fbpx

Har du styr på den vigtigste kollagen-booster?

Kan vi dvæle ved C-vitamin som helt og aldeles vanvittig vigtig? Afgørende simpelthen. Smørbart og via kosten.

Why?

Fordi det indgår i hudens kollagen-syntense. Eller som de gode forfattere til bogen Collagen siger: “C-vitamin er klart den vigtigste collagen-booster, som er nødvendig for at danne hydroxyprolin – den helt særegne aminosyre i kollagen”.

Altså vigtig for at sikre sig nok af den kollagen, som er hovedleverandør til hudens underliggende springmadras. Men der er mere:

 • C-VITAMIN er nemlig også din smørbare rustbeskyttelse – en vigtig del af et fornuftigt antioxidantværn. Mange tænker gab, når det gælder beskyttelse, men ikke dig, der læser med herinde. Du ved, at det er så meget nemmere og billigere end reparation. .
 • C-VITAMIN smurt på huden er smartest at bruge i dagtimerne, hvor vi har størst brug for beskyttelse. Ikke mindst, fordi vitaminet fungerer som et naturligt sikkerhedsnet for al SPF.
 • C-VITAMIN er ikke et vitamin, vi selv kan producere. Vi har mistet det gen, der i fortiden stod for at lave det, så både smørbart og via kosten giver det mening at tilføre.
 • C-VITAMIN kan (smurt på huden) også farveudjævne en smule (ses derfor i mange pigmentbehandlinger), kaste glød og glans af sig og igen: Spille den afgørende rolle i kollagensyntesen, som også er derfor, du tit finder netop C-vitamin i kosttilskud målrettet huden. Læge Jerk W. Langer anbefaler at få C-vitamin via kosten: ”Men ellers anses 200 milligram C-vitamin dagligt for en passende tilskudsdosis. Doser over 200 milligram udskilles gennem urinen. Ønsker man at tage endnu højere doser end 200 milligram, bør de derfor spredes ud over døgnet. ”

3 LANGT-OVER-MIDDEL C-VITAMIN SERA, som har tre ting tilfælles: nul silikone, et højt C-vitamin indhold og hudbehagelige:

 • C15 Super Booster fra Paula’s Choice. Åhhh, jeg klapper i hænderne over, at der også er ferulasyre i (ferula forstærker andre antioxidanter). Hele INCI-listen er bare virkelig fin med gode fugtmættere, lidt planteolie, peptider og lechitin. Kan bruges alene eller du kan tilsætte den dit eget serum. Er uden duft.
 • Banana Bright Vitamin C Serum fra Ole Henriksen er en eminent sammensætning af 15% C-vitamin (samme niveau som PC) og  let peelende PHA – den milde kusine til AHA. Og tilsat hyaluronsyre. Har den der lidt sticky fornemmelse på huden, som jeg personligt godt kan lide – du føler, at du får noget på, men uden at det sejler. Dufter friskdejligt af citroner.
 • CC ME fra Summer Fridays – de dygtige damer bag Summer Fridays (du ved dem med Jetlag masken). Med niacinamid, squalene, peptider – det er godt. Alt er godt. Dufter melonmildt.

Og jo, Biolumin-C  fra Dermalogica er stadig mere end godt.

TJEK DINE BEDSTE KOMBINATIONSMULIGHEDER: Vil du nørde ned i kombinationsmulighederne, se hvilke ingredienser, der fremhæver hinanden, så er det alt sammen noget, du finder i bogen Seriøst bedre hud. Sammen med rækkefølger og den slagplan, der passer din hud bedst.

@beautyspace på INSTAGRAM  

12/05/2020
Opfølgning på kollagen-snakken
Bedst fra fisk, ko, kylling eller gris?
14/05/2020
Når producenten siger ét
Og jeg noget andet

Kommentarer

 • Sara

  Hej Anette.
  Kan du fortælle mig om Rodials vit C brightning pads er vandbaseret? Bruger dem under EGF essence.

  24/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Ditte H, jeg håber, at du kan se svaret under et andet indlæg? For det ser meget mærkeligt ud.

