Kollagen-klog professor kritisk overfor tilskud

Lyt til dagens artikel her:

Der går sjældent en dag, uden ”virker kollagentilskud?”-spørgsmålet ligger i min indbakke. Og gid det var et nemt spørgsmål at besvare.

Men det er det ikke. For der er to lejre.

Der er dem (og vi taler bl.a. professorer og hudlæger), som står hårdt på deres nej-virker-ikke, og så er der læger, der oplever og videreformidler, at kollagentilskud kan give mindre tør hud, ligesom metastudiet her er positivt.

Læg dertil uendelige mange personer, som føler sig godt hjulpet af kollagentilskud. Også hudlæge Johan Milling Holk Poulsen observerede en positiv forskel under en tre måneders test beskrevet heri. Selv har jeg deltaget i forsøg på Hudklinik Mølholm, hvor bl.a. fugtniveauet blev målt af hudlæge Peter Bjerring – med absolut nul resultat og beskrevet i selvsamme bog.

Forvirret? Så læs endelig videre.

Man kan måske indledningsvis spørge sig selv, hvor mange videnskabeligt funderede eksperter, der i virkeligheden anbefaler at prioritere kollagen-tilskud. Mit bud er, at de ikke står i kø. Jeg har i hvert fald ikke fået øje på køen.

Argumentet er oftest noget med, at kollagenpeptider ikke bare sådan lige kan forvandle sig til mere kollagen i huden. For nylig hævdede Peter Bjerring dog, at ”jo flere byggematerialer – til kollagendannelsen – vi sørger for, at der er til stede, jo større er chancen.”

Personligt ER jeg chancetypen på det her område: Spiser kollagenrig kost, når jeg kan og ellers  kollagenpulver velvidende, at der heldigvis også – i dem jeg vælger – er andet godt tilsat som f.eks. hyaluronsyre og C-vitamin (blandt førnævnte byggematerialer).

Men det er svært at anbefale kollagentilskud til andre, fordi der ikke er samme dokumentation som tilfældet er med alt fra omega3 til fugtmættende indhold i hudpleje, UV-filtre og A-vitamin.

Så jeg fandt en forsker på området for selv at komme nærmere forståelsen (sandheden om du vil), og forbered dig på, at det nu bliver en anelse nørdet.

Andrea Heinz er professor og forsker ved Københavns Universitet i hudens sundhed og aldring og ved en pokkers masse om kollagen og elastin specifikt. Hun er ikke imponeret af kollagentilskud og mener, at indtag er forbundet med en stor misforståelse. Nemlig troen på at marint, porcint eller bovint kollagen kan fjerne rynker i den menneskelige hud.

”Indtil videre er det ikke videnskabelig bevist, om eller hvordan kollagenhydrolysater/-peptider virker. Ud fra min biologiske baggrundsviden i forhold til, hvordan dannelsen af kollagenfibrene foregår, er det højst usandsynligt, at de kan virke.”

Heinz forklarer, at kollagenfibre ikke bliver dannet af peptider man indtager, men af aminosyrer (de mindste byggesten), som kroppen får fra alle fødevarer, der indeholder proteiner. ”Det afgørende for kollagensyntesen er derfor ikke, hvor mange aminosyrer man har til rådighed, men om kroppen overhovedet aktiverer syntesen.”

Den virkelig grund til hudforbedring

Ét er at se på effekten af kollagentilskud – noget andet er at kunne identificere virkningsmekanismen. ”Kun hvis man kender virkningsmekanismen, kan man sige, at der er en årsagssammenhæng mellem at spise hydrolysater og kollagendannelse i kroppen. Ellers kan det være, at effekten man ser, har at gøre med noget helt andet.”

Hun gør opmærksom på forskellen mellem såkaldt korrelation og årsagssammenhæng. Korrelation betyder, at man måske nok ser en effekt, men man kender ikke årsagen bagved (det kan nemlig være, man lige pludselig spiser sundere, fordi man går i gang med at tage tilskud). Måske genkender du sammenligningen fra professor Bente Klarlunds vurdering af vinterbadere: Ingen ved, om det er vinterbadningen, der gør folk sundere, eller om det er de sunde, der vinterbader.

”Årsagssammenhæng betyder, at man kender virkningsmekanismen, f.eks. hvis man vidste, at kollagenpeptider kan påvirke kollagenfabrikationen direkte.  Men da det ikke er bevist endnu, (fordi de nuværende studier kigger på effekt, ikke virkningsmekanismen), så er sammenhængen stadig ikke sandsynlig,” siger Andrea Heinz.

HVAD ANBEFALER KOLLAGEN-EKSPERTEN SÅ? Det kan du læse meget mere om i morgen, for det er nemlig ikke fordi, der ikke er noget at gøre i forhold til kollagen.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor julepakkekalenderen i dag åbner op for låge nummer seks.

Illustration Charlotte Karor

02/12/2023
Hudlægernes vigtigste hud-hacks
Hudlægernes vigtigste hud-hacks
06/12/2023
Forskerens hud-opgraderende menu
Vid én ting, inden du dropper kollagentilskud

Kommentarer

 • Pernille S

  Sådanne studier vil vel altid indeholde en del bias… ikke desto mindre indtager jeg kollagen i perioder.

  07/12/2023
 • Charlotte

  Igår læste jeg på Nutrinic hjemmeside på facebook kommentarer fra mennesker der tager kollagen alle der skrev kunne se en forskel på deres hud på fugtniveau og rynker ikke en skrev de ikke kunne se en forskel
  selv har jeg taget Nutrinic kollagen i et år og kan ikke se forskel og alligevel fortsætter jeg for tænk nu hvis min psoriasis bliver værre hvis jeg stopper
  Jeg går hos privat læge
  pga for lav stofskiftet som siger at han ikke ville tage kollagen
  Tak fordi du tager emnet videre Anette.

  06/12/2023
 • Lene Kaare

  Jeg har nu i 4 måneder taget Vild Nord marine collagen GOLD 2 gange dagligt, Ikke pga rynker, for dem har jeg ikke så mange af på trods af at jeg snart er 74 år men pga af hoftesmerter, specielt om natten. Smerterne i hoften er væk og jeg er 100% sikker på, at collagen har hjulpet mig.

  06/12/2023
 • Tina

  Jeg har det med kolagenpulver som med “strøm” Der ligger vel ikke noget seriøst dokumentation på nogen af delene men jeg bruger det alligevel🙈

  Og har sågar købt den “nye” ZIIP HALO
  som også er med nano..

  Måske man skulle spare Sine penge og bruge dem på noget andet fremover 😅 🤓

  06/12/2023
 • Janne Kastrup

  Midt i august opdagede jeg to dybe fuger i min pande. Jeg startede med at spise:
  Matas Kollagen C-vitamin
  Og af andre årsager:
  Biosym Omni Omega EPA-GLA+
  Vitacare Glucosamin 1500 mg
  – fugerne er nu væk
  Måske kan det også være overgangsalderen, som giver lidt hævelse i ansigtet. Jeg ved det ikke, men fugerne er væk. Noget er sket.
  Smil fra Janne snart 56 år

  06/12/2023
 • Jannie

  Hvorfor snakker vi ikke mere om hvad der “stjæler” vores kollagen? Stress, sukker osv. 😉

  06/12/2023
 • Sine

  Jeg er meget interesseret i om det virker på led. Vil hun berøre denne del også?

  06/12/2023
 • DitteH

  Hvis det ikke har videnskabelig effekt på rynker og hud, så har det vel heller ikke videnskabelig effekt på led og muskler?? 🤔

  06/12/2023
 • Else Marie Lissau

  Spændende med Anette Heinz, mon vi kunne få hende til at forske lidt med virkningsmekanismen i kollagetilskud?
  Det er godt du borer videre Anette. Tak for det.

  06/12/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.