Anti-age får et yoga-kram #1

Måske har du bemærket det: Hudplejeentusiaster, herunder producenter,  er delt i to lejre: Nogle vil af med det, der kradser, mens andre mener, at netop skrapskøn er vejen til bedre hud. Spørgsmålet er, hvem der har ret. Mange tænker på noget, der batter og gør en lille smule ondt, når de hører ordet anti-age. Noget, der skræller tidens krøllede riller og kakaofarvede solpletter af. Altså som i av-af med syre og den slags.

For det er groft sagt (meget groft sagt) den gængse metode: At rive ned for så at bygge op igen.

Men ikke, hvis det står til en række hudplejemærker, der anbefaler en anden vej, som de kalder for mere opbyggelig i forhold til at få sundere og bedre hud. Det gælder hypede mærker som bl.a. dr. Barbara Sturm, Tatcha og Augustinus Bader, ligesom det nye danske mærke Aiiacare vil være på samme hold.

De har det tilfælles, at de ikke vil udfordre huden i forhold til hverken at irritere eller fjerne for meget fra den – som eksempelvis de yderste hudlag. I stedet har de stor fokus på hudbarrieren, hvor bl.a. hudlæge Barbara Sturm omtaler peelende syrer som irriterende.

Sociolog Eva Steensig sammenligner fænomenet med nesting, altså en slags redebygning. At passe på sig selv og bygge op. ”Der er en klar parallel til yoga og meditation. I stedet for at træne sig halvt ihjel, så giver du dig selv et kram i stedet for. Det er en form for sårbar selvopmærksomhed”, siger hun.

SÅ ER VI LIGE SOM I GANG. Men inden vi går videre, så kunne jeg godt tænke mig at få din mening. Tror du på et enten eller her? Eller har du prøvet at havne for meget i den ene lejr? Altså enten gået for hårdt til værks eller det modsatte: Bare smurt blødt på uden at det gjorde en forskel?

Fortsættelse følger…

@beautyspace på INSTAGRAM

08/11/2019
Snakken om den hypede hudpleje, helt ærligt
Fra Augustinus Bader til Drunk Elephant
12/11/2019
Lys-show & anti-age, der får et yoga-kram #2
Tættere på sandheden om LED-lyset

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for virkelig virkelig gode indspark. De er alle meget værdifulde. For mig udelukker det ene ikke det andet (jeg har uddybet i det efterfølgende indlæg).

  @Frederik, til dig vil jeg gerne sige:

  Mange tak for dit bidrag i kommentarfeltet. Hvis du er en producent, der netop får sine produkter Svanemærket, Ecocert- og allergi-certificeret, så giv dig gerne til kende. Helt kort:

  1) Frygt-retorikken med at påberåbe sig rene, naturlige ingredienser uden skadelig kemi skaber (for mig) altid mistænksomhed. Måske er det bare mig. Eksempelvis tillader Svanemærket petrokemiske olier, så der altid nuancer.

  2) Du vil altid kunne finde studier, der argumenterer i hvert sit verdenshjørne. Ingen er uenige om, at det er værdifuldt med en sund og stærk hudbarriere, der ikke er læk. Den skal pleases og plejes, og er den syg (som i eksem-syg), så er det en helt anden snak.

  I forhold til at optimere ikke-syg hud, så er den (huden) en ”halvdoven fætter”, som professor og hudlæge Peter Bjerring altid udtrykker det. Den har brug for et lille skub, hvis man er heldig at have holdt mange fødselsdage eller har dyrket for meget sol, eksempelvis. Her gør glødgivende og opklarende syrer som ex. PHA, AHA, BHA godt sammen med A-vitamin godt. Brugt med måde og altid i samspil med barrieopbyggende hudpleje, der bla. kan indeholde squalane, letcithin, ceramider, osv.

  Jeg vil anbefale dig bogen ’Skin Science – a scientific guide to healthy skin’ af dr. Ernst Eiselen og Dr. Des Fernandes.

