Gid læger og teenage-forældre læser med

</>

Jeg ved godt, at vi har talt om det før. Det med, at nogen er nødt til at ringe til en rigtig voksen, hvis ens læge eller forælder siger, at månelandskabet i ansigtet – den boblende akne – vil forsvinde med tiden. At man må slå tålmodigheden til. At man vokser fra det. At det er blandt de ting, man må acceptere.

For akne kan kureres. Akne kan sætte ar på sjælen, og får man ikke rettidig hjælp, bliver der også varige ar i huden til evigt minde.

Politikens artikel her er så spot on, at jeg glemmer at blive irriteret over, at ordet uren indgår i overskriften. For det er netop det ord, der er med til, at man kan føle sig så forkert og så beskidt. ”Tænker de, at jeg spiser ulækkert, eller at jeg aldrig går i bad”, lyder det fra en af de ramte kilder. Så vi skal stoppe med at sige uren. Det hedder akne eller bumser. Forskellige eksperter anerkender, at der er tale om en så voldsom hudsygdom, at det har store psykiske konsekvenser. At livskvaliteten kan påvirkes negativt i en grad, der overstiger eksempelvis generne ved svær sukkersyge. Folk trækker sig socialt, ligesom man ved, at akne kan give øget arbejdsløshed og øge risikoen for selvmord.

Artiklen handler også om, at medicinforbruget af den kraftige medicin isotretinoin er fordoblet i løbet af de sidste 10 år – og konklusionen, som heldigvis er nuanceret, går lige i hjertekulen. Det skyldes nemlig, mener man, at akne nu tages mere alvorligt. ”Det er en skrap medicin. Men det er også en hård sygdom”, udtaler bl.a. Jesper Hallas, professor ved DSU. I det hele taget bliver der gået kritisk til den pågældende medicin, og det er godt. For Isotretinoin er ikke noget, der skal ”sælges”. Hele præmissen for virksom medicin er som bekendt, at der er bivirkninger. Og her kan de være voldsomme. Hvilet også er grunden til, at en læge forud for en hudlægehenvisning skal have afprøvet andre ting.

HVIS DU HAR ADGANG til Politiken, kan artiklen læses i sin helhed. Ellers er der lånemarkedet.

DER ER SELVFØLGELIG FORSKEL på akne i middel og svær grad og så en lejlighedsvis hormonel bums eller for den sags skyld fedtet hud. Her virker kombinationen af porerensende salicylsyretoner og stabiliserende A-vitmitamincreme bedst. Både i praksis og i følge den videnskabelige litteratur. Der er også forskel på, hvordan et ungt menneske tager det med huden. Selv har jeg en søn, der lejlighedsvis har udbrud, men han kunne ikke være mere ligeglad. Og der skal slet ikke smøres noget på.

DEL ENDELIG DIN ERFARING (eller stil spørgsmål) i kommentarfeltet, hvis du har lyst og tid.

@beautyspace på INSTAGRAM

13/07/2021
Læs ordene, der giver pænere hud og lyt til baronen af Botox
Nåja, der er en gave med bogen
20/07/2021
Hvad hudlægen ikke fik sagt på TV
4 svar, jeg skylder dig

Kommentarer

 • Janne Kastrup

  Hvordan kan jeg få låneadgang?

  17/07/2021
 • Izabella

  Hej Anette

  I dit nyhedsbrev hedder den sidste post for tiden

  Det bedste C-vitamin serum?
  De flasker, jeg har tømt flest gange

  Der linkes til Instagram, men man kommer bare ind på forsiden. Kan du linke til det billede her, da jeg naturligvis er nysgerrig;-)

  17/07/2021
 • Anonym

  Har selv i mange år haft det man kalder uren hud, for det var ikke akne. Måske er det hormonelt, det tror jeg. Er nu 50 år og der kommer stadig udbrud på kæbelinje, halsen og ind imellem på decollte. Det har givet mange ar, desværre, og mange kvaler med tøj,som skulle dække og store tørklæder. Har igennem årene passet min hud med hudpleje af god kvalitet og har interesseret mig for det. Var for ca 1 måned siden til kosmetolog og hun spurgte forsigtigt, om jeg ville være med til et forsøg: endnu bedre afrensning og kun mine produkter fra Dermalogica (har altid afrenset HVER dag). Har nu i 1 måned brugt Dermalogica Precleanse hver aften, efterfulgt af Special cleansing rens. Dernæst Retinol clearing Oil og Intensive moisture balance cream. Hver morgen Special cleansing + Daily microfoliant i badet, efterfulgt af AGE clearing serum og til slut Oil free matte spf 30 cream. Det har gjort en kæmpe forskel, ro på huden og slet ingen nye udbrud. Huden er også blevet mere jævn i både farve og struktur, så det er virkelig win-win. Så selv om jeg altid har hadet at rense med vand-pjask om aftenen, og altid har brugt rensemælk eller micellar, fortsætter jeg med glæde min nye rutine med 2 x vand-pjask. God sommer 🙂

