Det tætteste du kommer på sandheden om kollagen

 

Hurra.

Bare hurra.

For Politikens Forlags sundhedsredaktør Karen Lyager og læge Jerk W. Langer har skrevet en bog om kollagen og dens virkning. Hvis du nysgerrigt fra tid til anden har skævet mistænkeligt til lidt for lovende kollagentilskud eller har vrisset af dem, der taler om at koge suppe på knogler og fiskeskrog, så glæd dig. For bogen er som samlet værk noget af det bedste og mest fyldestgørende, der er skrevet om emnet.

Alt falder nemlig på plads i skønneste orden på forståelig – ligefrem pædagogisk vis. De to forfattere har tydeligvis gjort deres hjemmearbejde, men hvad der for alvor vækker tillid er deres sandhedsfacon. Der er nemlig ingen løfter. Ingen gør-det-her-og-du-vil-se-magi-om-4-uger. Og lige præcis dét har for alvor givet mig lyst til at gå fra semi til fuldblods-kollagendame.

Her et par inspirerende pointer fra bogen:

 • Forbrugerinteressen for kollagentilskud er meget, MEGET større end de forskningsresultater, der foreligger. Men de lovende, og ikke mindst historiske resultater (Hippokrates’ helsesuppe var angiveligt kogt på fiskeskrog) og sundhedsfordele mener Lyager og Langer ikke, at vi skal vente på. Derfor bogen, hvor huden indgår i særskilt kapitel blandt alt fra gigt til smertende led og tab af muskelkraft.
 • Det bedste, eller indlysende mest naturlige, er at sikre sig kollagen via kosten – og ja, vi taler suppe kogt på gode knogler, fisk med skind og ben – altså HELE dyr, hvorfra det øs-drypper med den gode kollagen. Måske husker du, at vi tidligere har talt om optageligheden via suppe – og hvordan hudlæge og professor Peter Bjerring gjorde opmærksom på netop den langtidssimrende franske fiskesuppe.
 • Alle har ikke tid til at stå og lave fin kollagenmad, og her kommer tilskud på banen. Eller hvis man vil være på den sikre side. Hvis ja til det sidste, så sørg for at få 10 gram dagligt. Vær skeptisk over for mærker, der markedsfører sig med vilde procentforbedringer. For det første afhænger resultatet alene af dit udgangspunkt – måske går du allerede rundt og er spændt godt og fyldigt op med kollagen. Måske vil du have glæde af mere. Forfatterne vurderer baseret på studier, at du kan øge hudens fugtniveau 12-28 procent – og at et kollagen-indhold i huden kan forbedres med ca. 10 procent.
 • På Beautyspace har vi talt meget om vigtigheden af C-vitamin, når det gælder kollagen-syntesen (vi kan ikke danne kollagen uden vitamin C). Det bliver også behandlet i bogen – sammen med, hvornår på dagen det er bedst at supplere med C-vitamin. Hvornår vores niveau er naturligt nede … den slags nørderier.
 • Der er virkelig fine opskrifter udarbejdet af kok Kjeld Sørensen – også på flæskesværens bedste afløser: svær af fiskeskind, som ser vanvittig lækkert ud.
 • Og så svar på tiltale til alle kollagen-kritikerne (inkl. mig selv, som har stået med et ben i hver lejr og mest heppet på suppe og tilskud med dokumentation): Hverken kollagentilskud eller kollagenmad for den sags skyld har en seddel i panden med den endestation, hvor kollagenpåvirkningen skal hoppe af. Du kan med andre ord ikke være sikker på, at kollagenet når huden. Men, som bogen anviser, så kan du optimere din chance ved at sikre dig rigeligt af kollagen (via kost og/eller tilskud) og derved få adgang til de særlige aminosyrer, som har en god chance for at nå hele vejen rundt. Også til huden. Optagelsen er målt ved at analysere blodets indhold af især den karakteristiske hydroxyprolin. Og den sker hurtigere, når kollagen er brudt ned – i tilskud vil du se det som hydrolisering og/eller indhold af kollagenpeptider. Noget professor i fødevarevidenskab ved Aarhus Universitet, Hanne Christine Bertram, bekræfter i bogen.

ADVARSEL: Jeg er mere end glad for COLLAGEN, som bogen hedder. Læs den ikke på en dag, hvor du ikke straks kan smutte til fiskehandleren. For det får du en ubændig trang til. Og lad så de biblioteker åbne snart. Tak.

