fbpx

Orker du ikke rens?

”Jeg renser hud én gang om dagen – bare om morgenen. Det burde være omvendt, men hvem orker om aftenen?” Sådan lød det fra To The Moon-stifter Liv Winther under et interview forleden.

Og så grinte vi. Længe. For der er gået fordømmende religion i rens. Folk kan finde på at skrive ”dobbeltrens eller dø” på deres FB-profil. Gid flere vidste, hvad overrens fører til af irriterende hudproblemer.

Der er to ting i spil:

Ser vi bort fra fordelene ved at have ren hud, er der for mange også tale om en rituel renselsesproces, der stikker dybere, og som er svær at gøre op med, hvilket vel heller ikke er meningen. Covid-19 har gjort meget ved vores opfattelse af det at være ren.

I bund og grund er huden et selvrensende organ, og som nævnt i bogen Seriøst bedre hud, så lover jeg dig på spejderære, at ingen kommer bagud med den personlige hygiejne ved ikke at rense sin hud to gange i døgnet.

Sund hud kan i vidt omfang rense sig selv:

 • Immunforsvarsmekanismen er et fintmasket net af intern kommunikation, som udover at producere forebyggende antimikrobiale peptider, altså bittesmå proteindele, også er i konstant dialog med de immunceller, der holder vagt og har en direkte forbindelse til hovedkontrolcentret, nemlig din tarm.
 • Cellerens sker automatisk, når dit lymfe-flow er fornuftigt. Du kan hjælpe det på vej ved at huske dybe vejrtrækninger, grine på ned-i-maven-måden, bevæge dig og lave let, lymfedrænerende massage i ansigtet.
 • Huden eksfolierer sig selv. Men kun til et absolut minimalt husbehov, for den er af natur en doven fætter, som bliver sløvere til eksfolieringsarbejdet med årene. Det betyder mindre glød og mindre friskhed, som er nemt at rette op med brug af en vaskeklud eller svamp.

Men, for sådan et er der.

Selvrensningsprocesserne kender jo ikke til makeup, SPF, silikonestoffer, ekstraordinært meget støv, snavs og forureningspartikler.

Rens derfor hud om aftenen, som også er det tidspunkt, hvor huden har godt af aktive ingredienser som eks. EGF, peptider, A-vitamin og frugtsyrer.

Og hvad så med rens om morgenen? Altså, de færreste bliver møgbeskidte i løbet af natten. Så om morgenen gør vaskekluden det mere end godt (med mindre der er tale om akne, hvor aknebakterierne formerer sig hver 18. time).

THE BEAUTY OF DOING LESS er navnet på en bog skrevet af den amerikanske læge James Hamblin, som droppede alt: deodorant, sæbe, creme, bad, shampoo, alt – og skrev en kritisk bog om vores overforbrug. At minimalismen er vejen frem. Bogen er vigtig. Om ikke andet som et værdigt forsvar, hvis du møder et hidsigt rensepoliti derude. Har du tid og lyst, så læs hvad The New Yorker skrev om Hamblins vej.

SKÅRET IND TIL BENET vil jeg gribe mine vaskeklude (fra billedet), et renseprodukt, et fugtserum med antioxidanter, A-vitamin og SPF.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor jeg i løbet af i dag vil give dig et billigt trick til allergiramte poser under øjnene.

12/04/2021
Beautyspace-læser dødtræt af knastørre ben
Løst med dermatologisk ekspertråd
15/04/2021
Mit hack til poser under øjnene
Det er mere eller mindre gratis

Kommentarer

 • Christina
  REPLY

  Kære Anette. Jeg har været enormt glad for EXFO Cleanse de seneste par måneder efter din anbefaling, min hud er markant pænere. Tak for det! Bruger den hver aften, og om morgenen en mildere rens + vaskeklud. Jeg er dog i tvivl om to ting: 1) er den for hård for huden at bruge hver eneste aften? Og 2) bør jeg skifte til et andet mærke/produkt med samme egenskaber, når jeg har brugt den op, for at variere lidt? (Tænker på resistens o.lign.). Jeg har kombineret hud med tendens til hormonel acne og tørhed, det sidste dog mest om vinteren. Tak for gode råd og vejledning!

