Hudlægen om alternativer til skrappe akne-midler

Der kommer flere meldinger herinde fra dig, der enten har været på Isotretinoin (den skrappe akne-tabletkur) og måske har behov for men ikke lyst, til endnu en kur. Og så er der dig, der ikke tåler medicinen.

Så hvad er der at gøre? Det har jeg spurgt hudlæge Flemming Andersen om, og han svarer sådan her:

“Vi har kendt Isotretinoin siden 70’erne som en behandling, der kun må udskrives af hudlæger. Medicinen udtørrer hud og slimhinder (primært øjne og læber) afhængigt af dosis – i dag giver man modsat tidligere en lav dosis i længere tid. Det gør behandlingen mere tålelig og sikrer som regel et længerevarende respons.

De fleste kan klare sig med en enkelt kur, men nogen skal have flere.

Udfordringen er, at Isotretinoin (ligesom al medicin og naturmedicin) kan påvirke bl.a. lever og nyrer, desuden giver det fosterskader, hvis man bliver gravid under behandlingen (ikke efter). Og det gør, at man under behandlingen løbende skal have taget blodprøver. Har man en kronisk lever- eller nyresygdom kan det være svært at nå i mål uden negativ påvirkning af blodprøverne.

Her vil mit bedste alternativ være et nyt retinoid på markedet, Trifaroten, som er en creme, der bruges om natten. Der er tale om et potent lægemiddel, der ligesom Isotretinoin kræver, at man som kvinde bruger effektiv prævention. Præparatet er selvfølgelig ikke på niveau med Isotretinoin, men er lovende.

Blitzagtigt laserlys, såkaldt IPL er også en løsning – det vi kalder fotodynamisk photorejuvenation, som desværre kun gives få steder i landet hos speciallæger i hudsygdomme. Huden bliver her forbehandlet med 5-ALA, som er et stof, der gør hudens celler mere lysfølsomme, hvorefter de behandles med lys. Behandlingen resulterer typisk i væsentlig reduktion af akne.

VIL DU VIDE MERE OM AKNE: Så hent gratis kapitlet om akne af professor og hudlæge Christian Grønhøj fra bogen Superhud.

ANETTES INDSPARK: Akne er en hudsygdom, der kræver lægehjælp og også ofte hudlægehjælp. Har du spørgsmål til ovenstående, så håber jeg, at hudlæge Flemming Andersen vil svare inde i tråden.

Moderat og svær akne er ikke at sammenligne med, hvis du har fedtet hud, lejlighedsvise udbrud og en enkelt bums hist og pist. Her bliver langt, langt de fleste umanerligt godt hjulpet med kombinationen af porerensende salicylsyre og balancerende A-vitamin uden recept.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor konkurrencen stadig løber.

FOTO JENS PETER ENGEDAL

30/10/2022
2 ÅR – og derfor er der gave med Ansigtscremen
Børst tænder, vask hænder og husk din A-vitamin
09/11/2022
6 ting, der DUMPER dine hudpleje-indkøb
Og kirurgens svar på hals-klemmen i nakken

Kommentarer

 • Viola

  Hej Anette
  Jeg er nysgerrig på hvorfor du har skrevet naturmedicin i parentesen? Jeg kender meget til naturmedicin og homeopati og blev da overrasket over at du mener det giver bivirkninger, fordi det har jeg aldrig hørt om før.