  @ Nanna, tak for dine pæne ord. Alder er heldigvis ingen hudtype, så hvis du mener, du har brug for ingredienserne i Biolumin-C, så vil du blive glad. Bioeffect Essence kan sagtens bruges om aftenen, faktisk gør jeg det både morgen og aften pt. Det vender jeg tilbage til i den uge, vi går ind i.

  Stor hilsen Anette

  22/05/2020
 • Nanna

  Kære Anette

  Jeg har sådan lyst til at udskifte min nuværende serum i min morgenrutine med Biolumin-C fra Dermalogica efter dine rosende ord om den, men kan man være “for ung” til at bruge den? Jeg er 30, men har ikke givet mig i kast med den, fordi der står “særligt velegnet til moden hud”, og jeg kan ikke finde ud af hvor bogstaveligt, jeg skal tage det.

  Min rutine ser pt således ud:
  Morgen: Vask – Ma:nyo Bifida Ampoule Mist – Purely Professional Serum – Faaborg Pharma Day Creme SPF 20.
  Aften: Purely Professional Facial Cleanser – Bioeffect EGF Essence – Purely Professional Serum

  Og nu har jeg dig. Er det forkert at bruge EGF Essence om natten? Kan læse, at du bruger den om dagen.
  Måske jeg også skulle opgradere med noget A-vitamin.

  God Kristi Himmelfarts-ferie og tak for altid hudkloge ord.

  Kh Nanna

  21/05/2020
 • Ditte H

  Anette, du spurgte til i hvilken serum hyaluronsyre stod øverst? Det er det koreanske mærke Purito, deres c-vitamin serum.
  https://www.dermaspace.dk/vores-brands/purito/purito-pure-vitamin-c-serum

  20/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Majse, jeg er blevet så meget klogere i forhold til, at hvis du bare venter 5 minutter, INDEN du smører andet på, så har signalstoffet haft den nødvendige tid. BHA under er altid en god idé.

  @ Jette B, fuldt forståeligt. Der er dog ikke silikone i deres EXFO og ej heller i SOS-masken (sheet masken), som var med på go’ morgen dk.

  @ Anette C, det er bestemt muligt ja.

  @ Luna89, det er præcis noget, der giver ‘orden’ (som du siger). Er sikker på, at du vil blive glad for den kombi.

  @ KIs, åhhh ja, det er så fine de dråber. Måske husker du dem fra en tidligere box? De nævnte pads har jeg haft med på TV2. Virkelig gode. Og tak for dine ord.

  Stor hilsen Anette

  19/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Rikke, spørg gerne cupping-folket til den bagvedliggende dokumentation. Det kan jo være interessant at se. Hudlæge Peter Bjerring er generelt ikke fan af massage, som han siger i værste fald (for huden) svarer til konsekvent at løbe uden BH. Andre hudlæger har ikke en mening om det, og hvad massage KAN gøre (ud over at sende dig til det meditative vatlag) er at hjælpe med at huske på, at vi skal afspænde musklerne i ansigtet. Lad mig gerne vide, hvilken respons du får.

  @ Birthe, det kommer an på, hvor meget c-vitamin du i forvejen får. Ikke mindst via kosten.Selv sikrer jeg mig via kosten plus indtager 2 x 200 mg fra tilskud MEN fordelt over dagen. Mere er ikke altid bedre, men vi har jo vores mærkesager.

  @ Camilla, for de fleste er det fint at kombinere. Det kan du sagtens gøre.

  @ Majbritt, umiddelbart en høj procentsats af alkohol og fedtsyre fra palmeolie, som er en kombi der ikke er helt hurra.

  @ Trine P, åh, det er et af de områder, jeg er dykket ned i min nye bog Seriøst bedre hud. Du kan låne den på biblioteket.

  @ Bettina, 1000 tak fordi du deler din gode erfaring.

  @ Alberte, jeg vil anbefale dig et A-vitamin serum, fx. fra The Ordinary. Så får du bygget op. Senere efter sommeren kan du kombinere med en mildt slibende frugtsyre under, fx. PHA masken fra Karmameju.

