Du har jo en puls

Langer du ud efter den samme duft, hvis du skal til et jobinterview og din bedste vens brag af en fødselsdagsfest på en mørk natklub?

Sikkert ikke.

På samme måde, som det heller ikke er joggingtøjet, du rækker ud efter til det interview eller den fest. Med tøjet er det så alligevel nok lettere for mange at skelne, og det er gakket i følge svenske Linda Ladenberg, som er en slags superdufter. Som duftekspert sammenligner hun det at have forskellige dufte med nødvendigheden af at have både badedragt og vinterstøvler.

Det at have en duftgarderoben betyder dog ikke, at du skal afstemme, hvordan du dufter efter tidspunkt på dagen eller….udseende:

”I 80’erne og 90’erne fik man anbefalet en duft på baggrund af, om den var til om dagen eller om aftenen og ikke at forglemme: ens hårfarve.  Her blev de blonde kategoriseret som venlige, blomstrede typer,” siger hun og fastslår, at man kan påvirke omgivelserne med sin duft.

Men hvad nu hvis man bare går efter duften af genkendeligt velbehag – den ene duft, man også ved, giver komplimenter?

Det scenarie har Linda Ladenberg ikke noget tilovers for: ”Det lyder dovent og svarer til, at du bruger din duft som et kedeligt sikkerhedsnet. Hvis du tør sætte flere ord på – går du eksempelvis efter mere styrke, klarhed, ro eller energi – så kan vi begynde at arbejde.”

At forstå nødvendigheden af en duftgarderobe kræver et opgør med, hvad vi tidligere har taget for gode vare. For ifølge eksperten er det med hårfarve, og om det er dag eller aften hverken en reference for dit humør, dine forventninger eller for, hvordan du vil opfattes.

”Derimod er du påvirket af, hvem du er sammen med og hvilke gøremål, der er i spil. Som mennesker er vi simple i vores iver efter at tilhøre gruppen, og derfor har vi stor omstillingsevne. For at blive forstået korrekt, er du nødt til at sende de rigtige signaler”, siger Ladenberg og uddyber:

”Vi er jo ikke lineære, vi har faktisk en puls. Derfor vil en duft til om dagen og en til om aftenen nogenlunde være det samme som at sige, at man altid er den samme, altid forventer det samme og aldrig har divergerende behov.”

DUFT SOM AFGØRENDE FAKTOR: Vi bliver tiltrukket og frastødt i en grad, så der muligvis er en sammenhæng mellem parforholds længde, og om du kan lide din partners duft – ikke den på købespray, men den naturlige krops- og svedlugt. På den måde taler psykologerne Rachel Hertz og Estelle Campennig om ”love at first smell”, hvor Hertz på platformen Psycology Today ligefrem proklamerer ”Jeg vidste, at jeg ville gifte mig med min mand, i samme øjeblik jeg duftede til ham.

@beautyspace på INSTAGRAM

18/10/2019
Husker du Obsession, Beautiful og Hypnotic Poison?
Derfor skal du ikke tilbage til den tid
22/10/2019
På anbefaling fra en duftgarderobe-ekspert
3 gode råd, når du vælger duft

Kommentarer

 • Anna s

  Det her er virkelig svær læsning for mig.. jeg har mistet min lugtesans og VED hvor meget jeg går glip af. Jeg vender mig aldrig om efter en mand med god duft, som jeg plejede men er derimod nervøs for min egen duft/ lugt. Tror altid jeg lugter dårligt når folk kigger… folk har altid kigget, men jeg bærer ikke længere den samme selvsikkerhed. Æv æv æv æv……

  01/11/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for jeres indspark. Rikke K…sådan. Vi må håbe, at der ikke kommer nogen forbi og over-dufter ham så.

  Stor hilsen Anette

  22/10/2019
 • Pernille S

  Tror jeg er forudseelig kedelig, sorry! Vender altid tilbage til Molecule 01. Kan ikke selv opfatte duften, men får altid så mange komplementer, at jeg holder fast. Kald mig bare tryghedsnarkoman 😉
  Vildt så mange dufte der findes på markedet. Synes det er så uoverskueligt at skulle vælge…
  Den skønneste duft, som overgår alle, er dog duften af et spædbarn..

  21/10/2019
 • Ditte

  Jeg er enig med Elisabeth om den upassende kommentar !
  Jeg har 5-6 forskellige parfumer, som er meget forskellige og specielle på hver deres måde – INGEN blomsterdufte
  Jeg bruger dem efter efter hvordan jeg føler mig den dag; powerfull, forretningsorienteret, stille, træt, sprudlende osv.
  Det er faktisk lidt sjovt, det har jeg egentlig aldrig tænkt over at jeg gør, før nu

  21/10/2019
 • Rikke K

  Spændende indlæg:-) Jeg arbejder i sundhedsvæsnet og bruger kun parfume, når jeg skal i byen. Det er simpelthen ikke en del af min dagligdag. Men jeg har dog lidt forskellige dufte at vælge imellem – oplever at min sindsstemning og vejret har indflydelse på, hvilke én jeg vælger.

  For snart 25 år siden forelskede jeg mig i en lækkert duftende mand og han i mig. Vi er stadig sammen;-)

  21/10/2019
 • Elisabeth

  Amaja… Forstår ikke helt din kommentar som jeg faktisk finder lidt upassende.

  Dernæst; har da både sommer, vinter, dag, aften fest og hverdagsparfumer….

  21/10/2019
 • Vibeke JP

  Hvor er det bare et interessant emne!
  *Selvfølgelig* påvirkes man selv og andre af ens duft, fristes man næsten til at udbryde. Det giver virkelig god mening.

  Dufte kan noget; både godt og skidt. Et personligt eksempel: Liljer og hyacinter er virkelig smukke blomster – men desværre kan jeg få migræne af duften.

  Vores lugtesans er virkelig en basal ting. Mange er bare vant til at tillægge andre sanser mere vægt – særligt synssansen. Ved valg af partner skulle lugtesansen have meget mere at sige, end man lige regner med – har jeg læst. Hormoner (fx i form af p-piller) skulle efter sigende kunne gøre noget ved, hvordan vi dufter og opfatter potentielle partneres dufte.
  Tillader mig at indsætte et link med interessant læsning om køn og duftstoffer: https://netdoktor.dk/kroppens_dufte_og_signalstoffer.htm

  I forhold til valg af parfume plejer jeg at vælge duft ud fra en kombination af mit humør – og hvad jeg skal. Det er en næsten intuitiv proces efterhånden.

  21/10/2019
 • amaja

  mit første indtryk er hvor er det synd hun ikke har noget hår ,en dag vil man gerne have det tilbage og så er det for sent ,jeg er bare stadigvild med mosk duft og vanilie

  21/10/2019
 • Christine

  Det er superspændende og specielt med det sidste afsnit.

  For maaaaange år siden var jeg meget forelsket i en mand og hans parfume var SKØN, men jeg kan huske at hans naturlige duft lugtede for mig sådan lidt af sure sokker. PS: vi er IKKE sammen i dag 😉

  21/10/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.