På anbefaling fra en duftgarderobe-ekspert

 

Okay Linda Ladenberg. Du sammenligner dét at have en enkelt duft med kun at have et enkelt sæt tøj. Så hvad gør man, hvis man duftmæssigt ikke vil ender som hende, der går med skijakke året rundt?

“At finde frem til en god duftgarderobe kræver hjælp fra en, der kender udvalget. På samme måde som du går ind og spørger efter en bestemt makeupfarve, en særlig konsistens i en creme eller en speciel jeans-pasform. Så tænk først og fremmest over, hvad du kan lide. Ikke det modsatte. Og drop alle top-ti lister, som bare er et udtryk for doven komfort,” lyder Ladenbergs råd til en personlig duftjagt.

Muligvis er det ikke ligefrem at være voldsom modig, men lad os sige, at man er typen, der er glad for grønne, bladagtigt duftende noter, godt kan lide noget cintronfriskt og metallisk, der også gerne må blande sig med noget træagtigt, måske endda jordagtigt. Og så ellers holder mund med, at sødmefuld vanilje og de fleste blomster hurtigt føles på grænsen af det vamle.

Efter den information vil Linda Ladenberg vide, hvilke situationer vi taler om. Hvad skal duftene passe til? Hvordan skal de få en (i tilfældet her mig) til at føle?

Vi bliver enige om to scenarier: En jobinterviewsituation, hvor man gerne vil blive set,  opfattet skarp og hvilende i sig selv. Og så noget festligt.

Efter kort tid, og det er dét, hun bl.a. har undervist duftpersonalet i Magasin om, kommer der en mail med de her anbefalinger:

”Til prosecco med vennerne, hvor alt sandsynligvis er ret easy going, så prøv Hermès Un Jardin Sur Le Nile, hvor noterne er grøn mango, lotusblomst, iris og musk. Til jobinterviewet i forhold til ønsket om at være fokuseret og få samme følelse af at blive stivet af som en god jakke giver, så prøv Bottega Venetas Cipresso med grønne noter, pink peber og guaiac-træ. Og skal der knald på attituden, så lang ud efter Tom Fords nye Metallic med helitrop, medicinalplanten abelmoskus og sandeltræ.”

Sikkert er det, at jeg skal på duftcrawling. På jagt efter prøver. Den første jeg stikker næsen i er Tom Fords rå-krydrede Metallic-duft, hvor  joggingtøjet nok er det sidste, jeg får lyst til at tage frem. Den dufter af fest. Af lige præcis det sted på dansegulvet, hvor det er sjovest at være.

DUFTEKSPERT LINDA LADENBERGS 3 ANBEFALINGER

 • Brug butikkernes duftkort rigtigt: Spray, tæl til 10, duft, reflektér og duft igen. Lad duften passe sig selv, mens du gør det samme med to andre dufte… og så tilbage til den første igen.
 • Det kræver hudkontakt at få en duft til at blive personlig. Sprayet på tøj eller i hår vil gøre en duft mere lineær og i øvrigt udtørre håret. Nakken er for mange et godt sted at komme duft på.
 • Tænk på dine parfumer som vin. Fremfor på badeværelset hvor der hurtigt bliver for varmt og fugtigt, så opbevar dem mørkt og ved samme temperatur som din tøjgarderobe.

POSERN UNDER ØJNENE? Se med på @beautyspace på INSTAGRAM, hvor hudlæge dr. Jessica Wu fortæller om de tre årsager, der kan være.

21/10/2019
Du har jo en puls
Brug den til at få styr på duftsignalerne
24/10/2019
Jeg dufter til mine hænder, når jeg skriver
Mød forfatter Leonora Christina Skov

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Mette Egelund, vil I hvert anbefale dig at gå i Crime Passionel, hvis du har muligheden. Og JA – du kan præcis gøre, som du beskriver. Selv dupper lidt olie på de nævnte steder under SPF-cremen, men det er et spm. om smag og behag.

  @ Daniela Fraser, “som et ekstra krydderi”. I like.

  @ Marianne Gylding, enig med Zarko. Lad ‘Metalic’ sidde lidt, inden du vurderer. Der er noget sæbet over den til at begynde med.

