fbpx

Her er, hvad TÆNK (og måske Decubal) glemmer

Muse

Overvej en kop kaffe, inden du læsere videre i dag. Det kan blive nødvendigt.

For det kommer til at handle om gårsdagens hudsnak. Arrangeret af Decubal akkompagneret af to gæstetalere: Toxiolog Ewa Daniél fra Allergy Certified og projektleder Christel Søgaard Kirkeby fra TÆNK.

Jeg har det instinktivt godt om Decubal, bl.a. fordi jeg ser, hvordan min far med sensitiv hud har glæde af mærket.

Men flere ting endte med at blive ærgerlige i går.

Først var der en indledende slide om alt det, Decubal ønsker at vise sig fri for. Med konkrete angivelser som bl.a. parfume, parabener og farvestoffer. Jeg efterlyste en tilsvarende konkretisering af, hvad der så er i. For følsom eller ej, så vil de fleste vel gerne vide noget om det gode, der så er i.

Det minder mig om en sætning fra Marianne Tromborg: ”Forestil dig, at du går ind på en restaurant og kokken som det første kommer ud og fortæller om alt det, der ikke er i.”

Nåmen. TÆNK. Jeg tror, at de vil det godt. Og selvom vi ikke er enige  i alt, så oplever jeg, at de lytter og også ændrer på ting. Eksempelvis bliver det skammekrogsrøde kassesystem nu lavet om til en A, B og C-klassificering. For hvor tosset er det ikke også, at jeg skal finde mig i at få en alarmrød advarsel, når jeg eksempelvis bevidst går efter søvndyssende lavendel. Så er et C trods alt mindre bombastisk. Jeg oplevede også i går, at TÆNK ikke er skråsikre. Og jeg har en svaghed for alle, der ikke er skråsikre.

Desværre måtte jeg løbe efter et tog, så her er, hvad jeg ikke fik sagt:

TÆNK forbinder automatisk hudplejeprodukter med en alarmerende sygdomsrisiko, hvor vi skal passe på alt fra parfume til konservering, cocktaileffekt og dét, der er værre.

I udgangspunktet er jeg (sikkert som dig) tilhænger af sund fornuft, tilhænger af at have hovedet med i det meste. Men det er som om, at TÆNK & Co. (måske også Decubal) glemmer alt det sundhedsfremmende, som hudpleje kan flytte. Eksempelvis:

 • Afgørende barrierebeskyttelse (hvis ikke vores grydelåg er tæt og i orden, så er vi ekstremt ringe til at holde alle ballademagere væk, det gælder også allergi-aggressorer).
 • Afgørende fugtforstærkning fra ingredienser der tiltrækker og binder fugt (eksempelvis hyaluron og glycerin). Hvis fugtniveauet skrider, svarer det til, at fundamentet vakler, hvis der var tale om et hus. Ingenting kan lykkes, hvis huden er fugtfattig.
 • Afgørende beskyttelse i forhold til UV. Hvis ikke vi via hudpleje kunne hente beskyttelse fra antioxidanter og SPF, så ville hudlægernes ventelister vokse eksplosivt.
 • Afgørende reparation. Hvis man som mig har budt sin hud så meget sol i teenageårene, at det gør ondt at tale om, så har man brug for noget på reparationskontoen for at få sin hud tilbage. Vi taler A-vitamin, frugtsyrer, niacinamid og peptider.
 • Afgørende akne-behandling. Hvis man fysisk som psykisk er udfordret af akne, så kan det være life changing at kende til salicylsyre og A-vitamin.

Dét ville jeg gerne have sagt i går. Også selvom man kan argumentere for, at det ikke er TÆNKs rolle. Men er det så deres rolle at reducere hudpleje til noget potentielt farefuldt uden nogensinde at anerkende, hvad hudpleje kan udrette og løse for uendelig mange mennesker?

PS: Jeg er i øvrigt enig med Decubal, der også lagde afstand til de vilde løfter, meget hudpleje er pakket ind i. For jo, det vil klæde mange at spare på tillægsordene.

MERE AF BEAUTYSPACE? Foregår her. MERE OM HUD? Så er bogen her måske noget for dig.

@beautyspace på Instagram

08/06/2017
Vind Giorgio Armani
Makeup for dig, der har held i spil
12/06/2017
Helt ærligt, Heidi Frederikke Sigdal
Se, hvad tv-værten er doven med (skønhedsmæssigt). Og hvad, hun ikke vil undvære

Kommentarer

 • Fantastisk Annette endelig en der sætter spørgsmålstegn til TÆNK. Bare resten af befolkningen også ville gøre det i stedet for kun at holde sig til Kemiluppen, som jeg mener i mange tilfælde skrammer mere end gavner – desværre.

  28/06/2017
 • Susanne

  Hej Anette,
  tak for dit svar tidligere i tråden :-).
  Jeg er lidt i tvivl om hvilken aftersun fra Rudolphs Care du skriver, at der kan bruges som kropsserum under solcremen. Jeg kan se i hvert fald to forskellige aftersun og hvor den ene har shimmer . Hvilken en mener du ?
  Dejlig dag til dig.

