Jeg vil gerne ligne mig selv, og det er et pokkers stort arbejde

I min familie er vi ret ligefremme. Typerne, der kan finde på at give gode råd, selvom vi ikke er blevet spurgt. Forleden lød det eksempelvis kækt fra min teenagedatter, om jeg kunne huske dengang jeg havde længere, mørkere hår – og så noget yngre ud.

Jeg kan godt huske farven, men ser noget anderledes på, hvad den gør for mit udtryk. For jeg kommer hurtigt til at se for kunstig og for hårdt farvet ud, og det bekræftede makeupartist og stylist Kenneth Adelhardt i forgårs: ”Jeg kan godt lide det lysere hår. Man tror nemlig på, at det er dit eget”.

Og det er netop, hvad jeg vil. Ligne mig selv og gerne jo på en god dag. I en version der – også på den ydre skal – viser selvrespekt og tagen sig af.

Men gu’ pokker er hårfarven ikke min egen. Og nej, der er ingen aldersbekæmpende fight i det for mig, for jeg har farvet det, siden jeg var 14. Men det slog mig, hvor meget jeg i virkeligheden gør for at ligne mig selv. Altså omfanget af indsatsen. Og den skal du få sammen med de punkter, hvor jeg er ligeglad og uforfængelig.

Vigtigere end hudpleje

Jeg underholder tit med, at mit medfødte doven-gen automatisk bidrager med at holde stressagtige situationer fra døren, for jeg vil altid prioritere sofa-læsning og Netflix over opvask og støvsugning.

Grundpillen (før det overhovedet giver mening for mig at tale om smørbar hudpleje) har første prioritet, nemlig trekanten af søvn-relationer-motion:

SØVN. Det er ikke nemt, for jeg gik vanvittig tidligt i overgangsalderen – og lige siden har det at sove ikke været en given faktor. Jeg gør virkelig meget for at sove godt, fordi den positive virkning af nok søvn ikke bare kan ses på huden, men påvirker også alt hvad jeg foretager mig:

Går i seng kl. 22.30, læser 20 minutter (også selvom man vistnok sku’ lade være), med Karmamejus salve på pulspunkterne, vand på kanden, CBD-dråber under tungen og fermenteret usmagelig rødkløverekstrakt i glasset – nu tilsat glycin pga. artiklen her. Der er mørklægningsgardiner og køligt i mit soveværelse for at strække søvnen til mellem klokken 6.15 og 6.45, hvor jeg normalt vågner.

MOTION.  Jeg er mere en stueplante end en sprinter. Det kræver således tilløb hver gang, jeg skal ud på mine daglige 3 km. Det lykkes kun, fordi jeg ved, at det tager 18 minutter, fordi det er rart bagefter, og fordi jeg kan overbevise mig selv om, at indsatsen er latterlig lille i forhold til gevinsten. Før og under er det ganske enkelt ikke særlig skønt. Derudover går jeg tur hver aften efter maden. Ca. 4 km. Fordi jeg har hunde, og fordi Bente Klarlund siger, man skal. OG fordi forskningen (bl.a. fra Max Planck-instituttet i Tyskland) viser, at bevægelse udendørs fører til en øget mængde hjernemasse af den slags, der gør sindet godt.

Jeg har ikke opgivet at stoppe de synkende baller eller prøve at få tonede arme. Det kommer nok en dag – eller rettere: Sikkert ikke – for jeg har tænkt sådan, siden jeg var 17.  At det må komme en dag, der bare aldrig lige er i dag.

RELATIONER. I Gopler ældes baglæns-bogen dokumenterer biolog Niklas Brendborg, hvordan fedtdryppende pomfritter, nul motion, ja selv rygning er mindre dræbende end ensomhed. Hvordan der er et afgørende link mellem sundhed, venskaber og familie (relationer lyder så forretningsmæssige). Personligt er jeg rutschebane-social med meget behov for at være alene, men også afhængig af energi og samhørighed med andre.  Jeg takker hver aften – og det føles næsten for intimt at skrive om det – for dem, jeg har connected med lige den dag. Det kan være en telefonsamtale, der har varet mere end 2 minutter med min søn. Det kan være min morgenmadsaftale med Jytte, som jeg har kendt siden jeg var 4.

SÅ PÅ MIT NATBORD er Karmamejus lavendelsalve, RENs pudemist, Tromborgs læbekur, en lind strøm af forskellige håndcremer sendt til test, CBD-dråber, Kure Bazaars negleolie (den fra CND er også virkelig god, bare mindre pæn) og mine uundværlige sovebriller med indsyet lavendel. Foto Lea Jessen.

Comining up: Morgenrutinen med produkter, aftenrutinen, kroppen … og det ikke-farvede farvede hår.

