Forsiden har du styr på. Nu skal vi videre
En indholdsoversigt virker sjældent som om den er skabt for almindelige mennesker, der bare gerne vil have en god creme. Det kan kræve lidt benarbejde at lære at afkode den, og lad mig – med en bagtanke som jeg kommer til – slå ned på én ting, nemlig alkohol, som i hudpleje bedst kan betegnes som lidt af en dobbeltagent. På den ene side er alkohol vanvittig effektiv som transportør for aktive ingredienser altså i selve produktet. På den anden side kan sprit mærkbart svirpe huden og være slemt udtørrende – vi har alle prøvet det. Og jo, det afhænger selvfølgelig af mængden og i særdeleshed af hvilket selskab, altså andre ingredienser, alkohol optræder sammen med.
Du genkender alkohol på en indholdsoversigt som alcohol eller alcohol denat. Det kan være stærkt forvirrende, at der også findes decideret hudkærlige former for alkohol, nemlig fedtalkoholer, som både kan blødgøre og pleje huden og altså intet har at gøre med sprit. Fedt-alkohol kan hedde alt fra isostearyl alcohol til de følgende betegnelser med ’alcohol’ i enden: oleyl, stearyl, behenyl, caprylic, decyl, lauryl, myristyl, cetearyl, cetyl.
For mig er det en unfair dom, at alkohol i den sprittede variant altid bliver dømt udtørrende, når det ikke forholder sig sådan. Tænk bare på hvordan håndsprit ofte ikke længere udtørrer hænderne. Årsagen skyldes både at vi opbyggede en tolerance, men også at der nu næsten altid er fugtmættende glycerin i al håndsprit.
Og hvorfor er det her vigtigt at vide – og så er vi tilbage ved bagtanken: Mange er vilde med helt flødetynde solfaktorcremer, der suser hurtigt og direkte ind i huden – men – som Beautyspace-læser Sarah skrev forleden: Ofte med den bagside, at hun bliver tør. Så hold øje med to ting:
- Hvilken slags alkohol er der tale om
- Og se på om den opvejes af fugt som glycerin eller hyaluronsyre
VIL DU VIDE MERE OM INDHOLD og hvordan du afkoder en indholdsliste, så er findes uddybningen i min seneste bog Bedre hud med årene – videnskabens opskrift på en friskere hud, som også indeholder rækkefølgen (den mest effektive), den hudlægeafstemte rutine og din egen hudpleje-GPS.
COMING UP: 6 ultratynde solfaktorcremer, der ikke udtørrer de hud. Tested & tried.
@beautyspace på INSTAGRAM
FOTO LEA JESSEN
Anette
Hvis de kommende solcremer i næste indlæg ejheller indeholder silikone, så er jeg all game!
Noget andet er, at det helt sikkert er interessant hvad du siger om alkohol … det kan være rigtig godt at holde sig for øje, hvilken type der er tale om – og i hvilket selskab.. alkohol er indimellem næsten blidere end AHA, igen afhængigt af indholdet dog. Men aådan er der så meget.
Ser møj frem til næste post ihvertfald ; -)
Anette Kristine Poulsen
@ Anette, jeg er ikke helt med. Både i forhold til sammenligningen med AHA og at det er interessant, hvad jeg siger om alkohol, for det er jo det, der netop står i teksten. Måske misforstår jeg.
Lotte Nimand
Kære Anette Kristine
Tusind tak for al den guld som du deler ud af med din store viden om hud og hudpleje.
Jeg har længe været “plaget” af milier. Jeg har haft dem i årevis på kinderne og vil meget gerne af med dem eller gøre dem mindre synlige. Jeg vil derfor høre om du ved lejlighed vil skrive om milier, hvilke produkter er gode at bruge og behandlinger, samt evt klinikkker i Solrød/Københavns området, som du kan anbefale.
Jeg håber, at høre fra dig.
De bedste hilsner Lotte
Anette Kristine Poulsen
@ Lotte, afsted til en klinik. Det kan eksempelvis være Amazing Space i København.
Bente H
Hej Annette
Jeg bruger denne fra LA ROCHE-POSAY Anthelios UVMune Invisible Fluid SPF 50 med lidt dårlig samvittighed men den fungerer bare uden at svie i øjnene som også får en tur. Første ingrediens er alcohol. Findes noget i samme stil.
Anette Kristine Poulsen
@ Bente H, men hvorfor dårlig samvittighed? Den er jo virkelig god. Glycerin opvejer for alkoholen, du nævner.