Det strammer vel for pokker huden op … eller?

Jeg må give Anders Hemmingsen ret. Førstereglen for alle vinterbadere lader til at være ”fortæl og vis hele verden, at du vinterbader”.

Ak.

Jeg har lovet at fortælle, hvad det giver mig – og der er i den grad noget, som har været overraskende. Her kommer facts og følelser:

 • Vi ved, at koldt vand (kortvarigt) reducerer inflammation og hævelser i huden. Koldt vand gør også, at man vågner. Indlysende nok.
 • Vi ved også, at det kolde gys sætter gang i en lavine af glædeshormoner.
 • Det giver et brus i hele kroppen, når man kommer op af det kolde vand – lidt som at have champagnebobler lige under huden. Det er det, man kommer tilbage for at få. I hvert fald i mit tilfælde.
 • Jeg lægger pludselig mærke til vejret. Mærker den mindste vind og knuselsker den stilhed og skønhed, der er på ”vores” bro.
 • Når mængden af adrenalin stiger (idet gyset rammer kroppen), så bliver de hvide blodlegemer råbt an. Og det er ifølge professor Bente Klarlund et tegn på, at kroppen går i beredskabsstilling og er parat til at bekæmpe infektioner. Så muligvis er vinterbadning godt for immunforsvaret. Med en stor fed streg under muligvis.
 • Så er der snak om det såkaldte brune fedt – at der kan ske en energiomsætning, som kan bidrage til en lavere kropsvægt. Lad mig gøre det helt kort: Den effekt har jeg ikke set skyggen af.
 • Desværre har jeg ingen badehandsker, hvilket sidste fredag – da temperaturen var minus 17 grader – gav kvalmende stor smerte i fingerspidserne. Her siger hudlæge Peter Bjerring: ”Ved ophold i koldt vand stopper følenerverne i huden med at sende signaler til hjernen. Derfor kan man bruge kulde (frysespray) som bedøvelse til mindre indgreb i huden. Når følefunktionen mangler, har man fornemmelsen af, at området ”sover”. Normalt kommer følefunktionen ret hurtigt tilbage, men kan vare flere uger afhængigt af kuldeskaden.” Min er stadig påvirket.

TRE EFFEKTER, JEG IKKE HAVDE DRØMT OM: 

 • Jeg har aldrig haft kropsligt mod. Er typen, der altid er bange for at få en bold i hovedet. Det her giver ligevægt i regnskabet.
 • Opturen over den stærke sociale lim, vi har fået i badeklubben, som altså kun består af tre personer. Jeg glæder mig allerede aftenen før til, at vi næste morgen skal vende alt fra den aktuelle politiske dagssituation til hvilket drys, der er bedst på morgenmaden. Vi kører sammen i 2 x 15 minutter de fire gange om ugen, vi er afsted.

 • Nåja, så har jeg fået brune ben. De andre gider ikke være så blege, så jeg har udleveret opskriften her til hele klubben:
 1. Eksfoliér kropshuden under bruseren med kaffegrums.
 2. Brug RENs formidable peeling til kroppen – måske husker du, da den blev Årets Banebryder.
 3. Så til den gyldne farve, hvor St. Tropez gør det nemt og ikke mindst: Får det til at se naturligt ud. Jeg veksler altid mellem de gode valg, som kosmetolog Maria Tang har. Alle smører lidt ekstra creme på ved anklerne og omkring knæene, hvor det hurtigt kan blive noget snask ellers.
 4. Til Slut Rudolph Cares kropsolie – jeg er vild med, at den indeholder ferula, som er den antioxidant, der kan forstærke andre antioxidanter. Olien (fordelt på let fugtet hud) giver det glow, som Rudolph Care har i deres DNA.

 @beautyspace på INSTAGRAM  

23/02/2021
Brug shampoo-bar uden at blive gal i hovedet
Mit bæredygtige badeværelse – en evig øvelse
01/03/2021
Endelig blev hun fri for insisterende pigmentpletter
Med tretrins metode, der koster

Kommentarer

 • Stine

  Hej Anette
  Jeg har lige et spørgsmål til pkt. 3, det hvor der står: Alle smører lidt ekstra creme på ved anklerne og omkring knæene, hvor det hurtigt kan blive noget snask ellers.
  Putter du creme på inden du bruger selvbruner?

  Hilsen Stine

  14/04/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Stine, det gør jeg faktisk. Jeg forfugter, men ikke så selvbruneren glider rundt, men bare så den ikke lander på tør hud.

   14/04/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  @ Charlotte S, det kommer an på, hvordan du er sart. Hvis det fx. er i forhold til parfume, så er der parfume i.

  @ Johanne, der er ingen (heller ikke forskningsmæssig) tvivl om påvirkningen på ‘glædes’-hormonerne. Corona-humøret …haha. Godt sagt.

  @ ZS, kan du huske vi tidligere havde en videnskabelige tilgang med underhuden (som jo er der HA dannes), og hvordan det faktisk er A-vit, der er med til at skubbe til den proces. Du kan finde det i søgefeltet. I forhold til dit link savner jeg noget mere tungtvejende, tænker du ikke også det?

  Stor hilsen Anette

  05/03/2021
 • ZS

  Ah! Jeg læser med stor beundring, at du tør at kaste dig ned i det iskolde vand:-)
  Jeg spurgte tidligere, om det virkelig kan være sandt, at Oskias Isotonic Hydraserum kan sætte skub i huden for dannelse af hyaluronsyre. Du bad mig om at sende dig det claim. Det står på Matas hjemmeside under produktet, og det samme læste jeg i et blad:

  https://www.matas.dk/oskia-isotonic-hydra-serum-30-ml

  Kam det virkeligt lade sig gøre, og hvilken ingrediens i produktet gør det?

