Ingen, det her trick ikke virker på

De færreste er i tvivl, når radiatortør hud strammer til. Den kan føles pergamentagtig og nærmest higende efter at få tørsten slukket. Og den har svært ved at holde på fugten.

Den nemmeste og hurtigste løsning er næsten gratis: Skru op for fedtet og ned for varmen.

Det sidste giver sig selv. Det første kræver styr på rækkefølgen, for du har muligvis prøvet at have tør hud, pøse en generøs portion olie på for bare at finde ud af, at huden stadig er tør. Nu også bare klistret.

Rækkefølgen er enkel: fugt først, så fedt. Ved at starte med det mest vandede, altså fugten – typisk fra et serum – og derefter forsegle med det federe – en creme og/eller olie, så er din grundform i orden.

Når det er koldt udenfor, og som kontrast til opvarmede boliger, så reagerer vinterhuden med at føles tør og stram, og det er der en forklaring på. Huden bliver nemlig klimaforvirret. Ifølge professor og hudlæge Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital handler det om hudens forsøg på at tilpasse sig klimaskift og kontrasten mellem ude og inde: ”Hvor huden om sommeren er let påklædt og udsat for sol og overophedning, har vinterhuden forskellige grænseflader. Det, der stikker uden for kraven – som hænder og ansigt – er ekstra udsat for kulde, blæst og udtørring, hvorimod kropshuden er lukket inde bag tykt tøj. Men indenfor, skruer vi op for varmen og går ofte klædte, som var det sommer i november,” siger han. Det belaster og forvirrer huden. Varm luft inde har lavt damptryk (lavere end udendørs) og er udtørrende for huden. I gamle dage var udtørrende indeklima ikke en udfordring på niveau med i dag. ”Dengang sad der rim og frostblomster indvendigt på ruderne, og vi klædte os varmt på også indendørs, hvilket hjalp med at holde på hudens fugt,” siger han og uddyber: ”Den kolde luft udefra kommer ind i boligen, bliver opvarmet og luften kan derved rumme ekstra meget vand. Som en tyv stjæler den opvarmede luft inden døre fugt fra huden, der som en konsekvens bliver ekstra tør. Det er paradoksalt, at problemet tør vinterhud har sin rod i indeklimaet.”

SEKS HURTIGE SOS-GREB mod radiatortør hud:

 • Forsæt din normale hudplejerutine, men skru en anelse op for mængden af fedtstof. Altså ikke overdrevent, men ved at tilsætte en oliedråbe i din creme eller duppe den ovenpå. Mængden afhænger af, om du hudmæssigt i forvejen er til den tørre eller den fedtede side.
 • Prioritér indvendig omega3-smøre. Vælg fiske/alge/plankton-olie med direkte adgang til de afgørende fedtsyrer EPA og DHA.
 • Overvej at bytte din skumrens ud med noget mindre skummende. Rens i det hele taget mindre, når huden er tør.
 • Smør dig ind umiddelbart efter et bad mens huden stadig er fugtig.
 • Sænk brusebads-temperaturen.
 • Overvej en luftfugter.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

DEN NYE BOG om de rutiner, der virker (Bedre hud med årene) finder du billigst her.

@beautyspace på INSTAGRAM

31/10/2023
Der følger en gave med Ansigtscremen i dag
Din (lille) gave på 3-årsdagen
07/11/2023
Derfor imponerer de her 3 nyheder
Hold øje med 3 danske nyheder

Kommentarer

 • Annika

  Jeg sprayer med Avenes ansigtsmist og så kan 1 enkelt dråbe olie nemt fordeles jævnt i hele ansigtet, selvom det føles som om den forsvinder når man gnider hænderne sammen inden man smører den i ansigtet.

  18/11/2023
 • Pernille S

  Er så heldig at have beboere oven- og under mig, hvis varme kommer mig tilgode. Er endnu ikke begyndt at varme op, men tager en ekstra trøje på. Hygge stearinlys er med til at skabe subjektiv varmefornemmelse😉

  06/11/2023
 • Anette

  Vi har et ur med klokken ….ooooog en måler til luftfugtigheden. Lige nu, i tør blåå himmel og solskin er den på sølle 40%
  Til sammenligning er den om sommeren omkring de 60, hvor jeg nemt kan bruge en let emulsion + SPF.
  Derudover har vi en luftfugter.

  Vi har også en måler til selve luftkvaliteten, da vores udluftning i boligen er fuldstændig håbløs fra boligselskabets side. Så alt det der skulle gå i emhætten, skal luftes ud manuelt. Det er virkelig utroligt så lidt mange boligselskaber kan slippe afsted med stadigvæk!

  For den slags sætter sig også i huden.
  Og det var helt tydeligt, da jeg sidste uge var ude at rejse, hvor slemt bedre min havde det uden for matriklen, selv med aircon-luft.

  Og der er ikke så mange der ved det, men hvis man ikke forsegler sin hyaluronsyre med creme mv, så kan stoffet ikke tiltrække fugt til huden fra omgivelserne, og suger istedet for fra huden. Så derved får man endnu mere tør hud, hvorfor creme med hyaluronsyre, skal flankeres af ihvertfald fedt eller andre fugtgivende ting som du også selv skriver.

  03/11/2023
   • Anette

    Haha, jeg har ikke fulgt med længe nok så. Men nu er det ihvertfald gentaget :p

    07/11/2023
 • Kirsten V

  Glycerin og rosewater i en flaske-spray, evt hjemmelavet, hvad syntes du om det på kroppen/ ansigtet?
  På forhånd tak.

  03/11/2023
 • Marianne Fischer

  Hvad gør man når man har fedtet T-zone, så “mere fedt” er svært uden at blive glinsende at se på?

  03/11/2023
 • Connie

  Hej.
  Jeg har købt november pakken og er kommet godt igabf med Routinely balm cleanser og Detix serum. Hvilken dag og nat creme anbefaler du hertil med normal/fedtet hud?

  Hvornår kan/ skal Aqua pure super concentrate anvendes, når jeg også bruger de to nævnte produkter?
  I øvrigt så jeg at der ville følge en bog med bestilling. Jeg så det efter jeg havde bestilt.
  Venlig hilsen
  Connie

  03/11/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.