  16/07/2021
 • Gry

  Jeg er lige blevet 40, da jeg var hhv 18 og 21 fik jeg behandling med Roacutan (hvad jeg går ud fra er det samme som isotretinoin)
  Der var en lang vej dertil første gang -selvom jeg fik det allerede som 18 årig – jeg fik en slem depression som bivirkning som 18 årig, Ellers var det slimhinderne der var hårdest ramt.
  Jeg har i løbet af de seneste år fået mere og mere akne på min ryg igen, som jeg også havde dengang.. Men af en eller anden grund ligger det stadig dybt i mig, at jeg jo har fået mine behandlinger og at det må være min livsstil (selvom den nu er ok sund) og forkerte produkter i badeværelsesskabet der gør det.. men tak for dit skriv i dag. Jeg ringer til hudlægen når vi er hjemme fra ferie, hvor jeg i øvrigt flasher min ryg, i badedragt og bikini fordi jeg har lært at leve med det, og fordi mine børn ikke skal tro at det er noget der skal dækkes, men hvor den gamle skam i den grad stadig bor i mig…
  Vh Gry

  16/07/2021
 • Stine

  Vil bare i al stilfærdighed henvise til Medical Medium og sellerijuice ……

  16/07/2021
 • Sophia

  Kære Anette
  Hvilke produkter ville du anbefale at bruge, mens man tager Isotretinoin?

  16/07/2021
 • Jeanette K

  Tak, mange tak for at du bliver ved med at skrive om akne. Både i dine bøger og her.
  Det må være den der er ramt af akne der ved hvornår det bliver for meget.  Min søn havde akne og jeg brugte de råd jeg havde lært af din blog og bøger. Det hjalp. Ind i mellem kommer der lidt igen, men  det betyder ikke så meget for ham, og jeg behersker min trang til at delagtiggøre ham i hvad jeg synes han kan gøre ved det.
  Jeg har selv været voldsomt ramt af akne.  Som voksen. I mere end 15 år. Endelig kom jeg til en hudlæge, der tog det alvorligt. Isotretinoin behandlingen har bivirkninger, for mig flere end blot tør hud, men det hjalp og om nødvendigt gør jeg det igen!  Men vejen til behandling var for hård,  fyldt med folks velmenende råd….” har du prøvet m iskoldt vand… ..med vand og håndsæbe….Prøv at undvære mælk…..gluten… sukker….” jo, jo jeg har prøvet meget, også 6 mdr uden gluten, mælk og sukker – flere gange. Plus mange dyre kosmetolog behandlinger, dyre cremer ,  div cremer fra min læge incl noget mod rosacea , for måske tog jeg fejl, måske var det slet ikke akne.
  Det værste er den fornedrelse der ligger i nogle lægers og nogle menneskers meninger om at ” det er kun dig selv der ser det….. er du ikke ud over den alder hvor det er vigtigt…. Det er bare et kosmetisk problem…. Kan du ikke bare dække det med makeup…. lever du måske lidt usundt…… ” eller bemærkninger om hvorvidt  at man er sådan en overfladisk en der går (for)meget op i det ydre, for det er jo det indre der tæller. Jeg var som akne ramt flov,  selvom jeg, som granvoksen, godt vidste at det skulle jeg ikke være. Flov og umådelig ked af det. Når man så oveni det bliver mødt med manglende forståelse og på en eller anden måde, en udskamning af at gå op i sit udseende så sætter det sig spor. I hvert fald i mig. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har sagt tak til min hudlæge. Der kommer ind i mellem en bums, ind til nu holder A Vitamin det nede og hvis ikke har min hudlæge lovet at hjælpe mig. Jeg tror ikke min skræk for at det vender tilbage forsvinder foreløbig,  det er nu et år siden Isotretinoin behandlingen sluttede. Hvor ville jeg ønske, at jeg havde kendt til at den fandtes noget før. Det var her på bloggen jeg fandt modet og argumenterne så jeg endelig fik både en henvisning og fandt en hudlæge der ville behandle mig.
  Undskyld hvis det blev for langt.
  Tak for dig Anette!

  16/07/2021
 • Jette Sørensen

  Hej Anette
  Virker din ansigtscreme med A-vitamin forebyggende på udbrud der kommer lejlighedsvist ?
  Hilsen Jette

  16/07/2021
 • Henriette Løkke

  Hvordan får jeg fat i dig, har du en mail-adresse? Venlig hilsen Henriette Løkke

  16/07/2021
 • Lise/walkinrunout

  min søn er som din… og jeg må indrømme, at jeg er virkelig glad for det… det kommer også lejlighedsvist, så selvfølgelig er han nådigt sluppet, men jeg synes bare at hele ideen med at man skal “se ud på en bestemt måde” også spiller ind her – man bestemmer selvfølgelig selv, men vi er virkelig ved at fremelske en kultur for unge, hvor de ikke skal acceptere noget… alt der kan fixes, skal fixes… og bevares, hvis man har penge til det er det da fint, men man bliver jo mere og mere låst fast i, at man ikke behøver acceptere noget.
  Ok… ha ha… det ramte lige lidt… fordi jeg hørte to piger på 12-13 år tale om at de skulle have fjernet alle deres modermærker… og ikke fordi de voksede og var farlige, men fordi det var grimt…. pyhhh!!!
  kh!

  16/07/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.