Hvilken A-vitamin er bedst?

 

Vi kan gøre det både langt og kort, men jeg vælger det sidste.

For når det gælder A-vitamin, så er der for mig tale en slags velopdragende ingrediens, der trækker al hud – på tværs af udfordringer – i en bedre, sundere og mere balanceret retning. Og ser du dig omkring, så kommer alle nu pludselig med A-vitamincremer. Fordi ingen kan kimse af dokumentationen, og alle kan bruge effekten:

I teenage-årene og 20’erne er der hjælp at hente til akne (i den milde ende), i 30’erne gælder det solpletter, i 40’erne og derefter hungrer de fleste efter mere kollagen. A-vitamin kan noget på alle af de fronter. Ikke mirakuløst, men bare så det mærkes og ses. Og jo ikke alene. Med alene mener jeg, at vi  også har brug for rens, fugt, SPF…

Ingen ingrediens kan alt alene.

Og ja, der er forbehold. Du kan overgøre brug af A-vitaminpleje, så der kommer en såkaldt retinoid-reaktion (huden skaller og barrieren lider).

Der er også forskel på, hvor dygtige producenterne er. Er du i tvivl, så hold dig til dem, der specialiserer sig i vitaminet. Og nyd, at uanset hvilket medlem af A-vitaminfamilien, du vælger (esters, retinol, retinal etc.), så virker det. Med mindre, at emballagen er for ringe i forhold til at holde lys og ilt ude.

SVAR PÅ ANDREAS NØRDEDE SPØRGSMÅL: Andreas har i kommentarfeltet tidligere spurgt, hvorfor der ikke er flere, som bruger såkaldt retinal frem for eksempelvis retinol. Begge hører til A-vitaminfamilien. Retinal er nemlig ’hurtigere’ end retinol, når det gælder transformationen (det vi kalder A-vitamin metabolismen) til den aktive A-vitaminsyre, som er noget, der automatisk sker i huden. Svaret er, at retinal er svært at stabilisere i et hudplejeprodukt. Men enkelte har knækket koden som bl.a. Avène med deres TriAcnéal Expert smøre – i øvrigt med en virkelig fin konsistens. Uden indblanding af hverken silikoner eller petrolatum, men dog med parfume i.

I TVIVL OM MÆNGDEN: Gå langsomt frem med hver anden dag, hvis du er nybegynder. For huden skal vænne sig til A-vitamin. Bland lidt i dine normale produkter eller vælg en af de leverandører, der har et step-up system. Og tro mig, du er aldrig i tvivl, hvis du overgør det.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvis du vil med ud på en cremefabrik. Så bliver det her.

20/05/2019
Hudlægens vigtigste anbefaling
Plus et plaster
22/05/2019
Hud ramt af sukker
Men hey, der er en løsning, som ikke er alt for trist

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle,

  Jeg samler samlet alle spm. op her. I et nyt indlæg.

  Stor hilsen Anette

  29/05/2019
 • Dorrit

  Tak for et godt indlæg. Men jeg er faktisk desværre stadig i tvivl om hvilken du mener er den bedste…?
  Kan du hjælpe mig med en top fem måske?
  Tak for en rigtig god blog.
  Mange Venlige Hilsner
  Dorrit

  27/05/2019
 • Nina Sølling

  Tak Rikke, for et bud uden silikone

  23/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 1000 tak for alle gode ord og spørgsmål. Det er SÅ kæmpestor en fornøjelse at læse.

  Jeg samler det hele i en Q&A i et nyt indlæg til næste uge. Vær opmærksom på, at jeg ikke kan vurdere hud. Da skal du til en hudlæge eller en kosmetiker/kosmetolog. Mit ærinde er, hvad ingredienser dokumenteret er i stand til i forhold til de udfordringer, huden kan have. I’ll be back.

  Stor hilsen Anette

  23/05/2019
 • Tina

  Hej Anette.
  Jeg bruger A vitamin serum fra Ecooking, om aftenen. Vil jeg kunne bruge den hver aften ?? De har tidligere beskrevet, at man skal holde en pause på 60 dage efter 60 dages brug, men kan se det ikke står på deres hjemmeside længere. Hvad tænker du om at bruge den hver aften, uden pause på de 60 dage ?? 🙂

  23/05/2019
 • Pernille

  Hej Anette. Hvad tænker du om BP Paradoxe natcreme, som er den de selv anbefaler til sensitiv hud/rosacea. Er der nok a-vitamin i til at have effekt?
  Jeg bruger Finacea og oplever at huden bliver tør. Kan jeg bruge serum paradoxe og paradoxe natcremen efter Finacea?

  22/05/2019
 • Rikke

  The Ordinary er uden silikone – det er nemlig også et must for mig 😀

  https://theordinary.com/product/rdn-advanced-retinoid-2pct-30ml?redir=1

  Ovenstående er i hvert fald, men er ret sikker på at det er gældende for alle deres A-vitaminer. Og deres hjemmeside gør det nemt at tjekke!

  22/05/2019
 • Nina Sølling

  Kære Anette.
  A-vitamin til natten – uden silikone!
  Alle de dygtige producenter du ofte har nævnt, er de uden silikone? Hvilke er uden?
  Eller måske vil du (nok) hellere sige, hvad der ikke må stå i indholdsfortegnelse.
  Jeg er 60 år og bruger A-vitamin hver aften og har gjort det sigen jeg “lærte dig at kende” for 2-3 år siden. Jeg oplever bestemt en forskel.
  Jeg har prøvet flere forskellige mærker, men ønsker at være mere målrettet. Uden silikone.
  Tak for din blog. Og for Book´n Beauty -muligheden.

  Det er hyggeligt og lærerigt at læse med 🙂 🙂 🙂

  Venlig hilsen
  Nina

  22/05/2019
 • Rikke

  Jeg er nu også hoppet på A-vitamin bølgen! 😀 Jeg har lige købt The Ordinarys Granactive Retinod 2%. Til en start tænkte jeg bare at blande en dråbe i min serum hver anden dag, og så trappe op. Men hvor hurtigt trapper man op?

  22/05/2019
 • Trine Nielsen

  Hej Anette – har været bruger af Beaute Pacific og Verso’s A-vitamin cremer, men er lidt i tvivl nu: må jeg bruge a-vitamin, når jeg har karsprængninger på kinderne??

  Mvh
  Trine

  22/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord. Jeg er på en kort arbejdstur, men tilbage igen inden weekenden med svar. Stor hilsen Anette

  22/05/2019
 • Hej Anette . Hvilken en af de tre serum vil du anbefale mig og bruge efter en fenol peeling?
  Nu bruger jeg
  Maderas infinity drops og har lige opdaget at jeg også en ny serum fra Avene hydarance rehydrating serum og en ny Verso hydrating serum med niaciamide fra min Beauty box. Er der en af de to andre du tænker der er bedre for min hud nu?
  Hilsen Charlotte

  22/05/2019
 • Mette

  Skal a-vitamin dråber på huden før anden creme og serum? Eller til slut?

  21/05/2019
 • Else

  Hej Annette, tak for din kontante og ukomplicerede tilgang til skønhedsindustrien. Jeg har også lige et spørgsmål vedr. styrken i A-vitamin produkter. Jeg har tidligere brugt Beauté Pacifique´s A-vitamin creme, og været glad for den. Jeg kan godt lige at prøve nyt, og har nu det seneste halve år brugt The Ordinary´s Granactive Retinoid 5% in Squalane. 1) Er den stærkere end Beauté Pacifique´s creme? og 2) Skal man bare fortsætte med A-vitamin hver nat, eller holde pauser ind i mellem?
  Tak.
  KH. Else

  21/05/2019
 • Andreas

  Tusinde tak for svar på mit “nørdede” spørgsmål, skønne Anette. Det er MEGET værdsat, og jeg kan love dig for, at det ikke bliver det sidste 😉

  Fik du i øvrigt nogensinde tømt den Differin-tube?

