Jo dyrere jo bedre?

Beautyspace-læser Britt skrev i kommentarfeltet i sidste uge:

”Det er jo fuldstændig vanvittigt, så mange mærker der findes. Jeg tænkte på, om du har noget viden om de store mærker som f.eks. L’oreal? Jeg har lidt svært ved at frigøre mig for tanken “jo dyrere, jo bedre”. For mig var Bioeffect en åbenbaring, den første gang jeg kunne se en forskel for min hud. Som også andre bemærkede. Bioeffect er jo rasende dyrt, måske fordi de har monopol. Kunne andre lave det samme til en lavere pris? Og er L’oreals cremer et billigere alternativ til eksempelvis Arden og Lancôme? ”

I forhold til Bioeffect, så ligger der en ganske betydelig forskning bag. Og måden, hvorpå alt bliver produceret og håndteret lokalt (jeg har været på fabrikken), er heller ikke billig.

Når det gælder dyr vs. billig, så har jeg sakset et par afsnit om emnet fra et kapitel i bogen Seriøst bedre hud:

Nu er dyr jo ikke en entydig størrelse, og lige præcis på det her punkt møder jeg to typer: På den ene side er der, dem, der synes, at høje priser på hudplejepriser er ublu galskab, og på anden side er der dem, der får håb i øjnene – om et nyt ansigt.

Selv har jeg svært ved at forstå, at eksempelvis tøj og vin kan koste en hel eller en halv månedsløn eller meget mere. Måske er det bare den samme sang, som vi kender fra biler? Både en Renault og en Range Rover kan få os frem, men ingen kan gøre sig til prisherre over værdien af Range Roverens mærkbare hestekræfter og følelsen af at synke ned i figurformede sæder af blødt skind.

Hvor rigtig den pendant end må være, går den bare ikke at overføre til hudpleje. Ikke hvis det står til min kritiske veninde: ”Vin, tøj, biler og møbler stiller mig ikke noget højtragende urealistisk i udsigt. De kostbare ting bryster sig måske nok af kvalitet, livsglæde og komfort, men de lover ikke en synlig fysiologisk forandring. I modsætning til en 4.000 kroners ansigtscreme.”

Du har sikkert gjort dig din egen erfaring, når det gælder urealistiske hudplejeløfter. Når en creme lover at kunne gøre dig flere årtier yngre eller være i stand til at opstramme og løfte huden, er det direkte skørt. Der findes ingen ingrediens, der kan trodse tyngdekraften. Det kan kun en skalpel.

Så måske handler vores prisskepsis snarere om, at nogen har overdrevet for længe og for tykt. Sælgere, der i flæng har oversolgt hudpleje med ord som ultimativ, unik, magisk, fantastisk og banebrydende, gerne generøst krydret med ferskenhudsbløde floskler. Problemet med for fede tillægsord er, at de får os til at holde op med at lytte. De støvsuger ethvert budskab for substans, mens de samtidig spænder ben for tilliden.

Forskellen på dyr og billig hudpleje

Ofte bliver vi som forbrugere fanget mellem to lige ubrugelige modpoler: På den ene side den gamle skole af hudlæger, der ryster på hovedet, mens de med autopilot i stemmen siger, at ingen hudplejeprodukter virker. Måske lige bortset fra solbeskyttelsescreme. Og på den anden side en oversælgende hudplejebranche, der smører for tykt på, mens vi bliver lovet noget, der minder om et nyt liv.

Helt galt går det, hvis vi sammen med svulstige tillægsord bliver præsenteret for ”kliniske undersøgelser”, hvor 84 procent af de adspurgte har oplevet eksempelvis en reduktion af rynker på 58 procent. Med mikroskopisk skriftstørrelse står der måske, at 34 personer har deltaget i undersøgelsen, hvis konklusioner består af de adspurgtes selvevaluering. Come on.

De to fløje er lige forfejlede. Vi vil vanvittig gerne inspireres, når det gælder hud, men lad det være faktabaseret frem for eventyrlystent. For hvis vi holder umuligheder som løft og opstramning ude af billedet, kan en creme eller et serum jo præstere ret så meget – lige fra at udglatte linjer (der jo ikke er det samme som at slette dem), fugtmætning og glød til barriereforstærkning, farveudjævning og beskyttelse.

Prisen afhænger af alt fra råvarepriser og til, hvor høj markedsføringslagkagen er, ligesom forarbejdning som eksempelvis fermentering, forskning og research, biodynamik og certificeringer er eksempler på valg, der kan koste fra lidt til meget.

Den nu afdøde skønhedspionér Estee Lauder sammenlignede tilblivelsen af en creme med et kunstværk, hvor tidsforbrug og sjælen bag er med til at fastsætte prisen. Mange nikkede nok og smurte gladeligt på, også selv om kunst i modsætning til creme sjældent bliver masseproduceret.

For mig handler det ikke om dyr versus billig hudpleje, men om at kende de ingredienser, der har uvildig dokumentation på netop at kunne udglatte, berolige, fugtmætte, lysne og beskytte huden.

Og hvad skal de så koste?

Det kan være svært at svare på. Eksempelvis kan forskellen mellem almindelig fugtmættende hyaluronsyre og mikroniseret hyaluronsyre være betydelig, og ikke mindst på prisen. Den første lægger sig på hudoverfladen, mens den anden er i stand til at trænge længere ned i huden, men det er ikke nødvendigvis noget, der fremgår af emballagen.

Et andet eksempel: Kamilleolie fra råvareproducenten NHR Oils, som benytter sig af CO2-ekstraktion, koster 90 kr. pr. milliliter, mens gængs kamilleolie fra virksomheden Aviano Botanicals koster omkring seks kroner pr. milliliter. Trods pris- og kvalitetsforskellen vil der på en indholdsoversigt i begge tilfælde bare stå kamilleolie.

Og tag den endnu et skridt videre: Se på produktionsmetoder, medarbejderforhold og ikke mindst og igen: Dokumentationen bag ingredienserne.

@beautyspace på INSTAGRAM

Det er ferietid og derfor er min responstid længere. Hold endelig kommentarfeltet rødglødende alligevel.

14/07/2020
Glemmer du, så husker jeg
3 evergreens, der aldrig forlader min hylde
20/07/2020
Undgå hævelser
Brug hardware eller dine hænder

Kommentarer

 • Charlotte

  Kære Anette
  Jeg er nysgerrig på, hvad du tænker om Razspa’s Hh serum ift. f.eks. Pestle & Mortar’s hyaluronserum?
  Der er peptider i Razspas, og derfor har jeg tyet til den de sidste par år da jeg har tænkt indholdet må være ekstra godt med både peptider og hyaluronsyre.
  Men der er ikke så mange anmeldelser af Razspa’s produkter rundt omkring, og jeg bliver i tvivl om jeg mon går glip af noget bedre ift. både pris og kvalitet når det kommer til hyaluronsyre?

  Bedste hilsener
  Charlotte

  12/08/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer. Det er jo den vildeste ferieluksus at komme hjem til den her respons. TAK.

  Jeg har læst, nydt og fordøjet alle jeres ord. Jeg er begejstret for den læserprofil, der går igen her på Beautyspace: At man er kritisk-nysgerrig. Det er præcis den tilgang, jeg brænder for (vi kan nemlig ikke bruge de to andre modpoler til noget som helst: Horden er folk, der hævder at ‘ingenting virker’ og den anden lejr, hvor alting er magi og 58% rynkereduktion.

  Her et par svar på konkrete spm.:

  @ Louise LW, jeg er i tvivl om det er 3 produkter du nævner? Jeg er med på din pointe og jeg vil vurdere det ud fra skin feel, herunder konsistens i forhold til DIN hud. Så du er nødt til at prøve. Der er resveratrol i den første, ikke i nr. 2 du nævner. Begge produkter er i min bog gode. Det afhænger af budget, smag og hud.

  @ Britt, en VIRKELIG VIGTIG pointe: hvor meget vil du bidrage til markedsføring.

  @ Merethe, nej kender ikke mærket, men meld endelig tilbage. Jeg vil glæde mig til at høre fra dig.

  @ Maria L, du læser netop ikke om mirakel-ingredienser på Beautyspace. God hudpleje er lige som med tandbørstning og løb, et stædigt og mest af alt vedligeholdende arbejde.

  Generelt og det inkluderer 100% min egen hud, så er Hudplejepyramiden mit spejl i forhold til prioriteter. Step 1 er altafgørende (ellers bliver alt andet ligegyldigt). Step 2 er de fire ingredienser, der har den tungest vejende dokumention.

  KH Anette

  22/07/2020
 • Tina

  @Maria… 100% enig i det du skriver!

  Man forbygger

  Så man må jo gå med det man syntes føles rart på huden ellers så ender det nok bare med at det kommer til at stå i skabet og samler støv

  22/07/2020
 • Maria L

  Jeg tror man først skal gøre sig klart hvilket udgangspunkt man starter med, når man taler om Bioeffect. Alle der nævner bioeffect giver indtryk af, at de allerede plejer huden tilstrækkeligt, så effekten af serummet må jo på den korte bane forventes at være minimal. Jeg har heller ikke mærket nogen mærkbar effekt af serummet, men det har jeg heller ikke af Imedeen, A vitamin, peptider og alle de andre “mirakel” ingredienser vi læser om på bloggen. Men jeg bruger dem fortsat, af dén grund at jeg ser disse som en investering i hudens fremtid og at jeg er overbevist om, at jeg om 10 år vil have en hud der stadig er ungdommelig og har en god kvalitet. Den eneste ingrediens jeg på den korte bane overhovedet kan se effekt af, er kun BHA. Uden dén får jeg flere tilstoppede porer og bumser.

  21/07/2020
 • Tina

  BIOEFFECT EGF ESSENCE
  I håndfladen 2 stænk til Ansigt/hals

  Jeg oplever også den Klistrende fornemmelse Som i andre nævner 🙁

  Derfor bruger jeg den kun inden sengetid
  Da min Kombineret hudtype ikke er super fan af det i dagtimerne

  Har brugt den hver aften de sidste 2 måneder .. Ved ikke hvad man skulle kunne forvente på to måneder, men pt
  absolut ingenting!!!

  Jeg tror jeg bruger den færdig har iHvertfald til ca 3-4 måneder mere .. så må vi se

  Tror ikke at jeg køber den igen

  Go sommer

  20/07/2020
 • Ditte H

  Åh hvor er jeg glad for at se, at andre også er uimponerede over Bioeffekt 🙂 Og egentlig helt sindssygt, at en producent kan markedsføre et produkt så godt, at flere bliver i tvivl om egen mening, inklusiv mig selv! Jeg har nemlig også købt serummen et par gange, for når alle syntes, den var et mirakel, så måtte det jo være mig, den var gal med?? Men alle gangene har serummen skuffet fælt. Ingen wauw effekt, ingen behagelig følelse ved anvendelse, snarere tværtimod. For klistret og bare bvadr! Man føler næsten, det er Kejserens Nye klæder! Og så er jeg bevidst om forskningen og dokumentationen bag, men altså ….

  Sisley, som mange nævner herinde, synes jeg er tossedyrt! Hvilket er mærkeligt. Jeg æælsker at bruge penge på hudpleje og skifter ofte mærker og prøver nye ting, og jeg er faktisk også snobbede omkring, at produkterne gerne må se pæne ud på hylden, men Sisley og La Mer – dét er for tossedyrt! Til gengæld er makeuppen fra Sisley alle de mange værd, efter min mening! Wauw, som produkterne føles og ser ud!!!

