Hud ramt af sukker

Det her er festlæsning. Altså, jeg ved godt, at der er udfordringer. Men det er også rasende spændende læsning. Og ikke mindst imponerende, for sikke en intern hjælp og udveksling af erfaringer. Tak for det. Jeg vil løbende tage nogle af de gode emner op.

Både Helle og Mette oplever sukker som synderen i forhold til, hvad der står i mellem dem og den gode hud:

Helle: “Sukker! Sukker står imellem mig og en pænere hud. Jeg ved, at det ville forbedre den, hvis jeg ikke spiste sukker, men jeg kan ikke holde mig fra det stads.”

Mette S: “Den der stenhårde rutine du taler om. Det virker jo. Sukker er straks sværere, og jeg må indrømme, at det er begyndt at straffe min hals, der har fået nogle fine små rynker, som jeg føler mig for ung til. Økonomisk har jeg fundet balancen mellem billigere og dyrere produkter, der giver mening for mig. Det bliver også til EGF serum, men kan vi tale om den glasbeholder? Den er jo så skrøbelig, jeg nærmest ryster på hænderne hver gang jeg skal bruge det. Har faktisk prøvet at tabe flasken, hvor den gik itu. Heldigvis var der ikke meget tilbage.”

MIT SVAR: Jeg forstår det med sukker. Også bedre, end du aner. For selvom jeg er voksen, så er det ikke verdens nemmeste opgave at praktisere behovsudsættelse, når sukker er i nærheden. Og hvis jeg gør, så vågner reptilhjernen alligevel om natten. Og finder det.

Sukker, altså for meget sukker, får kollagenet til at stivne, og derfor taler man ligefrem om sukker-rynker. Hudlæge Nicolas Perricone hævder meget pernitten at kunne spotte en kagedejshud på lang afstand.

7 ting, der virker:

 • Læs Anette Sams bog eller gå til et af hendes foredrag. Hun forsker i det hvide drys og er god til at forklare, hvad der sker helt faktuelt. Uden løftede pegefingre. Men bid også mærke i, at hun langt fra er den eneste sukker-kloge, og ikke alle er enige. Læs med her.
 • Sport stopper sukkertrangen, fordi 10 englehop får kroppen til selv at producere det sukker, den skriger efter.
 • Måske kender du det med, at når dagen begynder med blødt brød, så fortsætter den med lysten til krydderboller. Altså, alt efter hvad der nu er din craving. Igen: vi er forskellige. Ikke alle oplever, at sukker vil have mere sukker.
 • Meget enkelt: Hav ikke slik, kager, chokolade, osv. derhjemme. Jeg har til gengæld altid fyldt op af gode ting, jeg virkelig godt kan lide, men som ikke pleaser reptilhjernen. Som alverdens nødder, bær (hurra her for min over-øko bæredygtige veninde, som har frosset virkelig mange hele hindbær til mig), hytteost, skyr, æbler, peanutbutter, kanel og mandelmel til pandekager.
 • Ligesom med selektiv hørelse, fungerer det storartet at være selektiv disciplinær. Stornyd verdens bedste kringle, når du er ude hos folk, der kan den slags.
 • Det er aldrig en skam at smide slik ud. Men sådan havde jeg det engang. Bedst er det selvfølgelig bare at købe mindre.
 • Læs mere her.

SNUP TIPPET: I forhold til Bioeffect og glasbeholderen, så får jeg dem til at kommentere på den pæne, men mindre praktiske opbevaring.

TIL EFTERTANKE: På en måde er dagens indlæg skrevet med blandede følelser. For jeg tror på, at der skal tages store saftige bidder af livet. Jeg tror på mindre kontrol og mere leben. Botox lander eksempelvis for mig i kontrol-spanden. Og det gør sukker jo strengt taget også. Omvendt har jeg fået det så meget bedre af at kunne styre trangen til sukker.

Redigeret af Anneline Højrup

21/05/2019
Hvilken A-vitamin er bedst?
Støt dig til den uafhængige, videnskabelige dokumentation
23/05/2019
Derfor er vi dødtrætte af anti-age
Her er det opløftende alternativ

Kommentarer

 • Trine

  Elsker alt i glasbeholdere fordi det er så meget mere bæredygtigt end plastik. Når man er en skønheds-junkie bliver det jo til enorme mængder plastik igennem et helt liv.
  Mvh Trine.

  26/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer.

  Selvfølgelig handler det om balance. Derudover er vi alle forskellige. Og jeg tror på, at man er den, der bedst ved, hvad der fungerer for netop en selv. Livskvalitet er mange ting.

  OG mht. glasflasken og Bioeffect, så er det på ønskelisten med en ændring.