@beautyspace på INSTAGRAM

ANSIGTSCREMEN fra Seriøst bedre hud finder du her.

20/08/2021
Ekstra smart med kollagen-tilskud om sommeren
Plus den lovende forskning på aminosyren glycin
25/08/2021
Morgenrutinen, også med mit bedste budget-bud
Rutinen step by step

Kommentarer

 • Pia fryd

  Jeg har fået meget tør og skaldet hud på læben og ned ad hagen. Har brugt e vitamin salve men det går ikke væk . Har urenheder på kinderne og jeg er 75 år . Kan du anbefale noget for begge tilfælde ?? På forhånd tak

  20/09/2021
 • Amalie Eriksen

  Hej Anette.
  Jeg er – i en alder af 32 – blevet ramt af uren hud på min hage. Det er bumser, der sidder under huden. De gør ondt og er i øvrigt mega grimme. Hvad gør man??

  Kh Amalie

  25/08/2021
 • Christina kragh

  Om efteråret og vinteren løber du da stadigvæk hver morgen ….du bot jo i en skov haha det må være bulder mørkt jo

  25/08/2021
 • Christina kragh

  Min læge siger søvn klinikken ikke kan hjælpe da det er min hudsygdom der forstyrre min søvn…. det er kløen der er synderen og efter 23 år med kløe og total forvirret døgnrytme er det en svær en at gøre noget ved

  24/08/2021
 • Inge Jensen

  Hej Anette
  Har nu bestilt den 3 tube A vitamin hos dig ,og min hud er virkelig blevet pæn
  Nu er jeg usikker på om jeg kan bruge blue drops serum sammen med den og skal den på før eller efter Avitamin cremen
  På forhånd tak
  Kh Inge

  24/08/2021
 • Lissi

  Kære Anette
  Jeg vil dele min bedste erfaring med toning af håret. Min frisør anbefalede mig at bruge L`Oreal Homme Cover5 no. 6. Det er som i gamle dage – en form for vandondulation. Den blandes med bejdse (uden ammoniak). Den bruges, som navnet siger, 5 min. i tørt hår og toner de grå hår ind i ens egen farve. På mig holder det 3-4 hårvaske. Det ser på ingen måde farvet ud, men toner lige de grå hår ind. Det er en herrefarve, som netop er lavet til at det skal se naturligt ud og ikke farvet. Den er genial. Man kan også blot farve sporadisk. Sig til, hvis du vil vide mere 😉
  De bedste hilsener
  Lissi

  24/08/2021
 • Helle Jonasson

  Hvilke pulspunkter kommer du lavendelsalven på – og hvorfor på pulspunkter. Hvad gør det.

  24/08/2021
 • Heidi

  Kære Anette,

  Jeg er en tro følger og suger alt din viden til mig. Har bestemt mig for at prøve Dermalogica Biolumin-C Serum, samt Oskia Citylife facial mist ud fra de erfaringer du har delt med netop de to produkter.
  Hvordan bruger jeg dem i forbindelse med min morgenrutine – i hvilken rækkefølge før dagcreme?
  Har ledt i dine opslag ift. anbefalinger af dagcremer ud fra forskellige behov, men ikke helt fundet en oplæg om det. Har du mon nogle anbefalinger du kan henvise til?

  Vh Heidi

  23/08/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Må jeg mon spørge, hvor gl. du var, da du gik i overgangsalder? 🙂

  23/08/2021
 • Kajsa Maria

  Husk magnesium ! Og prøv Yoga – gerne restorativ – åndedrætsøvelser -og så endelig akupunktur !!
  Og gem mobil og iPad væk minimum 2 timer inden sengetid !

  23/08/2021
 • Rebekka

  Hej Anette.
  Kunne man bruge pillow misten til et barn? Min søn på 8 kunne godt bruge hjælp til at falde til ro om aftenen. Han har et ret belastet nervesystem 🙁
  Kh Rebekka

  23/08/2021
  • Mia

   Hej Rebekka, prøv evt. magnesium phos. d6 dråber i noget vand det har hjulpet min datter på 8 rigtigt meget i forhold til få ro på nervesystem mvh. mia

   23/08/2021
  • Nicoline

   Aurelia har en til børn, som min datter på 9 har brugt i et par år:) Men jeg ved nu ikke, hvor meget den virker;) Men det er da et rart lille ritual uanset.