  Lige nu er jeg igen inde i en koreanskincare periode, hvor mange af mine yndlings fra Dermalogica må vige pladsen for lækre koreanske produkter, hvor jeg føler, min hud lapper produkterne til selv … 🙂 Man lyder så crazy, når man taler om hudpleje, ik’ 😀
  Dog er der INTET produkt, der kan erstatte Murads serum fra den grønne linie med retinol i! Den rene, milde og lækre duft og følelsen, når den rammer huden – jeg elsker det! Hver aften.

  19/07/2020
 • Anna

  Jeg må også indrømme at jeg efter 5-6 flasker bioeffekt-serum (og dermed 5.000-6.000 kr.) gennem tiden må konstatere at det føles dejligt, men at det ikke har nogen synlig eller mærkbar effekt på min hud. Ud over skønne Anette og Lise er jeg begyndt at følge en ung dermatolog der hedder Dr. Dray på YouTube og jeg er nu gået ned til basis: Mild rens, a-vitamincreme (flagskibet ift. effekt!), fugtighedscreme med hyaluronsyre under, frugtsyre og solcreme. Jeg er ikke til The Ordinary udover på hænderne, da jeg nemt slår ud af deres produkter.

  17/07/2020
 • HeleneR

  Jeg har heller ikke følt/set nogen effekt af bioeffect, har stadig en lille i skabet der ikke er taget hul på og overvejer at forsøge igen nu rosaceaen er under kontrol. Har tænkt om det kunne have været barrieren?
  Jeg vil også rigtig gerne hvis I vil uddybe erfaringen med Sisley 🙂

  17/07/2020
 • Merethe Jamissen Jensen

  Kære Anette
  Inden jeg købte din bog investerede jeg i en hel serie, hvor cremen koster 900kr. Jeg studerede indholdet og måtte desværre indse at det var krukken der gjorde sig godt på badeværelset. Det var mere silicone end virkestoffer.
  Jeg har nu købt egf creme fra Norel til kr 339. Kender du den? Jeg satser på at den er lige så god som Bioeffect. Så kombinerer jeg med The ordinary buffet, niacinamid, argiline, granactive retinoid 5%, aha/bha, pestle og mortar exfoliate, hemphilia serum (som jeg bruger som maske )+ rens, copper mist fra is clinical.
  (+ Solcreme om dagen)Jeg er dækket ind med hele pyramiden, og min hud er både fugtet, stærk og blæret.
  Mvh Merethe.

  16/07/2020
 • Sidsel SA

  Jeg er rigtig glad for at flere nævner Bioeffect. Jeg har ligeledes prøvet produktet flere gange gennem årene og hver gang blevet skuffet. Har fulgt retningslinierne til punkt og prikke og alligevel ingen synlig virkning hos mig. Har altid troet, at det var mig, der er noget galt med. Flere andre nævner ligeledes The Ordinary – super produkter til så rimelige priser, at man tror det er løgn. Det giver mulighed for at eksperimentere og smide/give de produkter væk, der ikke virker for en. Jeg bruger gerne penge (mange) på min hudpleje, men det skal virke!

  16/07/2020
 • Mariannegylding

  Pris afspejler nogle gange det kæmpe forarbejde der ligger bag. Forskning er ikke billigt. Det er bare ikke altid vi forbrugere kan gennemskue det. Mon ikke der kommer en konkurrent til bioeffekt når deres patent er udløbet. Sådan er derinden for medicinalindustrien.
  Jeg vil også rigtig gerne høre om dels jeres erfaring med sisley samt hvordan man ser forskel på de to nævnte hyoleronsyre. Jeg vil jo helst købe det der virker i dybden. Vil du smide nogle navne på bordet Anette 🙂

  16/07/2020
 • Pia Hvenegaard

  Jeg har i den grad fundet ud af at dyrt ikke nødvendigvis er bedst.
  Jeg har også forsøgt bioeffect uden anden effekt end at jeg føler mig mega klistret.
  Til gengæld er jeg vildt imponeret over the Ordinarys produkter.
  De hsr virket super godt for mig.
  Og kan derudover anbefale cerave Gentle Cleanser tIl at rense af med
  Alle billige og effektive produkter

