3 grunde til at dermatologer råber superstar efter salicylsyre

LYT til dagens tekst her:

Du har muligvis allerede hørt om salicylsyre – den eksfolierende, men også anti-inflammatoriske syre, der stammer fra pilebark og som er i stand til at vriste huden fri for sløve hudceller, fjerne overskydende olie og reducere hudorme. Salicylsyre har en fast plads i Hudplejepyramiden®. Faktisk er overskriftens tre grunde en underdrivelse, så her har du overblikket – først det positive, derefter de ting, du skal være opmærksom på:

 • Eksfolieringen fjerner det lidt støvede, nærmest gråtriste en hud kan have. Det vil sige baner vej for mere glød og dæmper insisterende pigmentpletter.
 • Som en gammeldags flaskerenser er salicylsyre noget af det eneste, der kan trænge ned i pore og trække i arbejdstøjet. Og det er fordi, den er fedtopløselig.
 • Mindsker generne ved fedtet hud og kan bekæmpe mild akne – det gør den ekstra godt i selskab med A-vitamin. Hvis akne er alt fra moderat til svær så søg hudlæge.
 • Salicylsyres anti-inflammatoriske egenskab kan gøre syren velegnet til at dæmpe irritation.

Så ingen slagside? Jo, hvis du har tør og sensitiv hud, kan salicylsyre være for skrap. Så kan al syre være barsk – undtagen hyaluronsyre som er et sukkerstof, og ikke et peelende stof. Enhver syre gør derudover huden en lille smule mere sensitiv i forhold til solen.

Oplagt til dig med forstørrede porer, tendens til let akne, pigmentpletter, linjer eller hud, der trænger til mere glød. Gå altid forsigtigt frem også selvom vi har med frugtsyrernes antiinflammatorisk kusine at gøre. Så hvor ofte er det godt at bruge den? Så ofte du vil, men gå som førstegangs bruger langsomt frem, indtil du er sikker på, at der ikke er risiko for irritation.

DU SKAL VIDE, at når noget virker, så kan der også være grund til at holde et ekstra øje. Eksempelvis har toksikolog Ewa Daniél tidligere sagt sådan her til mig – i forbindelse med en dialog om mulige, hormonforstyrrende stoffer: “Vi ved, at salicylsyre er effektiv, fordi hudgennemtrængeligheden er så god.”

BLANDT DE BEDSTE VENNER til salicylsyre er beroligende niacinamid. Mona Tahtamouni Molin fra den økologiske hudklinik Mynthe står for mærket Muna, som har et helt mildt salicylsyre-serum blandet med netop B3-vitamin og masser af fugtmættende hyaluron. Perfekt for salicylsyrenybegyndere eller dig, der vil go easy. Derudover har både Dermalogica, The Ordinary og Paula’s Choice virkelig gode salicylsyreprodukter.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO JENS PETER ENGEDAL

Kilder: Der er utallige kildehenvisninger på salicylsyre i forhold til den videnskabelige opbakning. Her er blot et par enkelte: Clinical, Cosmetic & Investigational Dermatology, nov 2010, side 135-142, Clinical, Cosmetic & Investigational Dermatology, aug 2015, side 455-461, Seminars in Cutaneous Medicine & Surgery, sept 2008.

01/04/2022
Hvad gør han selv? Manden, der forsker i sol og hud
Han har forskellig rutine sommer og vinter
06/04/2022
Det kræver få personer at ødelægge stemning og serviceniveau
Når dem, der skal have dine penge, er sure

Kommentarer

 • Nicoline

  Hej Anette. Jeg reagerer desværre altid heftigt fra Salicylsyre, så det holder jeg mig fra. Jeg skal også undgå peeling generelt, da jeg har sart, rødmosset hud og tør hud med mange små karsprængninger. Jeg kan godt tåle azelaic syre (The Ordinary), men bruger den kun pletvis på bumser og knopper. Er c-vitamin egentlig ikke også en syre? Min hud er meget reaktiv i øjeblikket, og dine nyhedsbreve for nyligt om hhv. retinol-reaktion og overbehandlet hud faldt på det helt rigtige tidspunkt for mig:) Jeg har derfor taget en pause fra a-vitamin. Dog skal det siges, at det ikke var din fantastiske ansigtscreme, der fik mig til at slå ud, men netop fordi jeg pga pengenød valgte at nøjes med The Ordinarys Granactive Retinoid-serum i en periode OG ovenikøbet lige forsøgte mig med to lag for at give den ekstra gas;) Min hud er ikke faldet helt til ro endnu. Jeg har stadig en del rødme og røde knopper, som ikke er bumser. Jeg bruger c-vitamin hver morgen. Skal jeg mon også prøve en pause fra det?

  05/04/2022
 • Sander

  Hej Anette

  Tak for meget spændende læsning. Jeg er ikke kommet med på bølgen med Bha endnu da jeg er nervøs for hvordan min lidt sensitive hud vil reagere.
  Men jeg vil virkelig gerne prøve det af ift. tilstoppede pore.

  Jeg bruger i forvejen Karmameju Hero i ansigt efter vask. Den trækker jo pH værdien ned til den optimale balance.
  Så mit spørgsmål til dig er om jeg både kan bruge Hero og Bha samtidigt?

  God aften til dig

  05/04/2022
 • Sander

  Kære Anette

  Tak for rigtig spændende læsning!
  Jeg er stadig ikke kommet med på bølgen med Bha da jeg er lidt nervøs for hvordan min sensitive hud vil reagere. Men vil rigtig gerne igang ift tilstoppede pore.

  Jeg bruger Hero fra Karmameju i ansigtet efter vask. Den trækker jo pH værdien ned. Bliver miljøet på huden for sur hvis jeg bruger Bha sammen med Hero?