… om vi får amerikanske tilfælde med ‘collagen-creamer’ til kaffen og hyldevis af færdiglavet ‘bone broth’, det må tiden vise.  Jeg vil under alle omstændigheder begynde med bogen.

MAJ MÅNEDS BOOK’N BEAUTYBOX SPECIAL finder du her uden bog og her med bogen Seriøst bedre hud.

Fotograf Jens Peter Engedal, redigeret af journalist Anneline Højrup

04/05/2020
Fin hals, men hvad sker der for hænderne?
Den cocktail af en håndsrækning, der virker bedst
06/05/2020
Du kender min holdning
Hurra for en supertanker der ændrer kurs

Kommentarer

 • Majbritt

  Hej Anette – nej vi har ikke taget det på mail?! Jeg spurgte til misten fra bioeffect- rækkefølgen – da de selv bruger den som det sidste produkt…!

  12/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle,

  1000 tak for de mange indspark. Der er opsamling på kollagen i dag (tirsdag den 12/5), og C-vitamin tager vi i morgen. Her på de emner, der ligger ud over:

  – alle de viste produkter i billedserien her tæller jeg blandt seriøse udbydere.
  – 1000 tak til alle jer, der deler jeres gode erfaringer. Det er guld.

  @ Nanna, sjovt du nævner det, for jeg kan godt se, hvad du mener. Mig generer det slet ikke, fordi jeg bare kan smage, at det gør mig godt (altså det smager jo af absolut ingenting, men du forstår).

  @ Ulla-Mai, det jo jo max win-win.

  @ Britt, vigtig pointe.

  @ Julia Venus, men AK, der er forskel på de fiskevogne. Kvalitetsmæssigt.

  @ Mette E, kender det desværre ikke.

  @ Charlotte, du skal bare køre på med kylling. Fisk er absolut ikke alene om at give fordelene.

  @ Christine Cecilie, kan du ikke bruge den du allerede bruger, men tørre efter med en opvredet vaskeklud? Et alternativ afhænger lidt af din hudtype.

  @ CLG, tak for dine ord. Du kan sagtens blande de to nævnte.

  @ Majbritt, vi har taget det på mail, ja?

  @ Lotte Munk, jeg var selv overrasket, men oplever desværre mange reagere på aloe vera. Det gode er, at nu ved du det.

  @ Christina Kragh, åh jeg ER så glad for den salve. Dupper den på håndled, lidt på halsen, lidt under mine næsebor. Kan også smøre fødderne ind i den. Virkelig fin.

  KH Anette

  12/05/2020
 • Winnie Lykke

  Hej Anette

  Skal det være fra fisk?? jeg spiser fra bovin..det er Under de 3 DKA som du før har nævnt kroppen kan absobere

  09/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  Igen 1000 tak for alle kommentarer og spørgsmål. Jeg har besluttet at lave et opsamlende indlæg med svar på tiltale på alle spørgsmål. Det kommer i næste uge, så hæng på og tak for tålmodigheden.

  KH Anette

  07/05/2020
 • Ulla-Mai Komi

  Charlotte
  jeg har indtil for ganske nylig været ryger, er fra den tid af, hvor det var fedt at være sort om sommeren (solBÆRNDT). Da jeg blev introduceret for bone broth af min akupunktør prøvede jeg. Min mave nyder det, er aldrig oppustet, har mere energi og sover meget bedre. Alle de ting, mærker jeg en klar forskel på, hvis jeg i en periode ikke får lavet suppen. Er sikker på det er med til, at min underhud, viser sig 10 år yngre end min dåbsattest siger. Håber du finder ud af at prøve

  07/05/2020
 • Majse

  Hej igen.
  Jeg har fået svar på mit spg vedr EGF og BHa/ Niacinamd

  06/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for de dejligste kommentarer – min tid skrider i dag, så jeg er først tilbage torsdag med respons. Tak for din tålmodighed.

  KH Anette

  06/05/2020
 • Majse

  Vedr månedspakken og EGF:
  Ny prøver jeg den lille prøve der er i med EGF, men kan man ligeså godt efterfølgende bruge et andet produkt med EGF eller skal det være det islandske. I så fald hvilket et produkt vil du anbefale .

  Hvornår i min hudpleje rutine om aftenen, kan jeg anvende EGF serum, når jeg pt bruger BHA/ niacinamid og topper de to med A- vitamin .

