Dilemma: Når akne forpester

I rørende vendinger skrev Maria forleden sådan her i kommentarfeltet:

Hvad gør man, når man er 21 år, og har fået akne efter at være stoppet med p-piller for at få styr på sin cyklus efter flere år med anoreksi og dertilhørende tabt hår og glød i ansigtet? Jeg har haft akne i halvandet år nu. Efter vejledning fra min hudlæge er jeg på finacea (azelainsyre gel), som efter seks måneder stadig ikke virker. Jeg er ulykkelig og tør næsten ikke købe nogen produkter af frygt for at bruge penge på noget forkert. Min hud er:

  1. Tør og stram hud, som om den er et nummer for lille, men bliver lidt fedtet i t-zonen i løbet af dagen
  2. Akne langs kæbe og på kinder
  3. Mærker og hyperpigmenteringsar efter aknen

Av altså. Jeg har set studierne, der dokumenterer de ar, akne sætter i sjælen, og ifølge hudlæge og professor Peter Bjerring fra Mølholm Hudcenter i Vejle skal ingen finde sig i en eneste bums. Og vi taler altså en befolkning, hvor 80 procent lider af akne. I mere eller mindre grad.

Akne er en hudsygdom, hvor Maria helt korrekt har søgt hudlægehjælp. Men. Man skal også selv tage action, mobilisere tålmodighed og engagement og ikke mindst være krævende i forhold til den medicinske vejledning. En hudlæge har lovgivningsmæssigt pligt til at afprøve forskellige medikamenter, inden han eller hun griber til den mest effektive løsning: Isotretinoin, som er en krads A-vitaminbehandling på pilleform med flere bivirkninger. Jeg har dog netop på meget tæt hold fulgt et eksempel på, hvor en lavdosis (og dermed færre bivirkninger) fik aknen til at forsvinde på fem måneder. Netop med Isotretionin kommer den sjældent igen, fordi systemet genstarter. Men det ER en skrap kur, og jeg har fuld forståelse for dem, der takker nej.

Jeg anbefaler Maria fem ting:

  • Bed din læge om næste step. Nu. Azelainsyre virker ikke ifølge Peter Bjerring
  • Brug en A-vitamincreme om natten – der er flere gode, bl.a. den du ser på billedet fra Alphah, som udover A-vitamin også indeholder god squalaneolie
  • Brug Mads Timmermanns dagcreme om dagen. Den indeholder flere gode ingredienser, bl.a. niacinamid (B3), som vil hjælpe dig
  • Sørg for at få ekstra fugt under dagcremen. Her gør Nilens Jord Serum det godt med hyaluron, peptider, antioxidanter og glycerin.
  • Hold dig (på anbefaling fra hudlæge Peter Bjerring) fra hurtige kulhydrater og mælkeprodukter

@BEAUTYSPACE på INSTAGRAM

22/10/2014
Fatal attraction
24/10/2014
Læser-test på Beautyspace

Kommentarer

  • @ Berit, jeg skriver i min bog om det med at holde sig mæt og undgå store blodsukkerudsving (og at kanel faktisk er et overset tip). http://www.saxo.com/dk/slip-rynkehysteriet-flot-hud-uden-hokuspokus_anette-kristine-poulsen_haeftet_9788771372380

    @ Britta – Den har jeg desværre ingen erfaring med. Hvis jeg var dig ville jeg gribe fat i Else Marie Lissau (Mølholm hudcenter) og spørge. Måske er det IPL-laser, du skal have.

    @ Gabs – Hold tæt kontakt med hudlægen om du kan smøre med noget samtidigt med.

    @ Pernille Aaby – Det lyder som om du skal tage dig ekstra godt af din hudbarriere. Jeg ville sikre den fugt (med serum fra Nilens jord) og ovenpå massere med enten A-vitaminolie som den du nævner eller en, der indeholder stearinsyre, som er ekstra godt for barrieren (ex. arganolie – men endelig ren arganolie, ikke alle de silikoneolier).

    Stor hilsen Anette

    27/10/2014
  • Britta

    Hej Anette:-)
    Tusind tak for dine gode tips og emner her på bloggen.
    Jeg vil høre, om du evt kan gi lidt info om peeling med Biopharma.
    Jeg er 44 år og led i mine unge år en del af acne, og fik til sidst en behandling med det der dengang hed Roaccutan, tror det svarer til Isotretinoin.
    Det hjalp mig, og jeg har ikke haft udbrud i mange år.
    Min hud er imidlertid lidt arret med store porrer i nogle områder, og efterhånden som huden ikke er så spændstig længere, ses det mere.
    Jeg overvejer nu, om ovennævnte peeling måske kunne hjælpe. Hva tror du?

