Spis dig til mere kollagen

Uendelig meget tyder på, at det ER muligt at spise sig til mere kollagen ved at lave mad på samme måde, som vores bedstemødre gjorde. De var langt bedre til at bruge hele dyret i stedet for – som i dag – bare at nappe den lette kyllingefillet. Det er nemlig i hele dyret (skrog, ben, brusk, skind und alles), at de største kollagenskatte ligger.

Jeg vil igen sende min varmeste anbefaling efter bogen her. For uden garantier, bare med sund fornuft og summen af virkelig kloge hoveders kollagen-kundskab, er du klædt på til at veje for og imod.

Én af metoderne er at koge kraftsuppe fra suppen på ben og brusk (der findes virkelig mange opskrifter derude), for herved frigives kollagen, og vi har samtidig en lang erfaringshistorik i forhold til suppe og optagelighed. Hvis man ikke er gør-det-selv-suppe-typen, så kan den købes.

Jeg synes Brox (fås i Helsam) gør det fremragende, også smagsmæssigt. Ulempen er, at det er dyrere end egenproduktion. Fordelen er, at du får et standardiseret produkt, hvor nogen har målt på mængden af kollagen. Et glas indeholder ca. 5 gram, og den daglige anbefalede mængde ligger mellem 5 og 10 gram ifølge forfatterne til Collagen-bogen.

SÅ HVAD ER BEDST: Pulver, supper, eliksir, tabletter eller? Det findes der ikke et entydigt nagelfast svar på. For selv de seriøse producenter er ikke helt enige om, hvad det er, der afgør, om et kollagenprodukt er godt. Er det, at du kan spore kilden helt tilbage til græsmarken? Er det de studier, der ligger til grund for det specifikke færdige produkt? Er det konsistensbetinget (tablet, flydende, pulver)? Det er ikke nemt. Mit bedste råd er at gå efter de seriøse producenter. Dem, hvor du altid kan gå et spadestik dybere i forhold til at få information. Dem, der ikke lover at hente hudplejehimlen ned til dig med vilde dobbeltcifrede rynkereduktioner. Blandt mine favoritter på tilskudssiden hører Imedeen, Puori, Smuuk Skin, pHformula – ikke en udtømmende liste, men så er vi i gang.

SUMMA SUMMARUM ER, AT DET VIL VÆRE SMARTEST at sørge for generelt at spise mere kollagen-mad (tænk hele dyret) og så måske supplere med tilskud. For indtag og optimering af kollagen kommer ikke med garantier og slet ikke i forhold til vitterlig at nå huden. Det afhænger af ens udgangspunkt. Heldige bivirkninger kan være smidigere led og stærkere knogler. Men altså: Læs bogen.

VIL DU SE, NÅR RAHBÆK OG BEAUTYSPACE TJEKKER OP på panderynker og ser, om vi kan finde et alternativt og altså mindre dyrt hudplejeprogram på apoteket? Og meget mere. Det foregår på Instagram @beautyspace under stories lige nu.

18/08/2020
De 4 ting, der slår dit kollagen ihjel
Hvorfor du ikke vil undvære kollagen-hudpleje
21/08/2020
Du har da fået bedre hud, sagde fotografen
Det skrev jeg en bog om. Med en gave til dig

Kommentarer

 • Freja

  Mange tak for svar Anette!

  25/08/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer.

  @ Sophie, absolut.

  @ Sasha, tak fordi du læser med.

  @ Ditte H, ja og nej, ikke helt. Der er 10-15 forskellige kollagenformer (peptid-sammensætninger), så gå efter seriøse spillere. Jeg arbejder på en komplet liste med dem, der har tungtvejende dokumentation bag.

  @ Susanne D, du kender mit forhold til øjenområdet. Med mindre man har en helt særlig grund/hudtilstand netop omkring øjnene, så kan et serum altid bruges dér også naturligvis.

  @ Inge Jensen, 1000 tak for at dele din erfaring. Det er spot on det her. For måske er det ‘nået huden’ endnu, fordi der var andre dele, der havde mere brug for kollagenet først.

  @ Michelle, med mindre du har beton-hud, så lyder det for krads. Jeg vil meget hellere kombinere med det du forelår: niacinamid. Og gerne også A-vit.

  @ Britt, god pointe, der jævnligt er oppe rundet omkring os. Jeg kender ingen vegetarer med trist hud.

  @ Tina, det afgørende for flere (inkl. mig selv) er, at kvæget har været godt fodret. At man kan spore den del. Og jo, der er flere fordele ved fiskekollagenet, dog kan man være allergisk.

  @ Freja, tak for dit gode spørgsmål. Jeg vil jo sige, at alle kan få gavn af at spise mere kollagen-rig kost. Det ville jeg prioritere i din alder, ikke kosttilskud.

  @ Leafysmoothie, først: jeg tror, du har ret med MSN. Og tak for at dele din gode, inspirerende erfaring. Way to go.