  15/04/2021
 • Birgitte B
  REPLY

  Jeg har et spørgsmål til aftenrens. Jeg er doven af natur, så nogle gange bruger jeg kun min konjac svamp og vand. Er det nok til at få renset SPF af? Eller skal der bruges et renseprodukt? Jeg elsker renseservietter og micellar rens, men er det (igen) godt nok til at komme helt i bund? Kh. Birgitte

  15/04/2021
 • Kirsten
  REPLY

  Hej Anette
  Tusind tak for svar. Har du mon et forslag til et mildt renseprodukt? Jeg spørger på vegne af min datter, der ikke bruger makeup og har en neget sensibel hud. Det eneste, hun rigtigt tåler, er Locobase repair. Jeg havde tænkt på Eau terminale Avene – men er meget i tvivl, da der jo er vand i. Hun bruger Karmamejus solfaktor 30.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  15/04/2021
 • Pernille S
  REPLY

  Har altid (næsten) fulgt dine gode rense-af-anvisninger, og det virker!
  Faldt dog i gryden i aftes! Møgtræt. Faldt i søvn på sofaen og væltede i seng. Uden rens. Dårlig samvittighed her til morgen. Sker heldigvis sjældent 😉
  Kh Pernille S

  15/04/2021
 • Marianne
  REPLY

  Hej Anette.
  Hvis man pga acne skal rense 2 gange dgl., kan den ene (eller evt begge) gange være med en micellar water?

  14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen
  REPLY

  *Drøj i brug 🙂

  14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen
  REPLY

  @Anette & Kirsten

  Ja, en olie-rens kan være tungt for nogen hudtyper, men derfor nævner jeg også, at der kan renses efter med alm. rens.

  Jeg bruger selv Bioderma, men hvis man f.eks. bruger meget makeup, så vil den ikke være nok (eller drøjt i brug).

  Mit henblik er primært baseret på spf. og makeup.
  Min kilde kommer hudlæger samt egen erfaring 🙂

  14/04/2021
 • Mathilde
  REPLY

  Kære Anette,
  Er det mon vigtigt at bruge en ren og nyvasket vaskeklud hver dag, eller kan den samme klud bruges 2-3 gange, så længe den bliver hængt til tørre efter brug?
  Tak for alle de gode råd.
  Kh

  14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen
  REPLY

  @Kirsten – tillader mig lige, at svare dig 🙂

  Bedste måde, at fjerne spf. (Samt makeup) er primært en olie-rens, da den opløser bedre og hurtigere.
  Man kan herefter rense efter med en alm. for at få olien af, hvis man f.eks. har mere kombineret/fedtet hud 🙂

  14/04/2021
 • Kirsten
  REPLY

  Hvordan renser man lettest SPF af om aftenen – kan det gøres med lunkent vand?

  14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen
  REPLY

  Det er nemlig især vigtigt, at afrense om aftenen – da man jo HAR solcreme på (I hope:)
  Morgenerne kan godt undlades, ja 🙂
  Det er ligeledes ok fornuftigt, at undlade rense-mousse, der udtørrer mere end creme-rens. Det er jeg selv afviget fra, da jeg bliver for tør – og døjer med en mild til moderat rosacea.

  14/04/2021
 • Linda weichel Hansen
  REPLY

  Jeg bruger rensemælk og skintonic fra Beauty pacifique til tør hud om aften men synesaldrig du omtaler skintonic generelt,hvorfor?
  Er det overflødigt?
  Mvh Linda

  14/04/2021
 • Sanne
  REPLY

  Jeg gik straks i gang med at læse linket til THE BEAUTY OF DOING LESS, meget spændende. Gad vide hvordan han lugter? Må læse resten. Jeg er enig i at vi helt sikkert har vænnet os til alt for mange produkter, jeg har selv i årevis været i gang med at simplificere badeværelsesskabet. Men der er nu alligevel en del basisprodukter, som jeg nødigt vil undvære. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  14/04/2021

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *