Undgå-listen til dig, som er gravid eller ammende

Herinde lyder spørgsmålet tit, hvad man hudplejemæssigt skal undgå som gravid eller ammende. For mig er listen kort og starter med A-vitamin. Udfra et overforsigt forsigtighedsprincip. Du vil møde hudlæger, der ryster på hovedet af det, og så vil du møde dem, som også anbefaler netop at vente. Og jeg har selv været i tvivl. Sikkert er det, at smørbar receptpligtigt A-vitminsyre bør undgås. Men når vi kan fastslå A-vitamin (i de forskellige former og uden recept) som et “pre-drug”, så er det svært bare at trække på skuldrene. Omvendt så indeholder huden allerede A-vitamin. Ikke nemt, I know. Og valget er naturligvis dit.

Jeg vil også gå langt udenom petrolatumbaserede, vaselineagtige olier, som potentielt kan være noget stads at indtage (og derfor er det helt tosset, når de optræder i læbeprodukter). Toksikolog Ewa Daniél fra Allergy Certified tilføjer, at de petrolatumbaserede olier derfor heller ikke skal i nærheden af brystvorter, hvis du ammer. Jeg synes, det er smartest bare helt at undgå dem, når der nu er så mange gode plantealternativer. Her er, hvad Ewa Daniel anbefaler at vige uden om ud fra et fertilitets/hormonforstyrrende aspekt i hudpleje:

 • Octocrylene (solfilter): kan give kontaktallergi (hovedsageligt børn). Stoffet indeholder urenheden Benzophenone, der viser østrogenlignende effekter på fisk
 • Ethylhexyl methoxycinnamate (solfilter): giver østrogenlignende effekter ifølge FDA
 • Octyl salicylate (solfilter): mistænkt for at skade fertiliteten eller det ufødte barn
 • Salicylsyre: test viser, at den ved indtag kan være hormonforstyrrende. Der er endnu ikke hudstudier, men da stoffet penetrerer huden,  tillader vi (Allergy Certified) den ikke, indtil der foreligger mere data på sikkerheden
 • Butylparaben: mistanke for hormonforstyrrende
 • Propylparaben: mistanke for hormonforstyrrende

HVIS HUDEN ER PLAGET AF HUMØRSVINGNINGER:  Døjer du med en humørudsvingende og reaktiv hud, så gå altid efter mindstemiddelprincippet. Ved at vælge simple produkter med en kort indholdsliste er det så meget nemmere at finde ud af, om der er noget i din hudpleje, du ikke tåler. Eller om der omvendt er noget, som gør huden godt. I den sammenhæng synes jeg, at vi har fine bud herhjemme. Bl.a. fra Purely Professional, Miild, MDerma, Faaborg Pharma …fortsæt selv listen.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/03/2020
Her er de vigtigste fordele ved N-beauty
Plus en anbefaling fra en øjencremes-afviser 
09/03/2020
Hjernevask-sætningen du må lægge fra dig
Dagens vigtige bid fra bogen

Kommentarer

 • Pippi

  Laver du ikke snart en hudpleje rutine til folk der bruger isotretinoin?

  06/03/2020
 • Den gravide

  Hej Anette.
  Tak for indlægget, men nu bliver jeg da en smule nervøs.
  Jeg har gennem de første 16 uger af min graviditet, brugt et pump af Environs a-vitamin creme om aftenen, samt DSC’s Skin Power Treat med 2% salicylsyre.
  Det kan jeg nu læse, ikke er så godt. Hvad er mon dine tanker om det?
  Hilsen den nervøse

  06/03/2020
 • Iben

  Hej..
  Jeg tillader mig lige at vende tilbage til mit spørgsmål ang. Alfa-Lipon fra forleden dag.
  Man kan købe det som kosttilskud 40 mg. (f.eks. Natur Drogeriet) i Matas og helsekostforretninger..og også med højere doser i andre danske webshops. Så det er vel lovligt i Dk?
  Kan ikke rigtig finde hvad bivirkningerne skulle være. Til gengæld ser det ud til at have flere gode virkninger.
  Mvh. Iben

  06/03/2020
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Iben, 1000 tak fordi du skriver, for du har helt ret. Jeg er sikker på, at der er sket en lovændring indenfor de seneste par år? For i mangle år skulle man til Sverige for at få det. Men det er interessant:

   http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=7687/sprog=1/grp=8/menu=3/

   At der står 2012 i det link gælder ikke opdateringerne åbenbart.

   Stor hilsen Anette

   06/03/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.