  @ Christina Kragh, du finder dem bl.a. her: https://linuspro.dk/puori-cp1-collagen-sachet-10g/?utm_term=12753&gclid=CjwKCAjwyo36BRAXEiwA24CwGcQ03wmGCfzw2JlvSns0oiqHZNMUxhVpkWgt1uUe7zQlumjzGumT7RoCg68QAvD_BwE

  KH Anette

  24/08/2020
 • Christina kragh

  Hvor har du fået fat i puori pulver i breve ? Jeg har det i kæmpe bøtter som ikke er til at tage med på farten

  24/08/2020
 • @leafysmoothie

  Fedt informativt indlæg. Jeg koger normalt min egen 24-48 timers broth hver uge og pumper den i alt mad jeg og la famiglia spiser, men nu i ferien (telt) så skulle det snydes lidt og jeg fik fat på nogle brox til køletasken. Men det er synd at sige, jeg synes virkelig den var tynd og med ikke meget smag. Min egen broth gelere også lidt når den er kold og det skulle efter sigende være kollagenet der viser sig, men det gjorde den købte variant ikke.
  Collagenet fra Myrberg/nordic superfoods er rigtigt fint at komme i varme drik, bruger det ofte i matcha og til min datter som behøver tilskud til led og knogler. Det kan ses og mærkes på hår og negle, sværere at bedømme om det gør noget for led og knogler men vi håber. Også godt sammen med MSM som jeg tror er næste hype efter collagen i dk… Bare et gæt.

  20/08/2020
 • Freja

  Hej Anette!
  Tak for endnu et informativt indlæg!
  Jeg har et spørgsmål, der vedrører alder; hvornår er det aktuelt at begynde at tage kollagen tilskud? Jeg er 27, år, kan det gavne mig allerede nu? Kan det gavne (endnu) yngre også – altså vides det, om der er en form for forebyggende effekt på rynker/slappere hud osv. som unægteligt kommer med alderen?

  Mange hilsner
  Freja

  20/08/2020
 • Tina

  Halløj

  Tænker om der er forskel på collagen om det fra kvæg eller fisk

  Nage forhandler for eksempel feel iceland collagen Fra fisk

  Personligt synes jeg det lyder mere tiltalende at det er fra fisk som har svømme frit i det store hav

  Frem for et kvæg som ingen ved hvordan har haft det eller fodret med

  Men det måske bare mig 😉

  Go dag Tina

  20/08/2020
 • Britt

  Blev lige lidt nysgerrig; hvad med vegetarer?(er ikke selv vegetar) Hvis kollagen er så betydningsfuldt, burde vegetarer så ikke have en lidt trist hud – og har de det? Det ville da være et et klart argument i snakken om hvorvidt kollagen har mærkbar betydning eller ej…

  19/08/2020
 • Michelle

  Hej Anette.
  Et lille spørgsmål fra mig med kombineret hudtype:

  Jeg har nu et par gange prøvet Ecooking Peel Mask, men er i tivivl om jeg skal putte min salicylsyre (BHA) toner fra Danish Skincare på bagefter, eller om det bliver for krads med alt det syre? Skal jeg hellere gå direkte til min BP Superfruit Face Mist og niacinamid serum fra The Ordinary og afsluttende A-vit creme?

  Håber du kan hjælpe! Tak på forhånd!

  19/08/2020
 • Inge Jensen

  Hej
  Har i ca 3 mdr taget Puori kollagen i pulver form.Jeg startede pga muskel/led/knogle smerter efter et langt kræftpakke forløb sidste år.Det har hjulpet rigtig meget på disse smerter,efter at jeg havde indtaget pulveret i ca 2 mdr skete ændringen
  Jeg kan ikke rigtig se det på huden men jeg klipper neglene oftere nu
  Kan ikke give anden forklaring at det må være Pouri kollagen der har hjulpet mig
  Go dag til jer

  19/08/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer. Jeg er tilbage på bloggen på fredag. KH Anette

  19/08/2020
 • Susanne D.

  Tak for altid super info,
  Jeg har lige købt Marine Collagen Berry fra Plent, som er udviklet sammen med Green Goddess, så det ser jeg meget frem til at gå i gang med.
  Og så lige til et andet spørgsmål. Efter at have læst dit indlæg om bl.a. C vitamin serum, valgte jeg, at købe Summer Fridays CC Me Serum, som jeg vil starte med at bruge, når jeg har opbrugt min gamle serum. Nu læser jeg så lige, at de skriver, at man skal undgå øjenområdet, men, men jeg bruger da altid mit serum helt op til øjnene, tænker at den del af ansigtet har lige så meget brug for det, men er det forkert?

  19/08/2020
 • Ditte H

  Jeg tager også kollagen tilskud i form af pulver. Synes det er en jungle at finde rundt i. Og kan man egentlig købe noget af det billigere kollagen med samme effekt? Man skulle jo tro, at kollagen er kollagen? Eller?

  19/08/2020
 • Sasha

  Kære Anette.
  Tusind tak for super info. Jeg har allerede købt bogen til mine forældre. Jeg lurer selvfølgelig også i den 🙂
  Dejligt med dine altid spændende og uddybende artikler med solid tyngde bag. Mere tak 🙂
  Kh
  Sasha

  19/08/2020
 • Sophie

  Spændende indlæg. Jeg er meget optaget af hudpleje indefra – og selvfølgelig også den ydre:) Ville Beauté Pacifiques La Forte også høre til anbefalinger, hvis man er ude efter ‘spiselig kollagen’?

  19/08/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.