  På forhånd mange tak . Er så glad for dine råd

  06/05/2020
 • Pernille S

  Kan ikke vurdere om jeg får tilstrækkelig med kollagen, men kan tydeligt se og mærke, at min hud har glæde af flydende fiskeolie og en halv rød grapefrugt hver morgen, efterfulgt af gulerødder! Tak for bog-tip.
  Ps. Elsker dine ordkonstallationer; sandhedsfacon!

  06/05/2020
 • Christina Kragh

  Spørgsmål ang søvn hvad er det helt nøjagtigt du gør med karnamejus calm balm i forhold til din søvn ?

  06/05/2020
 • Cille

  Jeg er i fuld gang med kollagentilskud og synes at kunne se en effekt på min rosacea allerede efter et par ugers brug. Hvor meget c-vitamin skal man op på og hvornår på dagen indtages det bedst? Drikker kollagen om morgenen sammen med multivitamin, fisk, magnesium og mælkesyre.

  05/05/2020
 • Birthe

  Hej Annette
  Vil du stadig anbefale tilskuddet fra Beaute Pacifique?

  Vh Birthe

  05/05/2020
 • Christina Kragh

  Så hvilken kosttilskud med collagen vil du anbefale hvis man ikke lige koger suppe på fiske ben el kylling

  05/05/2020
 • Lotte Munk

  Hej Anette
  Jeg har en sart hud, som driller lige nu. Jeg er begyndt at bruge Esse hudpleje om natten, hvor der er Aloe Vera i cremen. Min serum om dagen er fra Aurelia og der er også Aloe Vera i ligesom min SPf fra Karmameju. Mon hud er af og til ekstra sart også uden Aloe Vera produkter. Men jeg ved, at netop aloe vera kan være generende for nogen. Men har dog brugt cremen fra Esse i over en mdr uden problemer. Mit spørgsmål er nok, hvor typisk er allergi /sensitivitet over for aloe vera?

  Mvh. Lotte

  05/05/2020
 • Majbritt

  Hej Anette
  Jeg har bestilt måneds pakken – misten som følger med – bruges den efter rens og før serum?
  Så lige en video fra bioeffect og der er misten det aller sidste produkt som kommer på
  Kh Majbritt

  05/05/2020
 • Charlotte

  Jeg har indtil nu været meget tilfreds med resultaterne af Oslo Skins The Solution. Har taget det i ca. 16 måneder. Den er lidt dyr, men den er super nem. Et pulver rør i kaffen hver morgen. Men der er kun 2,5 gram pr rør. Nu har jeg ikke lige styr på hvor meget jeg kollagen jeg får gennem kosten, men findes der overhovedet et kosttilskud indeholdende 10 gram? Eller skal man være suppe-typen for at få sin kollagen? Tror jeg må have fingrene i den bog…

  05/05/2020
 • CLG

  Hej Anette
  Har fået købt din skønne bog. Fantastiske hjælpsomme inputs og fifs. Er virkelig glad for din bog. Har faktisk købt en CBD night drops serum fra Votary. Hvis man skal bruge den med A-vitamin serum What to do? Bruger den fra Apot.care.
  A-vitamin serum først og derefter CBD nights drops el bedst ikke at bruge det sammen? Det nævner du vist ikke i bogen, når det drejer sig om CBD.

  Og lidt til dagens indlæg har på et tidspunkt indtaget okse gelatine pladder smeltet i te og drukket i en periode for at styrke immunforsvaret men vist også god som et kollagen tilskud

  Bedste hilsner
  CLG

  05/05/2020
 • Christine Cecilie Gustavsen

  Lækker pakke denne gang hvilken rens/makeup fjerner anbefales sammen med bioeffect serum nu der ikke må være olie i. Kan i komme med et bud, der ikke er bioeffect eget mærke? Har ind til videre holdt mig til la roche- posay eau micellar water ultra.

