Når nogen bagtaler A-vitamin, så stil dem ét eneste spørgsmål

Lyt til dagens artikel her:

Da jeg for mange år siden var indkøber hos DFDS, havde vi strømpemærket Dim i sortiment – og kun det. En dag havde vi møde med en sælger af et andet mærke, som han indlysende nok forsøgte at få os til at skifte til. Men i stedet for at gøre os klogere på de konkurrerende mærke, så haglede han Dim ned. Alt var åbenbart galt med de strømper.

Da svadaen var slut, løftede min kollega øjenbrynene og så på ham med et køligt blik og en enkelt sætning:

Lige nu sidder du overfor de to professionelle indkøbere, der har valgt Dim. Skal vi forstå det sådan, at du anfægter vores evne til at købe ind?

Jeg kan afsløre, at der blev en halvdårlig stemning.

Jeg kom i tanke om episoden, da der forleden kom et overraskende spørgsmål – på den ærgerlige måde – i kommentarfeltet her. Altså det var godt, den pågældende Beautyspacelæser skrev, men emnet var forstemmende.

FØRSTE SPØRGSMÅL handlede om A-vitamin. Om A-vitamin bare kan lægge sig ovenpå huden. Det mente en producent nemlig – vel at mærke ikke om deres egen af slagsen (som efter sigende gik dybere ned i huden), men om andres.

Der MÅ, tænker jeg, være tale om en misforståelse, for den slags udtalelser vidner om manglende indsigt, når det gælder måden, A-vitamin virker på. Uanset hvilken form for vitaminet, vi taler om, så er det nemlig cellekommunikerende. Alle former/styrker/varianter vil i kontakt med huden omdanne sig til den aktive A-vitaminsyre (den, der normalt kræver recept). Så kan der være længere eller kortere vej til endestationen, men det er årsagen til, at de ikke-receptpligtige varianter kaldes for pre-drugs (1). Alle vil de gå ned og arbejde på det, vi dokumenteret ved, A-vitamin kan: booste kollagen, virke balancerende og strygejernsudglattende.

Betyder det så, at alle typer af vitaminet er lige gode? Nej, det kan være et holdningsspørgsmål. Men måden de i sidste ende virker på, kan ikke diskuteres.

Betyder det, at A-vitamin er for alle? Nej, intet er for alle. Heller ikke A-vitamin. Og slet ikke hvis du er gravid eller ammer.

Men det ene spørgsmål du altid kan stille, når noget lyder mærkeligt eller mudderkastsagtigt er at bede om at se de studier, der bakker de pågældende udsagn op.

ANDET SPØRGSMÅL gik på, om det vitterligt er rigtigt, at man skal vige uden om såkaldt billige bud på serum. Angiveligt fordi molekylerne, når det gælder indholdet, er for store til at kunne trænge ned i huden. Du kender sikkert svaret og ved allerede, at i dag handler god hudpleje ikke om pris, men om virkning – og hvem definerer i øvrigt, hvad der objektivt set er billigt?

Ingen producenter, heller ikke de mest bekostelige, har patent på virkning. At anvende eksempelvis hyaluronsyre i både høj og lav molekylevægt er noget, der anvendes bredt. Det er rigtigt nok, at man kan argumentere for, at mindre molekyler har større gennemtrængelighed i huden mens de større kan være med til at sikre – eksempelvis – en barrierestyrkende hinde.

Så stil igen spørgsmålet: Er der uvildige studier, der bakker udsagnet op om, at billigere produkter ikke skulle indeholde lavmolekylestoffer?

Kilde (1): Methods in Enzymology 2020.

@beautyspace på INSTAGRAM

FÅ 20 HUDKÆRLIGE PROCENTER på den spritnye bog Bedre hud med årene – videnskabens opskrift på en friskere og pænere hud. Jeg har nemlig været heldig at få nogle af klodens klogeste kapaciteter på området på banen.

FOTO CREDIT Aveda

07/03/2023
En sviner endte som det bedste hud-råd
Siden en sviner af et statement om min hud, har jeg ikke set mig...
12/03/2023
Sådan holder du på dit kollagen, når overgangs-hormonerne raser
Mød også hende, der fra nu af sætter det lange lys på. Usentimentalt og...

Kommentarer

 • Karen

  Hej Anette,
  Jeg er så glad for din Ansigtscreme, men man må jo ikke bruge A-vitamin når man er gravid! Kan du anbefale et serum, der ticker gravidboksen?

  22/03/2023
 • Mai

  Kære Anette,
  Jeg er i den situation, at jeg forsøger st blive gravid. Ansigtscremen må derfor væk fra min faste rutine. Det får mig til at tænke på, om du mon kunne have lyst til at lave et indlæg om, hvad man der er do’s and dont’s i forbindelse med graviditet?
  Kh

  12/03/2023
 • Majbritt

  Hej Anette
  Jeg følger ivrigt med men springer også over hvor gærdet er lavest… jeg er rendt tør for serum – hvis du kun måtte vælge en og tage med på en øde ø?
  Og måske en c- vit.. hvilke to?

  11/03/2023
 • Charlotte

  Så enig 🙏🏼 må jeg også lige spørge om noget helt andet. Jeg har FOREO og bruger den hver dag. Kan jeg bruge Bioeffects essence når jeg bruger den. Som jeg læser det, er der ikke olie i den og det vil så spare tid og ekstra køb af fx aloe vera eller deres eget produkt som jeg alligevel bare fjerner efter.
  Er spændt på at høre dit svar.
  ☺️ Charlotte

  11/03/2023
 • Stine

  Hej Anette
  Jeg læste godt spørgsmålet i kommentarer forleden og kunne virkelig relatere. Har lige oplevet stort set det samme ved BP scanning session. Jeg bruger også din lækre “Ansigtscremen”.
  Det er virkelig trist at høre på. Alle andre mærker end BP blev talt ned.
  Generelt føler jeg at jeg bliver mødt med en modstand/skepsis fra diverse forhandlere når det kommer til andre mærker end dem de forhandler. Flere kosmetologer ser helt skævt når jeg fortæller jeg bruger forskellige mærker i min hudplejerutine. De mener at man skal bruge samme linie inden for deres forhandlende mærke for at opnå resultater.. Jeg er træt af at blive mødt med skepsis til den gode rutine jeg har kørende. For jeg kan faktisk godt blive en lille bitte smule ramt og i tvivl når salgstalen bliver leveret så insisterende.
  Før i tiden brugte jeg altid alt inden for samme mærke da jeg kun lyttede til kosmetologer. Men Jeg er heldigvis selv blevet hudklog efter at have læst din bog “seriøst bedre hud” og læser din blog. Og hudpleje handler jo om indhold og ikke hvad mærket hedder.
  God aften og tak for dine kloge ord

  10/03/2023
 • Anna Charlotte Møsting Krag

  Kære Anette

  Tilslutter mig “SÅDAN-holdet”!💪🏼🙌🏼
  Vil bestemt huske dit råd om at se studier og andet fakta på bordet, næste gang jeg møder salgssladder.
  God weekend
  Hilsen/Anna

  10/03/2023
 • Jette B

  Kære Anette, sådan 💪❤️ Jeg læste godt spørgsmålet på din blog. Glæder mig så meget over dit svar. Lige færdig med at læse din nyeste bog. Tak for den, jeg er igen blevet klogere ❤️

  10/03/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.