  God dag til dig

  05/04/2022
 • Camilla A.

  Jeg tilslutter mig koret af begejstrede brugere af BHA. Har prøvet flere forskellige, og lige nu fungerer Balance Me’s bud rigtig godt på min kombinerede hud. Generelt har jeg et par go to-produkter fra dem, bl.a. håndcremen, som har reddet mine sprittørre hænder de sidste par (corona-)år – i samspil med Karmamejus Hero.
  De sidste par måneder har jeg kørt BHA og Filorgas NCEF serum i kombi morgen og aften – ved aftentide naturligvis (!) efterfulgt af A-vidunder-cremen – og bilder mig ind, at jeg faktisk kan se en forskel. Er dog lidt sart med dufte og ikke så glad for Filorgas. Derfor bliver det kun til periodevise forløb.

  05/04/2022
 • Elisabet

  Kan man godt bruge salicylsyre under din Ansigtcreme?

  05/04/2022
 • Mette F

  Jeg er så glad for Paulas choice BHA hver aften under din A-vitamincremen.
  Jeg har sensitiv eksemhud+Rosacea

  05/04/2022
 • Karen

  Hej Anette
  Når jeg læser dit indlæg tænker jeg det da lige er noget for mig – det der Salicylsyre. Pt. bruger jeg serum fra Ecooking – stram op om morgenen og 50+ om aftenen, efterfulgt af din Vitamin A creme. Vil det være en go ide at bruge salicylsyr-serum om aftenen inde 50+ fra Ecooking? – eller hvad tænker du?
  Er rigtig glad for Ecooking-serumerne, føler de giver en meget blød hud.

  Go dag til dig

  Kh. Karen

  05/04/2022
 • Trine

  Jeg er ny i salicylsyre-kvarteret (og med ny mener jeg; jeg har brugt det tre gange nu, under min Seriøst Bedre Hud Ansigtscremen ).

  Jeg bruger The Ordinary’s 2% efter en anbefaling herfra.
  Jeg tænker det måske ikke er helt nok med tre gange i forhold til at se resultater men min hud føles dejlig glat og blød (og nu kan jeg skære ned på brugen af salicylsyremaske).

  Jeg har dog allerede konstateret at jeg skal have opgraderet mit salicylsyre-game når jeg er færdig med den her pipette-bandit for det synes jeg er lidt noget… ja.. det er ikke så meget mig for det er svært at styre mængden.

  Måske bliver jeg klogere inden den er brugt op ‍♀️

  05/04/2022
 • Mia

  Må man godt bruge salicylsyre og AHA? Eller bliver det for meget for huden? Tænkte at bruge skiftevis det ene eller det andet om aftenen 🙂

  05/04/2022
  • Micha

   Det gør jeg, og det er max godt :). Men altid, mærk efter på huden. Og bak lidt tilbage hvis huden reagerer.

   05/04/2022
 • Kamilla

  Godmorgen,
  Jeg bruger Paulas Choice både morgen og aften men bliver i tvivl om det i grunden er for meget og nødvendigt? Min hud er delvis sart men tager godt imod salicylsyre.
  Dbh. Kamilla.

  05/04/2022
 • Ditte H

  Hvad er det bedste produkt med salisylsyre fra Dermalogica?

  05/04/2022
 • Mie

  Ps til mit spørgsmål, bruger 10% niacinamid både morgen og aften

  04/04/2022
 • Mie

  Hvad kan man så alternativt bruge, hvis man er den heldige vinder af tør og sensitiv hud (muligvis dehydreret) med tendens til tilstopninger og udbrud?
  Jeg droppede a-vitamin sidste sommer og skruede ned på mængden af produkter for at få styr på sensitiviteten. Nu bruger jeg t-zone peeling hver anden aften, for at holde de værste udbrud nede, men min hud er langt fra optimal.
  Ps. jeg ved at nogle af mine udbrud er livsstilsrelateret (aka stress relateret), men kunne godt bruge et godt råd. Har læst dine fantastiske bøger 🙂

  04/04/2022
 • Kirsten V

  Jeg overvejer at købe The ordinary, men er itvivl om hvilken af deres salicylsyre produkter, som maske eller den i flaske?
  Høre meget gerne jeres erfaringer, tak.

  04/04/2022
  • M

   Jeg bruger deres AHA 30 + BHA 2% peeling solution. Og jeg må bare sige, at det var det sidste, jeg manglede i min rutine for en flot hud. Jeg bliver faktisk konstant spurgt til det pt – hvor jeg får behandlinger henne. Svaret er bare, at jeg bruger denne og Anettes Ansigtscremen; resten af min rutine kan formodentlig erstattes af andet, men netop disse to produkter er uundværlige og jeg har god damn flot hud. Før jeg begyndte med denne, så jeg flere Youtube-videoer fordi jeg var ret nervøs og las mig bare sige; man skal starte 1 (1, kun 1!) gang om ugen, hold dig under de 10 anbefalede minutter – 8-9 er mere end rigeligt – og skyl endelig masken ordentligt af med koldt vand på vat og få det hele af. Masken gør decideret ondt på mig, nærmest brænder, men kun det første minuts tid og der er ingen rødmen eller udbrud at se bagefter; det er s å flot, men jeg blev nervøs, så jeg tænker at det kan være fornuftigt at vide. Dernæst – du skal ikke have ordnet bryn, vokset hud eller på anden vis have irriteret huden før du bruger masken. Det kan man mærke! Jeg har i hvert fald prøvet at bruge den samme aften, som jeg fik vokset overlæbe om dagen og det var IKKE klogt…

   04/04/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.