  08/11/2022
 • Tine

  Vil bare lige nævne en anden mulighed .. undgå sukker, gluten og færdigproduceret mad. Det er altid en god idé at arbejde ‘indefra’ også 😉

  05/11/2022
  • Viola

   Jeg kunne ikke være mere enig og måske også overveje om kroppen prøver at fortælle en noget. Måske skal man droppe hormonspiralen eller noget andet der påvirker ens hormonsystem (bl.a. de ting du nævner), stresse lidt mindre og skrue ned for tempoet i ens hverdag

   08/11/2022
 • Sanne

  Jeg har samme problem med produker som SIdse. jeg skal helst holde mig til fugt og olie, når jeg bruger syrer eller lign så fnuldrer min hud også. Som om det ikke kan rumme så meget forskelligt : )

  04/11/2022
 • Sidse Kjærsgaard Petersen

  Dette spørgsmål har godt nok ikke noget med akne at gøre, men jeg kunne godt tænke mig at høre dig, om du har en idé om, hvorfor min hud “fnuldrer”, når jeg har påført mine produkter (der p.t. tæller hyaluronsyre, en serum og en dagcreme – og nogle gange kun hyaluronsyre og dagcreme)?

  Jeg eksfolierer dagligt med en lille svamp og overvejer, om det er fordi min hud ikke kan absorbere produkterne, eller måske “kan ingredienserne i præparaterne ikke arbejde sammen”? Glæder mig til at høre fra dig Bedste hilsner Sidse

  03/11/2022
  • Bettina

   Det skyldes (som regel) at du anvender for meget produkt(er) eller blander nogen som ikke kan arbejde sammen.

   15/11/2022
 • Anne - Sofie A

  Koden efterårs20 fungerer ikke på Debut’s hjemme side, ligeledes kan mannikke tilmelde sig deres hjemmeside

  03/11/2022
   • Aneta Dahl-Jensen

    Desværre virker koden stadig ikke. Mvh Aneta

    05/11/2022
 • Anette

  Min søster brugte Basiron til hendes virkelig voldsomme aknepest på ryggen,da hun var teenager.
  Det tog en del tid (mange måneder), og idag har hun ar på ryggen fra det, men bumserne gik væk.

  Det blev også en del bedre, da hun begyndte at tage p-piller og hun fandt ud af hun havde PCOs (polycystisk overie syndrom) og fik p-piller som medicin.

  Selv har jeg aldrig lidt af akne, men har døjet med urenheder pga hormoner og sensitiv hud. Men jeg synes det i høj grad er bedret siden jeg fik konstateret endometriose indeni livmoderen (andenomyose?) og i år fik fjernet min livmoder. Mit underliv var sygt stresset, men det har ikke noget med bumser at gøre, det har noget at gøre med den enorme stress og angst det gav mig, fordi mine menstruationer var fuldstændig vanvittigt smertefulde og gjorde at jeg lå brak i flere dage med smertehelvede… Og mange sygedage på arbejde => kronisk stress over min krop => stress og sensitiv hud.

  Ved ikke hvad forskellen er på Basiron og de andre. Måske andre kan tåle den, hvis de ikke tåler Tetracyklin eller Isotretinoin…

  03/11/2022
  • Anette

   I øvrigt en rigtig rigtig god bog, det her kapital om akne!
   Tak for at dele den til både forfatteren og dig,Anette 🙂
   Det skal i øvrigt nævnes, at min søster fik konstateret mælkeallergi i løbet af hendes sen-teenageår, og det samme gjorde jeg lidt senere. Efter at have holdt os væk fra de trælse mælkeprodukter og proteiner fik vores hud det ihvertfald også bedre!
   Idag har jeg ikke drukket mælk eller indtaget mælkeprodukter i 20 år, men min hud er jo stadig sensitiv og lettere bøvlet…

   Helt off topic læste jeg i øvrigt på rosacea.org, at man havde fundet at mange Rosacea-patienter havde 25% højere niveau af D-vitamin i kroppen. Det giver en lille smule mening, eftersom manges rosacea kommer efter længere perioder, hvor huden har været ufuldstændigt beskyttet mod solens stråler… Og solen jo danner D-vitamin. Måske nogen bare er mere D-vitaminfølsomme. I don’t know. Det var ikke lige relateret til akne, men ville bare dele hvad jeg går og læser:

   https://www.rosacea.org/rosacea-review/2013/fall/is-rosacea-affected-by-too-much-vitamin-d

   03/11/2022
 • Pernille

  Min søn på 14 har fået konstateret akne hos hudlæge og nu i gang med Tetracykling tabletkur samt Epiduo creme om natten…det er på ingen måde et quick fix, så følger lige med her, hvad der kan være af andre gode råd, hvis den her kombi ikke er nok for ham.