  05/05/2020
 • Siff Tordenro

  Jeg har spist kollagenpulver fra vild nord og tager det nu som tabeletter fra Imedeen, samt jeg laver en lille cocktail om morgen med MK olie og HUSK, samt vitaminer B, magnesium og kalk. Efter ca. 3 måneders indtagen af kollagen pulver, fik jeg taget en hud analyse af min hud, hvor hun sagde at der var godt gang i mit kollagen under huden…….. så jeg håber og tror at det virker at tage kollagen tilskud, samt olie og narturligvis C vitamin. Jeg forsætter ihvertilfælde
  Og som altid Tak til dig Anette, for de gode og lærrerige indlæg du deler med os

  05/05/2020
 • Chatlotte

  Tak for spændende læsning som altid ❤️
  Desværre er jeg ikke til fisk jo kan godt klemme en enkel tun på dåse ned en sjælden gang .
  Min mors mand var fisker så jeg har virkelig prøvet . Men kan ikke få det ned.
  Jeg må fluks ha Fat i den bog.
  Kæmper med bla gigt og fibromyalgi og er fp pga af det
  Alt der Kan lindre på mine smerter og hud tar jeg imod med kyshånd
  Anette Hvad siger du til kylling Brown broth som@ulla Mai komi laver?
  Ulla hvordan mærker du forskel ?
  jeg vil selvfølgelig også gerne have en sund pæn hud,
  Den er blevet budt meget i mine 45 år som psoriasis patient.
  Prøver og ta revanche så godt jeg nu kan

  05/05/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle gode input. Jeg er tilbage med respons onsdag morgen. 1000 tak for din tålmodighed.

  Stor hilsen ANette

  05/05/2020
 • Mette Egelund

  Hej
  Interessant emne. Jeg har længe gået og overvejet at prøve et pulver.
  Er der nogen herinde, som har erfarring med “Marine Colagen” fra “Green Goddess”?

  05/05/2020
 • Julia Venus

  Tak for inspirerende anbefaling!
  …og hurra – fiskevognen er i Nyborg, hvortil jeg (som du ved er flyttet til fra Kbh.) …hver tirsdag
  Så det er jo perfekt kollagen-timing Hæhæ 😉

  05/05/2020
 • Britt

  Hvor interessant. Da jeg for 30 år siden var på højskole, lagde jeg mærke til noget der ellers ikke optog mig overhovedet; tre af mine underviseres hud. De var i fyrrene alle tre og med en kedelig og pergamentagtig hud, som altså sprang i mine ellers ikke særligt opmærksomme øjne. De var alle tre mangeårige veganere og jeg har siden tænkt at der da vist var noget de manglede i kosten. Idag møder jeg jævnligt folk der spiser vegansk men de har ofte ikke gjort det ret længe…

  05/05/2020
 • Ulla-Mai Komi

  Jeg har lavet bone broth suppe på økologisk kylling i et par år nu. Jeg er ikke til fisk. Ved ikke om det hjælper på min hud, men min krop viser en tydelig forskel når jeg ikke får min kop “bullion”, som det jo egentlig bare er. Samtidig har jeg min aftensmad på plads med kyllingekød. Helt klart en win win for mig

  05/05/2020
 • Mette Nordahl Pedersen

  Kære Anette

  Når jeg læser at man skal have 10g collagen om dagen – så bliver jeg nervøs. Jeg tager normalt Beaute Pacifique LA forte – og synes ikke at kunne læse mig til indholdet af collagen i gram? Men synes at de fleste produkter jeg har googlet ligger langt under 10 gram – er eneste løsning så at lave det selv?
  Mange hilsner
  Mette

  05/05/2020
 • Nanna Rosing Romanowski

  Kollagenpulveret fra Puori er irriterende. Groft sagt. Hvis man ikke rør hurtigt i væsken man tilføre den, så klumper det, og er svært at opløse. Så jeg har skrottet den! Fordi det skal være nemt for mig. Jeg har en bøtte Vild Nord kollagen pulver, som jeg går i gang med i stedet. Og en kæmpe forskel på de 2 mærker er også hvordan kollagenet er udtrukket 🙂 Jeg er i hvert fald spændt! Og lyder som en interessant bog!

  05/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  *Rettelse: Kollagen

  05/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hej Anette,

  Ift. tabletform, så er Imedeen’s: “Time Perfection” et godt bud på kollegen-support, ik’?
  Jeg har endnu ikke prøvet dem, men husker, at du ofte har rost dem 🙂

  05/05/2020
 • Emilia Bresser

  Hej Anette, tak for et godt indlæg
  Jeg har taget Hydro balance fra smuuk nu i et års tid og synes min hud ikke blev tør her i vinters, og den ser godt ud MEN jeg gør også mange andre ting for huden ( følger dine logiske steps) så om det er en kombi, placebo eller indbildning vides ikke.
  Men du skriver 10 g kollagen- vil det sige at de ca 3 Gram der er i mange tilskud slet slet ikke ville kunne være tilstrækkelig?

  Mange hilsner Emilia

  05/05/2020

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.