Orker du ikke rens?

”Jeg renser hud én gang om dagen – bare om morgenen. Det burde være omvendt, men hvem orker om aftenen?” Sådan lød det fra To The Moon-stifter Liv Winther under et interview forleden.

Og så grinte vi. Længe. For der er gået fordømmende religion i rens. Folk kan finde på at skrive ”dobbeltrens eller dø” på deres FB-profil. Gid flere vidste, hvad overrens fører til af irriterende hudproblemer.

Der er to ting i spil:

Ser vi bort fra fordelene ved at have ren hud, er der for mange også tale om en rituel renselsesproces, der stikker dybere, og som er svær at gøre op med, hvilket vel heller ikke er meningen. Covid-19 har gjort meget ved vores opfattelse af det at være ren.

I bund og grund er huden et selvrensende organ, og som nævnt i bogen Seriøst bedre hud, så lover jeg dig på spejderære, at ingen kommer bagud med den personlige hygiejne ved ikke at rense sin hud to gange i døgnet.

Sund hud kan i vidt omfang rense sig selv:

 • Immunforsvarsmekanismen er et fintmasket net af intern kommunikation, som udover at producere forebyggende antimikrobiale peptider, altså bittesmå proteindele, også er i konstant dialog med de immunceller, der holder vagt og har en direkte forbindelse til hovedkontrolcentret, nemlig din tarm.
 • Cellerens sker automatisk, når dit lymfe-flow er fornuftigt. Du kan hjælpe det på vej ved at huske dybe vejrtrækninger, grine på ned-i-maven-måden, bevæge dig og lave let, lymfedrænerende massage i ansigtet.
 • Huden eksfolierer sig selv. Men kun til et absolut minimalt husbehov, for den er af natur en doven fætter, som bliver sløvere til eksfolieringsarbejdet med årene. Det betyder mindre glød og mindre friskhed, som er nemt at rette op med brug af en vaskeklud eller svamp.

Men, for sådan et er der.

Selvrensningsprocesserne kender jo ikke til makeup, SPF, silikonestoffer, ekstraordinært meget støv, snavs og forureningspartikler.

Rens derfor hud om aftenen, som også er det tidspunkt, hvor huden har godt af aktive ingredienser som eks. EGF, peptider, A-vitamin og frugtsyrer.

Og hvad så med rens om morgenen? Altså, de færreste bliver møgbeskidte i løbet af natten. Så om morgenen gør vaskekluden det mere end godt (med mindre der er tale om akne, hvor aknebakterierne formerer sig hver 18. time).

THE BEAUTY OF DOING LESS er navnet på en bog skrevet af den amerikanske læge James Hamblin, som droppede alt: deodorant, sæbe, creme, bad, shampoo, alt – og skrev en kritisk bog om vores overforbrug. At minimalismen er vejen frem. Bogen er vigtig. Om ikke andet som et værdigt forsvar, hvis du møder et hidsigt rensepoliti derude. Har du tid og lyst, så læs hvad The New Yorker skrev om Hamblins vej.

SKÅRET IND TIL BENET vil jeg gribe mine vaskeklude (fra billedet), et renseprodukt, et fugtserum med antioxidanter, A-vitamin og SPF.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor jeg i løbet af i dag vil give dig et billigt trick til allergiramte poser under øjnene.

12/04/2021
Beautyspace-læser dødtræt af knastørre ben
Løst med dermatologisk ekspertråd
15/04/2021
Mit hack til poser under øjnene
Det er mere eller mindre gratis

Kommentarer

 • Christina

  Kære Anette. Jeg har været enormt glad for EXFO Cleanse de seneste par måneder efter din anbefaling, min hud er markant pænere. Tak for det! Bruger den hver aften, og om morgenen en mildere rens + vaskeklud. Jeg er dog i tvivl om to ting: 1) er den for hård for huden at bruge hver eneste aften? Og 2) bør jeg skifte til et andet mærke/produkt med samme egenskaber, når jeg har brugt den op, for at variere lidt? (Tænker på resistens o.lign.). Jeg har kombineret hud med tendens til hormonel acne og tørhed, det sidste dog mest om vinteren. Tak for gode råd og vejledning!

  15/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina, tak for dine ord. Godt at høre din erfaring, og nej, du behøver bestemt ikke at skifte ud. Du kan skrue op og ned for intensiteten af EXFO ved at bruge den på henholdsvis tør (så er den mere intens) og let fugtet (af vand) hud.

   18/04/2021
 • Birgitte B

  Jeg har et spørgsmål til aftenrens. Jeg er doven af natur, så nogle gange bruger jeg kun min konjac svamp og vand. Er det nok til at få renset SPF af? Eller skal der bruges et renseprodukt? Jeg elsker renseservietter og micellar rens, men er det (igen) godt nok til at komme helt i bund? Kh. Birgitte

  15/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Birgitte B, ak … jeg kan følge dig. Om det er nok afhænger helt af, hvor meget du har på huden. Og HVAD du har på huden. Kemiske solfiltre er vigtige at få helt af, fordi vi ved, at de efter noget tid sætter gang i en uheldig oxidering (derfor de altid skal bruges sammen med antioxidanter). Fysiske filtre vil jeg ikke være bekymret for i forhold til dit specifikke spørgsmål, altså om du får dem renset godt nok af. Jeg vil selv være helt tryk ved svampen og micellarvand, som du nævner – med mindre, man har haft teatermakeup på.

