Hjernevask-sætningen du må lægge fra dig

Du har sikkert ikke tal på, hvor mange gange du har fået den lettere irettesættende anbefaling om at rense ansigtshud to gange om dagen. Jeg har hørt professionelle sige, at hvis du ikke renser hud både om aftenen og igen om morgenen, så trækker du nattens skidt med ned i huden.

Stop. Hallo. Nej.

Der er gået religion i rens, fordi der højst sandsynligt også er noget mentalt på spil. Ser vi bort fra de fysiske fordele, der er ved at have en ren hud, så er der for mange også tale om en rituel renselsesproces, der stikker dybere end huden. Og det kan være svært at gøre op med, hvilket måske heller ikke er meningen. Så længe, at du ikke føler dig dikteret til at skulle rense morgen og aften. For groft sagt er huden et selvrensende organ, og jeg lover dig på spejderære, at ingen kommer bagud med den personlige hygiejne ved ikke at rense hud to gange i døgnet.

Der er nemlig tre ting, som det gælder om at passe ekstra godt på, når det handler om din hud: Dens økosystem, som vi i gamle dage kaldte for hudens bakterieflora og i dag med et finere ord: Mikrobiom. Dét system sammen med hudens syrekappe og det helt yderste hornlag er kritisk afgørende som værn mod dehydrering og fjendtlige (patogene) infektioner. Sund hud renser endda sig selv på de her områder:

 1. Via Immunforsvars-mekanismen.
 2. Celle-rens sker automatisk, når dit lymfe-flow er fornuftigt.
 3. Huden eksfolierer sig selv. Men absolut kun til husbehov. Helt konservativt så hjælper vand den proces. Huden er dog også en doven fætter, som bliver væsentlig sløvere til netop eksfolierings-arbejdet med årene (og det betyder mindre glød, mindre friskhed), hvor du fint kan hjælpe den lidt på vej med at bruge en våd vaskeklud eksempelvis om morgenen under bruseren eller ved vandhanen.

Hvad, selvrensningsprocesserne ikke kan klare, er at få makeup, SPF, silikonestoffer, ekstraordinært meget støv og snavs af huden. Og faktisk også forureningspartikler, som selv i Danmark har vist sig at være større ballademagere end hidtil antaget. Rens derfor altid hud om aftenen, som også er det tidspunkt, hvor du vil tæt på huden og gøre indtryk på den med aktive ingredienser som eksempelvis peptider, A-vitamin og frugtsyrer.

Ovennævnte handler derfor ikke om skip-rens, men er et opgør mod to-gange-om-dagen nødvendigheden. Med mindre der er tale om akne, hvor to gange rens i døgnet til gengæld er vigtigt.

I BOGEN SERIØST BEDRE HUD får du også:

 • De bedste bud på rens til hud, der er rødmeramt, plaget af forstørrede porer, solplettet eller bare træt af linjer. Sammen med rækkefølgen, der virker.
 • Metoden til at gennemskue hudplejeindustrien. For let’s face it: Indholdsoversigter føles ikke som om, de er skrevet til folk, der bare gerne vil have en god creme.
 • Hvis du har hørt argumentet om, at produkter indenfor samme serie kan have synergieffekt, så mangler der en mellemregning. For det er indholdsstoffer, der kan arbejde i synergi. Som eksempelvis antioxidanter og SPF. Få den komplette liste med de ting, der forstærker hinanden.

Prisen for Seriøst bedre hud svarer til to biografbilletter. Som Signe sjovt nok skrev.

#seriøst

@beautyspace på Instagram: Se, hvad hende, der har hud mellem hænderne til daglig, siger om den største fejl, hun møder. Igen og igen.

Foto Jens Peter Engedal, redigering journalist Anneline Højrup

06/03/2020
Undgå-listen til dig, som er gravid eller ammende
Hvad toksikologen vil undgå
10/03/2020
Rødmeramt og hvad så?
Hands on-eksperten anbefaler én afgørende ting

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Lotte, det gør den. Med mindre det føles som om der sidder en unødig fedtfilm på huden?

  @ Lovisen, 1000 tak og hahahahha, hvor VAR det sjovt med de 66. Det er desværre rettet nu. Ville jo nok have solgt en del ekstra bøger ellers.

  Stor hilsen Anette

  10/03/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Luise, åhhhh life is a bitch. Mange kan spille længe på den genetiske lotteriseddel, vi trods alt er udstyrret med. Og hvis man fx. ikke griller i solen, ryger og lever af sukker, så kan det være noget af forklaringen, at de slipper omkring det. Bliv du trygt ved. Det skal nok betale sig på den lange bane.

  @ Lis, det er nok med mindre du bærer teater-makeup.

  @ Charlotte, det afhænger af din solhistorik og om du er lys eller mørk i huden. Selv er jeg glad for dagcreme med SPF, for enig, det kan blive for meget med lag på lag. Mineralpudder og spray vil hjælpe, men det kan være svært i forhold til overblik.

  @ Louise, du har helt ret i forhold til akne og udbrud. Det står også i bogen og jeg har tilføjet det i indlægget her. Hvis man er meget fedtet er bare rart lige med et strøg rens både morgen og aften. Med micellar vand.

  Stor hilsen Anette

  10/03/2020
 • Lovisen

  https://hsfo.dk/artikel/smuk-hud-s%C3%A6lger-sk%C3%B8nhedsguru-topper-bestsellerliste-med-ny-bog
  Tillykke med din nye bog, men han har da fået helt forkert fat i din alder

  10/03/2020
 • Lotte Havemann

  Det lyder – og føles – fornuftigt kun at rense om aftenen og så ‘nøjes’ med vaskekludsrens om morgenen.
  Jeg har dog tør hud og bruger derfor næsten altid olie som afslutning, inden jeg går i seng.
  Bliver denne olie renset af under mit morgenbad + vaskeklud, så der er “fri bane” for de gode serum’er/sera derefter?
  Bedste hilsner
  Lotte

  10/03/2020
 • Louise

  Har ellers fået at bumserne/bakterierne formere sig to gange i døgnet og derfor rens…? Gælder det her også fedtet hud med overproduktionn af talg/sebum?

  09/03/2020
 • Charlotte

  Hej Anette
  Jeg har et spørgsmål vedr. solcreme til ansigtet.. Jeg har en ansigtscreme som jeg er rigtig glad for – men der er ikke solfaktor i.. Jeg synes det er alt for meget med en creme mere – da jeg også bruger lidt mineral pudder .. Har du et bud på hvad jeg kan gøre – det er vel ikke nok med en form for spray til sidst ? … Kh Charlotte

  09/03/2020
 • Lis

  Ville også netop spørge, om micellar water er nok/OK om aftenen. Har brugt det i flere år inden serum, natcreme osv.
  Du omtalte fornylig Rudolph renseskum, som også var i en Beautybox.
  Men altså nok med Micellar eller også renseskum.

  09/03/2020
 • Luise Hansen

  Ville faktisk have spurgt dig om dette emne med netop rens.
  Jeg renser min hud morgen og aften med micellar water og har altid gjort meget ud af at få skidtet af selv når jeg kommer hjem fra sent hjem efter en bytur. Har heldigvis altid haft en pæn hud (engangimellem dukker der da lige en bums op hist og her) Dette ligger til familien.MEEN begge mine søstre der er i 40’erne ( er lige selv fyldt 40) går dagligt med pudder, streg og mascara renser aldrig rigtigt deres hud inden sengetid og bruger heller ik de store penge på cremer osv hvor jeg derimod smører Verso / BP på troligt morgen og aften, men all. Har de den fineste glatte hud. ( ved dog ik med fugtighed osv) men er det mig der “overreagerer” med mine daglige vaner eller ?

  09/03/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.