A-vitamin er eftertragtet, fordi det virker

”Du er en smule besat”, sagde en veninde engang til mig. Af A-vitamin forstås. Jeg ved ikke med det ord, men jeg ved, at det var balancerende A-vitamin, der hev min hud tilbage på sporet efter årtiers solmisbrug. Vi taler forstørrede porer, knastørre øjenomgivelser, pigmentpletter og rødme.

Uden diskussion, uden tvivl. Fordi:

 • A-vitamin øger omsætningshastigheden af sløve overfladeceller. Direkte oversat betyder det mindre livløs, mindre gråtrist hud og mere glød.
 • Det er et balanceskabende vitamin, der gør fedtet hud mindre fedtet. Tør hud mindre tør.
 • Hudbarrieren styrkes over tid og dermed modvirkes det faktum, at vores hud med tiden bliver en smule tyndere.
 • Og muligvis det bedste til sidst: Som en af få ingredienser øger A-vitamin kollagenproduktionen – så hej fylderigere og friskere hudmadras.

A-vitamin holder de største fætterkusine-fester

Der er flere forskellige varianter af A-vitamin. I hver sin ende om du vil, er der først og fremmest A-vitaminsyre, som er receptpligtig, krads og helt forbudt, hvis man er gravid eller ammer. Risikoen for irritation er stor her. Og så er der de mildere (selvfølgelig afhængig af dosis) såkaldte esters. Jeg er så begejstret for netop kombinationen af den ester, der hedder retinyl palmitat (beskytter mod det indhug af A-vit, som UV laver) og den næstegenerations variant, der populært hedder granactive, hvor effekten er mærkbar, men uden irritationsrisikoen. Min begejstring førte til Ansigtscremen, som du finder her.

Så ingen downsides?

Jo for pokker:

 • Du skal ikke bruge A-vitamin, når du er gravid eller ammer. Mange hævder, at det kun gælder receptvarianter, men vi kan jo ikke på en og samme tid sige, at A-vitamin (uanset variant) er et pre-drug, der i huden ændrer sig til A-vitaminsyre – bare langsommere – og så også sige, at det er superfint under graviditet. Her vil jeg gå efter en kombination af peptider og niacinamid i stedet – muligvis med lidt glødgivende syrer indover afhængig af din hud.
 • Hvis du ikke har opbygget tolerance, kan der opstå en såkaldt retinoid reaktion, hvor man bliver rød og irriteret. Som en skrev for nylig: ”Jeg skaller på næsen, når jeg bruger A-vitamin. Det er nok fordi det virker.” Øh ja og nej. Mest nej, fordi en sådan reaktion vil stå i vejen for den forbedring, man gerne vil have. Vælg ikke irritation frem for langsom opbyggelighed.

SE MERE PÅ INSTAGRAM under det grønne A-vitaminopslag. Der er en mini-guide til dig, der er nybegynder og dig, der vil steppe op. Og så der lidt om reglerne i EU.

I Ansigtscremen finder du det maksimale niveau af aktivt A-vitamin, som EU anviser tilladeligt. Pakket ind i beroligende niacinamid og barrierestyrkende ceramider. Du finder den udelukkende hos hudlæger og online her, hvor du også har links og henvisninger til studier.

FOTO JENS PETER ENGEDAL // MOTIV FRA ELLE DANMARKS DÆKNING AF A-VITAMIN

10/03/2024
Lavpraktisk søvntip bakket op af forskning
En søvnfremmende anbefaling, man kan tage med sig. Og som ikke behøver at koste...
16/03/2024
Besat af kollagen? Du er ikke alene
Forsker: Tro ikke på alt, hvad hypet tilskud lover

Kommentarer

 • Maja
  REPLY

  Hej
  Jeg leder efter en creme (og rens), der virker godt på kombineret hud med tendens til lidt urenheder og med fine linjer. Ville denne creme være god til det behov og kan den bruges under øjnene også? Hvis du også kan anbefale en god rens vil det være ekstra skønt. På forhånd tak.
  Hilsen Maja

  01/04/2024
 • JB
  REPLY

  Kære kloge Anette
  Jeg er nødt til at holde pause med a-vitamin i ni måneder plus.
  Mit største problem er de store porer og pigmentpletter. Har du forslag til produkter og rækkefølge om aftenen?
  Kh

  29/03/2024
 • Pernille S
  REPLY

  Tusind tak for kvalificeret svar, Anette.
  Ønsker dig en dejlig dag!

  19/03/2024
 • Pernille S
  REPLY

  Kære Anette
  Du spurgte om jeg ville komme med en opdatering på min IPL behandling jeg fik lavet 23/2-24. Nu knap en måned senere må kan jeg konkludere, at der er sket bemærkelsesværdig ændring af huden i ansigtet. Pigmentpletter næsten ikke synlige. Karsprængninger mindsket betydeligt. Huden opstrammet. Omverden har bemærket min fine hud med mere glød, uden at vide hvad der ligger bag. Kun een behandling har gjort dette. I retfærdighedens navn skal siges, at indædt brug af Avitamincreme gennem flere år er medvirkende til at jeg har en -for min alder- en rigtig fin hud. Ingen kan se jeg har døjet med rosacea siden ungdommen. Jeg har altid været ked af karsprængninger som er et issue til denne hudsygdom. De er mindsket med A-vitamin creme, og nu satser jeg på IPL mere eller mindre helt vil komme dem til livs. Anette du har fortalt du får 2 IPL behandlinger årligt? Hvornår på året og med hvilket interval?
  Og så et spørgsmål ift et effektivt serum med c-vitamin. Kan du anbefale et virkelig potent produkt til daglig brug under SpF?
  Kh Pernille 🩷

  15/03/2024
 • Johanne
  REPLY

  Hej Anette,

  Tak for din altid interessante læsning, jeg tjekker dagligt🙏

  Jeg er snart 42 år og jeg har været generet af mine rander under øjnene i noget tid. Jeg har prøvet diverse masker, gua she, serum og cremer, men er der nu hvor jeg kan mærke de virkelig generer mig.
  Jeg er ikke vild med tanken og at få sprøjtet noget ind i min hud, og er også lidt bange for det og for langtidseffekterne.

  Kan du mon anbefale mig at forsøge med noget andet?

  Mange tak og god dag!

  Vh
  Johanne

  14/03/2024
 • Susi
  REPLY

  Jeg bruger også din A-Vitamin creme om aftenen. Men er i tvivl om jeg gør noget forkert for min hud føles knastør når jeg lægger mig til at sove. Jeg renser og derefter BioEffect og så venter jeg 5 min indtil jeg påfører A-Vitamin. Jeg har også prøvet med et par dråber af de olie som du anbefaler, men det bliver lidt fedtet.
  Rigtig god dag 🙂

  14/03/2024
 • Anette
  REPLY

  Kære Anette
  Jeg bruger the Ordinarys niacinamid under Ansigtscremen til nat. Om morgenen bruger jeg Apeer Hydrating Serum, Jorgobé Multi Peptide Ligting Serum og Woods ultra-rich creme.
  Jeg er 55 år og har tør hud – som er blevet en del bedre fugtet efter ovenstående combi 😊
  Jeg ville dog godt tilføre glødgivende serum – kan du anbefale en?

  14/03/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.