    26/10/2014
  • Gabs

    Tak for godt indlæg. jeg er selv lige stoppet på min 2. Isotretinoin kur (efter første kur kom acnen løbende tilbage over 6 mdr). Håber sådan et det holder ved denne gang, men føler dog allerede at min hud begynder at blive fedtet igen. Gad vide hvad der skal til.

    26/10/2014
  • Pernille Aaby Larsen

    Hej Anette 🙂 Jeg har (ligesom mange andre i min familie) været slemt plaget af akne i cirka otte år. Nu er jeg 20, og min hud har langt færre urenheder end tidligere, især efter at jeg begyndte at behandle den som en hud, der kræver milde produkter og ikke skrappe serier til uren hud. MEN.. efter længere tids brug af Clindoxyl og lignende produkterne er min hud desværre blevet ultra sart (en kosmetolog kaldte den pergamenttynd!) og rødme er nu et ligeså stort problem for mig, som de ar, der er tilbage efter de mange år med akne. Jeg har overvejet at prøve A-Vitamin for at se om det kan lysne mine mange ar, men tænker også om den sarte hud mon kan tåle det. Ville hybenrose olien fra Pai måske være et godt bud?

    24/10/2014
  • Tak for dette indlæg. jeg har også haft problemer med acne-udbrud efter jeg gik fra p-piller til mini-piller. Jeg har både fået A-vitamin creme og antibiotika-kur. Har stadig nogle problemer, men det er blevet bedre. Bruger nu også en salicylsyre-roller, som jeg kører over næsen, hagen og steder hvor jeg kan mærke der er noget på vej. Er uheldet alligevel ude, så bruger jeg den flere gange dagligt, og det gør faktisk, det ofte får i sig selv.

    Tror jeg vil prøve at holde mig fra hurtige kulhydrater og mælkeprodukter. Bliver nok svært i julen eller har du nogle tips?

    24/10/2014
  • 1000 tak for alle de engagerede kommentarer til dette emne, som optager mange. Jeg er utrolig taknemmelig for, at I deler og jeg håber, I vil tage jer tid til at læse og dele hinandens erfaringer. For pokker der er gode ting gemt i de kommentarer her. Konkrete tilbagemeldinger på spørgsmål:

    @ Line Svane – Kan du se procenten af RETINOL i dit produkt el. oplyse mig det fulde produktnavn?

    @ Charlotte – Hvis du i søgefeltet søger på HÅR og SHAMPOO, kan du se, hvad jeg tidligere har skrevet om.

    @ Maria S – Ja, A-vit til om natten. Find et mildt renseprodukt, som ikke irriterer huden, fx. fra Nilens jord eller Purely Professional.

    @ Sarah – Der kommer en lignende post om rosacea.

    Stor hilsen Anette

    24/10/2014
  • NinaPB

    Jeg vil lige dele mine erfaringer med isotretionin, for de hjalp ikke mig. Tvært imod!
    Efter seks måneders behandling var jeg tørret ud på og i alle tænkelige områder, og det oprindelige problem var næsten væk. Efter et halvt år uden pillerne, er det oprindelige problem tilbage i fuld styrke (det var primært knopper i hovedbunden). Bivirkningerne fra dengang er næsten ophørt, jeg har for eksempel fået almindelig ørevoks i ørerne igen. Tænk at man kan sætte pris på den slags!
    Til gengæld er jeg nu i behandling for tørre øjne, betændelse i øjenlågsranden, hvilket svier, slører mit syn og gør mig næsten natteblind. Behandlingen herfor forventes at tage tre måneder.
    Havde jeg vidst hvad jeg ved nu, ville jeg ikke have opsøgt hudlægen, men istedet have forsøgt mig med alternative løsninger, -måske især med ændringer i kosten.

    24/10/2014
  • Sarah

    Jeg skriver til dig, da jeg har brug for nogle gode råd angående rosacea.

    Jeg kunne virkelig godt bruge din ekspertise, især inden vinteren kommer. Det er en jungle at finde rundt i, og jeg har ingen effekt af de præparater jeg har fået på recept.

    Ser frem til at høre fra dig.

    Tak for en inspirerende og hjertelig blog.

    Kh Sarah

    24/10/2014
  • Maria S

    Søde Anette
    Tusind tak for den tid du har brugt på mit (og en masse andres) problem! Jeg er så glad for, at du har taget mig så seriøst. Og også et tak til Peter Bjerring.
    Jeg må have fat i min hudlæge asap! (men de kan altså være svære at få fat på, sådan nogle…..)
    Jeg har lige et spørgsmål mht A-vit cremen: Er den nok om natten, eller skal jeg have en creme ovenpå?
    Og hvad med rens – er der noget jeg skal holde mig fra, eller noget der er bedre at bruge end andet?
    Mht. kosten, så spiser jeg generelt rigtig sundt – nok sundere end de fleste – og sørger for at få gode næringsstoffer, ikke mindst. Jeg har længe tænkt på, om jeg skulle forsøge at undgå mælkeprodukter, men det er igen rigtig svært, for hvad skal jeg erstatte det med? Og det går jo ikke at sulte … Jeg er dog så småt allerede igang. Drikker soja istedet for mælk og spiser minimalt ost. Men skyren/græsk yoghurt, den er svær!

    Endnu en gang, tak tak tak! Jeg kan jo se, at vi er flere der har brug for det.

    23/10/2014
  • Louise

    Jeg har lidt af akne i svingende grad igennem mange år.
    For to år siden fik jeg nok og gik til lægen. Han gav mig et produkt der hedder clindoxyl, og det har virket fantastisk for mig! Efter 1 uges brug kunne jeg se forbedringer, og efter 3 måneders behandling var min hud fuldstændig ren og fin. Tilbage er nu kun de kedelige ar. Jeg får stadig lidt uren hud ved menstruation, men er ellers fuldstændig fri for hudproblemer. En lettelse uden lige!
    //Louise

    23/10/2014
  • Camilla Lund Eriksen

    Hej Anette
    Tak for en fantastisk blog og specielt dette indlæg som rammer præcist på mig.
    Er selv i en alder af 31 fortsat ramt af akne og har forsøgt mig med alverdens rens og cremer. Altid dejligt at læse om nye forslag til behandling og vil helt sikkert forsøge mig med nogen af dine og håber de kan hjælpe mig lidt.
    Det med akne er et lidt ømt emne, især når man når ud af teenage og pubertetsårene og det er derfor dejligt du tager det op på din blog som også henvender sig til de “voksne” kvinder:-)

    23/10/2014
  • Sanne

    Meget relevant emne. Jeg er selv en af dem, det har døjet frygteligt med voksen-acne. Endte for seks år siden med en isotretinoin-kur. Og det hjalp. Men hvad der virkelig har givet det sidste skub, er, at jeg for tre år siden fik konstateret laktose-intolerance, og dermed er stoppet helt med at spise laktose og i det hele taget har skåret gevaldigt ned på mælkeprodukter. For ca. et år siden stoppede jeg også med at spise gluten pga hovedpine og maveproblemer. Ud over at jeg har meget mindre hovedpine, end tidligere, har jeg også fået meget pænere hud – min hud har faktisk aldrig været pænere. Ved ikke, om der er nogen videnskabelige undersøgelser, der understøtter teorien om mælk, gluten og hud – men det har været gavnligt for mig at udelade både mælke/laktose og gluten.

    23/10/2014
  • God guide til problemhud:-)
    Selv er jeg jo i den der alder, hvor man nærmest ligner et nyfødt barn i ansigtet – og her tænker jeg både på rynkerne og de der hormonknopper, som man åbenbart får jævnligt i overgangsalderen:-)
    Super-irriterende…

    23/10/2014
  • Maria

    Jeg vil lige tilføje mine erfaringer.

    Jeg har acne rosacea samt let acne. Haft det fra 26 år til nu 36 år. Jeg har prøvet alt i verden! Prøvet salisylsyre og latic acid .Været på alle typer af medicinske cremer, flere tetracyklin tablet kure, været på mølholm klinikken hvor Peter Bjerring kiggede på mig og til sidst isotretinoin behandling. Isotretinoin er den hårdeste og den sidste metode man kan tilbydes til acne patienter. Min hud hang i laser! Isotretinoin tog toppen af det værste men som tiden gik, efter endt behandling kunne jeg se at det kom tilbage, lidt efter lidt.
    Der tænkte jeg, at det må være noget jeg gør forkert og det skulle stoppes!
    Jeg faldt over denne side: http://www.primalpalate.com/paleo-blog/bye-bye-rosacea-glowing-skin-for-the-bride-to-be/
    Der læste jeg om Palæo hudpleje. Det er hudpleje uden kemi og der mener jeg virkelig uden kemi! Derudover begyndte jeg at rense min hud kun 1 gang om dagen og kun med økologisk olie. Jeg bruger hasselnød olie blandet med rincius oile( caster oil) hvor jeg bruger: Oil Cleansing Method (google det). Min hud har aldrig været så flot og fuld af glød! Den er næsten helt pletfri og har ophelet sig selv, med alle de skader jeg havde udsat den for.