   18/04/2021
 • Kirsten

  Hej Anette
  Tusind tak for svar. Har du mon et forslag til et mildt renseprodukt? Jeg spørger på vegne af min datter, der ikke bruger makeup og har en neget sensibel hud. Det eneste, hun rigtigt tåler, er Locobase repair. Jeg havde tænkt på Eau terminale Avene – men er meget i tvivl, da der jo er vand i. Hun bruger Karmamejus solfaktor 30.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  15/04/2021
 • Pernille S

  Har altid (næsten) fulgt dine gode rense-af-anvisninger, og det virker!
  Faldt dog i gryden i aftes! Møgtræt. Faldt i søvn på sofaen og væltede i seng. Uden rens. Dårlig samvittighed her til morgen. Sker heldigvis sjældent 😉
  Kh Pernille S

  15/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Pernille S, jeg tror og håber, at livet handler om at falde i gryden. Lejlighedsvis. Og uden den dårlige samvittighed ;o)

   18/04/2021
 • Marianne

  Hej Anette.
  Hvis man pga acne skal rense 2 gange dgl., kan den ene (eller evt begge) gange være med en micellar water?

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Marianne, absolut ja!

   18/04/2021
 • Gry Astrid Larsen

  *Drøj i brug 🙂

  14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Anette & Kirsten

  Ja, en olie-rens kan være tungt for nogen hudtyper, men derfor nævner jeg også, at der kan renses efter med alm. rens.

  Jeg bruger selv Bioderma, men hvis man f.eks. bruger meget makeup, så vil den ikke være nok (eller drøjt i brug).

  Mit henblik er primært baseret på spf. og makeup.
  Min kilde kommer hudlæger samt egen erfaring 🙂

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Gry Astrid, helt helt enig. Det kan være en drøj omgang at komme i bund med Bioderma, hvis man har meget makeup på (for vattet bliver ved med at være snavset).

   18/04/2021
 • Mathilde

  Kære Anette,
  Er det mon vigtigt at bruge en ren og nyvasket vaskeklud hver dag, eller kan den samme klud bruges 2-3 gange, så længe den bliver hængt til tørre efter brug?
  Tak for alle de gode råd.
  Kh

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Matilde, jeg tror ikke, at nogen kommer efter dig. Selv kan jeg godt lide at bruge en ren hver dag (har en kæmpe kurv stående med ‘crispy’ klude).

   18/04/2021
 • Gry Astrid Larsen

  @Kirsten – tillader mig lige, at svare dig 🙂

  Bedste måde, at fjerne spf. (Samt makeup) er primært en olie-rens, da den opløser bedre og hurtigere.
  Man kan herefter rense efter med en alm. for at få olien af, hvis man f.eks. har mere kombineret/fedtet hud 🙂

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Gry Astrid & @ Kirsten, her er jeg ikke enig. Almindelig makeup og SPF fjernes nemt med almindelig rens, lige fra Biodermas rensevand til EXFO Cleanse fra pHformula. Sagen er, at en olierens, hvis den er oliebaseret alene, bliver for tungt for mange. Så sidder der en film tilbage på huden, og det kan være uhensigtsmæssigt. Det afhænger samlet set naturligvis af hudtype, temperament og hvor kraftig makeup man har på. Og ikke mindst hvad man synes er rart.

   Stor hilsen Anette

   14/04/2021
 • Kirsten

  Hvordan renser man lettest SPF af om aftenen – kan det gøres med lunkent vand?

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Kirsten, min anbefaling er, at du bruger et mildt renseprodukt om aftenen. Sammen med lunkent vand.

   14/04/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Det er nemlig især vigtigt, at afrense om aftenen – da man jo HAR solcreme på (I hope:)
  Morgenerne kan godt undlades, ja 🙂
  Det er ligeledes ok fornuftigt, at undlade rense-mousse, der udtørrer mere end creme-rens. Det er jeg selv afviget fra, da jeg bliver for tør – og døjer med en mild til moderat rosacea.

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Gry Astrid, tak fordi du deler din erfaring.

   14/04/2021
 • Linda weichel Hansen

  Jeg bruger rensemælk og skintonic fra Beauty pacifique til tør hud om aften men synesaldrig du omtaler skintonic generelt,hvorfor?
  Er det overflødigt?
  Mvh Linda

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Linda, intet som du er glad for, er overflødigt. Det lader til, at du har en renserutine, som du er glad for. Skintonic som vi kendte den førhen (80’erne/90’erne) var fyldt med alkohol for at få de tunge rensecremer helt af. Her er behovet anderledes i dag, fordi renseprodukterne generelt er blevet så meget bedre. Jeg tror ikke, at der er alkohol i varianten du bruger – men det kan du jo tjekke.

   14/04/2021
 • Sanne

  Jeg gik straks i gang med at læse linket til THE BEAUTY OF DOING LESS, meget spændende. Gad vide hvordan han lugter? Må læse resten. Jeg er enig i at vi helt sikkert har vænnet os til alt for mange produkter, jeg har selv i årevis været i gang med at simplificere badeværelsesskabet. Men der er nu alligevel en del basisprodukter, som jeg nødigt vil undvære. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Sanne, og det der jo også er med forfatteren, er, at han sikkert aldrig har været solskadet. Og jo stadig er i de gratis 30’ere, hvor alt sidder stramt og godt. Men der er gode pointer.

   14/04/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.