  21/05/2019
 • Lotte Munk

  Hvad med The Ordinay’s retinoid produkter? Har du hørt god om dem?

  21/05/2019
 • Christina Kragh

  Hej Tak for svar
  Jeg gik forbi apoteket i dag for at få en prøve på Avene TriAcneal du skriver om ….på apoteket sagde de den var mod betændte bumser/ voksen acne??? Og hvordan ang lys på Rodial flasken ?

  21/05/2019
 • Karoline G

  Kære Anette,
  Hvordan er det nu med sol og A-vitamin? Mener kun man skal bruge det om natten? Har Verso 2 Day Cream og 6 Dark Spot Fix stående på hylden, som bruges om dagen.. hmm.

  21/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Christina Kragh, kan du huske dit spm. mht de ‘vilde 10%’ på Rodial? Her er svar:

  Den er heldigvis ikke 10% retinol (medmindre ens hud er lavet af stål ), men ’10% retinol complex’. De mener faktisk 0,1% retinol + glycerin. Det er derfor, næsten alle kan prøve produktet, selvom de ikke har brugt retinol/A-vitamin før.

  Stor hilsen Anette

  21/05/2019
 • Anne R

  Hejsa 🙂

  jeg vil gerne høre hvad du mener om at bruge en A-vitamin serum på hals og brystparti i kombination med en olie? Jeg bruger pt. a-vit %5 serum fra Pudderdåserne efterfulgt af squalane olien fra The Ordinary. Desværre kan jeg ikke vænne mig af med at sove på siden, og jeg vil gerne give huden så meget fugt og pleje som muligt for at kunne modstå lidt af tyngdekraften… Måske du har bedre anbefalinger til pleje af huden på bryst og hals?
  De bedste hilsner Anne

  21/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Helle J, A-vitamin kan de ting, der er bl.a. er nævnt i indlægget. Det var da man i sin tid behandlede netop mild akne, at man fandt ud af den udglattende effekt. Ligesom når du drikker vand eller dyrker sport: Det er godt for flere ting på én gang. Producenter vælger at målrette forskelligt alt afhængig af, hvem de vil nå.

  Stor hilsen Anette

  21/05/2019
 • Helle Jonssson

  Vedr. a-vitamin, så fremhæver du Avène med deres TriAcnéal Expert. Har googlet og der står, at den er mod bumser og uren hud?
  Er det så den, du mener….. Eller er det en anden…..

  21/05/2019
 • amaja

  virker spændende specielt for os der har sart hud

  21/05/2019
 • Christina Kragh

  Rodial på billedet ? Holder den lyset ude …flasken er jo gennemsigtig?

  21/05/2019
 • Karina Jørgensen

  Super info…
  Kan du så anbefale en A-vitamin cream, til os der er hærdede indenfor A-vitamin?
  Jeg har indtil nu brugt fra The Ordinary 5% retinoid serum og BPs clinical super 3 booster….

  21/05/2019
 • Jette B

  Jeg har endnu ikke modtaget min BB for maj måned. Er den længere tid undervejs end den plejer??

  21/05/2019
 • Mathilde

  Kære Anette
  Jeg har i noget tid været med på a-vitamin-bølgen takket være dig. Jeg synes dog bare ikke, at det helt har den ønskede effekt – altså min hud er bestemt ikke blevet grimmere, men jeg kunne måske bare godt tænke mig endnu mere effekt.
  Jeg har været omkring Verso, serum fra Lixirskin og bruger nu BP. Jeg har ikke på noget tid reageret med rødme eller afskalling, så kan du måske anbefale noget, som er lidt mere “krads”?

  21/05/2019
 • Mai

  Hej Anette

  Er du mon klog på granactive retinoid vs. retinol? En google søgning gør mig mig lidt klogere, men jeg forstår ikke helt forskellen ift virkning. Jeg tåler førstnævnte meget bedre. Har faktisk ingen af de bivirkninger, som jeg har oplevet med retinol. Men virker det lige så godt?

  21/05/2019
 • CharlotteK

  Godt med god og brugbar information;-)

  21/05/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.