    Håber disse erfaringer kan bruges:)

    23/10/2014
  • Maria

    Jeg vil lige tilføje mine erfaringer.

    Jeg har acne rosacea samt let acne. Haft det fra 26 år til nu 36 år. Jeg har prøvet alt i verden! Været på alle typer af medicinske cremer, flere tetracyklin tablet kure, været på mølholm klinikken hvor Peter Bjerring kiggede på mig og til sidst isotretinoin behandling. Isotretinoin er den hårdeste og den sidste metode man kan tilbydes til acne patienter. Min hud hang i laser! Isotretinoin tog toppen af det værste men som tiden gik, efter endt behandling kunne jeg se at det kom tilbage, lidt efter lidt.
    Der tænkte jeg, at det må være noget jeg gør forkert og det skulle stoppes!
    Jeg faldt over denne side: http://www.primalpalate.com/paleo-blog/bye-bye-rosacea-glowing-skin-for-the-bride-to-be/
    Der læste jeg om Palæo hudpleje. Det er hudpleje uden kemi og der mener jeg virkelig uden kemi! Derudover begyndte jeg at rense min hud kun 1 gang om dagen og kun med økologisk olie. Jeg bruger hasselnød olie blandet med rincius oile( caster oil) hvor jeg bruger: Oil Cleansing Method (google det). Min hud har aldrig været så flot og fuld af glød! Den er næsten helt pletfri og har ophelet sig selv, med alle de skader jeg havde udsat den for.

    Håber disse erfaringer kan bruges:)

    23/10/2014
  • Suzi Kjær

    Må jeg anbefale Maria at skifte hudlæge!!! Finacea er en behandling til rosacea.

    23/10/2014
  • Anette Kristine Poulsen

    Bo – A-vitamin er både godt og forebyggende og en general anbefaling til alle, der vil holde huden i form. Mht. specifikt at modvirke de fæle hudorme, så er salicylsyre den bedste treat, hvor du mildt får eksfolieret porerne. Prøv Cliniques Mild Clarifying Lotion og følg så efter med dine Environ produkter. Stor hilsen Anette

    23/10/2014
  • Malene B

    Selvfølgelig er der mange årsager til uren hud / acne mv. Men i denne forbindelse er det værd lige at gøre opmærksom på, at huden jo er kroppens største udskillelsesorgan, og hvis din krop kører på usund brændstof (altså dårlig ernæring) kan det også komme til udtryk ved uren hud – specielt i området rundt om munden.

    23/10/2014
  • Charlotte

    Hej Anette. Det her spørgsmål – har intet med akne at gøre.. Håber der er ok.. Vil bare høre.. Mht shampoo/balsam .. Ved det kommer an på hårtype.. Men hvilke mærker synes du – er de bedste ? Og hvis du vil svare..:) Hvad bruger du selv ? Charlotte

    23/10/2014
  • Janni Astrup

    Jeg er 35 år og gik for nogle år siden af p-piller(diana mite), som jeg havde fået gennem mange år for acne. Nu er jeg så i behandling hos hudlæge med div. cremer og det hjælper med at holde det lidt nede. Jeg har også rosaccia (staveplade), så det er en lidt en udfordring. Jeg er pt. i gang med at afprøve creme fra ByLykke. Det er sjovt nok med råmælk fra koen..
    Synes det hjælper. Men jeg “kører” også lidt rundt i creme junglen efter en der passer.

    23/10/2014
  • Bo

    Hej Anette 🙂
    Ved du, om en a-vitamin-creme (fx AVST fra Environ) i sig selv kan forebygge hudorme? Og i den forbindelse; eksfolierer a-vitamin, når man køber det i form af ‘almindelige’ cremer og serum (altså ikke-medicinske produkter)?

    23/10/2014
  • lene

    Jeg fik bugt med min cystiske akne med roaccutane for 15 år siden, sikke en skrap kur. Var også på a-vitaminsyre før og det hjalp ikke. Det var dog ikke fedt at være på p-piller under forløbet.
    På en måde har jeg nok min akne at takke for meget, den gjorde mig opmærksom på hudpleje og solfaktor når alle veninderne sat i solen hvis man nu skal se positivt på det?!

