fbpx

Indhold, der forstærker hinanden

Hovedreglen er, at du ikke kan gøre noget graverende galt, når du blander produkter og mærker. Vi har med kosmetisk hudpleje at gøre, ikke lægemidler. Når det er sagt, så findes der klart indhold, som forstærker og gør hinanden ekstra godt – og herunder får du min favoritliste.

Det er med vilje, at jeg ikke sætter produkteksempler på, for jeg vil så gerne, at du gør øvelsen i forhold til, hvad du selv har stående på hylden. Hvis du gerne vil have eksempler på – inkl. hvilke kombinationer, der er smartest for hvem, så laver jeg det gerne, men i første omgang kommer vennerne alene:

A-VITAMIN & NIACINAMID

Nogle af A-vitamingruppens familiemedlemmer kan risikere at irritere huden, hvis du glemmer at opbygge tolerance. Blandt de ingredienser, som kan hjælpe med at dulme potentiel irritation, er niacinamid, som samtidig virker barriereopbyggende. Derfor smart at have i ét og samme produkt. Også selvom niacinamid jo først og fremmest er rar i et produkt om dagen, mens A-vitamin giver god mening om natten.

A-VITAMIN & HYALURONSYRE

Når de fleste kaster sig frådende over A-vitamin, fordi den virker udglattende og fylder op på kollagenkontoen, er det måske meget godt at vide, at det fungerer bedst og hurtigst på hud, der er fugtmæt. Her kommer vi ikke udenom hyaluronsyre.

ANTIOXIDANTER & SPF

Sammen fungerer SPF og antioxidanter som livrem og seler – som en slags ekstra-ekstraforsikring, som ingen ikke har brug for. Frem for at gå op i tårnhøj solbeskyttelsesfaktor, som altid gør en creme mindre hudkærlig, så hold dig til SPF15 i den rigtige mængde, som er en mandelstor portion til ansigtet. Og smør eller spray altid styrkende antioxidanter på først (også i forhold til UV-stråler) via mist, serum eller begge dele. Det rækker også med frisk, afkølet grøn te fordelt med en vatrondel.

A-VITAMIN & EGF

De to gør ikke hinanden bedre, men de er med her, fordi jeg ved, at mange gerne vil give deres hud begge ingredienser. Hvis det er tilfældet, så på med vækstfaktorproteinet EGF først efterfulgt af A-vitamin efter fem minutter. Og jo, det er lidt besværligt, men det er den alenetid, EGF har brug for, hvis det skal virke optimalt.

AHA, BHA, PHA & EGF

Selvom det måske kunne ligne, er det ingen bogstavleg. Sagen er, at peelende syrer, hvad enten vi taler frugtsyrer (AHA), salicylsyre (BHA) eller gluconolactone (PHA), altid vil forfine hudoverfladen, farveudjævne den og samtidig virke som en døråbner for de ingredienser, du kommer på bagefter. Kombiner dem derfor med indhold, der skal virke længere nede i huden (dermis), eksempelvis EGF eller A-vitamin.

NIACINAMID & BHA

Herhjemme hører hudlæge Peter Bjerring til dem, der er ret glad for at blande niacinamid (B3-vitamin) og salicylsyre (BHA). Sidstnævnte peeler, virker antiinflammatorisk og baner vejen for niacinamid, som dulmer rødme, øger fedtsyreniveauet og beskytter huden mod pigmentforandringer.

E-VITAMIN & C-VITAMIN

E-vitamin er fedtopløseligt og gør huden smidig, mens C-vitamin, som er et vandopløseligt vitamin, bidrager til at udjævne hudens farveforskelle og levere mere glød. Sammen er de bedstevenner, fordi de stabiliserer og styrker hinanden, så to plus to bliver fem.

I bogen Seriøst bedre hud finder du uddybende kildehenvisninger på ovennævnte.