  @ Ditte H, åhhh det er lidt spøjst med hyaluron så højt oppe, for der skal kun 2% i for at få den ønskede fugtmætningseffekt. Hvor er det, den står øverst?

  @ Luna89, ja du kan. C-vit er bedst til om dagen. Her giver det størst mening.

  @ Sarah, det er ikke for at være for direkte eller noget, men det er alt sammen noget jeg går SÅ meget i dybden med i bogen Seriøst bedre hud. Du kan sagtens bare låne den på biblioteket.

  @ Anabell, BIG SMILE …jeg blev i hvert fald helt forpustet, da jeg lige kom igennem din morgenrutine. Det lyder som vildt meget. Jeg ville i forhold til det du skriver nøjes med at prioritere BHA, C-vit, niacinamid, fugt og SPF. Men igen, så afhænger det jo meget af, hvad din hud kan absorbere. Der er en risiko for at miste overblik, for hvordan ved du, hvad der gør din hud bedst? Jeg ville flytte AHA-indsatsen til om aftenen.

  Stor hilsen Anette

  19/05/2020
 • Anabell

  Hej Anette 🙂
  Efter at have læst din (fantastiske) bog, er jeg blevet så meget klogere på huden og den rette hudpleje! Tak for det.

  Jeg har dog et spørgsmål. For kan man bruge for mange produkter på huden? Jeg er ambitiøs, og har anskaffet mig en masse forskelligt, så jeg kan “opfylde” hele pyramiden. Efter rens (med frugtsyre fra Nimue)/vaskeklud, går jeg igang med den store tur; Bifida mist, Nimue frugtsyre toner med AHA, Infinity serum fra Madara, c-vitamin serum fra Summer fridays, CBD serum fra Aurelia, EGF eye serum, Environ AVST 1 fugtcreme og slutteligt SPF eller Rosalique. Hver anden dag derudover også frugtsyre serum i høj AHA-koncentration fra Nimue om aftenen. Er det egentlig alt for meget eller er det helt fint, når nu man er lidt ambitiøs (og gerne vil holde både akne nede, fugte en tørstig hud og kæmper med pigmentpletter/røde gamle bumsear)?

  Dbh Anabell

  18/05/2020
 • Sarah

  Hej Anette,
  Du bad mig stille spørgsmålet via kommentarfeltet, så jeg prøver lykken her.

  Jeg blev mor for 2 år siden og i den forbindelse har jeg været så (u)heldig at få nogle gode linjer og rynker på hals og decollete, samtidig med nogle tydelige rynker under øjnene. Min søn sover ikke igennem endnu, og måske er rynkerne under øjnene træthed – men kan de forsvinde? og hvordan? Jeg er kun 27 år og havde håbet, der ville gå en anelse flere år før de blev så tydelige..

  SÅ, er der noget som helst jeg kan gøre for at minimerer rynkerne på hals, decollete og øjnene? Håber virkelig du har nogle gode fif til at minimerer dem bare en smule! 🙂
  (har prøvet kollagen pulver men det har ikke gjort noget for mig) Har en lysterapimaske som måske kan gøre underværker? Derudover bruger jeg Murad.

  På forhånd tak!

  17/05/2020
 • Ditte H

  Kære Anette.
  Når man læser ingredienslisten på to forskellige vitamin C sera, og den ene starter
  med vand, mens den anden starter med hyaluronsyre, ville du så ikke række ud efter nr. 2? Resten af ingredienslisterne bliver noget volapyk for mig, men jeg vil gerne vælge den, der er bedst til at bekæmpe mine enorme pigmentplamager :-/

  17/05/2020
 • Alberte

  Hej Anette,
  Tak, for dit skønne univers først og fremmest. Jeg vil høre, om du kan anbefale en god serum eller andet hudpleje som en form for reparation til en pige på 21, som desværre har haft en dårlig vane med at pille for meget…? På forhånd tak!

  16/05/2020
 • Bettina

  Når det kommer til c vitamin … som ved påvirkning af ilt let forgår ….bruger jeg udelukkende kapsler ….exuviace og skindoctors har virkelig gode.