  Stor hilsen Anette

  13/11/2019
 • Frederik

  Hvis det er en sund hud i balance, som man er ude efter, viser international hudforskning at man må have minimum 15% vandkoncentration i det yderste hudlag, Stratum Corneum, for at hudens funktioner skal fungere optimalt. Dette gælder for alle hudtyper. Det betyder at man ikke skal fjerne det yderste hudlag gennem peeling. Huden kan selv finde ud af at afstøde de døde hudceller i et naturligt tempo, når cellerne har gjort sit “arbejde”, så længe den har tilstrækkelig med fugt i sig. Det er vigtigt at give fugt og pleje til huden med rene, naturlige ingredienser, og ikke skadelig kemi. Kig efter certificeringer, som Svanemærket, Ecocert og allergi certificeringer, så ved man at det er trygt at bruge for huden – og ikke optages i kroppen. Vh Frederik

  12/11/2019
 • Netty

  Jeg nyder mine hudplejerutiner og elsker produkter og at afprøve nye af slagsen. Har givet den gas med rens, skrub og oprydning vha. bla. peeling og syrer.
  For et års tid siden var der pludselig ikke længere forbedringer kun forværringer med irriteret hud og røde knopper – formentlig perioral dermatitis – sandsynligvis pga. overforbrug af mange forskellige produkter i adskillige år, og at jeg generelt er gået for hårdt til værks.
  Jeg skar rutiner og produkter ned til absolut minimum. Nu har jeg trappet lidt og langsomt op igen med peeling af og til + dgl A-vitamin, men jeg er forsigtig og meget obs på balancen mellem det skrappe og det bløde.

  11/11/2019
 • @leafysmoothie

  Måske er jeg lidt gammeldaws, men jeg tror på balance og at kende sig selv, og sin hud og agere derefter og afstemme ofte og ikke kikke for meget til hvad andre laver. Meget om det har jeg lært ved at læse med her og i dine bøger så jeg ved hvad jeg holder øje efter, men det er også om at være i kontakt med sig selv og sin mavefornemmelse, den holder jeg ved lige med yoga och meditation hver dag. Det at lytte indad, når det gælder det hele fra hudpleje, til mad, træning og familiestruktur….
  😉
  Kh, Helene

  11/11/2019
 • Nina Sølling

  Jeg kan godt lide den der “nesting” måde, men det virker bedst når jeg lander lidt midt imellem:
  Ikke noget med at springe over. Fast rutine morgen og aften – hver dag. Og det virker. (Er ikke et spørgsmål om tro). Altså vaskeklud, blid renseskum, fugt, serum, mere fugt af den fede bløde slags. Og solfaktor. Også A-vitamin og så er jeg glad for peeling fra Ecooking. Det hele skal helst være uden silikone og andet “skrammel.

  Ang. Drunk Elephants: jeg køber dansk hvor jeg kan og det kan jeg faktisk altid. Jeg er blevet forført af den delikate og farverige indpakning :I 🙂

  11/11/2019
 • Liv

  Det er jo nok meget individuelt, og handler selvfølgelig også meget om, hvad ens hud trives med.
  Jeg har tør hud, med eksem hist og her samt rosacea, som er velbehandlet. Jeg kan slet ikke tåle syre og peelingprodulter. Jeg må “nøjes” med en blid vaskeklud. Heldigvis kan jeg tåle a-vitamin creme 🙂

  11/11/2019
 • Rie Viola

  Tror helt sikkert det skal gøre lidt ondt, for at blive godt.
  Jeg er til syre og A vitamin.

  11/11/2019
 • Christina Kragh

  Når jeg føler min hud ikke er i sit bedste humør tyr jeg altid til Rudolph care facial oil og body balm de reder min hud hver gang deres serum er fast på min hylde for jeg ser seriøst en forskel når jeg bruger den… Jeg er generelt en serum nørd og bruger altid 2 oven på hinanden selvom alle sælgere altid siger jeg ikke må min c vitamin fra dermalogica og Rudolph care serum hver morgen….om aftenen er jeg altid i gang med alt fra syre peel til div masker en til to gange om ugen og igen efterfulgt af flere forskellige serum og så olie…..Jeg tror helt sikkert man kan gøre for meget tænker det er vigtigt at kigge i spejlet og mærke efter hvad huden har brug for …..