TO BEMÆRKNINGER TIL BILLEDET: I forhold til CBD (her fra The Body Shop), så passer den balanceskabende ingrediens sammen med alt. Og i forhold til vinterperioden, hvor mange af os har brug for enten lidt flere oliedråber eller en fed barrielappende SOS-creme, så går eksempelvis en af mine favoritter (den fra Mádara) også fint i spænd med ovennævnte.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO LEA JESSEN

22/01/2021
Jeg har ingen ritualer
Kun rare rutiner
27/01/2021
Min bedste morgen-rutine, live & forklaret
MEN så du kan bruge de produkter, du allerede har

Kommentarer

 • Christina kragh
  REPLY

  Er paula choice vandbaseret aha bha

  29/01/2021
 • Laura
  REPLY

  Hej Anette.
  Tak for en fantastisk masse brugbar info.
  Jeg bruger din creme om natten og synes den er fantastisk.
  Jeg vil også gerne prøve egf, men kan ikke helt finde ud af om jeg ejer en rens der må bruges først. Jeg har lidt forskellige Micellar water (Bioderma, Pudderdåserne og Matas), Rudolph Care Cleansing foam samt RazSpa cleansing mask. Vil en af disse virke inden Egf? Og hvis svaret er nej hvad kan du så foreslå? Helst en der kan købes online.
  Og mht. eksfoliering så bruger jeg Paulas Choice 2% bha liquid, men ved ikke lige om den er vandbaseret?

  26/01/2021
 • Bodil
  REPLY

  Tak for oversigten. Jeg er meget påpasselig med ikke at blande for mange ingredienser af gangen, fordi jeg har følsom hud og er allergisk over for meget. Men hver for sig kan jeg tåle det meste, så jeg må ud i lidt mere blanden! De gamle former for A-vitamin og for høje doser dur slet ikke på min hud, ligesom høje doser af C-vitamin heller ikke er godt. Men niacimin (B3) redder mig og min hud hver gang, så den er faktisk det vigtigste på min hylde. Hvis man lige mangler en ingrediens, så kan det findes hos The Ordinary uden at det koster en formue.

  A-vitamin og AHA, BHA, PHA bruger jeg kun om natten, for ikke at få pigmentpletter. Og Jo jeg bruger SPF 15 som minimum om vinteren og 30-50 om sommeren i dagtimerne.

  26/01/2021
 • Annemette K
  REPLY

  Hej Anette
  Jeg er én af dem, med meget tør hud og som har brug for al den fugt/fedt, som jeg kan få, så jeg vil gerne lige høre:
  Er SOS-cremen i stedet for dagcremen/natcremen eller skal den oven på som sidste lag?

  Tak for de gode råd 🙂

  Kh Annemette

  26/01/2021
 • Lone
  REPLY

  Hej Anette
  Ville den rigtige rækkefølge af de nævnte tre produkter være: hyaluronsyre, a-vitamin og så niacinamid? Og hvis man bruger alle tre om aftenen, bør man så bruge både hyaluron og niacinamid om morgenen?
  På forhånd tak

  26/01/2021
 • Mette Pedersen
  REPLY

  Åhhh jeg elsker dine opslag. Jeg har nu bestilt EGF bioeffect essence, men jeg er stadig usikker på, hvordan jeg bedst kombinere den med mist, serum og a vitamin.

  Mht AHA, BHA, PHA & EGF, kan man med fordel bruge mist mellem enten AHA, BHA, PHA & EGF bioeffect essense? Eller skal man helst undgå mist og gå direkte til egf essencen?

  Og kan man med fordel bruge serum 5 min efter egf bioeffect essense (men inden a vit) eller er det bedst at droppe serum og kun bruge a vitamin (efter de 5 minutters ventetid efter egf)?

  Håber jeg er ved at være hele vejen rundt om EGF rejsen

  25/01/2021
   • Mette Pedersen
    REPLY

    Taaaaaak:) Jeg dropper mist’en – jeg antager, den ikke giver mening at bruge mist efter EGF bioeffect essence…?:)

    26/01/2021
 • Inge J
  REPLY

  Hej
  Har før spurgt dig til råds med stort held
  Har købt din ansigtscreme og den er da bare rigtig god
  Kan jeg bruge Retinol clearing Oil fra Dermalogica under din ansigtscreme
  På forhånd tak for alle dine gode råd

  25/01/2021
 • Birgitte
  REPLY

  Hej Anette
  Tusind tak for dette indlæg.
  Jeg bliver lidt i tvivl når du ét sted skriver at EGF skal have 5 minutters alenetid, men så et andet sted skriver at man kan kombinere EGF og A-vitamin med frugtsyrer, hvor så frugtsyrer skal på først. Ved denne kombi, får EGF’et så den alenetid, det skal have, når det så ikke kommer på nyrenset hud?
  Tak 🙂