  @ Bettina, 1000 tak fordi du deler din erfaring.
  @ Amaja, godt at høre. Og tak.
  @ Marianne R, for MEGET alkohol er der studier på (for er der næsten noget organ, det ikke påvirker?).
  @ Mette, tak for fordi du deler din erfaring (sukkerslave…ha).
  @ Elisabeth, dine gode ord er netop eksemplet på, hvordan vi finder den vej, der er bedst for os selv. Men det er sjovt, hvad det præcist er, der motiverer os.
  @ Christine, der er en teori om lightprodukter, som du kan læse. Jeg synes, Anette Sams beskriver den bedst. Tror hendes bog kan lånes på biblioteket.
  @ Ditte, tak for artikel-linket. Jeg har læst den tidligere, og jeg skal ikke gøre mig til dommer i forhold til de nævnte eksperter. Men mig bekendt kommer de ikke ind på kollagen og hud? Vi har helt klart forskellig tolerance, men der er tunge nok studier på sukkers virkning i forhold til Anette Sams forskning. Og så kan jo altid dreje formuleringerne, som når de i artiklen siger, at sukker ikke er skyld i overvægt, men at kalorieoverskud er. Ja, selvfølgelig. Men det er godt at få alle vinkler med, så tak.

  Stor hilsen Anette

  23/05/2019
 • Christina Kragh

  Åhe ja det med de skide glas beholdere is clinical bruger det også og jeg har desværre mistet for tusinde penge produkter ved at enten tabe el bare vælte dem mega frustrerende

  22/05/2019
 • Jannie

  Ja, jeg har også prøvet det med EGF dråberne – og så en helt ny flaske

  22/05/2019
 • Ditte

  En virkeligt fyldestgørende og meget anbefalelsesværdig artikel om hele det der sukkercirkus:

  http://www.mortenelsoe.com/blog/sandheden-om-sukker

  22/05/2019
 • Måske spørger jeg dumt, men …. hvad med kunstigt sukker? Er det lige så skidt for huden? Jeg ved nemlig, at det nærmest er umuligt for mig i forhold til drikkevarer (sodavand, saftevand, vin te og kaffe), da jeg har så svært ved kun at drikke vand. Men har ingen idé om, om lightprodukter og birkesød/sødetabletter også ødelægger huden.

  22/05/2019
 • Elisabeth

  Jeg stor – elsker slik. Virkelig. Og spiser rigtig meget af det. Men rører til gengæld sjældent chips, kage, sodavand og saft. Og kunne ikke drømme om at putte sukker i min kaffe som jeg kun drikker to kopper af om morgenen.

  Har en regel om at jeg ikke må spise søde sager når jeg er sulten-der er det kun rugbrød der dur.

  Alt i alt tror jeg det handler om fornuftige leveregler og lidt selvdisciplin. Masser af søvn, postevand og gode grin. Så kan det ikke gå helt galt.

  22/05/2019
 • Mette

  Sidste år forsagede jeg alt synligt sukker, kager og slik i et år, fordi jeg ville tabe mig. Samtidigt opdagede jeg, at jeg kunne jeg drikke rødvin igen uden at få migræne – det har jeg ikke kunne i flere år. Jeg tror, det var derfor, jeg ikke tabte mig. Men min hud var fin (og er det stadig) og velværet var højt. Skøn fornemmelse ikke at være sukkerslave og have cravings.

  22/05/2019
 • Nina Lauridsen

  Jeg må også indrømme at have prøvet det med EGF serum og glasskår på badeværelsegulvet 🙁

  22/05/2019
 • Marianne R

  Jeg er i gang med sukkerdetox og synes jeg får mere energi, men kan ikke se det på huden endnu (har klaret 1 uge!) Til gengæld ryger der mere hvidvin ned når jeg ikke spiser sukker. Ved man hvilken effekt alkohol har på huden? Er sukker eller alkohol mon værst? 🙂

  22/05/2019
 • amaja

  til det med at tabe ting ,gummiproppen på oilen i månedens pakke gik i stykker på begge flasker ,
  jeg er vild med søde ting ,hvor meget skal man ofre for at blive pænere det må være op til hver enkelt ,og hvad virker for den ene virker ikke for den anden ,derfor er jeg altid glad fra nyt fra dig ,der altid har balancen med .

  22/05/2019
 • gitte sørensen

  Jeg har også prøvet at tabe den lille flaske med de dyre EGF dråber – man græder altså lidt når man tørrer serum og glasskår op fra badeværelsesgulvet 🙁

  22/05/2019
 • Betina Berg Holm Andersen

  For nogle år siden tog jeg et sukkerdetox. Jeg gik ikke all in – spiste stadig hvidt brød, pasta og ketchup osv – men jeg droppede alt synligt sukker – slik, kage, sodavand, marmelade etc etc…. i 1 1/2 år.
  Synes ikke jeg kunne se det på min hud(men langtids effekten er der jo stadig)men jeg tabte 6 kilo og havde det forrygende på flere andre parametre. Jeg har siden forsøgt at gøre det igen, men selv om jeg jo ved hvor godt det gør mig kan jeg simpelthen ikke. Jeg ved godt at trangen til sukker er stærk, men alligevel…

  22/05/2019