  16/05/2020
 • Trine Petersen

  Hej Anette 🙂

  Jeg har læst at nogle former for c-vitamin ikke går sammen med Niacinamide, da det ophæver c-vitaminets gode egenskaber.
  Jeg har en Matas dagcreme jeg er glad for hvor Niacinamide er en af de gode ingredienser…
  Kan den bruges hvis man lader c trænge ind og sidde nogle minutter først?
  OG kender du den der bandit fra Matas, Firming Dagcreme uden parfume spf 15 til tør hud?
  Og hvis, er den så en fin creme eller en lappeløsning ? Den er jo dejlig for dankortet og føles også god at bruge 😉

  Er lidt forvirret…

  KH Trine

  16/05/2020
 • Majbritt

  Kender du Pharmaceris c n-caplix serum

  Ingredients: Isopropyl Palmitate, Caprylic/Capric Triglyceride, Canola (Canola) Oil, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Glycine Soja (Soybean) Oil, Tocopheryl Acetate, Daucus Carota Sativa (Carrot) Extract, Beta-Carotene, Tocopherol, Parfum (Fragrance).

  Vil du kommentere Jeg et stadig analfabet i ingredienserne

  15/05/2020
 • Camilla

  Hvis jeg bruger EXFO hver aften, er det så for meget med et serum med PHA eller fx dermalogicas biolumin? Burde jeg vælge et uden nogen form for peeling?

  15/05/2020
 • birthe

  Skal man supplere med c vitamin når man spiser bio forte, hvor der jo er c vitamin i ?
  Bedste hilsner, og tak for FANTASTISK side

  15/05/2020
 • Christina Kragh

  Havde overset tidligere svar… beklager

  15/05/2020
 • Christina Kragh

  Skal jeg indtage c vitamin tilskud sammen med mit kollagen pulver fra pouri

  15/05/2020
 • Rikke

  Lidt på en anden note, men stadig collagenrelateret. Kender du noget til cupping som fx vist af AgelessFace og Sard? Det lyder besnærende, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om man faktisk gør huden løsere under fx hagen ved at cup’e, dvs. suge med undertryk. Hvad siger du og hudlægerne til det? Og tak for et super informativt og inspirerende site!

  15/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for spørgsmål. Jeg er tilbage med respons i løbet af weekenden. KH Anette

  15/05/2020
 • KIs

  Hej – Jeg er meget glad for VIT C DROPS, Rodial , en dråbe hver morgen – en du en gang anbefalede. Er den overhalet af de andre du omtaler her? Jeg kan godt lige mærket og har også lige købt VIT C brigthening pads som jeg vil bruge om aftenen før A vitamin.
  – og tak for en super seriøs god bog – meget inspirerende.
  Mange hilsner fra Kis

  15/05/2020
 • Luna89

  Kan man kombinere The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% med c-vitamin i dagtimerne? Skal c-vitaminer på først her?

  Kan man bruge a-vitamin om aftenen, og c-vitamin om dagen? Det laver ikke uorden i huden (.. alt er selvfølge relativt og kommer an på en prøve på ens egen hud)

  14/05/2020
 • Anette Christensen

  Tillægs spørgsmål til c vitamin tilskud. Nu anbefales der jo 200 mg c vitamin mht collagen.. der er 54 mg i de Imedeen jeg tager. Vil du mene, at det er muligt at spise sig til de sidst 150 mg? Er godt nok ved at tage mange tilskud nemlig 🙂 Det er vel egentlig bedre/lige så godt at spise sig til det anbefalede. MVH Anette

  14/05/2020
 • Jette B

  Tak for info om Phformula, jeg har opdaget at de er glade for silikone. Jeg vil takke nej til de produkter, der indeholder silikone. Det er jo ikke et billigt mærke, så accepterer jeg ikke silikone!!

  14/05/2020
 • Majse

  * Pacific Booster 3

  14/05/2020
 • Majse

  Et spg til maj mdr pakken:

  Jeg har tidligere fået et svar med, at man godt kunne bruges Beauty Pacifics Super 3 Bosuter oven på EGF serum , men så faldt jeg over et indlæg fra 2017 , hvor du skriver, at man IKKE kan anvende Booster 3 ovenpå EGF serum, fordi der er fedt i cremen.