   23/08/2021
 • Charlotte

  Ps.Christina jeg ved godt du ikke er i stand til at gå mere end 1000 m nu jeg har selv været der af flere omgange men igen lidt er bedre end ingenting og pludselig en dag så kan du måske gå 2000 m.
  Kender de forfærdelige nævesmerter fra diskusprolaps mine prolapser dukker stadig frem engang imellem den bedste medicin for mig er en gå tur også selvom den kun er på 10 min .
  Jeg håber for dig at du snart kommer i bedring så du kan komme ud på nogle små gå ture ❤️

  23/08/2021
  • Christina kragh

   Tak Charlotte ❤

   24/08/2021
 • Charlotte

  Kære @christina Kragh.
  Det slår mig hårdt at du taler så grimt om dig selv vi kvinder skal blive bedre til at tale pænt om os selv
  jeg er sikker på du er en flot kvinde på 50 år ❤️og ja fordelen er jo at du ikke har nogen rynker
  Dem har jeg til gengæld en del af af men jeg holde den slanke linje ved og kun ha EN dag om ugen hvor jeg spiser chokolade og en is som jeg har glædet mig til hele ugen.
  Jeg kæmper også selv med søvnen på grund af smerter og jeg har også været (stadig i perioder ) inde i den dårlige sovet rytme du har nu det gør kun tingene værre det er ud af fjerene tidligere også selvom du er træt og så lave en nogenlunde. fast rytme, med samme senge og stå op tider(ingen regler uden undtagelser for nogle dage har vi bare lige brug for den time eller to mere)
  Det har virket for mig.
  Så vidt mulig går jeg mig en lang tur hver dag det hjælper rigtig meget på at min nattesøvn og så gør
  Frisk luft mig glad og afslappet og så er jeg tættere på en god nattesøvn sammen med mine melatonin piller .
  Mange kærlige tanker til dig fra Charlotte ❤️

  23/08/2021
 • Jette Frederikke Absalon

  Ved godt du ikke må reklamere for CBD dråber ! Men er ved at blive skør over ikke kSn finde de rigtige på nettet.
  Vil du kunne praje mig lidt på vej enten her eller på min mail

  23/08/2021
  • Lotte

   Hej Jette
   Jeg køber mine på den den danske hjemmeside der hedder Nordic oli, de har en god kunde service der kan vejlede dig

   23/08/2021
 • Carina

  Kære Anette
  Hvilke CBD-dråber bruger du mon?
  Kh Carina

  23/08/2021
 • Christina kragh

  Drikker du din rødkløver før sengetid? Og er din glysin ikke tablet form
  Og hvad med melatonin tager du ikke det længere ?
  Og vigtigst af alt virker det glysin så på din søvn ?
  Som du ved har jeg voldsomme problemer med at sove ikke pga overgangsalderen for den har jeg ingen gener af ud over tendens til væske I benene når det har været varmt og der har Herrensmark mælkebøtte ekstrakt hjulpet…. men sove er stadig ikke eksisterende jeg har prøvet 10 mg melatonin uden held ….og prøvede også noget CBD olie på et tidspunkt der overhovedet ikke havde nogen virkning eij heller sammen med melatonin….læge ordinerer sovepiller virker kun de første 2 dage hvor jeg så kan sove 4 timer i træk vel og mærket hvis jeg tager dobbelt dosis jeg er ved at give op som i miste modet helt …roder rundt hele natten står op spiser ser tv til kl er 04 -05 falder måske i søvn ved 06 tiden for så igen at vågne halvanden time efter sådan køre det til kl 12 -13 hvor min dag ofte først starter og så er der sgutte meget energi eller overskud til gå el løbe ture eller de sundeste valg af mad ….det er den ondets cirkel som giver voldsom overvægt jeg ville gøre alt for at få det vendt og gad virkelig godt være sådan en der stod op kl 6.30 og gik en lang tur el wou tænk hvis jeg kunne løbe pt har jeg dårligt kunne gå 1000 meter de sidste 18 måneder pga nerveskader fra en diskusprolaps som corona situationen har gjort umuligt at få en tid på sygehuset så inaktivitet, lorte søvn og sukker for at holde mig kørende = tykke Bertha… Det eneste positive er at “Tykke Bertha ” slipper for voldsomme rynker for de er fyldt godt ud Men ærligt talt jeg er ved at være færdig som gård sanger fylder 50 år d 29/8 ! Det må satme da kunne lade sig gøre at komme ud af det her mareridt !!!

  23/08/2021
 • Pernille S

  Er nysgerrig på, , om du sover bedre om vinteren, hvor du vinterbader?
  Hvor er det et godt udtryk rutsjebane-social! Kender det så godt. Med et job hvor der er konstant støj og snak om ørene, er det befriende at være i eget selskab. Så bliver samværet med familie og venner desto bedre, når det afpasses behov og temperament!
  Kh Pernille S

  23/08/2021
 • Karina

  CBD dråberne – har du kunne mærke de gør noget godt for søvnkvaliteten?

  Hilsen en der selv er vågen flere gange om natten

  23/08/2021

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.