Nekrologen over rynker skyldes 2 ting, vi er blevet bedre til

Lyt til dagens artikel her:

 

Er det slut med rynker? Ja faktisk. I hvert fald for nogle af os. Det interessante er, at en biolog og en hudlæge er uenige om hvorfor.

Jeg vil ikke sige noget grimt om rynker. Ikke bagtale dem. Og da slet ikke, når nogen ligefrem mangler dem, rynkerne. Det sidste gik op for mig for mig, da en ven havde set tv-serien ’The Undoing’ på streamingtjenesten HBO og harcelerede over manglende troværdighed hos den ene af hovedpersonerne. ”Det virker falsk, når al karakter er blæst ad helvede til og erstattet med en glat ballon. Jeg tror ikke på vedkommende.”

Ro på, tænkte jeg. Folk er heldigvis herre over eget ansigt. Og andre kan vel se væk, hvis de ikke er til balloner. Men det fik mig til at tænke på, at vi ikke rigtig taler om rynker længere. Og vi ved alle sammen, at vi ved Gud har talt meget om dem. Så meget, at butikkerne havde hyldemetervis af det, der blev kaldt rynkecremer (helt gak selvfølgelig, fordi det lyder som cremer, der giver rynker) og stimevis af kosttilskud, behandlinger og injektioner med anti-rynke foran.

Men hvorfor går vi ikke så meget op i dem mere? Har de fået mere fred som følge af den øgede kropspositivisme i samfundet? Er vi blevet dybere mennesker, der lever i større accept af vores krop og ikke lader os påvirke af noget så overfladisk og uundgåeligt som rynker? Eller er svaret lavpraktisk: At vi i dag ved meget mere om, hvordan rynker bliver glattet ud, så de ikke længere fylder så meget, hverken fysisk eller i tankerne?

Hudlægen mener, vi gør noget anderledes og bedre i dag i forhold til tidligere, og det handler kapitel to om i Bedre hud med årene – Videnskabens opskrift på en friskere og pænere hud. To af de vigtigste (og mest veldokumenterede) hudplejegreb, vi har mere styr på i dag end tidligere, er solfaktor om dagen og A-vitamin om natten.

Biologen mener, at nekrologen skyldes et anderledes fokus, som dog, sjovt nok, er generationsbestemt.

TAG MONICA KROG-MEYERS LILLE-SMIL FIF: Jeg var med i en radioudsendelse i sidste uge, hvor tidligere radiovært Monica Krog-Meyer havde et sjovt fif. Hun er ligeglad med sine rynker (sagde hun), men vil ikke se sur ud, så derfor har hun opfundet begrebet lille-smil, som er den positur, hun holder ansigtet i, når hun er ude. En slags modgift til surmunden.

INDHOLDET i BEDRE HUD MED ÅRENE er fordelt på 18 kapitler. Bl.a.:

 • Alder har for pokker aldrig været nogens hudtype. Heller ikke din
 • Husk halsen. Den husker stensikkert dig
 • Det rene vanvid. Rens mindre – få mere, og jo, for nogle er effekten som at få et ekstra fugtserum foræret
 • Den bedste øjencreme er en bestemt indholds-trio. Tilpas vigtig til, at du ikke vil købe den i 15 ml tuber
 • Hack din hud friskere med faste (heldigvis noget rarere end det lyder)
 • Muligvis det tætteste du kommer på sandheden om kollagen
 • Hudpleje-GPS til solpletter, forstyrrede porer, sart og rødmeramt hud
 • Sådan påvirker kuldebadning og motion din hud
 • Vind over zombieceller og andre kollagenfjender
 • Hudens SOS-nummer, når overgangshormonerne raser
 • 5 ting, vi skal stoppe med at gøre. Helst i dag – for hudens skyld
 • ”I’ll have what she is having” – da Salli blev stram med strøm

DER ER 73 PERSONER I KØ på Københavns hovedbibliotek. Derfor er der 20 HUDKÆRLIGE PROCENT på bogen, når du bestiller den direkte til din postkasse. Den kan jo fint deles (eller du kan være heldig ikke at bo i København biblioteksmæssigt).

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

27/03/2023
Hvad de professionelle behandlere selv får lavet
På ét punkt er kosmetolog og kosmetisk sygeplejerske ikke helt enige
30/03/2023
Plaster med tocifrede procenter på EGF plus det løse
Plaster plus de 5 mest læste artikler serveret samlet

Kommentarer

 • Daniella

  Hej Anette. Hvilken af dine bøger vil du anbefale til mig? Jeg er 38 år og har ikke de store problemer med min hud, døjer dog lidt med pigmentforandringer på overlæben. Hvilken af dine to bøger giver mest mening ift. min hud og alder? Mvh

  30/04/2023
 • Lene Holm Lauritsen

  Jeg har lige købt A-vitamincremen, og er i tvivl om, om den er tænkt til at skulle ‘stå alene’ som natcreme?

  29/04/2023
 • Daniella

  Hej Anette. Hvilken af dine bøger vil du anbefale? Jeg er 38 år og har ikke de store problemer med min hud, døjer dog lidt med pigmentforandringer på overlæben. Hvor får jeg de bedste råd ift. min hud og alder? Mvh

  29/04/2023
 • Tina

  Åh, pokker tage mine rynker! 😀 Men jeg VIL ikke have noget sprøjtet ind i huden. Har uventet fået en A-vitamincreme i gave, så nu lysner det måske

  29/03/2023
 • amaja

  jeg sidder og ser længsesfuldt på at jeg kunne lære at danse sving, men for gammel så alder er alder ligesom med rynker ,jeg kan ikke under nogen omstændigheder sige at jeg er pæn med rynker

  29/03/2023
 • Anette

  Superfedt med kapitel-oversigt. Jeg overvejer det godt nok meget kraftigt p.t, selvom jeg også har adgang til den både som ebog og lydbog. Papir og en fysisk bog er bare noget andet, yes? 😉

  29/03/2023
 • Sanne

  Jeg glæder mig til at fordybe mig i din nyeste bog.
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  29/03/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.