  Kan man anvende BHA/ Niacinamid FØR EGF essens

  Mange tak

  14/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle gode ord og spørgsmål:

  @ Karina, prøv at tjekke INCI’erne på de to. Du vil se, at de er meget forskellige. Konsistensen er forskellig og så kan jeg personligt godt lide, at der ikke er silikone i den nye. Du har heller ikke den peelende PHA i Truth.

  @ Luna, det er klart til dagtimerne, og det er meget forskelligt, om man tåler den. Det er ikke en beroligende ingrediens, men heller ikke en, der frarådes til hud, der er sart. Det må komme an på en personlig prøve.

  @ Pernille, åh den er så fin, den fra REN. Lad være med at bytte ud, hvis du har været/er glad for den. To ting med samme konsistens …her vil jeg tage c-vit først for at få den tættest på huden i forhold til at den også kan gøre andet end give den beskyttende antioxidant værdi.

  @ Mathilde, åh hurra. Det gør mig glad. Jeg vil tage Biolumin-C på først pga. mælkesyren.

  @ Ann Marie, se gerne svar til Karina, og nej, skift endelig ikke ud. Du sidder med en vinder ;o) ;o) Nej, spøg til side. Biolumin-C er alt det, vi tidligere har talt om. De 3 her er bare også virkelig gode. Men med lidt forskellige vinkler som er det, jeg prøver at beskrive.

  @ Marianne R, ja som serum.

  @ Jette B, jeg synes, det er et fremragende mærke. De er dog i visse produkter meget meget silikoneglade.

  @ Eva B, haha, nej.

  @ Ditte H, jamen ak ak ak, du sidder med den virkelig virkelig gode. Men jeg er også nødt til at fortælle jer, når der kommer andet godt nyt. Lidt som når din yndlingsrestaurant tilføjer en ny ret. Agtigt. Dårlig sammenligning måske. Du skal ikke bytte noget ud. For du er jo glad.

  @ Emilia, absolut.

  @ Anette, håber du kan bruge svaret i tråden så.

  @ Mia, big smile…jeg forstår. Du finder også hyaluron i ovennævnte. Er du ambitiøs, så kører du dobbelt (så længe det ikke fnulrer og bliver for meget), og ellers kan du jo overveje at bytte ud og vurdere resultatet. Kombinér ex. din ekstra hyaluron om aftenen med A-vit.

  @ Lisa, jeg er meget glad for det produkt. Men husk: mirakler findes ikke i hudplejeverdenen. Lad mig vide, hvordan det er gået, når du er færdig med flasken. Det ER en knaldgod antioxidant-kombi.

  @ Maj, nej nej, så er du dækket jv. lægens anbefaling i tilfældet her.

  @ Pernille S, jeg har et mærkeligt forhold til grape. Som teenager troede jeg, at en grapefrugt om dagen ville give vægttab. Så når jeg ser/hører om grape, så minder det mig altid om den naivitet.

  @ Bente, det må du – men har du i virkeligheden behov? Du sidder jo med en virkelig god kombi. Husk EXFO også kan bruges på tør hud som rensemaske.

  @ Anette C, ja, her vil jeg klart supplere.

  KH Anette

  14/05/2020
 • Anette Christensen

  Jeg har lige endnu et spørgsmål: der anbefales 200 mg c vitamin om dagen. I Imedeens time perfection er der kun 54 mg? Vil det så sige at jeg skal supplere med ca 150 mg c vitamin tilskud ved siden af?
  Pft for svar.
  Mvh Anette

  14/05/2020
 • Bente

  Kære Anette
  Jeg har købt Dermalogica biolumin C serum på din anbefaling og Exfo cleanser. Må jeg bruge peeling også. Vh. bente L

  14/05/2020
 • Ditte H

  Pyh! Den sætning havde jeg overset! Tak Maj! 🙂 Så slipper jeg for at skifte lageret ud 🙂

  13/05/2020
 • Pernille S

  Blev da lige ekstra glad for min halve grapefrugt om morgenen! 🙂

  13/05/2020
 • Maj

  Er de 200 mg C- vitamin tilskud UDOVER det, som er i en almindelig multivitamin. Tager Biosym multivitamin 400 mg C- vitamin . Skal man så.tage 200 ved siden af. Hvad gør du du Anette . Læste du tog Pukka vitamin C, men er det ved siden af en evt multivitamin du evt os tager ?