    23/10/2014
  • Mette Milan

    Der der tog urenhederne for mig var Clidoxyl. Men den fjernede ikke ar deslige. Det gjorde efterfølgende gode produkter. Heriblandt ; bioeffect 30 day treatment

    23/10/2014
  • Line Svane

    Jeg er 21 år, og har haft akne de sidste 7 år. Jeg har været ved lægen, og prøvet alle former for cremer, men har aldrig turde at kaste mig ud i piller. Jeg har rigtig mange ar, prøvet mange produkter: Murad, Clinique, shiseido, ole henriksen osv. osv. Men intet har hjulpet. Nu er jeg begyndt at bruge Secret, som er et ret nyt brand (i hvert fald for mig). Og det hjælper! Mit akne er stort set væk, og mine porer er blevet meget mindre. Mit akne har gjort mig til en usikker pige, og nu føler jeg endelig at det løsner lidt op.

    23/10/2014
  • Dorthe

    Jeg er 30 år og jeg får stadig af og til et lille “udbrud” – men det er slet ikke at sammenligne med, hvordan min hud i perioder har “skabt sig” de seneste 10 år.

    Det handler nok om, at jeg bl.a. er blevet ældre, men er også overbevist om, at bl.a. de mange gode input fra Beautyspace har gjort en forskel for mig.

    Eksempelvis har jeg opdaget den afgørende effekt af:
    – motion (min. 3 gange om ugen hvor sveden får frit løb i min. 45 min.)
    – vand (min. 1 1/2 liter om dagen)
    – fugt i form af serum om dagen og angistsolie om aftenen under min creme
    – begræns brugen af ansigtsrens (jeg renser ansigtet godt om aftenen enten med Ole H., Murad, Dermalogica, Vichy eller Darphin. Veksler lidt imellem dem, så min hud ikke bliver immum. Og om morgenen renser jeg kun med en vaskeklud i lunkent vand)
    – det er vigtigt huden aldrig er tør, for tørhed skaber overproduktion af talg
    – ingen brug af peeling, hvis man har udbrud
    – Ole H’s eucalyptus kompres, hvor jeg en gang om ugen fylder en ren håndvask med varm vand og nogle dråber olie, hvori jeg vrider vaskekluden op og presser mod ansigtet (gentag en 8-10 gange)
    – rent pudebetræk min. 2 gange om ugen og rene vaskeklude og makeup-pensler

    Ovenstående virker for mig, og det er fantastisk. 🙂

    23/10/2014
  • Cecilia

    Helt sikkert. Mener også min mor i sin tid fik buk med uren hud med de kradse sager. Så det kan også være jeg vælger det på et tidspunkt, hvis ingenting hjælper 😉

    23/10/2014
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Pernille – 1000 tak fordi du deler din erfaring. Det er jeg utrolig glad for.

    @ Cecilia – Ja, Environ er virkelig godt. Og jeg forstår din skepsis mht. Isotretinoin. Men til sidst kan stå ved et valg, hvor det er nødvendigt.

    Stor hilsen Anette

    23/10/2014
  • Cecilia

    Jeg er i lidt af den samme situation. Jeg er 20 år og min hud, har også tendens til en del urenheder især på hagepartiet og på kinderne. For et stykke tid siden var udbruddet virkelig slemt, men det er blevet lidt bedre. Men derfor vil jeg virkelig gerne have buk med min hud. Jeg føler også min hud er tør (i dybden), men kan blive fedtet på især næsen.
    Jeg har overvejet at snakke med min læge, men jeg er ikke så glad ved tanken om at bruge så stærke præparater.
    Har overvejet at investere i A-vitamin fra Environ, men ved ikke om den er god?
    Og kan man så godt bruge den dagcreme fra Danish skincare samtidig? Den lyder nemlig meget god.
    Ellers mange tak for de gode råd. Jeg elsker at læse din blog 😉

    23/10/2014
  • Jeg har døjet med akne i 12-13 år og prøvet alerverdens cremer osv. Men da jeg fik Isotretinoin kur i et halvt års års tid forsvandt det! Det ér nogle kraftige bivirkninger, men det hele værd. Jeg får aldrig bumser (heller ikke ved menstruation) og det har, så clichefyldt det lyder, forandret mit liv!!!! Og hudlægen observerer dig jo skarpt gennem hele forløbet.

    23/10/2014

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.