Er det slut med rynker? #1

Når jeg enten bekymrer mig om noget, kommer med en irettesættelse eller udtrykker utilfredshed over noget, smider min datter altid standardsætningen på bordet: ”Stop mor … du får så mange rynker af den snak.”

Og hver gang tænker jeg, at vi faktisk aldrig rigtig mere taler om rynker. Som om de er rykket i baggrunden til fordel for eksempelvis glød, fylde og friskhed. Spørgsmålet er, om vi er blevet dybere mennesker, eller om vi har knækket koden til udglatning?

Jeg tror, jeg ved, hvad forklaringen er. Men først skal du få hudlægens og biolog-fremtidsforskerens ord. De er nemlig ikke enige i, hvorfor vi taler mindre og mindre om rynker.

Sjovt nok har de historisk fyldt så meget, at de har været årsag til hyldekilometervis af det, vi engang kaldte rynkecremer (helt gak, fordi det lyder som cremer, der giver rynker) og stimevis af tilbud i form af kosttilskud, behandlinger og injektioner. Men de sidste år er der blevet stille omkring dem. I hvert fald mere stille. Muligvis påvirket af en øget og tiltrængt kropspositivisme i en grad, så de er blevet umoderne (godt hjulpet af eksempelvis aldersaktivist og forfatter Ashton Applewhite, der i den anmelderroste bog This Chair Rocks har skrevet en nekrolog over rynker samtidig med, at stemmer som Kate Winslet og den amerikanske forfatter og skuespiller Justine Bateman (hende fra Blomsterbørns børn) går i brechen for retten til rynker).

Chancen er vel også til stede for, at vi er blevet dybere mennesker, der lever i accept og ikke lader os påvirke af noget så overfladisk som rynker? ELLER er svaret i virkeligheden kynisk lavpraktisk: Vi har lært, hvordan de glattes ud, så de ikke længere er værd at tale om …

Til artiklen om selvsamme emne i Børsen i fredags talte jeg med biolog og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen. Hun hævder, at vi faktisk er blevet dybere, dog med nogle undtagelser:

”De +75-årige har en mere resigneret forventningsafstemning til rynker. De lever med dem. For nutidens ældre handler det i højere grad om frygten for at blive gamle. De vil undgå rynker for at fastholde den ungdom, som for dem er storhedstiden,” lød det og med en videre forklaring om, at det ser helt anderledes ud for fremtidens ældre, dem hun kategoriserer i alderen de 45-60-årige.

”Her har vi med en gruppe at gøre, der er meget mere bange for IKKE at blive gamle end at blive det. Så for dem er rynkerne ikke noget problem. Det kan være, at de får fikset skilsmissekløften mellem brynene, men der er ikke det samme identitetstab forbundet med rynker.”

LÆS MED ONSDAG: Jeg har talt med et par hudlæger, som har en noget anden holdning. En, der involverer opskriften, forklaringen og short-listen over de tiltag, vi har lært os de sidste cirka 10 år og som gør, at det ikke længere er noget, vi er så optagede af. Stay tuned.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM

04/02/2022
Gæt hvem der holder mere, end de lover
4 produkter, jeg ikke slipper
09/02/2022
Er det slut med rynker? #2
Få hudlægens shortliste

Kommentarer

 • Dorthe Møllegaard

  Hej Anette.
  Nu er jeg igang med ansigtscremen om aftenen efter rens.
  Jeg er 56 år og har pæn hud (siger alle). Ikke mange rynker, og ingen urenheder, dog tør.
  Alligevel ville jeg gerne prøve den. Jeg bruger Estee Lauder serum inden under.
  Men huden føles alligevel tør, what to do?
  Tidligere har jeg brugt Rudolph Acai olie.

  16/02/2022
 • Tina

  Hej Anette ☺️
  Fugt tab / tørhed under øjerne i løbet af dagen har du et godt råd til at afhjælpe dette

  Kh Tina..