  11/11/2019
 • Sanne Larsen

  Jeg tror på vi skal ha noget syre, a vitamin osv for at kunne se nogle resultater… Det andet er en gang pladder romantisk bullshit for at være helt ærlig… Virker lidt som om at man forsøger at slå plat på dem som måske har meget sensitiv hud som ikk tåler skrappe midler…

  11/11/2019
 • Karolina

  Jeg ville her ikke undvære min a vitamin eller syre produkter..de har virkelig givet mig store resultater mindsket pore, huden lysnet, mindsket solskader, fine ligner erased !! Virkelig glow.. tydelig stor forskel fra før og efter ville ikke kunne uden det!!! Og det takket være alt det jeg har lært af dig Anette❤️❤️❤️ bruger dertil også min nuface + nuface fix

  11/11/2019
 • Maria

  Ja. Jeg har erfaring med for meget qua sart men uren hud og lidt rynker – er 50 +. Men har idag fundet balancen.

  Min formel går på salicylsyre om aftenen samt grahactive retinol – som er mildere end almindelig retinol. Og derefter udelukkende produkter til meget sart hud (la roche posay) Ingen sæbe – men rensemælk og micellar water. Stop med peeling – både kemisk og skrubcreme – men instamud fra glamglow en gang ugentligt, kombineret med en silicone svamp for de døde hudceller.
  Primer før makeup creme – som holder på fugten og ansigtsmist efter behov.
  Der virker i dag for mig, håber at andre kan blive inspireret

  11/11/2019
 • Tanya

  Uh, jeg synes den er svær. Jeg kan egentlig godt lide tanken om at ‘rense det gamle’ af, og har med stor fornøjelse brugt forskellige frugtsyrepræparater især om vinteren, men jeg kan også godt følge tanken om at vi skal passe godt på barrieren. Der hvor jeg er nu, vil jeg minimere peeling til (tror jeg) en-to gange om året (vinterhalvåret), og så pleje med bl.a. probiotika.

  11/11/2019
 • Selma Kobbelgaard

  Min hud lider stadig efter mange års brug og behandlinger med alt for skrappe produkter og behandlinger hos Exuviance. Har altid haft pæn hud, men kunne se på en venindes hud, at det blev mere klar, strålende og porcelænsagtig efter behandlinger og hjemmebrug af deres produkter. Hvem vil ikke gerne have det? Det ville jeg i hvert fald gerne, det fik jeg – desværre også mere end jeg betalte for Efter ca. 2 års ansigtsbehandlinger hver anden måned med deres “guldmaske” og daglig brug af hjemmeprodukterne, fik jeg pludselig voldsomt blussende, brændende og knoppede røde kinder med fortykket hud. Hvilket efter besøg ved hudlæge viste sig at være rosacea – hudlægen mente det bl.a. stammede fra brug af alt for skrappe produkter og behandlinger. For mig giver det god mening, at hudbarrieren er ”sprængt i stykker”. Kan selvfølgelig ikke sige det med sikkerhed, men kan blot sige, at jeg 14 år efter stadig kæmper med røde og brændende og periodisk knoppede kinder, der kun tåler få produkter og stort set ingen foundation/mineralsk pudder eller noget til at dæmpe rødmen – end ikke apotekermærkernes

  11/11/2019
 • Kate

  Jeg har for nyligt stiftet bekendtskab med Exuviances produkter, som har gjort underværker for min hud. Er 47 åt, og har altid døjet med uren hud. NU er min hud glat og fin, så tak til Exuviance og Clinical Super3 Booster fra BP
  Er klart til syrer og A-vitamin

  11/11/2019
 • Eva B

  Hmmm. Personligt har jeg haft supergode resultater med den ‘hårde’ tilgang i form af A-vitamin. Det er lykkedes mig at fjerne arvæv og pletter i huden vha. den gode syre. Holde min tendens til småbumser i kort snor. Men nogle gange reagerer min hud ved at skalle/flage ganske meget efter den a-vitamin, som den normalvis ellers godt kan tåle. Og så giver det jo mening at opgradere barriere-plejen for en stund. Så. Hver ting til sin tid. Men jeg vil meget nødig undvære syre og peeling!

  11/11/2019
 • Kitta

  Kære Annette,

  Et lille pip i relation til dette irriterrende ord Anti-age, som du har skrevet om tidligere – hørte i går en der omtalte det som Better-ageing, den formulering er jeg er vil med! Herlig positv vinkel på dette enme.

  11/11/2019