Baglæns ældning

Hvis ikke du allerede har læst molekylærbiologistuderende Nicklas Brendborgs Gopler ældes baglæns, så gør det. Det er mesterlig formidling indenfor et emne, som den 25-årige forfatter mener, interesserer os alle: Hvordan vi kan blive her længere, have det godt imens – og se sådan ud.

Fiseline, hormese og spermidin er bare et lille udpluk af de nye ord, man som læser bliver forunderligt fortrolig med. Vi bliver klogere på, hvordan vi slipper af med ældende zoomieceller og indvies i researchen af gopler og nøgenrotter, der forbliver ungdommelige ved bl.a. ikke at kunne udvikle kræft. Vi kommer med til klodens fjerneste egne og vilde laboratorier med biologiske reservedele – alt i alt en hæsblæsende historie om videnskabens kamp mod aldring, og hvad man selv kan stille op. Anti-aging betyder sund i Gopler ældes baglæns.

DER ER 3 TING, JEG GØR ANDERLEDES NU: Eller anderledes og anderledes. Jeg øver mig i at holde fastelange spisepauser, fordi gevinsten ifølge Brendborgs videnskabelige research ikke er til at komme uden om. Det behøver ikke at være værre, end at man beslutter sig for at spise to måltider mellem 11 og 19 – og så faster i de resterende 16 timer af døgnet. Som er lettere sagt end gjort. Ikke mindst fordi jeg er mæt af restriktioner i alle afskygninger. Den anden ting er tandtråd, som du måske husker fra professorens ord her. En latterlig lille ting jo (for at være på den sikre side går jeg til tandplejer hver femte-sjette uge). Den sidste ting er jeg ikke specielt stolt af. Men jeg klikkede efter endt læsning kosttilskuddet glycin hjem. Glycin findes i bindevæv som sener, knogler og hud, og det rækker jo faktisk at lave kollagenrig mad inkl. det snusfornuftige i at spise hele dyret og ikke bare de fine kyllingebryster.

Heldigvis er der masser af ikke-restriktiv oplysning i bogen (igen baseret på solide undersøgelser) …  som i hit med mere kaffe.

LÆS MED HOS MIN DYGTIGE KOLLEGA Lise Grosmann, som i dag beskriver den modstand, vi må give os selv for at få det bedre … længere. Og med reference til Brendborgs omvendte ældning.

 @beautyspace på INSTAGRAM 

04/05/2021
Et plaster ovenpå i dag
Plus: Undgå den typiske SPF-fejl
09/05/2021
Stram med strøm? Konklusionen
Resten er op til dig

Kommentarer

 • Jelena

  Det med fastens gavnlige virkning er rigtigt, men endnu bedre effekt får man ved udholdenhestræning plus nogle få sessioner af HIIT. jeg har interesseret mig meget for gerontologi i de sidste 25 år og ud fra min viden faste og sport har lignende effekter på kroppen i forhold til fornyelse/ foryngelse, men sport har en større og stærkere virkning. Plus med sport får man en win-win situation både for krop og ens mentale velvære, hvorimod faste kan have meget negativ virkning for ens psykiske tilstand, især hos kvinder. Forskning viser at mænd håndterer fasten bedre end kvinder.

  13/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Jelena, i hvert fald er litteraturlisten og kildedokumentationen i ‘Gopler ældes baglæns’ imponerende. Du vil finde den interessant er jeg sikker på.

   17/05/2021
 • Elisabet

  Må man så drikke vand, kaffe, the og urtethe under faste timerne?

  11/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Elisabeth, det må man heldigvis.

   11/05/2021
 • Hanne Lena Rasmussen

  Jeg har købt og læst din meget interessante bog og og efterfølgende købt A-vitamin Ansigtscremen og Forårsklar Opgradering.
  Det er lækre produkter, men nu er jeg blevet i tvivl om, hvorvidt jeg kan bruge produkterne fra Opgraderingen og Ansigtscremen på den sarte hud under øjnene. Du nævner jo i bogen, at en decideret øjencreme er unødvendig. Men jeg er også lidt betænkelig ved, om huden under øjnene kan tåle disse produkter.