  13/05/2020
 • Maj

  Ditte H : Anette nævner Dermalogica i indlægget efter den sidste viste C vitamin

  13/05/2020
 • Lisa

  Hvad er din holdning til C E Ferulic fra Skinceuticals? Bruger den pt og håber på mirakler i forhold til mine pigmentpletter til den pris.

  13/05/2020
 • Mia

  Men hvis denne skal under min dagcreme nu, hvad så med hyaluron serummet? Eller måske c vitamin serum til natten og hualyron om dagen? Hjælp!

  13/05/2020
 • Anette Christensen

  Hej Anette
  Jeg har samme spørgsmål som Luna. Sart hud, specielt på kinderne. Er c vitamin i hudpleje så en god idé? Jeg kører pt total lige key ang hudpleje for at få ro på huden. Er derefter starter med kost tilskud : imedeen time perfections. Symbiflor + samt fiske olie

  13/05/2020
 • Emilia Bresser

  Hej Anette, hvad med the ordinary- kan nogle af deres sera med vitamin C noget? Tænker de måske /forhåbentlig kunne være et godt budgetvenligt alternativ?

  Mange hilsner

  Emilia

  13/05/2020
 • Ditte H

  Hahaha … der overraskede du for vildt, Anette 😀 Jeg sad nærmest overlegent tilbagelænet i havestolen i forvisning om, at jeg havde den bedste c-vitamin serum, nemlig Dermalogicas Biolumin-C, men så nævner du den sleet ikke!!?? Ikke en gang på en 4. plads? Jeg har sygt mange pigmentpletter, skal jeg nu skifte ud med Paulas Choice?? Har også kig på koreanske sera, bl.a. fra Klairs, Jumiso eller Missha ….
  Fedt du kan holde os læsere på tæerne 🙂

  13/05/2020
 • Eva B

  Uha da, troede lige du havde lavet en Extra book n beauty pakke med C-vitamin som omdrejningspunkt

  13/05/2020
 • Jette B

  Jeg skal til kosmetolog i juni. Hun anbefaler Phformula, er det ok??
  Tak for info om c vitamin.

  13/05/2020
 • Marianne R

  Skal de bare bruges som en helt almindelig serum efter mist og før creme?

  13/05/2020
 • Ann marie

  Hej Anette – jeg bruger Dermalogica biolumin C serum (efter din anbefaling ) Kan jeg i stedet bruge Ole H’s Banana Bright serum? Ved du også hvad forskellen på banana bright og Truth serum er? På forhånd tak

  13/05/2020
 • Matilde

  Hej Anette,
  Jeg er så heldig at eje årets serum for både 2018 og 2019, men er lidt i tvivl om hvordan jeg bedst kombinerer dem. Kan jeg bruge begge om morgenen og er det så biolumin-C eller infinity drops, der skal på først?
  Mvh Matilde

  13/05/2020
 • Pernille

  Hej Anette,
  Jeg bruger C vit gel fra REN, men skal snart have ny, så vil du sige, at dine 3 anbefalinger gør det bedre? Jeg bruger mist, hyaluron serum fra pestle og mortar, c-vit og creme med spf. Hvis hyaluron serum og c vit har samme konsistens, hvilken skal så på først? Kan jeg undlade pestle og mortar hvis en given c vit også indeholder hyaluron eller giver P&M bare en masse andet godt ved siden af? 🙂
  Håber ikke det var for mange ?? 🙂

  13/05/2020
 • Luna

  Er c-vitamin i dagtiden for alle? Tænker på om det bør implementeres i hudplejen hvis man er en der har tendens til rødme?

  13/05/2020
 • Karina

  Hej Anette

  Forskellen på Ole Henriksens Truth serum og Banana Bright serum hvad angår C-vitamin?

  13/05/2020