Sådan holder du på dit kollagen, når overgangs-hormonerne raser

Lyt til dagens artikel her:

 

”Collagen is not the only form of sexiness: there’s character, fun, mischief and humour.” SKUESPILLER HELENA BONHAM CARTER i The Times.

Og tak for det citat. Ikke, at vi jo ikke ved det. Det gør vi. Man kan bare godt lejlighedsvis blive lidt forhippet.

Efter hormonkapitlet afstemt med gynækolog Christine Felding, kan man i forhold til huden vælge to veje: Enten at slentre ud af tangenten om livets gang og det naturlige livsur. Eller modsat: skælde ud over forfaldet og ærgre sig over, at ingen tippede en om at værdsætte kollagenmængden, da den peakede.

Begge dele er lige irriterende. Lige lidt brugbare.

Det spøjse med kollagen er, at det jo ikke er noget, vi sådan går og spotter eller komplimenterer hos hinanden. Ikke desto mindre handler det om hele kroppens bindemiddel, hudens vigtigste byggesten, der sammen med elastin og hyaluronsyre udgør en springmadrasagtig fylde, som under hudoverfladen sørger for, at vi ser friske og ikke sammenfaldne ud i huden. Når vi danner mindre kollagen end tidligere – eller mishandler det, vi har – kommer huden let til at virke slunken og fladtrykt, fordi den føromtalte springmadras begynder at mangle fylde.

Det kan da også være knapt så festligt at få det, en af mine venners venner kalder for havbundshud på kinderne. Den dér lidt riflede overflade, som minder om en sandet havbund. Og indrømmet, det er ikke opmuntrende at læse om vores kollagenderoute, som den er beskrevet af the American Academy of Dermatology Association: ”Huden mister 30 procent af sit kollagen de første fem år efter endt menstruation. Derefter to procent om året.”

Mine hænder røg beskyttende op omkring kinderne, da jeg læste de tal.

Men tallene skal ikke bare få lov at blafre passivt. Slet ikke med den viden, vi har i dag. Ingen skal finde sig i et  kollagentab i den størrelsesorden. Derfor:

 • VÆRN OM DIT KOLLAGEN – med solbeskyttelse. Dagligt.
 • GØD DIT KOLLAGEN – med hudpleje, der indeholder A-vitamin. Hudlæge Johan Milling Holk Poulsen vurderer på baggrund af studier, at man med konsekvent brug af A-vitamin i sin hudpleje kan øge mængden af kollagen mellem 10 og 15 procent.
 • STYRK DIT KOLLAGENS GRUNDFORM – med fugtforseglere i din hudpleje. Forudsætningen for at forbedre huden er, at den er fugtmæt, fugtforseglet og beskyttet. Hold derfor øje med fugtbindende indhold som hyaluronsyre og glycerin, men også noget, der styrker, hvad der svarer til hudens grydelåg, nemlig hudbarrieren. Det gør kollagen, ceramider, lecitin og aminosyrer.

HENDE, DU VIL HAVE MERE AF: Den 8. marts skrev Pernille Melsted: “Jeg bliver vanvittig af, at overgangsalder herhjemme er blevet synonymt med ophør af menstruation. Overgangsalderen starter, lang tid før dét sker. Det er en o v e r g a n g – ikke en destination eller endestation. Hvorfor er der ingen folkeoplysning om den fase, som halvdelen af befolkningen skal igennem? Hvorfor skal så mange kvinder i 40’erne gå rundt og føle sig ved siden af sig selv?”

Læs den fulde artikel her. Vil du have mere om kvinder midt i livet fra hendes kloge hånd, så skriv dig på listen her.

OPMÆRKSOMHEDSMÆSSIGT nærmer overgangsalderen sig noget, der ligner et metoo-opgør. Muligvis hjulpet på vej af kvinder, der i midten af livet har stor købekraft – og med inspiration fra blandt andre skuespiller Naomi Watts skønheds- og sundhedsmærke Stripes med fokus på ”menopause health.” Det skorter ikke på produkter – alt fra kosttilskud til sera, ja selv dufte. Men vi mangler i den grad at få sat det lange lys på.

HER FINDER DU DE 2 KOMPLETTE KAPITLER: 1) Hudens SOS-nummer, når overgangshormonerne raser & 2) Vind over zombieceller og andre kollagenfjender er med uddybning og kildehenvisninger HER. Bogen er selvfølgelig også på biblioteket.

