Ikke fan af skønhedsbranchen. Kun af produkterne

Jeg er storforbruger af Maren Uthaugs striber, der på forunderlig vis altid løber foran. Viser, hvad ens følelsesregister sjældent kan sætte ord på, men altid genkende. Så læste jeg hendes roman ’En lykkelig slutning’ under lockdown – blev beriget og paf over et så snørklet hoved, der i øvrigt også er storforbruger og fan af skønhedsprodukter – bare ikke af skønhedsbranchen. Jeg har inviteret mig selv på besøg på hendes badeværelse:

Hvad slår folk som det første (tror du), når de står på dit badeværelse?

De tænker sikkert, at der er rodet. At nogen har gjort et forsøg på at holde et slags system, som ingen tydeligvis overholder. For hos os stjæler alle fra hinanden. Med tre store teenagedøtre i huset, stjæler jeg alt, hvad de køber af nye produkter. Og det er gået op for mig, hvor meget de også stjæler fra mig, for jeg fattede jo ikke, hvordan en ny mascara blev brugt op efter fire gange.

Det er på en måde ragnarok, for den 15-årige synes jo, at hun er mere berettiget end mig til at stjæle fra den ældste datter. Så intet er helligt, og derfor er man nødt til at gemme visse ting. Eksempelvis min nuværende højtelskede læbestift, som jeg er nødt til at have på mig.

Hvis du skulle tage et alvorsord med skønheds-branchen … hvad ville du sige så?

Altså, de taler jo ikke til mig, og det er egentlig mærkeligt, for jeg smører creme i ansigtet hver dag og har brugt makeup, siden jeg har var 15. Ikke at det er umuligt for mig at gå på gaden uden, men det er sjældent, det sker. I mit hoved lyver de. Kommer med latterlige løfter om payoffs og overdriver så det basker. For mig er de som bilsælgere – alt det pis med, at noget er verdens bedste. Det passer jo ikke. Det er en åndet kommentar. Og jeg genkender heller ikke mig selv på de billeder, hudpleje- og makeupindustrien bruger.

Jeg har købt meget, måske over 1000 produkter, der bare var til at kassere. Mascara, der løber ned af kinderne. Den slags.

Anette: Så hvad skal de gøre anderledes – kan du give et eksempel?

Tag sko, som jeg også går meget op i. Jeg har nogle få favoritmærker, som jeg tjekker ud og inden for hvem, jeg kan navigere. De reklamerer jo også, men de taler ikke om andet end deres sko. De lover ikke, at jeg bliver lykkeligere eller yngre. De siger bare, at ´de her sko er pissefede og samtidig er de til at holde ud at have på´. Og det kan jeg forstå, for jeg er ikke til noget urtekusseshit. Jeg vil hellere være pæn end urtet, men kan jeg kombinere de to, så er det godt.

Har du en morgenrutine, der får dig til at føle dig ekstra godt tilpas? Som virkelig fungerer.

Jeg gider aldrig at stå op, men det sker alligevel – ved ca. 7 tiden. Jeg drikker kaffe, glor på hundene og tænker fuck another day. Det føles altid overvældende. Så får jeg ungerne afsted og laver yoga en times tid.

På badeværelset bruger jeg en rense-svamp – og så på med creme. Helst en med lidt solbeskyttelse, som VitaZing (fra Origins, red.) har. Når det gælder makeup, bruger jeg altid mascara, concealer under øjnene, hvis huden der er mørk, og noget rouge, hvis jeg ser for død ud. Og læbestift, som altid ryger hurtigt, fordi jeg hele tiden skal spise.

Har du noget på badeværelset, du nødigt viser frem, men altid ligger inde med?

Jeg gemmer intet på grund af udseende, men jeg gemmer ting, der er særligt vigtige for mig. Fordi jeg som nævnt bor sammen med tyve.

Har du nogensinde stået ved en skillevej, altså overvejet noget, der krævede tilløb og overvejelse sundheds/skønhedsmæssigt?

Njaa. Jeg er ikke pæn nok til at leve af mit udseende. Så min vildeste ambition er egentlig bare at være almindelig soigneret.  Børste tænder, bruge deodorant og den slags for ikke at skræmme folk væk. Jeg tjekker mig selv i spejlet, når jeg tisser, men derudover glemmer jeg mit udseende i løbet af dagen.

Burde det være en overvejelse at farve hår, kan jeg godt spørge mig selv. Jeg gør det i hvert fald, farver det. Men for min egen skyld, fordi jeg gerne vil opretholde illusionen om ikke at have grå hår. Jeg er ret ligeglad med, om andre finder ud af, hvordan det er fat – for det gjorde de under corona. Men det var værst for mig selv. Det var jo meningen, at jeg skulle tro på det.

Men jeg har ikke stået ved en skillevej i forhold til diverse indgreb. Jeg skal ikke ligne en glat ting fra Paradise. Som jeg siger til den ene datter efter den anden ”du er rigelig pæn, nu skal der arbejdes på personligheden”.