  09/02/2022
 • Charlotte

  Siden jeg var en ung pige havde jeg en dyb skilsmissekløft (sjov betegnelse )og når jeg talte alvorligt med min lille datter sagde hun altid du må ikke være sur mor og jeg svarede jeg er ikke sur men du ser så sur ud sagde hun.
  Og det havde hun ret i!
  Det gjorde mig sur og ældre og se på så skilsmissekløften afgik ved døden for ti år siden ved hjælp af Botox
  Jeg tror der er en sandhed i at vi ikke taler så meget om rynker mere som du skriver fordi vi har muligheden for at få dem
  fjernet blandt andet med botox .
  Jeg er spændt på hvad hudlægerne siger i dag .
  God dag
  Kh Charlotte

  08/02/2022
 • Carina

  Hvis jeg vil tilføje ekstra fugt til min aften rutine, kan jeg så tilføje et par dråber cold-pressed rose hip seed Oil fra the ordinary i min natcreme fra madara? 🙂

  07/02/2022
 • Pernille

  Har egentlig ikke så mange rynker men til gengæld masser af hudorme på næsen og en fedtet pande i en alder af 57 . Gode råd modtages gerne for det er bestemt ikke pænt .

  07/02/2022
 • Christina

  Hvis økonomi ikke var en ting, hvor tidligt vil man ifølge din overbevisning, Anette, kunne få gavn af Bioeffect’s EFG-serum, og særligt med henblik på EGF-molekylet? I forlængelse af historien om Sarah med den FOR gode hud, og at man ikke mister “en kugle i hudpleje-pistolen” til, når man bliver ældre, hvis man starter god hudpleje tidligt, og at man aldrig kan starte for tidligt, ifølge Paula Begoun.

  Ifølge Bioeffect’s egen hjemmeside, hvor Dr. Björn Örvar, Executive Vice President and Chief Scientific Officer ved BIOEFFECT, udtaler sig om brugen af deres produkter til ung hud, forlydes det at kunne gøre en forskel fra man fylder 20 år … jeg kan dog ikke helt gennemskue, om der er egne interesser på spil, for selvfølgelig kan alle have gavn af produkterne, ifølge virksomheden selv. Der er jo nemlig andre gode ting i Bioeffect’s serum end EGF, men disse ting kan jo fås andetsteds, så jeg er interesseret i at høre fra dig angående netop EGF’s virkning, og hvor tidligt det reelt kan gøre en forskel, hvis vi ser bort fra den økonomiske del, altså 😛

  07/02/2022
 • Nicoline

  Arj, så fik vi jo slet ikke svaret på den overraskende årsag
  Mit fjæs har ikke opdaget, at det er slut med rynker i hvert fald. Så jeg venter spændt på at læse hvad hudlægerne siger på onsdag

  07/02/2022
 • Sarah

  Den sidste uge er mit ansigt begyndt at se virkelig træt og tør ud – Specielt under øjnene. Det ser ikke kønt ud. Jeg ved godt at huden ændre sig, men den sidste uge er det som om det er gået enormt stærkt, så jeg tænker at det er et par tørre linjer jeg render rundt med. Og du er min All time go-to kære Anette, kan du anbefale noget der kan hjælpe på tørre linjer under øjnene (og ansigt) ? Føler mit ansigt har brug for et ordentligt spark med fugt. Jeg bruger alle ingredienser fra din hudplejepyramide fra bund – midte + probiotika hver dag og går meget op i hudplejen, men den sidste uges trætte hud ved jeg ikke lige, hvordan jeg skal få bugt med. (Jeg er 28)

  06/02/2022
 • Pernille S

  “Skulle være gået til Louis Nielsen…” Noget før – kan jeg tilføje. Eller måske have et bedre lys på badeværelset. Større forstørrelsesspejl. Eller een som ærligt kritisk kunne gå mig efter i sømmene… Her tænker jeg ikke på rynker som sådan, men creppet hud! Pludselig opdager jeg at huden hele vejen rundt om munden er creppet. Ligner nærmest et udtørret krakkeleret delta i mikroformat. DET synes jeg ikke om! Rynker i almindelig forstand som +65 kan jeg snildt forligne mig med, men crepé-hud vil jeg gerne være foruden. Er intensivt begyndt på kollagen tilskud. Min hud er fint fugtmættet, og plejer den efter alle foreskrifter herinde på bloggen, hvilket bl.a. indbefatter A-vitamincreme alternerende med BioEffect. What to do Anette? Måske er det bare sådan det er for mig…!

  06/02/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.