  12/06/2017
 • Susanne

  Hej Eva B,
  Tusinde tak for dit gode råd :-). Det vil jeg i hvert fald købe, så jeg har det, hvis uheldet igen i år skulle være ude.
  Også tak til dig Mette C vedr. råd om solcreme 🙂

  12/06/2017
 • Trine Bruun A.

  Vel talt. Jeg er også træt af alle de ord om hvad de ( producenterne ) IKKE benytter – da det er væsentlig mere interessant hvad jeg så evt køber.

  12/06/2017
 • Kære A

  Jeg har læst “Skudt i hovedet”…

  Har du noget kendskab til ‘juvaderm’ som skulle være en blanding af vand og en hyaloronsyre?

  Det er ikke til udglatning eller rynker – men derimod til læberne 🙂

  Kh. K

  09/06/2017
 • Eva B

  Og husk selvf HØJ faktor på området ovenpå hyderm-cremen

  09/06/2017
 • Eva B

  Susanne, nu håber jeg du læser med for et råd fra en sårsygeplejerske vedr soleksem: skulle uheldet være ude, og du reelt FÅR soleksem, er der ikke noget mere effektivt til hurtigt at slå det ned end en creme i håndkøb på apoteket, som hedder Hyderm. Der er 1% binyrebarkhormon i, så det er ikke noget, man må smøre sig i mere end 5-7 dage, men efter 1, 5 døgn er min soleksem væk og kommer ikke tilbage resten af sommeren. Her lige et lille kopi-klip fra indlægssedlen. Den er også langt det mest effektive til at dæmpe kløen ved myggestik, som godt kan blive noget generende på andre breddegrader m større myg.

  1. HYDERMS VIRKNING OG HVAD DU SKAL BRUGE DEN TIL
  Hyderm creme er en hvid, mild hydrocortisoncreme (svagt steroid), der hæmmer betændelsestilstande i huden og virker kløestillende. Den kan bruges til behandling af let eksem, såsom kontakteksem, insektbid og soleksem.

  09/06/2017
 • HeLene

  Indstemmer i det med det skråsikre, og slubrer også alt det andet i mig. Tak for vi har dig!!! U rock!

  09/06/2017
 • @ Ida B – Det kan du, ja.

  @ Mette C – Tak fordi du deler din erfaring.

  @ Lise – Tak for det dejligste selskab i går med dig som sidemand. Altid en stor fornøjelse, Lise.

  Stor hilsen Anette

  09/06/2017
 • @ Susanne, jeg synes både Korres og Rudolphs Aftersun er geniale som kropsserum. Rønsbøls Tonic er også fin. Mht. at undgå soleksem, så synes jeg jo, at skyggen er det bedste.

  @ Karin S – ;o)

  @ Thea – Jeg kender ikke Liquid Gold desværre.

  Stor hilsen Anette

  09/06/2017
 • Lise

  Det var på alle måder ærgerligt, at du måtte løbe efter toget, men jeg er helt sikker på, at de – TÆNK og Decubal – kigger med her og måske endda genovervejer påstande og argumenter. Det er så dejligt, at du altid melder klart ud til det, der for mange mennesker, er autoriteter. Og ja, hud – ikke mindst anno 2017 – ville være ilde stedt uden hudpleje. Selv hudlæger anbefaler det – og endog parabener (;

  09/06/2017
 • Mette C.

  Til Susanne: Jeg har lidt meget af soleksem både her og i syden, men for nogle år siden begyndte jeg at bruge en kombi af P20 og derefter faktor 30-creme – i år fx Rudolph. Det virker fortrinligt, og jeg får en flot kulør alligevel 🙂

  09/06/2017
 • Ida B

  Kære Anette

  Jeg har netop fået denne måneds Beautybox ind ad døren, og har taget hul på cremen. Der står på den, at den har bredspekter SPF 20, men betyder det, at jeg kan udlade solcreme?

  Mvh

  Ida

  09/06/2017
 • Thea

  Elsker din sunde fornuft tilgang i stedet for skræmmekampagne.

  Et spørgsmål angående syre og a vitamin.
  Kan man bruge Alpha h liquid gold under super 3 booster? Er liquid gold anderledes end de andre syrer som man jo godt kan bruge under?

  09/06/2017
 • Karin S

  Tak for din sunde fornuft kære Anette 🙂

  09/06/2017
 • Susanne

  Så enig Anette :-).
  Og så håber jeg, at det er ok lige at komme med et andet spørgsmål her.
  Du har tidligere skrevet at kroppen også har brug for en fugtundertrøje og antioxidanter i solen før solcreme, men jeg er meget i tvivl om hvad jeg kan bruge? Hvad anbefaler du mon?
  Og sidst men ikke mindst, hvad vil du anbefale af solcreme, når man som jeg altid ender op med at få soleksem efter nogle dage i sydens sol?. Er der nogen solcreme der er bedre end andre når det kommer til soleksem?
  Dejlig dag til dig.

  09/06/2017