Illustration: Charlotte Karor

@beautyspace på INSTAGRAM 

10/03/2023
Når nogen bagtaler A-vitamin, så stil dem ét eneste spørgsmål
Når misinformation om serum og A-vitamin ender på nippet af skadeligt 
14/03/2023
Ingredienserne, der hurtigst forstærker hinanden
Ingredienser, der får 2 + 2 til at give 5

Kommentarer

 • Pernille S

  Gode indspark hele vejen rundt!
  Smiler lidt ad overskriften “Sådan holder du på dit kollagen, når overgangshormonerne raser…” Jeg oplever det stik modsatte – mere eller mindre vindstille = mangel på østrogen og dermed mindre kollagen i min hud… kh Pernille S

  29/04/2023
 • Sarah Johansen

  Kære Anette

  Jeg er en kvinde på 33 år, som efterhånden har købt mig fattig i produkter. Lige nu bruger jeg Salicylsyre i min rens mod urenheder og hudorme, c-vitamin i mit serum, dagcreme (forskelligt), SPF og A-vitamin om natten. Renser ikke ansigt om morgenen, kun om aftenen. Da jeg er til ansigtsbehandling forleden får jeg at vide, at jeg overbehandler mid hud og kan have tendens til rosacea. Men samtidig skal jeg jo have produkter til mine mage hudorme, urenheder, tørhed, C-vitamin og retinol mod fine linjer. Hvad gør jeg?

  05/04/2023
 • Mette Pedersen

  Hejsa Anette, jeg har misset at EgF fra Bioeffec5 ikke kan kombineres sammen aften med A- vitamin. Kan du uddybe, hvorfor man ikke kan bruge de to produkter / ingredienser samme aften? Stor tak

  14/03/2023
 • Julia Venus

  Tak for, som altid god og grundig artikel fra din hånd/mund (jeg valgte at lytte artiklen:)
  Det er så vigtigt at få de mange forskellige og spændende nuancer med i forhold til krop/psyke i livets forskellige faser.

  Som jeg har kommenteret på Merete F’s kommentar, så er jeg enig i at det jo ikke er alle der lider under de mange symptomer som nogle putter ind under “overgangsalder”.

  Og jeg kan godt “frygte” lidt at det risikerer at blive selvopfyldende selvforstærkende profeti at alle de mange symptomer der nævnes (over 60 nogle steder – jeg bliver helt svedt af læsningen!🥵😅) straks puttes i “overgangsalder-puljen”. Det er bare tanker fra mig:)

  Det hele er så spændende synes jeg .
  Jeg vil meget gerne lære endnu mere om hvordan hormoner og hud hænger sammen og hvad man kan anvende for at pleje sit ydre såvel som indre velbefindende og skønhed 💗

  Og noget helt andet..hvor er det bare fedt når du læser dine artikler op. Jeg er vild med det 😍

  14/03/2023
 • Simone

  Så kollagen-tilskud er ikke på listen over ting der virker?

  13/03/2023
 • Selma

  Tak for fin artikel!
  Jeg bliver dog lidt forvirret, når jeg læser, at A-vitamin ved regelmæssig brug kan øge kollagenmængden i huden med og til 10-15% Har netop skippet A-vit. til fordel for Bioeffects Egf serum, der jo ikke kan bruges sammen med A-vitamin eller noget andet jvf. Lise GrosmannS fine inputs. Hvad tænker du, giver det bedste resultat – at bruge A-vitamin eller egf-serum inden sengetid?
  Og tak for altid god og oplysende info😊

  13/03/2023
  • Marianne

   Jeg bruger Ansigtscremen den ene dag (aften) og EGF den næste 🙂

   14/03/2023
 • Merete F.

  Jeg synes vi mangler en vinkel på det med overgangsalderen: Alle os kvinder, der går igennem den uden at have symptomer overhovedet. Min menstruation stoppede uden forvarsel, da jeg var 53. Og det er efterhånden en del år siden. Jeg har ikke haft nogen synderlige symptomer, andet end en dyne som lige skulle smækkes til side om natten en gang imellem. Kan huske min egen læge mente, det var min sunde livsstil med masser af motion, sund mad og meget lidt alkohol der var udslagsgivende. For min egen mor var i den grad plaget af overgangsalderen, og hun fik hormoner med det samme.
  Synes også, det skal med, at jeg aldrig har fået hormoner og nu som 60+ stadig ingen symptomer har på tørre slimhinder.
  Jeg ved godt, du har fokus på huden i denne sammenhæng, men synes bare der er en tendens til at gøre yngre kvinder bange for at komme i overgangsalderen på alle områder. Så ville bare lige komme med dette shout og fortælle, at vi er mange, som ikke oplever nogen gener….🧡❤️