  På forhånd tak!

  27/02/2021
 • Johanne Nygaard

  Jeg så en anden vinterbader med scuba-handsker! Det er da smart! Og så vil jeg nævne vinterbadnings psykiske indvirkning. Man har brugt koldtvandsterapi i mange år ifht. psykiske problemer, depression osv. Jeg har kun lige snuset lidt til forskningen, men det har en soleklar effekt på mit corona-humør. Kan ikke anbefale det nok!

  27/02/2021
 • Charlotte Sørensen

  Det er så dejligt at vinterbade
  Spørgsmål til REN produktet: er det ok at bruge, hvis man har lidt sart hud? ❤

  Kh Charlotte

  26/02/2021
 • Majbritt

  Jeg synes det er svært at finde den rigtige selvbruner. Enter får jeg striber eller synes de lugter grimt…men heller lugten end kridhvide ben. Er den spray fra st tropez nem at fordele? Er det bare at spraye eller skal den også smøres ud… kh Majbritt

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Majbritt, den selvbruner Ecooking har dufter dejligt af agurk (er uden parfume). Men ja, det er bare at spraye på og så smøre efter med hænderne.

   26/02/2021
 • Jette B

  Spændende læsning om at være vinterbader. Jeg bliver aldrig til at bade i koldt vand.
  Jeg er nysgerrig på kropsolien fra Rudolph Care. Hvad tænker du om den i forhold til A C E olien fra Environ? Jeg bruger den fra Environ og er glad for en olie med A vitamin sammen med de to andre. Jeg vil gerne have et kropsplejeprodukt, der udjævner hudtonen.

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Jette B, haha – præcis sådan havde jeg det også med koldt vand. Bader ikke engang om sommeren. Jeg er VILD med den fra Environ, som netop består af tre stærke hudkærlige vitaminer. Af og til mangler vi mere hud…

   26/02/2021
 • Jeanette K

  Den fine skål, er det din søsters værk?

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Jeannett K, godt spottet!

   26/02/2021
 • Tina Balsby

  Ser spændt med ift. karsprængninger og om ansigtshuden og dermed hovedet Skal holdes over vandet?

  Jeg bruger selv Evovles olie med c vitamin når jeg vinterbader.Andre gode forslag?

  Dbh
  T. Balsby

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tina, jeg har også altid selv en olie på. Også selvom jeg faktisk ikke har ansigtet under vandet. Det vi ved om karsprængninger er, at at ekstrem kuldepåvirkning og ophold i længere tid i solen øger risikoen.

   25/02/2021
 • Sanne

  Du er så sej, Anette. 🙂

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Sanne, det tror jeg ikke, men rart er det. Altså lige når der ikke er minus 17 g.

   25/02/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Ja, jeg er også meget nysgerrig på om det kolde vand kan udvide karrene – især, hvis man går direkte fra iskoldt til varmt…?
  Vi ved jo, at høj varme udvider kar…SUK, for dem med rosacea (herunder – jeg selv)

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Gry Astrid, se svar til Tina ;o)

   25/02/2021
 • Frederikke

  Kære Anette,
  Jeg har lovet mig selv og andre, at jeg efter sommeren i år vil fortsætte havdyp henover vinteren. Jeg har dog en bekymring, som kan afholde mig fra at opnå alle de skønne fordele, du har listet op, og som du deler med alle de vikinger, jeg kender.

  Bekymringen går på, om man kan få en kedelig bivirkning i form af karudvidelser/sprængninger af kuldechokket? Jeg har altid beskyttet min hud mod sol og kulde – netop pga. frygten for at stå med en uskøn blå-lilla-marmorering af både ansigt og bentøj. Ved du, om det kan forårsage den slags, eller er der virkelig kun fordele ved at kaste sit korpus i iskoldt vand frivilligt?

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Fredrikke, der skal en længere påvirkning til end de 30-60 sek. folk som regel er i. Selv har jeg ikke hovedet under. Du har fuldstændig ret i, at det netop er både sol og kulde – i længere tid og over længere tid, der udgør den største risiko.

   25/02/2021
 • Christina kragh

  Jeg har ikke mulighed for vinter badning men jeg har is koldt vand i bruseren som jeg ikke kan undvære at stå under nogle minutter hver dag det har jeg gjort i 15 år og jeg er 7-9-13 aldrig syg ..der ud over har jeg ingen appelsin hud trods jeg vejer 100 kg pt OG så er jeg aldrig helt bleg jeg får den fineste glød i huden efter det is kolde vand

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina, du er så god. Godt tænkt med de kolde brusebade. Jeg tænker ofte på det, men får det ikke gjort. Tak for dit gode indspark.

   25/02/2021
 • Pernille S

  Fantastisk at læse så megen glæde du har af vinterbadning! Det er nemlig ikke kun det fysiske velvære, men i høj grad det sociale velvære i form af det fællesskab du har fået med dine lidelsesfæller!
  Når jeg dypper i mit våde “medicinskab”, har jeg i flere timer efter gavn af de endofiner kroppen udskiller efter det kolde gys. Et – tror jeg – sundere supplement mod de kroniske smerter jeg slås med…
  Panodilhvide ben – for at blive i de medicinske termer, er et faktum på denne årstid, men hvor er det skønt at få en grydeklar opskrift til mindre blændende pusselanker! Forhåbentlig kan vi snart flashe bare ben og lette sommerkjoler! Tak for opskrift og ha’ en dejlig dag! Kh Pernille S

  25/02/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Pernille S, “Mit våde medicinskab”. TAK. Fantastisk Pernille, og du ved jo, hvad du taler om med årties erfaring i det kolde vand.

   25/02/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.