  @ Ann-Katrine, jeg er også på mixer-holdet, og det fungerer jo (i hvert fald som regel). Enig mht. Frangrantica.com. Now Smell This var også fin engang, men det er som om de har ændret sitet til noget mere forvirrende.

  @ Tanja, åh ja. Jeg er er også på MM-holdet. Har du prøver Library-duften derfra?

  @ Pernille S, haha. Eller ikke haha, for du har jo helt ret. Den anden side er der jo bestemt også. Når man bliver bedøvet med andre folks til tider ulidelige dufte. Det er ren rædsel. Jeg vil anbefale Crime Passionel som et godt alternativ til stormagasinet. Dufte skal helst stå mørkt, og det gør de nok sjældent. Man er ikke i tvivl, hvis en duft er blevet harsk.

  @ Anni, jeg har mange dufte, der er 2-3 år gamle, så jeg tror ikke, at det med et år gælder. Magie Noire…gisp. Jeg husker den.

  @ Ditte H, for mig kan Allure også noget. Jeg har den ikke selv længere, men jeg tager altid et pift af den, hvis jeg er ude i byen (og de har den). Den er for mig opløftende behagelig i små doser.

  Stor hilsen Anette

  25/10/2019
 • Ditte H

  Jeg føler mig helt som en duft-analfabet … jeg er VILD med Allure fra Chanel, som for mig virker varm og sexet, og ellers er jeg til friske dufte såsom Coco Mademoiselle og Chance begge fra Chanel. Paco Rabanne One Million Lady, eller hvad den nu hedder, er ret tung, som jeg øver mig på mig selv. Jeg synes, den dufter varm og skøn på andre, men er måske liidt for tung til mig selv, når jeg sjældent går med parfume …

  Jeg er en haj til at få prøver på al hudpleje, men prøver på parfume synes jeg er svære at få listet ud af hænderne på personalet …

  Og så er jeg faktisk ret vild med filosofien om at have en power duft til jobsamtale, en easy-going til prosseco og venner og en tredje til en lummer aften 😉

  23/10/2019
 • Anni

  Som teenager forpestede jeg luften omkring mig med den tunge Magie Noire i 80’erne. Nu er min datter i samme alder, som jeg var dengang, og da jeg med et grin viste hende duften forleden i Magasin, blev hun vild med den og ønskede den til sin fødselsdag. Vil man bare være intens, når man er ung? (Jeg blev sågar scoret af en ucharmerende ung mand som 16-årig, fordi jeg ikke kunne modstå hans Pierre Cardin!)

  I mange år som gravid og mor lagde jeg al parfume på hylden; det gav mig simpelthen kvalme.
  Efterfølgende er jeg startet forsigtigt op igen med en frisk duft som Hermes Eau d’orange verte. Og da jeg blev 50, fik jeg Modern Muse og Modern Muse Le Rouge. Skønt med dufte igen! Dog har jeg altid lært, at en duft skal bruges indenfor et år. Derfor tænker jeg ikke, at jeg kan samle en decideret duft-garderobe? De når jo aldrig at blive brugt op?
  Kh Anni

  23/10/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord og erfaringer. Det er en fornøjelse at læse med i kommentartråden. Jeg vender tilbage i løbet af torsdag. Stor hilsen Anette

  22/10/2019
 • Pernille S

  Hvor går jeg hen og prøver en ny duft?
  Et rædselscenarie er for mig stormagasiner. Her er dufte overexponeret i et stor virvar! Om jeg fatter de stakkels ekspedienter kan holde ud at gå en hel dag i sådan et duftinferno! Tænker man ikke skal have megen fantasi for at forestille sig man kan udvikle allergi…
  Mit mareridt er i teatret eller biografen, hvor det tunge og lumre skyts holder sit indtog. Jeg får desværre en Maud-agtig hovedpine.
  Synes problemet for mange der anvender parfume dagligt er, at de selv bliver duftinmune, og så ofte pøser mere og mere på…
  Jeg vil til hver en tid vælge en blomster eller citrusduft, som er i den lette genre.
  Fint nok duften kan afstemmes garderobe, stemninger og hvor den iøvrigt skal indpasses, men hvor mange parfumer kan man have stående uden de bliver for gamle? Synes ikke jeg har læst noget om holdbarhed – på lige fod med cremer? 🙂