  13/03/2023
  • Julia Venus

   Fedt! Tak for nuanceret bidrag. Ikke alle har de mange symptomer. Og nogle gange er det svært at vurdere om de forskellige ting skyldes det ene eller det andet. Fx. kan jeg (52) godt føle det er for varmt under silkedynen om natten. Jeg har sovet med sommerdyne de sidste 25 år – men har ikke fået købt en ny da jeg måtte smide den ud for et par år siden. Skyldes min ind i mellem varme nætter overgangshormoner? Eller for tyk dyne?
   Ofte når jeg vågner og har brug for at skubbe dynen lidt til side kan jeg se at min kæreste (mand) har gjort det samme….fordi han har det varmt (der er ca. 16 gr. i soveværelset).
   Hmmmm, hvad skyldes hvad?
   Til gengæld vågner jeg oftere end før ml. 02-04 hvilket er mega irriterende. Men jeg har bare også så mange spændende ting i hovedet jeg gerne vil udrette. Skyldes “søvnløsheden” overgangsalder? På den anden side..jeg sover ofte virkelig godt og tungt når vi har elsket (bollet;) …måske jeg burde løbe inden sengetid. Ej det kommer aldrig til at ske – hader at løbe😂
   Men vigtigt at langt lys på nuancerne:) for Ikke alle lider i overgangsfaserne. Men godt at der er mange forskellige stemmer til at udveklse erfaringer så vi kan blive klogere på os selv og andre 💞

   14/03/2023
 • Elisabet

  Tusinde tak for det og links til Pernille👍👍
  Fantastisk godt skrevet👏👏

  13/03/2023
 • Anette

  Jeg blev 40 sidste år. Men det her er det gode ved at læse ting på engelsk og følge engelske Instagrammere om “hormones and health” …. Der bruger de nemlig udtrykket”perimenopause” som nogen hævder begynder allerede i sen-30’erne.

  Jeg stødte på det i forbindelse med min udredning for ADHD, fordi mængden af dopamin påvirkes med op til 20% af østrogen-mængden som er til rådighed i kroppen. Blandt andet derfor der er så mange kvinder der først bliver diagnosticeret med ADHD i begyndelsen af 40’erne hvor overgangsalderen så småt begynder, og især influeres af østrogen i kroppen… Jeg lover det er scary shit at så mange kvinder overses i systemet netop pga det her og mangel på ny viden!!!

  Nå,men det har ihvertfald lært mig at man skal begynde at være obs på sine østrogener i langt højere grad end jeg var før, og samtidig kan fx sojamælk og rødkløver jo netop øge mængden af østrogen i kroppen…

  Et sidste spørgsmål dog: Peptider er da også kollagen-styrkende, ville jeg mene ud fra det jeg har læst mig til. Hvordan kan det være du ikke nævner dem så tit?

  13/03/2023
  • Anette

   Brandet Mary & May har i øvrigt en natcreme med 25 slags peptider. Det må da nærmest rynkejuice på dåse 😉

   13/03/2023
   • Anette

    Ah således.

    Tak for svar!

    16/03/2023
 • Mette Sloth Eriksen

  Sikke en dejlig artikel, for hvor kan det også være en jungle at finde rundt i. Lad os håber der kommer lidt mere fokus på det, for man er jo langt fra færdig med livet, og klar til at sætte sig over i gyngestolen. Det er jo nu man ikke har så mange pligter i privatlivet, og der er en del mere tid til det man har gemt væk mens børn var mindre osv.

  13/03/2023
 • Stinne

  Tak for god artikel og tak for at links til Pernille! Jeg blev sådan set lige 1000 gange klogere

  13/03/2023
 • Carina

  Hørt hørt hørt!!! Vi kvinder må forstå, at vidensdeling ift. overgangsalderen, som jeg ynder at kalde Ny Tid, er fuldkommen essentiel for at få forståelse og viden om, hvordan vi kærligt skal hjælpe os selv gennem en tid, som er så individuel, fra kvinde til kvinde. For vi får ingen hjælp fra “sundhedsvæsnet” (måtte skændes med min læge for at få taget nogle prøver, fordi jeg ønskede at kortlægge mig selv, da jeg havde en tanke om, at jeg nok var i gang med mødet med min nye tid). Og vi skal Google os ihjel i en frygtelig jungle af moneymakers. Så ja tak til, at vi får gang i en bevægelse, som giver os støtte og viden indenfor ~ for mig ~ ukendt land/univers✊🏼

  12/03/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.