Hvad der sker i kølvandet på akne – og løsningen

remedies_ss17_final_litho_00153

Der kom en mail fra 23-årige Maria, som er sluppet af med akne…kun for at opleve noget, der næsten er lige så slemt:

Hej rareste Anette, nu er der gået halvandet, siden jeg skrev til dig og fulgte rådet om at søge hudlæge (fik Isotretinoin) og bruge BHA (salicylsyre). Kombinationen hjalp, og jeg kunne ikke være mere glad. Og dog. Nu døjer jeg med pigmentering, aknear og rødme på mine kinder. Min hud er dehydreret (har jeg ladet mig fortælle), fedtet i t-zonen og makeuppen ryger enten af i løbet af dagen eller tørrer ud, så snart den er lagt på. Jeg mangler fugt. Rigtig meget fugt, og er begyndt at få små knopper på kinderne. Er skrækslagen for, at aknen kommer igen. Jeg skal seriøst have genoprettet min huds balance og opbygget dens barriere – og jo, jeg tager både fiskeolie og mælkesyrebakterier.

Vil EGF løse mine udfordringer? Pt. bruger jeg rens fra Purely Professionals efterfulgt af Danish Skincares dagcreme. Om aftenen bruger jeg kun PAI hybenkerneolie efter rens, men det er alt for lidt – min hud strammer for vildt. Du taler meget om olier, sera, boostere og A-vitamin, men hvad med den creme, der skal toppe det hele? KH din meget trofaste læser, Maria

SVARET TIL MARIA: Kære Maria, sikke en omgang, du har været igennem. Her er, hvad jeg vil gøre i en periode på 4-6 uger:

 • Skaf din hud ro efter rens med hjælp fra niacinamid (B3-vitamin) og fugtforstrækning fra hyaluronsyre. Begge ingredienser findes i et hav af produkter, fx Rønsbøls ansigtsmist med B3 og serum fra Rudolph Care eller Nilens Jord mht. fugt. Bruges morgen og aften under alt andet: Først mist, så serum. Top med ansigtscremen fra Danish Skincare, som du allerede har til om dagen (den med SPF15).
 • BHA og AHA vil kunne hjælpe dig på flere fronter, bl.a. porestøvsugning og pigmentudfordringerne, ligesom AHA vil øge fugtniveauet dybere nede i huden. Find et produkt du kan bruge om aftenen, eksempelvisvis Pure Serum fra Akademiklinikken.
 • Hvis syrene (det kan især være AHA) irriterer, så hav pauseaftner med bare B3/hyaluron toppet med din lette A-vitaminolie fra Pai, som endelig altid skal smøres på let fugtig hud.
 • Meget tyder på (med flere studier i ryggen), at ekstra zink-tilskud hjælper på at holde fedtet hud i skak.

Når de 4-6 uger er gået, tror jeg, du vil mærke og se en forbedring. Uanset hvad, synes jeg derefter du skal få en hudlæge eller en kosmetiker/kosmetolog til at se på både knopper og ar.

@beautyspace på INSTAGRAM 

FOTO: BOBBI BROWN

26/10/2016
Beauty-festen, ingen melder fra til
28/10/2016
Mød klassens nye (og vildt populære) hudplejeven

Kommentarer

 • Christina Hansen

  Hej Maria:

  Hvis jeg var dig, ville jeg for det første bruge en toner efter mist. SÅ afgørende mht fugt.
  Det er måske den, Anette mener med Niacinamid (fra f.eks. Dr. LaPrin fra beaumonde.dk)

  Og så vil jeg anbefale et fuldstændigt uundværligt produkt, når det kommer til fugtmangel:
  Advanced B5 Hydration fra glo Therapeutics. Påfør på fugtet hud og husk at ‘låse den inde’ med creme eller helst olie.
  Den er lidt pebret, men alle pengene værd – og man bruger kun en lillle bitte prik.
  (Og pas på falske forhandlere som cocopanda! Jeg køber min hos Clinique Camille i Holbergsgade.)

  God bedring med huden. Min søn har også været på skrap Isitretinoin kur…
  Han har for øvrigt brugt Locobase Fedt Creme (den gule) under kuren og er fortsat med den, da den er perfekt fed.

  31/10/2016
 • Nanna L

  Jeg har præcis været samme tur igennem som Maria, samme alder, været til hudlæge m.m., efter min behandling synes jeg det gik godt, men nu har jeg utrolig meget rødme, og begyndende akne på halsen. Jeg skal til hudlæge i december efter 3. mdr ventetid. Min læge ved ikke ved Tretinoin er, så jeg håber min hudlæge kan give mig det, hvis det kan virke på min hud. Vil helst ikke igennem endnu et stærkt pilleforløb, og dog… intet er værre end at være ked af sin hud.
  Kh.

  28/10/2016
 • Mange tak for alle gode indspark. Jeg vender tilbage med svar i løbet af weekenden. Stor hilsen Anette

  28/10/2016
 • Dorthe

  Jaaaa, alt er virkelig blevet godt nu. Især har flere forløb med Silkpeel-behandlinger gjort min hud rigtig godt.

  28/10/2016
 • Line Høj

  Jeg har samme udfordringer efter min isotretinoinbehandling. Der er nærmest ikke to dage, hvor min hud er ens. Nogle dage er den knastør, andre fedtet, men altid dehydreret. Jeg mærker efter og bruger produkter efter min huds humør. Jeg bruger dog altid mist og serum, de er bare et must, ellers kan jeg slet ikke holde dehydrerering ud.

  28/10/2016
 • Hej Anette, Har du nogen erfaring med eller kendskab til et rynkereducerende produkt kaldet “lift4skin?
  Det skulle kunne erstatte botox og være uden påvirkning af mimik, som botox er kendt for at være. Har aldrig prøvet nogen af disse produkter, men “lift4skint” beskrives som meget effektivt og meget brugt i bl.a. USA og England.
  Venlig hilsen Birgitte

  27/10/2016
 • Birgitte

  Hej Anette,
  Har du nogen erfaringer eller kommentarer til det nye produkt” “lift4skin”, der beskrives som en rynkeudglattende (slange)serum, der kan erstatte botox og er uden den påvirkning af mimik, som botox siges at have. Har aldrig prøvet nogen af disse produker, men kunne overveje “lift4skin” på grund af et lettere rynket udseende.
  Mange hilsner Birgitte

  27/10/2016
 • Camilla E.

  Hej Anette

  Jeg lider selv af “voksen” akne og har i en alder af 33 år ikke fundet kuren endnu. Tør ikke kaste mig ud i de skrappe recept produkter som Isotretinoin men lige før sommerferien prøvede jeg Danish Skincare Smooth Skin Treatment med 2% salicylsyre og synes det virkede fantastisk efter et par uger. Efter ca. 2 måneder var den gode effekt desværre væk og jeg følte ingen forskel ved brug af salicylsyren mere. Jeg renser morgen og aften og bruger Nilens Jord serum samt Beaute Pacific dagcreme om dagen.Om aftenen bruger jeg Environ AVST Gel og Super 3 Booster fra Beaute Pacific.

  Håber du har et godt forslag til hvad jeg kan prøve for at få styr på min problemhud?

  Takker for en fantastisk blog – elsker at læse din indlæg og sidder med store forventninger hver dag for at læse seneste nyt:-)

  27/10/2016
 • Rikke Skov

  Hej
  Jeg står lidt i samme situatition som Maria.
  Jeg bruger dog allerede ansigtsmisten fra rønsbøl og serum fra nilens jord om morgenen, efterfulgt af dagcreme, som du forslår.
  Mit spørgsmål omhandler aftenrutinen: hvis jeg begynder at bruge pure serum fra akademiklinikken, som du foreslår, hvordan skal aftenrutinen så se ud? Og hvilken creme vil du anbefale til om aftenen i samarbejde med serumet? Har tidligere brugt super3booster fra Beauté pacifique om aftenen – kan jeg fortsætte med det?

  27/10/2016
 • HeLene

  Godt indlæg, jeg deler det med nogle flere.

  Hm, får man milier af fugtbrist? Jeg har fået to mini knopper i panden, som jeg først troede var små gule bumser men de er blevet fast inventar og ikke går at fjerne. Er det noget jeg kan gøre selv? Eller skal jeg finde en ekspert, og hvilken slags. De irriterer mig lidt efterhånden og har kommet ret nylig, og det jeg bruger god hudpleje (forskelligt i perioder, men fugt, syre, a-vitamin etc, har ikke hjulpet trods alt muligt godt og altid fugt og mist mm…

  27/10/2016
 • Josefine

  Jeg lider af nærmest præcis de samme problemer som Maria. Især hvad angår makeup. Min foundation og concealer ser nærmest krakeleret ud efter et par timer og den tørre hud er endnu mere fremhævet end den var uden makeuppen. Derfor har jeg fundet ud af, at det for mig hjælper at påføre lidt fedtcreme/reparationscreme på de tørreste steder 5 min. inden jeg lægger min makeup.

  27/10/2016
 • Carina C

  Hej! Jeg tænker på, om de små knopper Maria beskriver, er miller. Jeg har selv haft dem pga. fugtmangel. Miller minder om hudorme i størrelse og udseende, og opstår, når der skabes en barriere af tør hud over porerne. Milier er “indkapslede” og hvide og ikke mørke ligesom hudorme, men forskellen er, de er umulige at trykke ud. Hvis det er miller, skal du netop igennem et kur-forløb med fugt og eksfoliering, som Annette skriver, – men bliver knopperne tilbage, så få endelig en professionel til at fjerne dem. Held og lykke!

  27/10/2016
 • @ Karin VS – Tak for dit indspark. Det er også, hvad Maria allerede bruger (dagcremen fra Danish Skincare er med SPF 15, som rækker fint – du husker sikkert snakken om SPF fra tidligere på året). Du er på Tretinoin, og Maria er på Isotretinoin, som er tabletter, men SPF er vigtigt i begge tilfælde.

  @ Knud V – Mange tak fordi du deler din erfaring.

  @ Dorthe – Så alt endte godt?

  Stor hilsen Anette

  27/10/2016
 • Dorthe

  Åh jeg mindes alt for godt de år, hvor jeg efter alt for meget frugtsyre og salicylsyre blev så tør og “stram i betrækket”. Jeg brugte også serum – to forskellige; en til morgen og en til aften – og så fik den gas med facemist og fugtmasker. Pøj Pøj!

  27/10/2016
 • Knud Valentin

  Jeg har ladet mig fortælle, at det kan være en fordel ikke at rense med vand, da det udtørrer huden. Jeg brugte i min isotretinoin kun den parfumeri miscellar vand fra Garner, der netop ikke skal vaskes af 8)

  27/10/2016
 • Karin vs

  Hej 🙂
  Undskyld jeg blander mig i jeres interne snak – men sagen er den at jeg også bruger Tretinoin 0.05 hver aften, og når man bruger den er det meget, meget, meget vigtigt at man bruger spf HVER dag, også selvom det er overskyet eller man ikke skal meget ud. Jeg får selv pigmentering i samme øjeblik en lille solstråle rammer huden hvis jeg ikke har solcreme på. Det er lidt irriterende at man altid skal huske solcreme, selv bruger jeg faktor 30 i skyet vejr og faktor 50 i solskin, men det skal mam altså bruge når huden får Tretinoin 🙂
  Knus Karin

  27/10/2016