  Med venlig hilsen Hanne, Fyn

  09/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Hanne, Lige præcis omkring øjnene er det vigtigt med især fugt og beskyttelse. Du kan også styrke området med fx. A-vitamin og EGF. Når det gælder peelende syrer, så synes jeg også, at du skal være varsom. Hvis du har sarte øjenomgivelser vil jeg være ekstra påpasselig. Med både Jorgobés hyaluronserum og cremen fra Clarins går fint omkring øjnene.

   10/05/2021
 • Helle Lykke Larsen, Silkeborg

  Jeg har faktisk bogen liggende. Købt i god tid som studentergave til min naturvidenskabsinteresserede søn. Måske skulle jeg selv lige give den et sneak peek, før jeg giver den væk som gave

  06/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Helle, se at få den læst. Den er fabelagtig.

   08/05/2021
 • Kirstine

  Meget interessant.
  Der har længe været god evidens for effekten af faste i en eller anden version. Jeg selv, vil dog opleve det alt for restriktivt og i en sådan grad, at jeg hellere vil leve de år færre end hvad evt. faste kunne give. Min livskvalitet ville simpelthen bare ikke være den samme. Og i det tilfælde, giver det jo ingen mening at få flere år såfremt de år er “skabt” på et grundlag som skaber mindre livskvalitet.
  Jeg har også før læst meget interessant omkring tandsundhed og dens betydning for dit generelle velbefindende. Det synes jeg er rasende interessant og jeg undres over der ikke er endnu mere fokus på det.
  Til gengæld har jeg aldrig hørt om kosttilskuddet glycin? Jeg har hørt om collagen og fordelen ved den populære bouillon/fond bone broth. Vil du dele, hvilket glycin kosttilskud du selv har købt hjem?
  Og her til sidst, så må jeg vist have snuset til den bog 🙂

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Kirstine, det er afgørende pointe, du peger på. Og den er der faktisk ikke taget hensyn til i bogen. Generelt er det en pointe, der ikke er nok fokus på. Jeg har købt glycin fra en svensk hjemmeside. Hvis du Googler, som de svenske bud frem som de eneste.

   08/05/2021
 • Mariannegylding

  Kære Anette. Får man glycin når man tager kollagen pulver? Eller skal det tages ved siden af? Kh Marianne

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Marianne, det korte svar er ja, og jeg kan godt forstå du spørger (det var bl.a. også derfor, at jeg skrev, det var lidt skørt). Kollagen har en omfattende aminosyreprofil med indhold af aminosyrer som arginin, glycin og prolin, der (som du ved) er vigtige for at understøtte strukturen i alt fra led til hud.

   08/05/2021
 • Lise Grosmann

  Jamen, kære Anette, hvor er du generøs. Tusind tak for at omtale og linke til mig. Og også herfra en varm anbefaling af goplebogen, Brendborg skriver faktisk ret underholdende.
  A propos ældning og dit nye kosttilskud, så linkede en af mine læsere til en video med en kvinde på 84 år, der bortset fra garvet hud (hun var udendørs hele dagen) var totalt frisk. Hun fortalte, at hun havde taget gelatine i mange år. Det hermed givet videre <3
  Kærlig hilsen
  Lise

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Lise, jeg kan kun sige i lige måde. Ak den gelantine får mig til at tænke på andre ting.

   08/05/2021
 • Viola

  Lyder Virkelig interessant, den må jeg have fat i. Og lyder til at være helt i tråd med Bente Klarlunds også fine lille bog “yngre med årene”. Jeg praktiserer (de fleste dage ) 8 timer, hvor jeg må spise og 12 timers faste. Det passer til mig

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Viola, Klarlund er eminent. Enig.

