Besat af kollagen? Du er ikke alene

Lyt til dagens indlæg her:

 

Andrea Heinz er farmaceut og forsker i kollagen ved Københavns Universitet. Hun kan godt forstå, at vi craver hudens vigtigste byggesten i jagten på fyldig og frisk hud. Men det er lige lovligt optimistisk at tro (siger hun), at piller og pulver kan trylles om til kollagen hos mennesker, og oveni købet suse målrettet ud til huden. Der er andre vej, som forskeren selv praktiserer.

Sakset fra min artikel i fredagens Børsen Weekend, kommer der her en læsebid:

Gad vide om det klumper eller smager mærkeligt, er det første der slår en, når man ser en influencer på Instagram drysse kollagenpulver i kaffen. Men smagen er nok heller ikke det vigtigste. I hvert fald peger personen på sit ansigt og siger: ”Jeg tror ikke, den her hud kommer af bare at bruge creme.”

Om huden er under indflydelse af makeup, kollagenpulver eller Instagrams hudforskønnende Paris-filter er umuligt at sige, men faktum er, at den pågældende influencer langt fra er alene om at hoppe i kollagentønden i håbet om at få en friskere og mere fyldig hud.

Kollagen er det protein, der ikke bare er hudens vigtigste byggesten men også hele kroppens. Det findes i alt fra hud til sener og brusk og næppe til nogens overraskelse, så daler produktionen jo ældre, vi er heldige at blive. Det modsatte sker med kollagenmarkedet som er milliardstort og kendetegnet ved at have været stærkt stigende de sidste fem år med løfter om at undgå hudmæssigt forfald.

Men som tilskud deler det vandene. Der er dem, som henviser til positiv virkning, bl.a. jævnfør et metastudie publiceret i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Dermatology i 2021, som konkluderer øget elasticitet og fugtmætning i huden hos deltagerne. Og så er der dem, som mener, man må være særdeles optimistisk anlagt, hvis man tror, at kollagen fra dyr kan overføres til humant kollagen.

Melder tanken eller trangen sig til et dagligt drys, er man ikke alene. Selv farmaceut og forsker i huden, herunder aldring og hudsygdomme, Andrea Heinz, der arbejder på Københavns Universitet, klikker på de mange kollagenlovprisninger online.

”Jeg gør det for at se, hvad producenterne påstår, for jeg ved med fysiologisk nøjagtighed, at det ikke kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt at spise sig til mere kollagen i huden via et tilskud,” lyder det.

Andrea Heinz er først og fremmest interesseret i, hvad der foregår under hudens overflade og helt specifikt forsker hun i netop kollagen og søsterfiberen elastin.

”Generelt er kollagen livsvigtig. Uden det ville vi være en slatten ballon uden form og fylde. Kollagen er ansvarlig for vores arkitektur, altså formen, der holder på organer og væv – og som sikrer fastheden i vores hud,” forklarer hun.

RESTEN AF ARTIKLEN finder du på borsen.dk lige her bag betalingsmur (med mindre du har et login).

FORSKEREN STOPPEDE MED NOGET, da hun begyndte at studere kollagen og elastin. Lyt og se med, hvad Heinz siger i filmklippet her (rul ned til sjette række) og læs her.

HUDLÆGENS ERFARING MED KOLLAGEN-TILSKUD viser et andet billede (hvem har sagt, det skulle være nemt). I min seneste bog kan du dykke ned i metastudiet, der lavet på kollagen, ligesom du bliver klogere på hudlæge Johan Millings erfaring. Endelig er der slutresultatet på en tremåneders kollagen-test, jeg deltog i på Mølholm Hudklinik under ledelse af professor og hudlæge Peter Bjerring. Bogen er på biblioteket og ellers billigst her frisk fra genoptryk og dermed på lager igen.

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO SIMON FALS

13/03/2024
A-vitamin er eftertragtet, fordi det virker
Men vitaminet er ikke for alle. Ikke i alle livsfaser.
18/03/2024
Fremtidens skønhed-møder-sundhed i L.A.
Seks ting, jeg tog med fra L.A.

Kommentarer

 • tina/mormormedstiletter
  REPLY

  Interessant at læse Andrea’s viden på kollagen området.
  Selv tog jeg pulver i 3 år, men valgte at stoppe ved årsskiftet, da jeg pga en knogleskørheds-diagnose startede en kostændring, der inkluderer bestemte tilskud af vitaminer og mineraler, som netop gør det, som Andrea påpeger. Dvs. bremser inflammation i kroppen.
  Til info er min hud, som en sidegevinst blevet mere klar at se på og rynkerne er de samme, endnu, men jeg har en tro på ,at de mindskes, når der er gået lidt længere tid.

  18/03/2024
 • Julia Venus
  REPLY

  Jeg tar slet ikke kollagenpulver for huden. Men fordi det mærkbart styler mine skrøbelige negle.

  Det var faktisk min amerikanske lillebror der inspirerede mig til kollagenpulver. Ham og min mot tar det og han fortalte at eneste problem for ham var at hand negle voksede så hurtigt. Så købte jeg straks en bøtte Marine kollagenpulver (fra Copenhagen Health), som jeg drysser en teskefuld af i min morgenkaffe. Har vel gjort det on-off i et pat år.
  Nyder morgenritualet m. kaffe/pulver. Selv min kæreste synes det er hyggeligt at servere morgenkaffe for mig med rørt kollagenpulver i. Jeg glemmer at få pulveret hvis jeg ikke drikker kaffe. Og allerede kort tid efter begynder mine negle at flække:-(

  Min yndlingsmåde at bilde mig selv ind at jeg tilfører letoptagelige kollagen til kroppen er via min hjemmelavede Bone Broth. For elsker suppe + at undgå madspild. Laver på enten kylling eller skaldyr i en instapot👌🏽

  17/03/2024
  • Dorthe
   REPLY

   Jeg er enig med Julia, jeg tager også kollagen af andre årsager. Mit hår er ikke så tyndt længere. Jeg ved godt, at du Anette skriver om huden, men synes at det kunne være interessant at hår og negle blev behandlet i nogle af disse artikler 🙂

   18/03/2024
 • Christine
  REPLY

  Det er jo lige til at blive forvirret af😅 bruger du selv kollagentilskud?

  17/03/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.