  22/10/2019
 • Tanja Donbæk

  Jeg eksker ELSKER Hermés’ Un Jardin Sur Le Nile. Men jeg kan også vild med citrus og hvad end det er den ellers dufter af, som jeg ikke kan sætte konkret navn på.
  Jeg er også meget begejstret for Maison Margriela Flower market. Den dufter af blomster på sådan en varm og omfavnende måde. Jeg har flere gange fået komplimenter for netop den duft. Men der er jo mange skønne dufte, men har svært ved at finde nogle, jeg kan li’ på mig selv.

  Har aldrig sprøjtet parfume i nakken, men det skal da prøves ☺️

  22/10/2019
 • Ann.-Katrine

  Jeg er så absolut parfumefanatiker og har således en (efterhånden ret omfattende) duftgarderobe, inkl. en lille kollektion af eksotiske dufte fra parfumehuse i Mellemøsten. Jeg forlader sjældent huset uden en duft på huden, og jeg er med årene blevet bedre og bedre til at finde dufte som passer til mig. Jeg kan også finde på at mikse to dufte. Jeg går altid uden om dufte fra Lancome; jeg synes de er for ”kemiske” i deres udtryk og mangler ”ægthed” når de lander på min hud (undskyld Lancome). Jeg undgår også, ligesom Daniela, de meget konventionelle og populære ”hitliste”-dufte (og i særdeleshed dufte der deler navn med diverse skuespillere, popstjerner og andet godtfolk) – jeg synes de er kedelige og ucharmerende og bærer for meget præg af at være produceret til det brede flertal (hvad de jo sikkert også er 😀 )
  Jeg kan anbefale https://www.fragrantica.com/ til alle parfumeelskere. Her kan man finde beskrivelser og reviews af stort set alle mulige og umulige parfumer i verden. Man kan også oprette egen profil hvor man kan tilføje de parfumer man har, drømmer om og har haft.

  22/10/2019
 • Mariannegylding

  Åh jeg skal da helt sikkert prøve Tom Fords metalic❤️Elsker hans soleil blanc. Men jeg er også mest til de “kvalme” dufte.
  Har også en forkærlighed for jo malone myra og tonga samt alle zarkos cloud dufte❤️
  Godt jeg skal i magasin på torsdag, så kan jeg nok lige få duftet lidt.

  22/10/2019
 • Daniela Fraser

  Jeg er så enig med sammenligningen af garderoben 🙂
  Det er humør og lejlighed, der bestemmer hvilken duft du ‘pynter’ dig med.
  Jeg har selv et par favoritter, som jeg går tilbage til igen og igen.
  Flere af dem bød mig endda imod, ved første snus.
  Jeg har en pæn (og lidt sjælden) kollektion på mit toiletbord.
  Til hverdag bruger jeg faktisk ikke så ofte duft, men altid når jeg skal noget særligt.
  Det er som om, at duften er mit ekstra krydderi, som forstærker mit humør.
  Jeg er en af de ‘modige’, der går udenom de typiske, konventionelle dufte, som jeg sjældent finder interessante.

  Nu vil jeg da begynde at bruge i nakken, i stedet for i mit hår :-O

  22/10/2019
 • Mette Egelund

  Hej Anette
  Ang. duft er jeg en af de dovne. Synes parfumeafdelingen er virkelig uoverskuelig og de gange jeg forsøger bliver det hurtigt for voldsomt og jeg ender gerne med en genganger ala Escentric Molecules. Synes det er SÅ svært at finde en nye duft, jeg synes passer til mig og det jeg gerne vil dufte af/signalere. Alt for mange at vælge imellem og ofte ringe hjælp, så jeg er nok også een af dem, der går efter de populære på sov. lister. Må vidst hellere komme ind i kampen.

  Noget helt andet. Nu de koldere temperaturer nærmer sig. Kan jeg i stedet for en barrierecreme, som ofte er uden SPF også bruge en lettere creme med SPF og så bagefter duppe olie på mine udsatte steder ala kinder og pande f.eks. Rudolph Cares Acai Facial Oil?

  22/10/2019

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.