  25/01/2021
   • Birgitte
    REPLY

    TUSIND TAK, ANETTE <3

    26/01/2021
 • Lissi
  REPLY

  Hej Annette
  Jeg er meget tro mod alt, hvad du anbefaler, og hold nu hvor det lønner sig. Min hud er så sund og velplejet at se på. Det er fantastisk at kunne føle, når jeg nu nærmer mig de 60 år.
  Jeg har en bøn til dig….PLEASE komponér Ansigtscremen i en stor prisgunstig spand, så jeg kan bruge den på hele kroppen. Det er den bedste creme, jeg længe har budt mine huder. Selv min “rosin-øreflipper”, har givet efter og glattet sig flot ud.
  Jeg er vildt begejstret.
  De bedste hilsener fra Lissi

  25/01/2021
 • Birgitte
  REPLY

  Hej jeg er ny herinde…. i det hele taget ny til at lære om SkinCare trods mine 52 år. Fik rosacea for ca 1/2 år siden men det har nok i virkeligheden ligget og ulmet i nogen år uden at jeg har vist det. Anede ikke der var noget der hed rosacea. Så meget har jeg sat mig ind i hud produkter osv. nåh bedre sent end aldrig. Nu prøver jeg ihvertfald men det er en jungle. Er glad for at ha fundet din side. Har en tid hos hudlæge imorgen. Har ventet længe. Har aldrig brugt andet for min hud end lidt tilfældigt vask og fugtighedscreme. Så ny verden der åbner sig op. Har brugt niacinamide og azelaic acid fra the ordinary de sidste 4 mdr. og blev rådet til også at bruge c vitamin. Men kan læse mig frem til at der er stor uenighed om man kan bruge niacinamide og ascorbic acid 8% om morgenen begge to. Vil gerne finde frem til andre produkter med tiden. Men skulle jo starte et sted hvor det økonomisk ikke gik helt galt hvis jeg ikke kunne tåle produkterne. Men kunne rigtig godt tænke mig at høre angående vist c og niacinamide. Tusind tak 🙂

  25/01/2021
 • TINE OLSEN
  REPLY

  Altid godt at få repeteret, hvad der går med hvad 🙂
  Det minder mig også om dit indlæg “Styr på hudens grydelåg” af d. 12/1 om bla. barrierelappende fugtbaskere, hvor vi desværre ikke har fået dit svar.

  25/01/2021
   • TINE OLSEN
    REPLY

    Tusind tak for svar 🙂

    26/01/2021
 • Kathrine
  REPLY

  Hej Annette, har tænkt jeg ville prøve noget CBD – har du nogle anbefalinger udover Body Shops? Jeg skal bruge den med DIN ansigtscreme, som jeg lige har modtaget og GLÆDER mig til at komme igang med 🙂
  Dbh Kathrine

  25/01/2021
   • Kathrine
    REPLY

    Tak for svar Annette. Det var i hvert fald en god oplevelse at påføre den i går aftes for første gang 🙂

    26/01/2021
 • Ditte H
  REPLY

  Åh jeg troede faktisk også, at vitamin C og A var gode venner og vitamin C forstærkede vitamin A’s effekt?

  25/01/2021
 • Time
  REPLY

  Hej Anette!

  Forstærker ovenstående kombinationer kun hinanden hvis de bruges lige efter hinanden, eller opnår man også synergieffekt ved at bruge f.eks. niacinamid om morgenen og BHA om aftenen?

  25/01/2021
 • Gry Astrid Larsen
  REPLY

  Godt og praktisk indlæg – tak, Anette 🙂

  Hvorfor taler ingen egentlig om: Polyglutamic acid, som jo kan holde sin vægt 5.000 x, hvorimod hyaluronsyre “kun” holder den 1.000 x?
  Hvad mon Peter Bjerning siger hertil…? 🙂

  25/01/2021
 • Cecilie Petersen
  REPLY

  I forhold til A-vitamin og egf har jeg ladet mig fortælle at man helst skal rense med en oliefri rens inden påføring af egf. Har du nogen forslag til en rens der er oliefri, men samtidig tager hensyn til sensibilitet? Hvad skal jeg kigge efter/undgå?

  25/01/2021
 • Rikke
  REPLY

  Jeg tror at det der er mest udfordrende for mig er at holde styr på alle antioxidanterne, når jeg skal tjekke ingredienser! Jeg kan nærmest kun huske c-vitamin. Men niacinamid og e-vitamin er vel også antioxidanter? Kan vi ikke få en top ti liste over mest brugte antioxidanter – det ville da gøre livet nemmere for mig i hvert fald, haha! 😀

  25/01/2021
  • Christina
   REPLY

   Det kunne jeg i hvert fald også godt bruge

   25/01/2021

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *