Forstørrede porer som stjæler din glød?

Måske har du prøvet det med at have porer så store, at der kan gemme sig alt fra skidt til foundation i dem. Jeg ved, at jeg har.

Kigger du på barnehud, så er der ingen porer at spotte. Ikke, fordi de ikke har dem, men fordi kirtelstrukturerne og deres mundinger på hudoverfladen (dét, vi kalder porer) er så fine, at de bliver usynlige for det blotte øje. Men i puberteten, hvor hormonerne raser, specifikt de mandlige kønshormoner, sker der noget. Pludselig bliver der sat turbo på hudens produktion af fedtstof. Og når det blander sig med døde hudceller og almindeligt snavs, danner det en prop, der kræver plads og får poren til at udvide sig. Blandt andet i et forsøg på at få hudens fedtstof til at flyde uhindret op til overfladen.

Puberteten har selvfølgelig en udløbsdato, men den glemmer at hive porerne tilbage til deres diskrete liv.

Én af grundene til, at jeg var så ked af mine forstørrede porer, var, at de blev grumme lystyve. For når huden enten er hullet, bulet (af eksempelvis akne) eller dækket af pigmentpletter, reflekterer den ikke lyset som normalt, og det kan ærligt talt få den til at se støvet eller i hvert fald mat ud. At få den friske, lysreflekterende hud tilbage kræver en bestemt værktøjskasse, men hæng først på et minut. For tilbage til årsagen:

I mit tilfælde var det solen, der gav en slags møre elastikker. For meget UV-lys får hudens elastiske fibre til at slappe så meget af, at porerne tegner sig tydeligere, og så er der kun én ting at gøre: Hold så vidt muligt ansigtet ude af solen og få et rutinepræget forhold til A-vitamin og SPF. A-vitamin vil langsomt øge din mængde af kollagen, samtidig med at elasticiteten bliver bedre. SPF forhindrer yderligere tab af kollagen.

Den konsekvente rutine, der virker

Morgen: Eksfoliér og skyl huden med en vaskeklud eller svamp (ty til renseprodukt efter behov), og brug derefter en toner og/eller serum med salicylsyre (BHA), niacinamid og/eller hyaluronsyre/glycerin under dagcreme med antioxidanter og SPF. Vælg eksempelvis en toner med BHA og et serum med niacinamid og hyaluronsyre.

Sagen er, at netop salicylsyre (BHA) virker anti-inflammatorisk og som noget af det eneste kan eksfoliere ned i en pore. BHA kan hjælpe med at få en pore til at rette en smule ind, ligesom den vil syne mindre end en, der er mørk og fedtfuld. Kombiner med poresammentrækkende niacinamid (minimum 2 %). Gode eksempler tæller  Dermalogicas AGE Bright Clearing Serum og i forhold til B3-vitamin: Jorgobés Niacinamide Serum eller The Ordinarys Niacinamide 10 %+Zink 1 %. Oplagt om dagen under SPF eller om aftenen under A-vitamin.’

Aften: Rens huden med et mildt renseprodukt efterfulgt af en toner med salicylsyre og afslut med A-vitamin. For nogle er det alt for meget at bruge BHA både morgen og aften, så juster efter behov, også i forhold til ekstra fugt. Lidt på samme måde, som når der i en opskrift står: Smag til med salt og peber. Doseringen er en personlig sag.

DEN PROFESSIONELLE BEHANDLING, DER GØR EN FORSKEL: Hvad, der for alvor sætter skub i processen og kan give porerne dødsstødet, er en professionel IPL-behandling. Den minder om laseragtige skyts, men er nærmere små blitzlys, der kan indstilles forskelligt alt efter udfordring, f.eks. kan den forfine huden ved at få porerne til at syne mærkbart mindre. IPL gør ikke ondt på en måde, der får tårerne til at presse sig på. Det føles som at blive prikket lidt for hårdt til. En behandling tager cirka 30 minutter, koster ca. 2.500 kr., og husk: Der er altid mulige ulemper og risici forbundet hermed. Nåja, så er der jo også såkaldt dybderens, som du kan nyde mere af her.

HVIS DU VIL VIDE MERE: så har har jeg samlet de videnskabelige kilder og plusser og minusser med eksempelvis IPL i bogen Seriøst bedre hud. Her får du også et helt kapitel om det med de forstørrede porer, for årsagen kan ud over sol, også være hvis du er fedtet i huden eller (noget overraskende) har kraftig hårvækst. Bogen finder du gratis på biblioteket eller med 25 procents rabat her (brug da koden BEDREHUD25).

