkurat tåle den mildeste mælkerens fra Dermalogica, men bruger nu Exfo fra pH Formula og den går jeg aldrig af med. Selv min datter der har to hudlidelser, kan tåle denne rens.
  Jeg bruger en natcreme ovenpå Ansigtscremen da jeg har ekstremt tør hud.(intensive moisture Dermalogica).
  Det der har drillet mig og stadig gør er solfaktor. Jeg slår ud næsten med det samme når jeg om sommeren gerne vil bruge en uden farve ved stranden (jeg er hende under parasollen med hat på :)). Jeg tåler nemlig heller ikke den der ellers ofte nævnes her, den helt tynde fra La Roche Posay. Så her kunne jeg godt bruge et råd? Får bumselignende knopper af stort set alt jeg har prøvet. Ellers tåler jeg IsClinical Extreme Protect spf40 beige – tåler bare ik pendenten uden farve desværre. Håber nogen kan få glæde af min rosacea-rutine. Jeg holder mig iøvrigt fra rødvin, foruden sol i ansigtet og har lært af Anette at det er den benhårde rutine der skal til bh Lene

  19/09/2022
 • Elisabeth Hamerik Schwarz

  Jeg må stemme i – ansigtscremen har også hjulpet på min rosacea. Jeg havde en mild rosacea, der dog var i forværring sidste vinter, så i første omgang begyndte jeg at spise Viksjøs mælkesyrebakterier. Det hjalp en del, men ikke nok. Jeg havde været bange for at prøve cremen, fordi jeg ikke tålte a-vitamin ellers, men tog til sidst chancen. Jeg er nu på fjerde tube, og Ansigtscremen er blevet det ene produkt, jeg ikke kan leve uden. Den har styrket min barriere i en grad, som jeg slet ikke troede var muligt, og jeg har faktisk slet ikke haft rødmeproblemerne.
  I sommer, da det var meget varmt med psykohøj luftfugtighed, fik jeg dog igen nogle heftige rødmeanfald – men centreret på halsen. I forvejen spiser jeg ikke kunstigt sukker pånær en sjælden gang i imellem, fordi det gør min hud grim, og nu rådede min hudlæge mig til at skære komælk helt ud af min kost – jeg havde aldrig overvejet, at det skulle være et problem, men det hjalp nærmest med det samme (noget med at det binder fugt). Jeg har ikke rørt komælk i halvanden måned for så lige at spise koost forleden – og bum, jeg var rød på halsen.
  Opskrift på, hvad der virker på mig: Ingen komælk og kunstig sukker, masser af fugt (gerne Vichy Mineral 89), mens kradse produkter (f.eks. mange syrer) desværre forsat på forvises – det tåler jeg bare ikke. Og så aldrig at overbehandle (det var jeg slem til, da jeg var yngre). Jeg har nu religiøst solcreme på om dagen – (jeg kan kun tåle Avène B-Protect SPF 50+ og Ren i ansigtet, men den er alt for dyr for min smag, så det bliver altid Avène) – og så min elskede Ansigtscremen om aftenen, som jeg i princippet også kunne bruge om dagen under solcreme, men Avène fungerer som min creme i de varme måneder.
  Konklusionen: Jeg lover, at jeg ikke er købt og betalt af Anette! 😉 Jeg vil bare opfordre alle, der har rosacea, til at turde prøve den + hvis man har en generel sart barriere, er den sikkert en fantastisk idé. Den har i hvert fald gjort underværker og var sgu ved at blive smådesperat, da jeg prøvede den. Nu er der kun tilbage at drømme om, at Anette laver en hel serie. KH Elisabeth

  19/09/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.