Det betyder jo ikke, at jeg ikke gør noget. Jeg træner næsten hver dag – i en time. Undtagen i weekenden, hvor jeg gerne vil være fuld. Jeg bliver nødt til at holde kroppen ved lige, og jo, det kan være nederen, at bryster og bagdel hænger. Men sådan er det, og jeg kan ikke gøre noget ved det. Jo, jeg kan godt blive bange for at blive for uattraktiv i forhold til, om nogen gider at have sex med mig, men jeg tror ikke, at det virkelig er røven eller rynkerne, der gør forskellen. Det er bedre, tror jeg, at arbejde på sin mentale tilstand. Bitterhed er eksempelvis surt.

Noget, du er doven med?

Ja. Jeg går efter ét step, ikke noget med serum – det bliver for meget. Jeg tager min makeup af hver aften, men kun fordi jeg har linser, og øjnene bliver smadret, hvis ikke den kommer af.

Det tåbeligste eller bedste skønhedstip, du har afprøvet?

Det bedste jeg har gjort er at være doven i forhold til mine bryn. Jeg rovplukkede dem ikke i 90’erne, da det var smart – og alle andre gjorde det – for det var smertefuldt og tog alt for lang tid. Nu er jeg gammel og rig og har heldigvis Stella (fra Beauty Avenue, red.) til at ordne dem med farve og form, og hun roser mig for at have ladet dem være. Derudover er et af de bedste tip den førnævnte VitaZing, fordi jeg både bliver pænere i ansigtet, får lidt farve og endda SPF. Den elsker jeg faktisk.

Noget, du gerne ville have vidst for 20, måske 30 år siden?

For mig er det lige meget om noget koster 100, 500 eller 2000 kr., bare det virker. Måske var beløbene lidt mindre dengang, men jeg ville gerne have haft en, der kunne pege på det-og-det-skal-du-tage-for-det-er-bedst, så jeg ikke havde købt hundredvis af ubrugelige produkter.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvis du vil have levende filmklip fra Maren Uthaugh-besøget. Linket er her.

FOTO: Pernille Rahbek

20/06/2021
Triple cleanse er ikke en trend, det er en tåbelighed
Du har heldigvis din sunde fornuft
28/06/2021
Den gode eller den dårlige nyhed først?
Har i øvrigt fundet den UV-mist, du har ledt efter

Kommentarer

 • Lene Svingel

  ‘Jeg gider aldrig at stå op’. Så genkendeligt. Befriende ærligt og skønt med et interview, man kan spejle sig i.
  Tak til Maren og Anette. Kh Lene

  05/07/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Dør af grin – “I weekenden vil jeg gerne være fuld”! 🙂 🙂

  27/06/2021
 • Mette S

  Maren – læser du med? Tak. Fedt og ærligt ♥️
  En times træning om dagen, er det yoga eller andet?

  26/06/2021
 • Mariannegylding

  Urtekusseshit Nyt ord til mit ordforråd, mine døtre kommer til at elske mig for det.
  Og så vil jeg da rigtig gerne vide hvilke sko-mærker Maren er til. Lidt misundelig på det udvalg ❤️
  Rigtig god weekend.
  Tænker mine emoji er væk, har ellers drysset både med hjerter og smiles. Men de forsvinder altid i mit opslag til dig Anette.

  25/06/2021
  • Rikke

   Maren er kæmpe fan af Roccamore skoene jeg er lidt fangirl både på hende og på skoene, haha!

   26/06/2021
 • Inge

  Dejligt befriende som allerede sagt. Jeg kan virkelig godt lide kommentaren “du er så rigelig pæn, nu skal der arbejdes på personligheden” .

  25/06/2021
 • Sanne

  Urtekusseshit 😀 Fandme fantastisk!!! 😀 Befriende morsomt (og ærligt) interview!
  Og hvor giver jeg hende ret i sammenligningen med sko – er i øvrigt ret misundelig på skosamlingen.
  Rigtig go’ weekend til jer begge. 🙂

  25/06/2021
  • Louise T.

   Det var også lige nøjagtigt DET ord, der smagte bedst i munden hos mig Og som bare siger det, som det er ❤

   28/06/2021
 • Pernille Myers

  Herligt befriende interview om skønhed med den vidunderlige Maren 🙂

  25/06/2021
 • Maj

  Tak for en herlig morgengriner. Det er længe siden jeg har grint SÅ meget af et interview om skønhed. Faktisk ligner jeg ret meget Maren i mange af hendes syn på skønhedsbranchen. Og så har jeg heller aldrig ødelagt mine bryn.

  Go fredag & Go weekend
  Kh
  Maj H.

  25/06/2021
  • Camilla A.

   Jeg er helt på linje med Maj! Maren er vidunderlig og har virkelig en fantastisk evne til at udtrykke sig på papir – både med ord og kruseduller. Jeg skal have fingrene i den bog!

   25/06/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.