   08/05/2021
 • Mette Andersen

  Hej Anette. Jeg er nysgerrig for, at høre om et par produkter for dig igen. Igen jeg er 20, og har tænkt på en c vitamin serum, som skulle være godt for huden. Min hud ved jeg ikke helt hvordan jeg synes den tog det med BHA 2%. Ved selvfølgelig godt der er forskel på dem, men vil den også være meget skrap. Tænker på c vitamin fra ecooking. Og så tænker jeg derudover også at prøve din creme, som jeg kun læser godt om. Er det noget du ville sige god for? Eller er jeg for tidlig på den? Hilsen Mette☺️

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Mette, Det er aldrig for tidligt hverken med C-vitamin eller A-vitamin. Brug C-vit om dagen, fordi du her får en god beskyttelse også (under SPF), og lad A-vitamincreme være en aftenting. Sidstnævnte er et balancerende vitamin, der samtidig (med varianten retinyl palmitat) er i stand til at fylde de depoter op af A-vit, vi selv mister, når vi udsætter huden for UV-stråler.

   08/05/2021
 • amaja

  jeg så engang en kok riste en vandmand ,det var bare ikke mig

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Amaja, du skal ikke spise dem.

   08/05/2021
 • Tanya

  Spændende! Jeg har forsøgt mig med den type faste, men det gav ikke nok hjernekraft, som var det jeg søgte. Måske blev jeg ikke ved længe nok, men pandemi og udfordringer på hjemmefronten gjorde det simpelthen også for negativt det hele. Men det er absolut værd at vende tilbage til når livet er lidt mere normalt igen!

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tanya, jeg er også påvirket af al den hovedpinesnak, som mange oplever. Omvendt så kan kaffe gøre meget.

   08/05/2021
 • Mette Sloth Eriksen

  Virkelig spændende artikel, og jeg kan fortælle en egen lille historie der læner sig lidt op af det du skriver. Jeg er på det der hedder Ketokur, hvor jeg faster fra aftensmåltidet til kl. 12 dagen efter, og kun spiser frem til 18.00. På den måde har jeg tabt mig 15 kg, siden sidste sommer. Fasten fremprovokerer også kroppens eget væksthormon, som så “glatter” lidt hist og her. Jeg har aldrig haft det så godt som efter jeg sagde farvel til kylhydrater og sukker, Jeg er fast overbevist om der er noget om snakken med faste, og når først det kører, tænker man faktisk ikke så meget på mad mere. Men det kræver lidt mere fedt og protein i kosten, som er det der mætter og gør at motoren kører lidt længere på literen, især når man faster 🙂

  05/05/2021
  • Inge Gammelgaard

   Hej Mette,
   Det lyder spændende med Keto kur. Og effektivt også. Er det en bog du kører efter eller hvor finder jeg mere info?

   05/05/2021
   • Mette Sloth Eriksen

    Kære Inge
    Jeg finder meget brugbar info på Madbandittens hjemmeside på nettet, man kan jo vælge hvilken vej man vil gå. Der findes mange muligheder, også med tre måltider om dagen og det er med masser af grønt også. Hun har mange bøger om emnet også. Lægen der hedder Dr. Berg er også spændende at følge, han har mange gode vinkler fra et lægeligt synspunkt 🙂 Det var min nøgle til vægttab og med flot hud i tilgift.
    Mvh. Mette

    06/05/2021
    • Anette Kristine Poulsen

     @ Mette, 1000 tak fordi uddyber. Jeg vil også kigge med.

     08/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Mette, fantastisk erfaring, du har gjort dig. TAK for dit indspark. Hvad gør du frem til kl. 12 i forhold til drikke? Må der end ikke være mælk i kaffen?

   08/05/2021
 • Christina kragh

  Jeg må fluks ha den bog ….men vil du ikke fortælle hvorfor glycin og hvilken og er der feks nogen der ikke må tage det

  05/05/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina K, fra den svenske side – hun har modtaget foto på IG, ikke?

   08/05/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.