  16/07/2020
 • Eva B

  Amaja, du skriver: ‘Rynkerne forsvinder og buler rettes ud’? Det tror jeg simpelthen ikke på at et cremeprodukt – heller ikke Sisley – kan gøre. Jeg tænker, at beskrivelsen er en smule for generøs? Men jeg bliver alligevel nysgerrig. I er flere som fremhæver Sisleys, og alene duften af deres mange grønne ingredienser er jo to die for. Hvad er det, Sisley kan? Spiller produkterne godt sammen med din hud, sådan at du får en lidt plump fugteffekt? Kunne være fedt, om i ville uddybe jeres oplevelser med Sisley

  Jeg går efter evidens, og går grundigt til værks, inden jeg køber nyt. Tjekker kritisk anmeldelser, test og ingredienser. Køber produkter fra mange brands.

  16/07/2020
 • Britt

  Et dybtfølt tak!
  Nu har jeg jo læst din bog og min søster (som osse har læst den) og jeg er rørende enige om at den er et vigtigt indspark. Men også at visdom ikke altid er magt – snarere afmagt, fordi området er så stort og overskueligt. Det kræver en journalist at komme i dybden.
  Og mærkningen; dit eksempel med hyaloronsyre, den mikroniserede elle ikke mikroniserede – det kan ikke ses på ingredienslisten men nok på prisen. Det er også derfor jeg har det med at tænke at dyre nok er det bedste. På den anden side har især Lancome jo en noget agressiv markedsføring som ,å være rigtig dyr og som man Også betaler for. Men er produkterne så Så gode som prisen dermed skulle indikere? Jeg har mine tvivl (men så har vi da heldigvis dig)

  16/07/2020
 • Heidi

  Jeg er dybt imponeret af produkterne fra The Ordinary og The Inkey List. Meget virksomme produkter til meget lave priser. Jeg har tidligere købt la Mer, Bioeffect osv, men produkterne fra de to nævnte billige kategorier virker langt bedre!

  16/07/2020
 • Louise LW

  Kære Anette, Har været så heldig at få din bog til min fødselsdag 🙂 sidder netop og skal købe noget noget lækkert til mit ansigt..og er ret forvirret mellem dyr vs. billig. Hvilken er disse er at foretrække? The Ordinary
  Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% eller SkinCeuticals C E Ferulic Antioxidant Vitamin C Serum for Normal/Dry Skin? Prisforskellen er CRAZY, men er det ikke ca. samme indhold, den ene noget stærkere end den anden?
  Kh Louise
  ps. TAK for altid dugfriske tips & god sommer

  16/07/2020
 • amaja

  jeg må sige at det bedste mærke jeg kender er sisley ,jeg har sart hud og min hud opfører sig helt anderledes når sisley kommer på ,jeg ved ikke hvorfor men sådan er det bare ,og det de lover sker
  rynkerne forsvinder og buler retttes ud ,men da det er hunde dyrt leder jeg jo hele tiden og prøver nyt ,der er bare ikke noget der er som det

  16/07/2020
 • Birgitte linstow

  Jeg har samme oplevelse som Christina Kragh ovenfor. Har prøvet adskillige gange, men er på ingen måde imponeret; desværre.

  16/07/2020
 • Christina kragh

  Ja jeg er åbenbart den eneste der ikke kan se forskel om jeg bruger bioeffekt el eij jeg har op til flere gange prøvet at købe den både som serum og den 30 dags kur og jeg er overhovedet ikke imponeret og jeg er ellers ikke nærig med mine penge når det gælder hudpleje men lige den der hmm jeg ser ingen forskel og syntes heller ikke den er behagelig at ha på…… sisley der i mod rasende dyrt men virkeligt pengene værd de få gange jeg har haft råd

  16/07/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.