@beautyspace på INSTAGRAM

Redigeret af journalist Anneline Højrup

11/09/2020
Hysteriet omkring dehydrering
De 3 ting, der holder din hud max fugtmæt
15/09/2020
Meget kan man byde mig, men ikke den her behandling
Indtil jeg fattede, at den er glød-givende

Kommentarer

 • Karen

  Hej Anette. Sindssygt godt indlæg 🙂 Jeg er ret nybegynder agtig, hvad angår de mere specifikke produkter. Jeg bruger bare mist, serum og så en ansigtscreme (plus solcreme om foråret og sommeren). Men jeg kunne godt tænke mig at tilføje de to produkter du bl.a. anbefaler: Danish Skincares Perfect Skin Power Treat og Jorgobé Niacinamide Serum. Jeg bruger dog også Madara infinity drops, så er det lidt overkill med to nye produkter? Skal jeg bare nøjes med at tilføje ét nyt produkt måske? Hvis ja hvilket? (synes mine porer er lige store nok, er også på barsel og ammer så er ret træt). Håber du kan hjælpe 🙂 Venligst Karen. PS: elsker at se billeder på Insta fra Salten langsø mm. er selv vokset op på disse kanter og der er skønt!! 🙂

  24/09/2020
 • Anni

  Jeg læste engang herinde i kommentarfeltet om E-vitamin kapsler, som vedkommende prikkede hul i og smurte indholdet på huden. Det skulle være rent og billigt.

  Nu bøvler jeg med at få hul på de kapsler.. Det er svært at få indholdet rigtigt ud.

  Har I prøvet, og er det mon overhovedet smart?

  Venligst
  Anni

  22/09/2020
 • Maria

  Hej Anette
  Hvilke bivirkninger kan der være ved ansigtsbehanlingerne – som den du nævner, men også dermabehandlinger med nåle?
  Bh. Maria

  21/09/2020
 • Lene+Svane+Bødtger

  Hej Anette, ej det kan jeg godt se. Bha mist går vist ikke. Tænker jeg mangler bha i min rutine og overvejede aften et sted hvor det pt er
  Exfo Cleanse
  Hero
  EGF essence -pause –
  Niacinamid The Ordinary
  Super 3booster

  Har overvejet om jeg ku droppe Hero og indføre BHA serum. Har let rosacea og er sensitiv, men nu usikker på hvad jeg skal forsøge mig med?

  Om dagen kører jeg nemlig
  Klud
  Mist (manyo/madara)
  IsClinical Pro-heal serum
  Aurelia super serum med hamp
  Dermalogica intensive moisture
  Dermalogica solar defence booster.

  Ku godt tænke mig at skære lidt med men er også typen der ikke vil gå glip af gode virksomme indholdsstoffer. Ser du noget der ku undværes ingrediensmæssigt?

  Tak for super platform! 🙂
  Bh Lene

  17/09/2020
 • Louise

  Kære Anette, kan du mon anbefale en klinik i Kbh heller omegn, der laver IPL?Bh Louise

  16/09/2020
 • Hanne

  Kære Annette. J
  Jeg har læst din bog- taget noter, nærlæst igen, taget screenshots så jeg kunne læse undervejs, men jeg er muligvis lidt “fattesvag” Har simpelthen ikke knækket koden til at finde den passende kombination af produkter til min hudpleje,
  Jeg er 62år, synes selv min hud er sart og stram, har let til rødme og har forholdsvis store porre.
  Jeg tænke jeg skal have: en rensecreme, en ansigtscreme, en mist, en fugtserum -er der mere jeg skal have ?
  og hvilke vil du anbefale. Kunne være så dejligt at få huden i balance, ja nærmest i overskud med glød og alting-
  og gå videre derfra.
  Tak i øvrigt for din tilgang til skønhedsplej. Jeg har i så mange år været på herrens mark, og synes egentlig aldrig jeg har været særlig godt hjulpet af alle de penge jeg har brugt på dyre cremer, og serumer, i den tro at netop den seneste investering var den der ville gøre en forskel. Håber at høre fra dig, og gerne med produktforslag (selvom jeg godt ved at du foretrækker at man selv køber det mas har lært sig til via din bog – der passer bedst
  Mvh, Hanne

  16/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Lene Svane, åh du har jo fat i to af de bedste mists. Vil du have salicylsyre som mist? Jeg tro ikke, at det findes. Måske. Jeg har ikke researchet på det, men jeg tænker av i forhold til øjne, hvis man sprayer forkert.

  @ Sille, jeg ved ikke desværre. Men prøv endelig og meld tilbage. Jeg vil så gerne høre om din erfaring.

  @ Charlotte K, det kan du fint, men hovedreglen er, at syrer altid giver bedst mening om aftenen, fordi dagen er forbeholdt beskyttelse fra fx. C-vit, niacinmid, andre antioxidanter, SPF…

  @ Sarah, dejligt.

  @ Sofie, dét må du – så fint, at du er max obs på niacinamid. Du må jo også gerne få en dybderens som ammende.

  @ Charlotte Trolle, ÅH DU GØR MIG VARM. Dine ord gør. For du er indbegrebet af, at den stenhårde rutine lønner sig. TAK fordi du deler.

  KH Anette

  15/09/2020
 • Charlotte Trolle

  Kære Anette
  Jeg læser altid dine indlæg med stor glæde og interesse. Din bog gjorde stor forskel for min hud! Jeg har længe været rimeligt godt inde i produkter og ingredienser, men det blev alt sammen skåret skarpt til efter læsning af din fantastiske bog! Så tak for det 🙂
  Jeg har selv super god effekt af 2% BHA Liquid Exfoliant fra Paula’s Choice sammen med Niacinamid 10% fra The Ordinary i min rutine HVER aften. Jeg kan tydelig se en forskel. HVER dag bruger selv selvfølgelig også SPF som sidste del i min morgenrutine.
  Mh Charlotte

  15/09/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Camilla Q, åhhh jeg kender hele humlen fra en tæt på i min husstand. Jeg syntes, at jeg leverede ALLE de rigtige ingredienser, men så var det dygtige Carina Aagaard (min lokale kosmetiker) klogt lige gjorde mig opmærksom på, at der kan være tilstopninger, der sidder så fast, at der skal hjælp til at løsne, altså en såkaldt dybderens.

  Bruger du produkter med silikone, så vær obs på at rense hud to gange om dagen, morgen og aften. På kyndig anbefaling af hudlæge Leslie Baumann.

  @ Mette, haha, den følelse kender jeg. Som om næsen bliver vredet af led. Men løsningen er: Ingredienserne i indlægget og så en kyndig professionel hånd, der kan lirke tilstopningerne ud.

  KH Anette

  15/09/2020
 • Sofie

  Kære Anette,
  Jeg sidder som ammende nybagt mor og er derfor begrænset i forhold til, hvad jeg kan bruge i min hudpleje (indtil amningen er stoppet).
  Jeg har dog stadig store synlige porre, og vil derfor høre, om der er alternativer til bha og a-vit?

  Pt bruger jeg niacinamid serum 10% og hyroluronsyre inden creme, men kan det også være en ide at bruge Azelainsyre?
  Må jeg det som ammende?

  Kærlig hilsen
  Sofie

  14/09/2020
 • Sarah

  Tusind tak for et virkelig godt indlæg!
  Så dejligt du gør det lige til og fortæller hvad der er bedst morgen og aften i de rigtige rækkefølger ift ovenstående hudproblemer. Tak for det! 🙂

  14/09/2020
 • Charlotte K

  Hej Annette. Jeg er i tvivl om man må bruge BHA/AHA syre efterfulgt at et C-vitaminprodukt. Eller er det en dårlig kombi?

  14/09/2020
 • Sille

  Hej Anette,
  Ved du noget om IPL og YAG laser har samme gode egenskaber til ansigtet?
  Jeg er blevet tilbudt YAG laser til mild rosacea/rødme af min hudlæge, da de ikke har IPL.

  14/09/2020
 • Lene+Svane+Bødtger

  Hej Anette,
  Hvilken mist med bha kan du evt anbefale. Li brugt Manyo’s op og har købt infinitum fra Madara – men syns ik jeg kan se bha i den?
  Bh Lene

  14/09/2020
 • Mette

  Hej Anette.
  Tak for endnu et skønt indlæg. Hvad kan du anbefale til til stoppede “sorte” porer på næsen? De der “strips” er prøvet samt den smertefulde behandling hos kosmetolog, hvor der føles som om hun ødelægger ens næse for at presse den ren .
  Kh Mette

  14/09/2020
 • Camilla Q

  Hej Anette,
  Jeg synes IKKE jeg kan komme af med de SKIDE hudorme og store pore uanset hvad jeg gør.
  min rutine er:
  Morgen:
  Vaskeklud
  Miracle hydration mist fra Elizabeth A
  T-zone peeling fra PUDDERDÅSERNE
  Multi protection Day fra Plaisir

  aften:
  Rens med enten micellar water fra Matas eller rens med Derma Woman rensegel
  Miracle hydration mist fra Elizabeth A
  T-zone peeling fra PUDDERDÅSSERNE
  Perfect skin moisturizer fra Danish skincare blandet med A-vitamin fra PUDDERDÅSERNE.

  Hvad dælen kan jeg mere gøre for at komme de små sataner til livs?
  Derudover har jeg en hud der SKINNER allerede om formiddagen – hvad kan jeg gøre for at undgå det?

  14/09/2020