  03/11/2022
 • Anna

  Jeg kommer igen lige med et spørgsmål, der ikke relaterer sig til dagens blogindlæg – nemlig botox. Jeg har fået botox et par gange til muskelspændinger – bl.a. i masseter/kæbemusklen – og jeg har faktisk været glad for det. Men så faldt jeg over en gammel artikel fra Jyllands-Posten (fra 2009), hvor der står at et studie viser, at botox “vandrer” via nervebanerne fra ansigtsmuskulaturen til hjernen og at den amerikanske sundhedstyrelse FDA, derfor skærpede tonen overfor botox. Studiet blev bl.a. publiceret i Journal of Neuroscience (et globalt selskab for 38.000 hjerneforskere og neurologer). I forsøget (på rotter) kunne man finde botox i dyrets hjerne 3 dage efter og igen 6 måneder efter, at der var sprøjtet botox ind i kæbemusklen. Jeg har ellers hørt at botox bare omdannes til et protein der så udskilles via urinen, men ved du hvor man er henne i dag ift. om botox ophobes i hjernen/i kroppen og om det kan skade kroppen? Kh Spørge Jørgen;)

  03/11/2022
 • Marianne

  Min søn tåler ikke Isotretinoin – jeg researchede lidt, og fik lægen til at skrive recept på Acnatac m. clindamycin, som er et antibiotikum, der hjælper mod bakterier. Det hjælper gevaldigt på hans akne! (bruges om aftenen) – i kombination med Pudderdaasernes t-zone-peeling og niacimid om morgenen. Som bonus afbleger det ikke tekstiler 🙂

  03/11/2022
  • Nanna

   Tak for anbefalingen Og dejligt det hjælper på din søns hud.

   03/11/2022
  • Viola

   Jeg har også god erfaring med Actanac som jeg har fået på recept af hudlæge Johan Poulsen i København.

   08/11/2022
 • Charlotte

  Hej

  Hvilke hudlæger i Københavns området giver IPL behandlingen?

  03/11/2022
  • Anette

   Hej Charlotte

   Jeg har set at Cleanic i Holte (de har vistnok en anden klinik men kan ikke huske om det er i Kbh eller andre steder).
   Der giver de IPL og er supersøde og professionelle!

   Jeg blev anbefalet at droppe min tid hos dem, indtil jeg havde fået ro på mine udslæt på hagen, som de gættede på var perioral dermatitis. Det var første gang jeg hørte om denne lidelse og efter jeg havde læst mere om den, blev jeg virkelig imponeret over de ikke bare tog mig ind for at tjene på mig, men derimod tog min hud seriøst frem for indtjeningen.

   Du kan ihvertfald roligt lægge dig i stolen hos dem, med sådan en tilgang til deres potentielle kunder. Jeg har ikke været hos dem efterfølgende, da jeg har fået styr på min hud, men … De er gode og jeg har hørt andre mene det samme som løbende bruger dem.

   Held og lykke med det!

   03/11/2022
  • Anne - Sofie A

   Hej
   Hudlægerne ved Marmorkirken giver IPL
   Er selv i behandling lige nu hos dem – lang ventetid.

   03/11/2022
 • Nanna

  Vil Trifaroten cremen afblege tekstiler? Jeg måtte skifte nærmest alt sengetøj og håndklæder ud i hjemmet, efter en creme min søn havde fået på recept fra lægen, som afblegede alt hvad den kom i nærheden af.
  Mvh. Nanna

  03/11/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.